kakla spondiloze un invalīditāte

Aizsāka Aprilina 

Sveiki!
Šodien izgāju DEĀK komisiju, kur ģimenes ārsta nosūtījumu uz komisiju par neizskatīja. Pat neizlasīja diagnozi. ar kuru gāju komisijā. Un tikai dēļ vienas lietas - nebija slimības lapu 6 mēnešu garumā par 2 gadiem. Dīvaini gan, jo kopš 2008. gada cītīgi un regulāri griežos pie speciālistem ar sāpēm mugurkaula kakla daļā. Kopš februāra mēneša ne dienas nepaiet, lai nelietoju pretsāpju līdzekļus, pat Tramadols vairs nelīdz. Diagnozi uzstādīja tādu: mugurkaula daļas deformējošā spondiloze, C5-C6 ietekmē spinālo kanālu, kā arī neirālo atveri. Būtībā - ļoti sāpīgi. Galvu nevar pagriezt ne uz vienu pusi, iespiež arī acu nervu, ļoti bieži tirpst kreisā roka un paliek nejutīgi pirksti. Komisiju tas vispār neinteresēja - slimības lapu taču nav!
MK noteikumos Nr.1209 ne vārda nav teikts, ka jābūt uz slimības lapas ārstējoties. Kaut kādā veidā es taču izgāju visas izmeklēšanas, pildīju visus speciālistu rīkojumus, bet izradās, ka tā nav ārstēšana. Ja es neesmu uz slimības lapas - esmu vesels cilvēks. Lūk tā. Būtu vismaz pateikušāi "Paldies", ka visus izmeklējumus veicu par savu naudu, nevis par Valsts apmaksāto slimības lapu. gribēju valstīj naudu ietaupīt - pati dabūju pa rokām :). bet jautājums tomēr man ir šāds. Vai varat ieteikt rehabiliatologu, kurš varētu man sastādīt rehabilitacijas plānu? Nav vairs spēka cīnīties ar mūsu burokrātiju, dzert saujām tabletes un raudāt naktīs spilvena. Man ir tikai 33 gadi.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
19.10.2011 23:04
Ieteikt neko nevarēšu bet pēc būtības invaliditāte = darba spēju zudums. Ja nav slimības lapa tātad darba spējas saglabājušās un nav ko prasīt invaliditāti. Cits jautājums, kur atrast tādu darba devēju kas pieļaus tādu slimošanu...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Man ir tik pat nogurdinoša problēma.No 2011.gada vasaras esmu parmocījusies ar spondilozi.
Iesākumā ,kad pirmo reizi saucu ātros,domaju insults,jo simptomi tik lidzīgi-roka atsakās,satraukums,galvassāpes,koordinācijas zudums.
Austrumu slimnīcā,iesākuma tā arī domāja.Tad iztaisīja arī kakla skriemeļu rentgenu un viss salikās vietās.
Izrakstīja zāles,kuras nedaudz palīdzēja.
Un tagad mana golgāta.
Griezos pie manuālā terapeita,kurš ļoti palīdzēja,izgāju masāžas kursus,dzēru glikozemīnu,veicu fizioterapiju.
Tagad sēžu pie datora un meklēju tik pat nomaktos,jo atkal galvu pagriezt nevaru un jāsāk viss no nulles.
Tu neēsi viena.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
06.03.2012 10:09
Mīļie,tad ir jāizšķiras par operāciju.Ir risks bet tas ir labāk nekā visu mūžu puskustīgi mocīties.Jo ja ir organiskas izmaiņas kakla skriemelī vai starpskriemeļu diskā, nekādas tabletes un manuālie šarlatāni nepalīdzēs.
Lai uz mani neapvainojās manuālisti.Es gribu uzzināt,kā var ar manuālo terāpiju salabot izspiedušos starpskriemeļu disku?
Lai svētība un veiksme.
bumbiere- sieviete
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
06.03.2012 12:54
Lasu un domāju, laikam kaut kas līdzīgs man arī ir. Biju pārliecināta, ka tik jauniem cilvēkiem tādas lietas nav, vismaz manā paziņu lokā. Bet nu izklausās tas nelāgi.
Mani tikai izbrīna, ka jums veiktas masāžas, jo man neirologs teica, ka noteikti nedrīkst neko tur aiztikt.

Par kakla skriemeļu rentgenu. Vai to jūsu ārsts apskatīja, vai tikai paļāvās uz aprakstu, kur minēts, ka vienkārši ir deformācija?

Vai tad nav būtiski zināt, tieši kur tā sliktā vieta ir?

Es arī atkal nevaru galvu grozīt, bet tagad jau šķiet, ka pat negrozot arī nav īsti labi.... staigāju stīvu muguru, ļoti minimāli u zsāniem kustoties.

Kā naktī varat pagulēt? Kādā konkrētā pozā guļat? Vai arī tad reibst galva? Vai arī tādu spiedienu izjūtat vietā, kur kakls pievienojās galvai un augstāk?
Es nesaprotu, kā var ar tādu slimību neņemt slimības lapu ? Man arī bija un ir spondiloze, bet kad bija pirmais paasinājums, tad gulēju gultā un sūtīju visus ratā! Divus mēnešus gulēju gultā, vispār neko nedarīju, neko smagaku par puskilo necēlu, pat veļu un grīdas nemazgāju, pa dzīvokli staigāju tik ar kapzeķēm (bez čībām vai apaviem), lietoju zāles, muguru visu laiku sildīju. Un atgāja...
Tagad tikai zinu, ka nedrīkstu neko smagu darīt, celt, nedrīkstu apaukstēties.
bumbiere- sieviete
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
03.04.2012 22:51
burve Rakstīja:
-
> muguru visu laiku sildīju. Un atgāja...

Par to divu mēnešu gulēšanu. Vai nonstop-ā? Vai arī nedaudz pastaigājot pa māju vai āru un sīkākus darbus darot?

Mani interesē, kādā veidā tā sildīšana tika veikta? Vai kā drīkst to darīt pareizi.
Joprojām netieku jēgā. Otrajā reizē vairs zāles nerakstīja, bet situāciju uzlabot neizdodās. Tagad gaidu rindu uz CT.
Vispār jā, non-stopā, jo no darbiem, ko darīju, bija tikai : aiziet uz tualeti, uztaisīt sev ēst, nomazgāties, iedzert zāles. Sildīju ar parasto ūdens termoforu. Vēl man palīdzēja masāža un Neirorubīna un Diklofenaka injekcijas, kuras vēlāk iemācījos taisīt sev pati. Atliek tikai nopirkt šļirces, un pats dūriens dibenā ir pilnīgi nesāpīgs.
Ļoti svarīgi spondilozei - nekad neapaukstēt sāpošo vietu, vislabāk vienmēr nēsāt kašmira jaciņu. Nekādas aukstas peldes ne vasarā ne ziemā. Taisni otrādi, dušā vienmēr vajag mazgāšanās beigās ar karstu ūdeni kādas 5 min. aplaistīt sāpošo vietu.
bumbiere- sieviete
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
04.04.2012 10:59
Pateicos par atbildi un padomiem kā sevi pasaudzēt!
Bet par par to dušu man vienreiz arī bija aizdomas, ka paliek it kā vieglāk, ja patīkami siltu palaista uz skausta un muguras.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
04.04.2012 12:17
Manuālie var līdzēt ja skriemelis izspiežas uz āru ( ādas virzienā). Ja uz iekšu, tad drīzāk paralizēt, ne palīdzēt.
Principā manuālā terapija jāveic tikai vadoties no CT&MR slaidiem un tikai pieredzējušam ārstam - profesionālim.
Ārzemēs daži ķirurgi arī ar to piepelnās paretam. Diska trūci nenovērst, bet skriemeļa izspiedumu var nedaudz mazināt.
Pāris milimetra desmitdaļas un rokas vairs netirpst vai gluži otrādi, paralīze ir klāt uz visu mūžu.
Latvijā utt ir tik daudz vājprāta ar masāžu, dažādām mocībām, cilvēku bakstīšanu.
Visi tik briesmīgi satraucas par dziedniekiem utt. Kamēr plātās ar rokām un neliedz turpināt ārsta nozīmētu terapiju, lai plātās ar rokām.
Tajā laikā ir simtiem salonu un iestāžu, kur viltus masieri, dažādi terapeiti spaida cilvēku miesas. Spaidītājiem biežāk nav pat māsas palīga apliecības. Kur vēl ko vairāk.
Eksotiskā masāža ar taizemes speca pastaigu pa muguru ar kājām. Zviedrijā daži kāpj arī uz kakla virsū. Klients noguļas uz vēdera, meitene staigā pa muguru.
Saloni, kur baksta klientu miesas ar asumiem cilvēki bez medicīnas diplomiem pilna eiropa. Sākot ar pīrsingu, beidzot ar adatu terapiju. Tetovētāju utt sajēga par infekcijām, fizioloģiju, dezinfekciju, sterilizāciju?
Cik eksotisko masāžu salonos strādā vertebrologs, traumatologs, ķirurgs, ortopēds? Cik no šiem vēl prasa radiologiskus izmeklējumus mugurkaulam? Ar speciālista slēdzienu, vēl pēta slaidus?
Nekā, šodien nesāp un staigāt pa muguru, spaidīt miesas ar rokām, ar fiziska spēka pielikšanu cilvēka ķermenim.

Sākumā varēja apkarot tos, kas fiziski spaida cilvēku miesu ar rokām, kājām, baksta miesas BEZ mediķa diploma. Tādu netrūkst.
Nosakot grupas.
VDEĀK jāņem vērā arī profesija. Ar to lapu gan stulbums. Bezdarbnieki kam vairs nepienākas nauda, bieži to lapu neņemot.
Grupu nosakot ņem vērā profesiju. Krāvējam viens, grāmatvedei cits darbs. Par programmētāju var strādāt arī kurls cilvēks,bet par autobusa šoferi nē.
VDEĀK ir arī konsultatīvas komisijas, ne tikai grupas dāvinašanas pieņemšanas.

Vispār pretīgi.
Nonāks riktīga parēze/ paralīze, ka rokā nevarēs noturēt zīmuli un saņemt naudu, iedos grupiņu. Labā pusē parasti grupa gruntīgāka. Dažiem bez kreisās plaukstas ir 3 grupa.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
05.04.2012 10:32
joll !!!!!!!!!!!!!!!!
Pievienojos.Beidzot,kāda saprāta balss Dr.lv. Palika pat vieglāk.
Citādi te vitamīnu izplatītaji jau noriebušies.Aizņem Dr.lv resursus. Demokrātija,demokrātijai.Bet dot ārstnieciskus padomus bez diploma,aizliedz likums.Un to Dr.lv moderātoriem vajadzetu ņemt vērā.Te nav šarlatānu saiets.Ir dzienieks.lv ,ja nemaldos.Vai kas tamlīdzīgs.Lai iet tur.
Šarlatāni atņem laiku un nervus,mēģinot glābt saita autoritāti.
Lai veicas.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
05.04.2012 21:17
kur tad saita autoritate pazuda,ka tā jāglābj šarlatāniem?:)

jekabs19@inbox.lv
bumbiere- sieviete
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
09.04.2012 22:20
Vai ir iespējams, ka no kakla spondilozes rodas temperatūra? Jo nav īsti neviena cita ārēji redzama iemesla. Vien hroniski nedaudz ciet deguns, bet nav iesnu.
Vietā, kur kakla skriemeļi pievienojas galvai, galvas kauli, tie pauguri divi, ir tādi nedaudz sāpīgi.

Un no reiboņa vaļā joprojām netiek. Lai arī saudzīgāsk režīms ir.
Sāku smērēt uz kakla daļas skriemeļiem dihlofenaka želeju. Bet par rezultativitāti nevar saprast, ir vai nav.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
09.04.2012 22:56
To labāk pie ģimenes ārsta noskaidrot.Jo tur jaskatas kakls.Jāklausās plaušas.Jāparunajas.Un tikai tad var izlemt.
Lai veiksme.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
09.04.2012 23:03
ivars61 Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> kur tad saita autoritate pazuda,ka tā jāglābj
> šarlatāniem?:)
-----------------------------------------------
Runa iet nevis par saita autoritāti.Bet par saita labo slavu.Jo pacienti domā,ka Dr.lv ir oficiāls saits ar dežūrējošiem mediķiem.Diemžēl tas tā nav.Te ir runāšanas un izrunāšanās saits.
Bet gadās arī kāds šarlatāns ar lielu pārliecināšanas spēku.Es gan nevienu neesmu nosaucis personīgi ,norādot niku.Pasarg dievs!
Ja kāds to uztver personīgi,tad tā ir tikai viņa paša problēma. Es tādos gadījumos iesaku griezties pie sava psihiatra pēc Aminazīna vai Haloperidola tabletēm. Tagad jau esot labākas tās tabletes.Lai visiem laba jaunā darba nedēļā:)
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
09.04.2012 23:17
Tieši tā,te ir forums,un cilvēki arī to uztver kā forumu,varbūt vienīgi-ar to starpību,ka te tiek dzēstas nepieklājīgas atbildes un daži speci te ir,varbūt ārsti,varbūt ne ārsti.jā,nu jācer ka bieži nenākas norādīt psihiatram,kādas tabletes viņam jāraksta:)))
bet ja nopietni-šarlatāns,ja runā no sevis,iznīks,bet ja kādam ir pārliecība no augšas-tas neizīks,tā,ka visu laiks parādīs.

jekabs19@inbox.lv
bumbiere- sieviete
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
10.04.2012 11:55
Mazdakteris1 Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> To labāk pie ģimenes ārsta noskaidrot.Jo tur
> jaskatas kakls.Jāklausās
> plaušas.Jāparunajas.Un tikai tad var izlemt.
> Lai veiksme.

Paldies. Pie ģimenes ārsta jau nu gan nav jēgas iet. Citkārt ir iets diezgan laicīgi, bet kaut kāda reakcija (lietderīga) ir tikai tad, kad vispār vairs nevar pakustēt vai krokodiļa asaras jārij. Kamēr par to runā mierīgi, pat ar humoru, domā, ka viss okei.

Vienkārši izlasīju, ka citiem pie šīs problēmas iesaka pat diklofenaka šprices, bet es tagad esmu pilnīgi bez zālēm. Cik pati vien neirorubīna kursu lietoju.Tāpēc gribot negribot jāķerās nedaudz pašdarbībai klāt. Jo citādi līdz vingrošanai un masāžām arī netiek.
Man pec magnetiska rezonansa 3-4 skriemeļi par 4mm spiežas iekša.Tas ir daudz?Lekmes visu laiku sežu uz phezam +ibuprofen.Ja laikus nepaspēt zales iedzert,tad pat tramadols nelidz...
pacukstesu ausi noslepumu-klausies uzmanigi!gribi invaliditati-ej pie psihiatra,vai lai vecaks cilveks,aiziet ar konfektitem-vina man idiotite,ko padarisi.musu valsts to atbalsta.nu tak lai pusgadu formali gimenes arsts izraksta slimibas lapu,nav obligati darbadevejam jaapmaksa.rehabilitaciju mekle kanariju salas,ne latvija,diemzhel,ta vish ir.man bija diska truce,mokos ar mugursapem,bet vdeak lapas no specialistiem ir pie dirsas,tur klauni strada,ne arsti.man diagnoze is shizofrenija un pensiju sanemu bez problemam.dari ari tu ta!
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
19.02.2016 09:15
ko nozīmē, ka darba devējam nav obligāti jāapmaksā?
1. pirmās 2 nedēļas maksā darba devējs
2. pēc tam maksā valsts, bet ja uzrais ka krāpjās - ārstam lieta un pašam lieta
3. ja man kāds nāktu uz darbu regulāri ņemot īsās lapiņas, es pašrocīgi, parūpētos par pārbaudi tam ārstm, kurš tādas izraksta.

__________________________________________________________________________________________________
“Thinking is difficult, that’s why most people judge.”
Ko homeopātam nozīmē pludmale? Urīns D10
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
19.02.2016 11:01
2. B lapas tie ĢĀ dod, balstoties jau uz kādiem nebūt izmeklējumiem. Sūta pie speciem, kur ir rindas un kvotas.
VI pārbauda dokumentus, ne personas veselības stāvokli. Papīri kārtībā, tad ārsts guļ mierīgi.
Labi, varbūt nosūtīs kādai komisjai vai VDEĀK. Kur skatīs atkal....papīrus. Attiecīgi.
B lapas saņēmējam, ja šis strādā kaut ko un saņem algas vienlaikus ar B lapu, var likt atmaksāt saņemto B lapu, vienalga vai pamatota vai nē tā lapa. Tur VSAA lapā ir panti norādīti. Princips tas pats, kas bezdarba pabalstam. Ja pabalsta periodā strādā, pabalstu noņem, izrēķina cik nepamatoti saņemts un jāatmaksā.
3. VI pārbauda dokumentus. Papīri kārtībā, tad visi laimīgi guļ.
Kaut kādu miesas ekspertīzi par īslaicīgām, pārejošām saslimšanām bez sekām - veikt nereāli. Bija/nebija. Varēja veikt darbu / nevarēja. Kad B lapa nav maksāta, valsti ne īpaši satrauc A lapas.

Mūsdienās vispār prioritāte ir 1) pareizi norakstīt spirtu doktorātos, praksēs. 2) nepārkāpt kvotu limitus! To ļoti uzmana un stingri pārbauda.

Ārzemēs nebūt nav labāk. U.K, piem, ir vadlīnijas NHS līgumārstiem. Gadījumu saraksti un rīcība. Tikko tas ievērots, ārsts neko nav pārkāpis.
Vai tur vēzi līdz 4 stadijai novēroja vai katru mēnesi raksta kādam A lapu. Neko nepadarīt.
Piem, noteikts ka iespējamā slimība No10 jāārstē ar antibiotiķi un paracetamolu N dienas. Nepaliek labāk tad sūta uz analīzi. Dod to pašu vēl N dienas. Nepāriet, tad sūta tur uz rtg, USG utt. Kamēr gaida rezultātus, pamaina antibiotiķi utt. Dabūn rezultātus, vadlīnija nosaka kas kad jādara. Atkal saraksts ar gadījumiem un rīcības vadlīnijām.
Galvenais - vadlīniju ievērošana. To turienes VI arī pārbauda. Paārstēja ar paracetamolu un AB, pārgāja, slēdza lapu A. Valsts laimīga, NHS laimīga.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
22.02.2016 20:56
Mateus Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> ko nozīmē, ka darba devējam nav obligāti
> jāapmaksā?
> 1. pirmās 2 nedēļas maksā darba devējs
> 2. pēc tam maksā valsts, bet ja uzrais ka
> krāpjās - ārstam lieta un pašam lieta
> 3. ja man kāds nāktu uz darbu regulāri ņemot
> īsās lapiņas, es pašrocīgi, parūpētos par
> pārbaudi tam ārstm, kurš tādas izraksta.

A ko Tu man un manam ĢĀ padarīsi, ja man 10 mēnešu laikā ir veikti ~10 izmeklējumi un apmeklēti ~10 ārsti- speciālisti? Pilna slimības vēsture ar ierakstiem. Es jebkurā brīdī varu paņemt slimības lapu, ja kas netīk... Ja kādas hroniskas kaites ir- tad paasinājums var iestāties jebkurā brīdī "pēc vēlēšanās". Man savulaik valsts kantorē bija tāda priekšniece, kas tā visus konfliktus ar lielo šefu risināja. Strādā, šef, pats, ja ar mani runāt neproti! :D

Esmu savulaik ņēmusi lapu arī dēļ iesnām- parastajām. Jo lielveikala pircējiem būs iebildumi pret kasieri, kura puņķi straumītē pil uz viņu pārtikas.
Piebalsošu es ar, lai nav tā kā sievietēm tikai visas vainas metas. Esmu vīrietis, kam nepilni 40. Sirdī vēl jauns bet tas cipars, ko katru gadu jāsvin sāk lēnām likt par sevi manīt.
Jau kopš pavasara mokos ar reiboni (drīzāk gan tādu kā piedzērušos sajūtu, bet bez akūtas griešanās) un augstas frekvences troksni ausīs.
Ko tikai visu es neesmu mēģinājis - adatas, fizkultūru, meditāciju, gulēšanu bez spilvena. It kā jau palīdz, un kādos 3-4 mēnešos biju jau ticis tik tālu, ka gandrīz jau jūtos kā normāls cilvēks. Protams ir veikti visi iespējamie izmeklējumi un secinājums ir viens - viegla, nebūtiska kakla skriemeļu spondiloze, gandrīz ideāli vesels. Turklāt nav arī nekādu kustību ierobežojumu vai būtisku sāpju. Nu jā, reizēm kakls tāds stīvāks, tas arī viss.
Bet te pēkšņi "pūķim jauna galva izdīga" - sākās migrēnas auras lēkmes, pie kam tieši auras bez tai sekojošas migrēnas... Līdz šim man tāda lieta ir dzīvē labi ja kādas 3 reizes bijusi, tagad nedēļas laikā 4. Tagad nezinu ko domāt.
Būtu interesanti uzzināt, varbūt vēl kādam šī daudzsejainā būtne ir līdzīgus jokus izspēlējusi, un kādi mēri šai sakarā ir tikuši pieņemti.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
16.08.2016 22:28
Es vairāk domātu par kaut kādu konkrētu spriedzi dzīvē tieši pēdējā laikā.

Migrēna ir īsta psihosomatika.

Attiecības?
Bizness?
Bērni?
Vecāki?

Bail no novecošanas?
Es jebkurā brīdī varu paņemt slimības lapu, ja kas netīk...
-------------------------------------
tagad uz tādām slimošanām ir limits, sasniedzot noteiktu slimošanas dienu skaitu noteiktā periodā, ar darbinieku tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
17.08.2016 10:10
NuNu.Jaskatās smadzeņu apasiņošana. Jāizmeklējas uz epilepsiju.Vai senči ar to neslimoja?
Asins rites traucējumus pastiprina asins vadu sklerotizācija,pieminētie stresi,alkohols.
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
18.08.2016 13:37
egle1: tas limits ir gana garš- vairāki mēneši 2 gadu laikā. Precīzi nezinu- neesmu interesējusies, bet iepriekš pieminēto 6 mēnešu slimības lapu invaliditātes noteikšanai var paspēt sasniegt ātrāk
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
18.08.2016 20:52
Es ieteiktu rehabilitologus,kas ikdienā strādā ar mugurkaula slimībām,kaut vai Traumās Duntes ielā.
sveiki kas man kaut ko var ieteikt ar sadu diagnozi...
mugurkaula kakla dalas spondiloze, spondilartroze. c3-c4 spinala kanala laterala stenoze. kreisas puses radikulopatija. hroniska cervikocefalgija.
nespeju vairs dzert saujam zales jo nekas no ta vairs nelidz. ir izietas ari fizioterapijas, tens, magnetiskas terapijas un vel daudz ka cita. tagad mani nosutija uz manualo terapiju nezinu vai tas ko lidzes vai bus velti izmesta nauda... vairs nezinu pie ka versties un ko darit...
Re: kakla spondiloze un invalīditāte
06.09.2016 15:14
Dzīves spriedze jāmazina.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 24 pieskaita 7?
Ziņa: