Lūzums potītē

Aizsāka Daisy 

Lūzums potītē
19.04.2010 13:20
Februāra beigās slidena ceļa dēļ kritu un labās kājas potīte palika zem manis, var teikt - uzsēdos virsū, sajūta bija tāda, ka vairs nejūtu pēdu. Aizbraucu uz slimnīcu, jo momentāli bija ļoti liels sapampums potītē, potīti gan varēju pakustināt uz visām pusēm, pat varēju uz tās sāpošās kājas nostāties. Uztaisīja rentgenu un ielūzis bija tā saucamais mazais lielkauls netālu no potītes ārēja kaula, rentgenā parādījās tāds lielais V burts kā lūzums (slīpumā uz leju) uzlika ģipsi, pēc nedēļas noņēma un uzlika ortozi, vēl pēc 4 nedēļām noņēma ortozi un teica, lai tālāk turpinu ārstēties LV. Varbūt uzreiz minēšu, ka neatrodos LV, bet ciemos ārzemēs un atgriezties LV varēšu tikai tad, kad varēšu sēsties pati pie a/m stūres, jo esmu šeit ar savu auto. Plānoju kaut kur uz maiju-jūniju atgriezties, tad arī iešu atrādīties ārstam LV, bet pagadām griežos pēc padoma, ko es varu pati darīt šajā situācijā, kādus vingrojumus un ko vēl es varu veikt?
No vakardienas varu iet (klibot) arī bez kruķiem, kaut gan tomēr labāk eju ar vienu kruķi, tā liekas vēl drošāk. Potīte brīžiem vēl iesāpas (ejot nē), ejot tagad sācis sāpēt ir pēdas kauls ārpusē, kas iet uz pirkstiem. Potītei ir sapampums vēl ap abiem potītes kauliem, bet mani visvairāk uztrauc tas, ka nevaru pēdu kustināt tikpat tālu kā veselo, atdurās un viss, esmu centusies stiept -sēžot nolieku pēdu pie zemes un cenšos bīdīt zem krēsla, tādā veidā iestiepjot , bet rezultātu pagaidām nav. Vannoju pēdu katru dienu, vienu-skuju vanniņā, otru-sāls ūdenī, smērēju Lioton 1000 un Olfen smēres, ir elastīgā saite un zābaks, bet man interesētu tieši kā pareizi iekustināt pēdu, lai tā kustētos tādā pašā amplitūdā kā veselā, jeb varbūt tam vēl ir laiks? Patreiz no traumas ir pagājušas 7 ar pus nedēļas.
Liels paldies jau iepriekš par ieteikumiem.
Re: Lūzums potītē
19.04.2010 14:14
Neesmu kompetents šajās lietās bet šķiet, ka visu darat pareizi un arī situācija kā tāda ir diezgan tipiska un nez vai tur ko daudz var mainīt. Vienkārši kāju pamazām ir jālieto cenšoties izvairīties no pārslogošanas...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Lūzums potītē
19.04.2010 18:18
Pievienojos Ku !
Vakaros vai brīvā laikā kāju turēt vismaz 45 grādi augstāk uz kā mīksta.
Veiksmi.
Re: Lūzums potītē
19.04.2010 18:45
Tā kā esmu te kļuvusi par tā teikt ķīlnieci, tad visas dienas no traumas pavadu sēžot dīvānā un ar kāju augšā (kāja nav gaisā, bet nu paralēli grīdai, vienkārši pacelta uz mazāka krēsliņa) eju tikai līdz virtuvei un WC, neko vairāk nedaru:) Kādu nedēļu atpakaļ, kad patstāvīgi varēju nokāpt pa šeit ļoti stāvajām trepēm, tad mazliet pastaigājos pa lauku ar kruķiem un tas arī viss. Visticamāk, ka tā es arī pavadīšu visas atlikušās dienas līdz brīdim, kad jutīšos droša sēsties pie a/m stūres un atgriezties mājās.
Tik gribējās dzirdēt vai tik tiešām nevajag kādus vingrinājumus veikt, lai atjaunotu pēdas kustību sākotnējā līmenī?
Re: Lūzums potītē
19.04.2010 18:51
vai tas ir tik šausmīgs mūža mežs, ka neviena fizioterapeita nav? vai arī tas tai vietā ir pilnīgi ekskluzīvi?
Re: Lūzums potītē
19.04.2010 19:00
Nu man slimnīcā pie pēdējās vizītes paskaidroja, ka te vairs es nekādu palīdzību saņemt nevaru, jo neesmu šīs valsts pilsonis. Prasīju arī par maksu, cik tas varētu man izmaksāt, tad daktere ilgi runāja pa telefonu un cik sapratu, tad meklēja risinājumus, bet pēc tam paziņoja, to ko jau rakstīju-tālāka ārstēšana manā valstī. Protams minēju to, ka netieku uzreiz utt. bet nu tas viņus diži neinteresēja, savu darbu viņi bija izdarījuši!
Re: Lūzums potītē
20.04.2010 15:03
un kā būtu pašiem meklēt? tai zemē visu finansē valsts? privātprakšu nav?

ir svarīgi kāju pēc lūzuma sākt kustināt savlaicīgi, bet tas jādara pareizi, forumā neviens neriskēs ieteikt konkrētas lietas.
Re: Lūzums potītē
20.04.2010 19:47
Es tā saprotu, ka privātprakses gan jau ka ir bet cipari tur grozās tādi, ka mūsu ļaudīm tur tumš gar acīm metās... :) Tas Tev nav uz krieviju, baltkrieviju vai ukrainu aizbraukt ārstēties...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 11:02
Ja būtu iespēja tikt + līdzekļi un šīs valsts valoda, jo angliski te reti kurš runā, tad es te neprasītu pēc palīdzības... bet paldies par to pašu!
roka
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 11:22
man atkal rokai ģipsi noņēma - un arī ir problēma to ievingrināt :) esmu gan LV.. lai veicas, Daisy, tikt uz abām kājām un pie stūres arī!! veiksmi!
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 11:41
Liels paldies;) Cik lasīju, tad rokas ātrāk "atslēdzas", lai Tev ar izdodas! Tev vizmaz ir iespēja aiziet pie ārsta kas tevi saprot:)
roka
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 14:20
man roka ģipsī bija 6 nedēļas un kad to noņēma, tad āda bija nenormāli jūtīga. Dr. ierādīja vingrojumus siltā ūdenī, masāžu, arī magnetoterapiju un dūņu terapiju, uz kuru nevaru izbraukāt :( tāpat jau agrākā kustību amplitūda vēl nav iespējama, jo tikai pusotru nedēļu noņēma ģipsi un vēl ir sapampums, bet Dr teica, ka esot jāvingrina līdz sāpju punktam un bik vēl.. ņemos un rezultāti pamazām rodas.. skaties tu arī ar savu potīti kkā līdzīgi. Dr. jau pats neko nedara, iesaka, parāda un tikai pēc mēneša jāiet atrādīties. lai sanāk!
Daisy
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 15:16
roka Rakstīja:

Dr. jau pats neko nedara, iesaka, parāda
====================================
Nu tāpēc jau griezos šajā forumā ar cerību, ka kāds pastāstītu kā vajadzētu vingrināt kāju, bet ņikā:(
Man āda bija nenormāli jūtīga pirmajā nedēļā un pat ļoti labi, ka pēc nedēļas man noņēma to ģipsi, jo pēdējās dienas domāju ka prātā sajukšu kā sāpēja āda, ka tas smagais ģipsis skārās klāt kājai, jo bija jau vaļīgs palicis. Šodien man paliek pilnas 8 nedēļas kopš kritiena, bet āda vienalga vēl jūtīga:(
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 19:06
Visu daram pareizi. Siltas vaniņas .Viegli vingrinājumi. Masāžas.(Glāstīšana no apakšas uz augšu) Vispirms maigi lai sasilst āda,pec tam viegli pamīcot.Tad atkal glāstam.Pārejam uz trīcināšanu no apakšas uz augšu, bet viegli.Nobeidzam atkal ar glāstīšanu. Svarīgi to visu darīt no apakšas uz augšu.
Pēc 10-20 minūtēm var iemasēt jau pieminētās ziedes.
Elastīgo saiti uzliekam no rīta pēc glāstīšanas no apakšas uz augšu.Tā nedrīkst spiest.Traucēt asins riti. Vannojot taisam bremzēšanas,gāzēšanas imitācijas kustības.Ar katru reizi maksimāli iespējamā amplitūdā.
Var padzert "C" vitamīnu un "B" grupas vitamīnus. Pēc lūzuma ir traucēta lokālo nervu darbība,ko pasliktināja mazkustība. To var atjaunot tikai ar masāžām un kustībām. Kājai jābūt paceltai augstāk par horizontu ( 45 *) . Skatoties TV,atpūšoties.Veicina venozo atteci un mazina pietūkumu.
Lai veicas.
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 19:49
Liels paldies par padomu!
Kad labāk tās vanniņas taisīt? No rīta, pa dienu vai uz vakaru? Es patreiz taisu uz vakaru, bet pēc tām kāja paliek ļoti viegli kustināma un mazsāpīgāka, žēl ka jāiet gulēt, tāpēc domāju varbūt labāk no rīta taisīt, lai pēctam vieglāk staigāt? Man visu laiku kājā ir tāda kā elastīgā zeķe, man slimnīcā tādu dubultā uzvilka uz potīti, bet es lieku vienā kārtā, jo dubultīgi dziļas rievas iespiež potītē. Ir man arī tāds zābaciņš (elastīgais) ar 2 klipšiem, tik tie klipši ar iespiedās kājā, tāpēc pagaidām to nelieku. B vitamīnu jau visu izdzēru, C vēl dzeru:) kā arī Ca+Mg.
Pietūkums (stingrs) man ir vēl ap abiem potītes kauliem, praktiski tos redzēt nevar:( bet lēnām spiežot ar pirkstu, tas grimst iekšā, kā plastilīnā. Bet ceru, ka tas ar pazudīs ar laiku.
Un kā ir ar staigāšanu? Vai vajag daudz staigāt (pastaigāties) vai vēl ne?
Re: Lūzums potītē
21.04.2010 21:30
Vaniņas var taisīt 2x dienā.
Staigāt vajag ar mēru. Lai neizsauktu pārpūli un sāpes.Nospiest asins riti nevajag. Adā nedrīkst palikt nospiedumi. Tas liecina,ka ir trauceta limfas un venozā attece.
Veiksmi.



Edited 1 time(s). Last edit at 24.04.2010 16:33 by Mazdakteris1.
Re: Lūzums potītē
24.04.2010 12:38
akdies, siltas vannas pietūkušai kājai? ij vaig līdz tam ar dadomāties!

Uztaisi Vēnu pumpja vingrojumu no http://www.klubs4.lv/pub/index.php?id=244, tie mazinās tūsku. Ij par rehabilitāciju nekad nekas nav dzirdēts?
Re: Lūzums potītē
24.04.2010 16:42
Siltas vaniņas veicina visu asins vadu paplašināšanos.Uzlabo audu barošanos,dzīšanas procesu. Vieglas masāžas un kājas turēšana 45 grādu leņķī mazinās pietūkumu. Siltums ļauj vingrināt kāju vieglāk.Vannojot kājas pēda tiek kustināta,kas arī veicina venozās asinrites sastrēguma likvidēšanu.
Pēc lūzuma kāju vannošanau iesaka daudzi ķirurgi.
Varbūt ,tagad ir mainīta koncepcija?
Cieņā.
Re: Lūzums potītē
24.04.2010 19:06
Nezinu, kuros aizvēsturiskos laikos ir bijusi koncepcija sildīt tūskas, bet šodien tas ir baiss arhaisms. Kāda jēga "uzlabot trofiku, uzlabot asinsriti.." - padomā tak vienreiz ar galvu, nevis atgremo nez kur sagrābstītas frāzes - nu kāda velna pēc kokrētajā gadījumā būtu nepieciešams vēl vairāk palielināt spiedienu audos? A? Tak tā jau tur ir tūska, kas limitē kustību izstrādi, pielietojot lokālu siltumaterapiju, viss tikai pasliktināsies.
Re: Lūzums potītē
25.04.2010 20:56
Piekrītu Grimli.
Pirmajās stundās pie sasitumiem siltums nav vēlams. Arī pie nervu iekaisuma un saspiešanas (muguras sāpes) siltums nebūtu ieteicams.
Siltums nav vēlams ja ir aizdomas par mīksto audu asiņošanas (svaigi sasitumi,izmežģījumi,sastiepumi).
Nekas slikts nevar notikt ja mēs siltumu lietojam pēc ģipša noņemšanas. Jo runa iet par siltām vanniņām nevis karstām.
Protams tas jāapvieno ar vingrinājumiem,vieglu pasmasāžu un kājas turēšanu gultā nedaudz paceltā līmenī.
Pacients pats varēs noteikt vai viņam pēc šādas procedūras ir labāk vai sliktāk. Ja sliktāk, tad protams procedūras ir jāpārtrauc. Es domāju,ka šājā konkrētā gadījumā sliktāk nebūs.
Domāju, ka pacients un arī es būsim pateicīgi par Jūsu piedalīšanos disputā.Jo vienmēr ir jāizsver visi aspekti pacienta interesēs.
Sevišķi ja padomi tiek doti neredzot pacientu un viņa vainas. Dr.lv ir ar to interesants,ka te demokrātiski un korekti var izteikt dažādus viedokļus,kas nāk tikai par labu pacientam un arī padomu devējiem.
Patiesā cieņā.
Re: Lūzums potītē
25.04.2010 21:30
Es arī saku, ka tā izvairīšanās no sildīšanas attiecas uz pēctraumas periodu. Kad ir pagājušas nedēļas tad sildīšana nāks tikai par labu...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Lūzums potītē
25.04.2010 22:27
vo vo, tas par padomu došanu, neredzot pacientu, to Tev paties vajadzētu reiz ņemt vērā, jo īpaši, ja ir vēlme dalīties tik novecojušos uzskatos - kāds, kas neko nejēdz no medicīnas, varētu tos vēl arī ņemt par pillu. Un tas, vai zinies, slikti var beigties.

Ja par pēdējo postu - pie mums šobrīd ir vērojama visai pamatīga radikulopātiju hiperdiagnostika, visbiežāk muguras sāpēm nav nekāda sakara ar saknīšu kompresiju un muskuļu saspringumu ļoti labi var mazināt, izmantojot siltumu, piem. karstos dvieļus vai fango aplikācijas.

Par pārējo - ja nevari atrast nevienu grāmatu fizikālajā terapijā, kas būtu izdota pēc 1960. gada, pameklē netā - tur ir gana daudz materiālu, kuros detalizēti aprakstīta siltuma ietekme uz audiem un padomā, vai tas ir tas, ko vajadzētu pie tūskas.

Ja par konkrēto gadījumu - pat neredzot Daisy, mierīgi var teikt, ka siltas vanniņas vien pasliktinās stāvokli, un, lai atjaunotu kustību apjomu locītavā, būtu nepieciešama elementāra rehabilitācija, kuru pacients saviem spēkiem vnk nespēj veikt tā iemesla dēļ, ka nepārzina ne locītavu anatomiju, ne fizioloģiju. Jāpiezīmē, tāpat, kā Tu! Bet, nu Tev par prieku, varu te piemest aptuveno plānu - manuāla limfodrenāža, papildināta ar aukstuma terapiju, aktīvi dinamiski un izometriski vingrinājumi veselajai ekstremitātei, traumētās ekstremitātes potīšu un pēdas locītavu manuāla mobilizācija, muskuļu ķēžu sensomotora aktivizācija abām kājām, posturālā refleksa treniņš, gaitas apmācība.
roka
Re: Lūzums potītē
26.04.2010 13:00
Gimli, tu te esi ļoti ass savos izteikumos, bet sildīt no ģipša atbrīvoto roku un siltumā to vingrināt man Dr ieteica vēl 2 nedēļas atpakaļ TOSā.. njā, kam lai mūsdienās tic?
Re: Lūzums potītē
26.04.2010 14:23
Sveiki! Nebiju te ieskatījusies kādu laiciņu, gribēju nākt padalīties sasniegumiem un patiesi pateikties Mazdakteris 1 ieteikumiem un skatos, ka te diezgan kartsas diskusijas notikušas:) Par kājas vannošanu varu pateikt, ka cik vēl interesējos pie sev apkārt zināmiem cilvēkiem (arī mediķiem-ģimenes ārstes, fizioterapētes) visi ieteica siltas vanniņas ne siltākas pa 36 grādiem. Es goda vārds neko nejēdzu no medicīniskās puses, bet varu pastāstīt par savu pieredzi;) Tagad staigāju bez kruķiem, pampums praktiski ir pazudis!!!!! Palicis mazs pampums ir tieši tajā vietā kur bija kaula lūzums. Darīju visu tā kā aprakstīja Mazdakteris 1, vanniņas- vingrinājumi- masāža- smēre. Kāds prieks beidzot ieraudzīt skaistu kāju, nevis kluci, kā bija līdz šim!
Vienīgais man patreiz vēl jāpiestrādā pie pēdas nostiepšanas, vēl diezgan pietrūkst līdz veselās kājas līmenim. Varbūt kāds zin kādu efektīvu vingrinājumu?
Re: Lūzums potītē
27.04.2010 00:39
roka, aha, šitais arhaisms vēl pie daudziem traumatologiem ir sastopams. Iemesls tam ir vienkāršs - brīnišķīgi speci savā jomā, bet neredz tālāk par to un nekad nav painteresējušies par jaunumiem rehabilitācijā. Protams, nekad nekas nav viennozīmīgi un arī es reizēm lieku lokālu siltumu, piem. pie kontraktūrām, kad tūskas vairs nav, bet kustību apjomu atjaunot neizdodas, jo pacientu pie fizioterapeita aizsūta vien pusgadu pēc traumas.


Un kāpēc es tā karoju pret siltumu, mums pēc pusgada pastāstīs Daisy. :D
Re: Lūzums potītē
27.04.2010 18:12
Lūzuma vietā ir izveidojies kaula rumbējums.Tas spiedīs uz mīkstajiem audiem un nedaudz traucēs diezgan ilgi.
Jāseko lai kājas vienmer būtu siltas un apavi nespiestu. Sevišķi rumbējuma vietā.Pēdai vajag imitet tādas kustības,kādas turpmāk būs nepieciešamas. Var izmantot mazu bumbiņu ko spiest ka akselātoru vai bremzi.. Labi palīdz josta. Vienu galu uzliek uz pēdas pirksta gala ar cilpas palīdzību.Otru galu tur rokā un noslogo pēc vajadzības.
Turpināt vieglas masāžas. Ziedi lietot pārāk ilgi nav ieteicams* (Tā kas satur diklofenaku vai viņam līdzīgas vielas).Var lietot kājām paredzētus krēmus ar kastaņu ekstraktu u.c.
Veiksmi.
Re: Lūzums potītē
27.04.2010 23:24
Mazdakter, a Mazdakter, Tu mums te jūties kompetents visās jomās, ij šķiet, ne vien vien patiesi zinošu specu esi no šejienes izēdis, jo agrāk vai vēlāk ikvienam nolaižas rokas ar tik vispatverošu muļķību karot.

Moš tomēr vari reiz arī pamatot tās savas rekomendācijas - kādā veidā pēdas dorsālfleksiju var uzlabot m. gastrocnemius ekscentriska slodze pret pretestību?
Re: Lūzums potītē
28.04.2010 12:45
Gimli! Ja tu esi tiešām zinošs speciālists šajā jomā, tad lūdzu padalies arī tu kādā derīgā padomā ko darīt, tik tautas valodā, jo parasts cilvēks neko nejēdz no tiem medicīniskiem terminiem, ko tu nemitīgi pielieto;)
Un esi tik laipns un paskaidro, kas tad man draud pēc pus gada, ja es tagad vannoju kāju? Vismaz šobrīd pēc vannošanas man kāja paliek pilnībā nesāpīga un pat ļoti elastīga un staigāšana paliek daudz vieglāka un patīkamāka!
roka
Re: Lūzums potītē
28.04.2010 16:14
un ko tu, Gimli, teiktu, ja ar lauzto roku tiklīdz noņēma ģipsi atsāku peldes jūrā?? man Dr TOSā teica, ka sāpēšot stiprāk , bet nekā - jau 3 nedēļu regulāri peldu, un ir pat ļoti OK :)
Re: Lūzums potītē
28.04.2010 19:45
Uz tiem kas tagad peldas jūrā, parasto ļaužu likumsakarības neattiecas :)

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 25 pieskaita 4?
Ziņa: