Skatīt e-pastu
Jaunumi

Esi vesels pavasarī – neaizmirsti uzņemt neaizvietojamās taukskābes

Autors: Laura Ševčenko, Slimību profilakses un kontroles centrs, Komunikācijas nodaļa

Iestājoties pavasarīgam laikam, daudzi sākuši ievērot veselīgāku dzīvesveidu – vairāk ēst dārzeņus un augļus, mazāk ēst treknus ēdienus un saldumus. Tomēr, plānojot un īstenojot pavasara diētas, jāatceras, ka ne no visiem taukiem, ko uzņemam ikdienā, vajag atteikties, skaidro Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti. Atgādinām, ka pastāv arī labie tauki – Omega 3 un Omega 6 taukskābes, kas ir ļoti vajadzīgas pilnvērtīgai organisma darbībai un veselības saglabāšanai.

Cilvēka organisms spēj veidot visas sev nepieciešamās taukskābes, izņemot divas – Omega 3 un Omega 6. Tāpēc tās sauc par neaizvietojamajām taukskābēm. Lai Omega 3 un Omega 6 organismā nepietrūktu, tās pareizās devās ir jāuzņem ar uzturu.
Abām neaizvietojamajām taukskābēm piemīt daudzas labās īpašības. Omega 3 veicina sirds un asinsvadu sistēmas veselību, tai piemīt pretiekaisuma un viegla asinsspiedienu pazeminoša iedarbība, tās labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību. Savukārt Omega 6 labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, veicina imunitāti, piedalās organisma vielmaiņas procesos, kā arī tās nepieciešamas normālai smadzeņu darbībai, matu un nagu augšanai.
Ikdienas maltītē parasti ir daudz produktu (gaļa, olas, piena produkti, augu eļļas, rieksti, sēklas), kas satur Omega 6 taukskābes, tāpēc šo taukskābi papildus uzņemt nepieciešams ļoti reti.
Ar Omega 3 tas ir citādi – laika gaitā ir mainījušies cilvēku uztura paradumi un pārtikas apstrādes metodes. Rezultātā ir samazinājies ar uzturu uzņemto Omega 3 taukskābju daudzums un cilvēka organismā bieži vien ir nepietiekams minētās taukskābes daudzums.
Tomēr, mainot uztura paradumus, ir iespējams ievērojami palielināt uzņemto Omega 3 taukskābju daudzumu. Omega 3 taukskābes saturošie pārtikas produkti ir zivis (lasis, siļķe, skumbrija, reņģe, sardīne u.c.) un zivju tauki (zivju eļļa), kā arī linsēklas un linsēklu eļļa un arī citas augu eļļas, piemēram, kaņepju sēklu, valriekstu  un rapšu eļļa.
Aicinām ikvienu veselīga un sabalansēta uztura cienītāju divas līdz trīs reizes nedēļā uzturā lietot zivis (īpaši treknās zivis – reņģes, siļķes, skumbriju), ar tām aizstājot gaļu. Kā arī ieteicams savu ikdienas ēdienkarti papildināt ar valriekstiem, linsēklām, tofu sieru un spinātiem. Ieteicamais Omega 3 taukskābju daudzums ir 1-2 g/dienā.
Ja pamanāt šādas pazīmes: stipras slāpes, bieža urinēšana; raupja vai sausa, nelīdzena āda; sausi, nedzīvi mati, blaugznas; mīksti vai trausli nagi; miega problēmas; koncentrēšanās problēmas; emocionāla jutība (garastāvokļa svārstības, depresija), tas var liecināt par neaizvietojamo taukskābju trūkumu organismā.