Plîdziet! Utis!

Aizsāka ðausmas 

Plîdziet! Utis!
28.04.2005 16:14
Mana meita no skolas atnesa mâjâs utis.
Viòai ir gari un ïoti biezi mati. Pirmajâ vakarâ izmçìinâjos pat 3 daþâdus lîdzekïus un nâkoðajâ dienâ- vçl. To darîju arî ar pârçjâm garmatainajâm meitâm ( meitas man ir 5 ), kurâm bija vçl tikai gnîdas.
Tomçr mani centieni tikt galâ ar ðo sugu ir samçrâ neveiksmîgi. Cenðos tos izlasît, bet meitençm ir gari un biezi mati.
Ðodien apzvanîju visas iespçjamâs sanitârâs, veselîbas iestâdes un izrâdîjâs, ka nekur bez maksas ðos lîdzekïus nevar dabût. Bet es jau esmu iztçrçjusi kâdus 20 ls!
Kad atklâju kukaiòus , apzinîgi ziòoju skolas medmâsai, jo atcerçjos, ka vecâku sapulcçs tikâm brîdinâti, ka skolâ ir utis. Lielâs meitas klasç arî citiem tâs atklâjâs.
Iesakiet, varbût ar kâdiem tautas lîdzekïiem pret to var cînîties.
Un vai tieðâm tam valsts neatvçl naudu? Sak, manas utis- daru ko gribu...
Varbût kâds var palîdzçt ar bezmaksas lîdzekïiem?
Re: Plîdziet! Utis!
28.04.2005 16:38
Esmu dzirdeejis ka taados gadiijumos, matos smeeree petroleju. Otrs variants protams ir griest biezos smukos matus nost :(
Diemzheel utis ir ljoti riebiiga lieta.
Re: Garais!
28.04.2005 16:46
Nu ko var biedçt cilvçku! Grrr...
Ieej aptiekâ un uzvaicâ pçc pretutu lîdzekïiem. Paðai pieredze nav, bet tûlît iekopçðu citu mammu ieteikumus:

"Tikai gribçju vel piebilst, kâ izrâdijâs viss labâk palîdzçja ðâds tautas lîdzeklis-mûsu paðu Latvijas dzçrvenes, òem tik daudz, lai tas saspieþot izveidotâ putriòa pietiek visam mati garumam un biezumam,îpaði vçrîgi jâapsmçrç galvas âda pie matu saknîtem, jo tieði tur tâs... tusçjas.Kad galva iesmçrçta paòem politilçna plçvi notin galvu, tad aptin galvu ar siltu dvieli.Tur aptuveni 1h.Ðajâ laikâ sajûta var nebût îpaði patîkama, bet kad paiet laiks, matus kârtîgi izmazgât, izíçmmçt un iztîrît matus no gnîdâm. Lai Jums veicâs un pietiek pacietîbas!"

un vçl

"piektdienâ matos ierivçjâm NIITIFOR ( ïoti labs lîdzeklis pret utîm ( noteikti daudzreiz labâks par Pedex)) . Un pirmdien gâja uz skolu ar tîru galvu. bet, ja kukaiòu bûtu bijis vairâk , tad paliktu mâjâs vçl uz kâdâm dienâm. Bet tagad jau tie lîdzekïi tik labi, ka pa pâris dienâm ir tîra galva un nav jâpaliek mâjâs uz nedçïu. Nu , protams, skatoties cik daudz to kukaiòu ir. Bet tâpat jau pietiek ar vienu pudelîti NIITIFOR un galvâ visi kukaiòui un gnîdas beigtas :)"

"pedeks ir diezgan labs, nitiforam sastâvâ ir tas pats, kas pedekam, tikai vçl rîcineïïa un vçl ðis un tas matu saudzçðanai klât. mçs visa ìimene rindiòâ ieziedâm (uz 1 personu apm. 2 pudelîtes pedeka) un pçc nedçïas atkârtojâm procedûru. Svarîgs elements procesâ ir utu íemmîte. Tas viss kopâ - lçti un efektîvi.
Pçcâk Nitiforu var iesmçrçt arî pçc mazgâðanas ar ðampûnu profilaksei, kamçr visai iestâdei ðitas nav apkarots.

Nemaitâ matus ar citiem lîdzekïiem."

Òem par labu un petroleju lej labâk petrolejas lampâ! :)
Raudoðâ
Re: Plîdziet! Utis!
28.04.2005 16:52
Manai meitai pirms 2 gadiem arî biezos garos matos atradu ÏOTI daudz utis un pulka gnîdu. Biju panikâ, jo izíemmçt bija grûti, vieglâk bija dabût ârâ no mitriem matiem, tad virs vannas íemmçju un lasîju, ðausmas...
Bet aptiekâ nopirku kaut kâdu lîdzekli ap 3-4 Ls, vienu reizi iesmçrçju un visi kustoòi bija beigti, atlika tikai íemmçt laukâ pakâpeniski. Tagad katru reizi, kad viòa pakasa galvu, metos skatîties, vai atkal kaut kas nav iemeties, jo toreiz man pat prâtâ neienâca, ka mûsdienâs vçl var dabût utis...
Savukârt manâ bçrnîbâ mamma izmantoja ðausmîgi smirdîgu lauru lapu eïïu, kopð tiek laikiem es lauru lapas nevaru ciest.
anu
Re: Plîdziet! Utis!
28.04.2005 20:01
Man vienreiz izpalidzeja kaiminiene, kura stradaja slimnica uznemsanas nodala, un tur viniem bija kaut kads smirdigs lidzeklis, jo ja nu slimnica atved kadu utaino.Un ta nu vina man svetdienas diena "nociepa" un iedeva so lidzekli, jo aptieka bija ciet. Bet ka ir tagad nezinu. Bet soks un panika bija briesmigi. Lai veicas ar iznidesanu!
ai ai
Re: Plîdziet! Utis!
28.04.2005 20:56
vai tik nebûs atkal Angïu ìimnâzija ar utîm apaugusi?
salna
Re: Plîdziet! Utis!
29.04.2005 12:55
veel ir vecais labais Chemerinju uudens
www
Re: Plîdziet! Utis!
29.04.2005 16:10
vajadzîga siksniòa :)
Re: Plîdziet! Utis!
30.04.2005 14:58
“Paðapziòa”, þurnâla “Sveiks un vesels” pielikums, 1998.g.; lpp.: 33.

Utainîba (pedikuloze)

Galvas utis

Utis ir kukaiòi bez spârniem, tâm ir 6 slaidas kâjiòas, kuru galos atrodas "íepiòas", ar ko tâs var ieíerties matos un stundâm ilgi mierîgi dzîvot. Bet, kad sagribâs çst, tâs pârvietojas pa galvas âdu. Utis barojas ar cilvçka asinîm, ðim nolûkam tâm ir snuíîtis, ar kuru tâs caurdur âdu un sûc asinis. Utis çd 2-3 reizes dienâ. Pçc katras maltîtes tâs atgrieþas iepriekðçjâ dzîves vietâ un snauþ. Utu íermenis klâts ar maigiem matiòiem, krâsa dzeltenîga, galva ovâla, un pie tâs ir ûsiòas, kuras utîm kalpo deguna vietâ. Utis slikti redz, bet ïoti labi orientçjas pçc smarþas. Kad utis ir pieauguðas, tâs rada pçcnâcçjus un, lîdzîgi kâ to dara citi kukaiòi, mâtîtes dçj oliòas jeb gnîdas 0,2-10 mm no galvas âdas. Divu nedçïu laikâ no oliòas attîstâs jauna uts.

Kâ var dabût utis?

Utis vienlîdz labi jûtas kâ garos matos, tâ îsos matos. Tikai pilnîgi plikpauri ir pasargâti no utîm. Utis dzîvo kolektîvâ. Visbieþâk utis ir bçrniem. Nav tiesa, ka utis dzîvo tikai netîros matos. Bçrnudârzos un jaunâkajâs klasçs utis pârceïo, piemçram, bçrniem saèukstoties. Pârnâkot mâjâs, apmîïojot mâsas un brâïus, tçti un mâmiòu, drîz vien utis ir visai ìimenei. Utis var iegût arî sabiedriskajâ transportâ. Pilnâ transportlîdzekli starp pasaþieru galvâm veidojas tik cieðs kontakts, ka utis pâriet no vienas galvas uz otru. Diemþçl utis izplatâs diezgan viegli (arî ar íemmçm, lakatiem, ðallçm). Tâpçc ïoti, svarîgi ir katram lietot savu íemmi un nemainîties ar apìçrbu!

Kas liecina par to, ka galvâ ieviesuðâs utis

Utis matos lçni pârvietojas, un to var just. Sajûta ir tâda, it kâ kâds râpotu. Galva arî ïoti niez, îpaði tad, kad no oliòâm (gnîdâm) izðíîluðâs mazâs utis. Nieze ir tik necieðama, ka galva tiek sakasîta lîdz asinîm un veidojas kreveles. Bez minçtiem ïaunumiem utis ir potenciâlas slimîbu pârnçsâtâjas. Ja utu ir ïoti daudz, var izveidoties âdas iekaisums.

Par utîm nav jâkaunas un par to jâpastâsta arî skolâ, lai vecâki, kas utis vçl nav pamanîjuði, tiktu ar tâm galâ savlaicîgi.

Utis var likvidçt daþâdi, bet tam ir vajadzîgs laiks un pacietîba. To var izdarît, iegâdâjoties aptiekâ kâdu no lîdzekïiem: ðampûnu pret utîm, losjonu pret utîm, þeleju pret utîm, ðampûnu "Pedex".
es
Re: Plîdziet! Utis!
02.06.2005 14:27
Vienas dienas laikaa tikaam valjaa no utiim un gniidaam!aptiekaa pardodas shampuuns komplektaa ar loti smalku kemmiti,ar kuru izkemmejaas araa visas gniidas.
Re: Plîdziet! Utis!
02.06.2005 14:46
Liidzeklis "Pedeks". Lietojot atbilstoshi instrukcijai darbojas nevainojami. Cena apt. 1,15 Ls. Gariem matiem vajag 2 flakoninjus pa 60 ml.
Re: Plîdziet! Utis!
02.06.2005 14:55
atceros, ka man bçrnîbâ arî bija utis - laikam mâsa vai brâlis bija "atnesuði".... tajâ laikâ nekâdi utu pretlîdzekïi laikam nebija... omîte nopirka suòu ðampûnu pret utîm un blusâm... un tad mçs pa kârtai tikâm "ârstçti" - vajadzçja ieziest matos to ðampûnu un paturçt (vçl maisiòð uz galvas bija jâuzliek) - palîdzçja no utîm vaïâ tikâm... bet nu piedzîvojums drausmîgs :( nekad nebûtu domâjusi, ka cilvçce vçl joprojâm ar tâm paðâm problçmâm mocâs...
Re: Plîdziet! Utis!
02.06.2005 15:00
Diemzheel utu tagad daudz vairaak kaa "tajaa laikaa".
Re: Plîdziet! Utis!
02.06.2005 15:17
Jâ,aptiekâ tieðâm ir tâds lîdzeklis,kas pat to gnîdu lîmi dabû vaïâ,bet aizmirsu,kâ saucâs.Baigi labais.Mçs to problçmu divâs mazgâðanâs reizçs atrisinâjâm.
Nelaimîga
Re: Plîdziet! Utis!
06.08.2005 13:54
Mans bçrns atveda utis no laukiem, nopirkam aptieka ''Nittifor'' bçrniem laikam palîdzçja, bet nezinu ka tikt galâ ar gnîdâm. íçmmeju, mazgâju bet tas vienâlga ir un es vairs nezinu vai tâs ir vçl dzîvas ai beigtas.
dddd
Re: Plîdziet! Utis!
06.08.2005 15:10
Biju dabujusi arzemes utis, nopirku kaut kadu berniem domatu spreju pret utim, patureju 2 stundas un visas pagalam bij. Gnidas gan bija gruti dabut ara.
kukinja
Re: Plîdziet! Utis!
06.08.2005 19:08
Es dabuuju utis ,sabiedriskajaa transportaa,biju ïoti uztraukusies ..
Aizgaaju uz aptieku ,iedeva pret utu ðampuunu un visa probleema bija atrisinaata ....
Re: Plîdziet! Utis!
06.08.2005 20:24
Ha! Es arii nupat ar to trakumu karoju. Siicis no laukiem veselu armaadu atveda. It kaa visas kas bija galvaa nomaitaaju bet tagad juutu ka mums abiem mazas utiites pa velju dziivojaas. Domaaju vai taas ir taas pashas galvas utis vai iipashaas dreebju utis.
kvakva
Re: Plîdziet! Utis!
08.08.2005 15:59
Uz Brîvîbas iela ir Pirts, uzzini 118. Tur ir ïoti laba vai nu dezinfekcijas vai kâ citâdi kulturâli saucas nodaïa. iesaku , ïoti efektîva. Jâaiziet vienu reizi, tad pçc laiciòa profilaksei vçl vienu reizi.
Re: Plîdziet! Utis!
08.08.2005 16:31
VI. Utis laika zîlçðanâ.

31234. Ja atrod uti aiz auss, tad drîz vien bûs lietus.
/K. Lielozols, Nîca./

31235. Uts iznâk uz pieres vai aizausçs uz mîkstu laiku.
/K. Jansons, Plâòi./

31236. Ja uts uz auss, tad bûs lietus. /E.Miglava, Rîga./

31237. Ja utis noíer uz deniòiem, tad bûs lietus.
/V. Bernaua, Cçsis./

Kâ lai tagad brînâs, ka lîst?
Re: Plîdziet! Utis!
12.10.2005 00:23
Maniem berni ari no skolas atnesa, puikam îsi mati vienreiz izmazgajam ar nitoforu (smirdigs lidzeklis) , taèu palika gnidas . pec paris stundu lasiðanas ari tas dabuju laukâ. bet tad no braïa dabuja maza meitiòa kurai tâ jau galvas mazgaðana sagada problemas. reizes 3 jau esam mazgajuði ar nitoforu kukaiòi pazud bet gnidas nç. Meitiòai gari biezi mati. tagad pesc pedejas mazgaðanas ieverojam ka mati palikuði trausli un lûztoði. Vairs nezinu ka ar ðito pretigo problemu cinities vairak nitoforu liet matos negribu (meginu katru vakaru kasit ara gnidas).
&
Re: Plîdziet! Utis!
12.10.2005 01:23
Neko dariit...Pa vienai gniidai...ja negrib samaitaat matus... ;)
Re: Plîdziet! Utis!
12.10.2005 12:59
Plant, super! (par to laika zîlçðanu)
&
Re: Plîdziet! Utis!
12.10.2005 17:25
Plant, nelabi paliek...! :P
b.
Re: Plîdziet! Utis!
12.10.2005 18:30

man ir tada pieredze, ka vari ziest matos nezinkadus lidzeklus, bet tie palidz tikai komplektaa ar UTU KEMMI! Slapjus matus var loti viegli kemmet.

tie lidzekli - nu nez, kaut ari vini tika tureti matos pat ilgak neka noradits, un viss iepakojums uz diezgan isiem matiem, dazas dienas pec ta visa galvaa vel aizvien rapoja!
ar kemmi dazas dienas visu izkera!
sisidra
Re: Plîdziet! Utis!
13.10.2005 08:54
salna .........tas ir labs......divas pudeliites un no utiim ne vests.maksâ zem 0,50 ls

lila
Re: Plîdziet! Utis!
13.10.2005 20:50
A ko jûs domâjât, ka bez utu íemmes ârâ dabûsiet gnîdas! Ðampûnam NIX (dârgs - ls5) kastç bija lîdzi balta utu íemme, super, vçl pa laikam tâpat paíemmçjam, viss saíçrâs, gan utis, gan gnîdas un viss redzams uz tâs íemmes. Man no padomju laikiem ir utu íemme, bet ðî bij labâka. Otreiz nopirku lçtâku lîdzekli par latu, un viss bij kârtîbâ. Man arî tas bija pirmo reizi, ðoks baigais. Labi, ka otrai meitai nebija, caur tâdiem matiem utu íemmi cauri nedabûtu.
mammita
Re: Plîdziet! Utis!
13.10.2005 22:33
Pirms 2 nedçïâm es biju tâdâ pat ârprâtâ. Meitai gari matiòi, bija 1 uts un nenormâli daudz gnîdu. Man pat slikti palika, jo 1.x mûþâ ar to saskâros.
Nu tâ - iesâkumâ vakarâ iesmçrçjâm matos Pedex, paturçjâm noteikto laiku, tad galvu izmazgâju. Galva palika tîra, nekas nerâpoja, bet bija pilns ar beigtajâm utîm. Sâku lasît ar roku, bet sapratu, ka tas ir pilnîgs bezceris, íemmçju ar suku, ar smalku íemmi, bet viss atgâdinâja cîòu ar vçjdzirnavâm...
Otrâs dienas rîtâ nopirku NIX, izmazgâju ar to mums abâm matus (man jau bija paranoja, ka paðai utis), un tad ar to NIX klâtpielikto íemmi mçìinâju tâs gnîdas dabût laukâ no slapjiem matiem- nosçdinâju ðo uz taburetes, apakðâ paklâju lielo Dienu, un lasîju tos lopus ârâ. Kâdas 4 stundas lasîju, bet izskatîjâs, ka kukaiòu cik bija, tik ir.... Tâs dienas vakarâ vçl veicu vienu íemmçðanas kûri. Man gan tâ íemme neko daudz nepalîdzçja, râvu ar nagiem.
Otrâ dienâ jau gâja uz skolu.
Pçc 3 dienâm profilaksei iesmçrçju atlikuðo NIX.It kâ galva bija tîra, bet tikko pirms daþâm dienâm pamanîju, ka gnîdas vçl ir. Tâ arî nezinu, vai jaunas, vai vecâs, beigtâs. Atkal pâris stundas lasîju ârâ ar nagiem.
Un mati sabeigti :((

P.S. Vçl izbrîna tas, ka es pati, 8 gadus mâcîjos prastâ skolâ, un NEKAD nebija utis, bet meitukam - mâcoties jau 1.klasç prestiþâ skolâ - pilna galva.Hmm...
akvai
Re: Plîdziet! Utis!
13.10.2005 23:27
Nu, it kâ anotâcijâ lasîju, ka 6 nedçïas droði nekas neðíilsies un nevairosies. Tâs, ko atradi, man liekas, ir gnîdu "âdas" jeb arî no tâm nekas neðíilsies.
Ja man meitai bûtu ïoti gari mati, es noteikti nekrâmçtos, bet nogrieztu îsâkus. Lbâk bez matiem un utîm, nekâ ar abiem dieviem.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 5 pieskaita 7?
Ziņa: