Uzlabojumi parādījās salīdzinoši ātri. Neatceros cik, bet apmēram mēneša laikā. Bet tas ir ļoti individuāli, piemēram, vienas no SCD pavārgramatas (kas man ir) priekšvardiem, ko sarakstījis pediatrs, kas pats slimo ar Krona slimību, ir teikts, ka viņš tika vaļā no visām zālēm dažu mēnešu laikā. Tās pašas grāmatas autora priekšvārdā teikts, ka viņam asins analīzēs bija uzlabojumi pēc 6 nedēļām (čūlains kolīts).
Tās pašas gramatas ārsta rakstītajā priekšvārdā teikts, ka viņš bija veicis aptauju par efektivitāti (51 cilvēks) un 84% bija uzlabojumi kopš diētas uzsākšanas. No tiem 61% iztika bez zālēm.
Rezultāti būs tikai tad, ja diēta tiek ievērota stingri - bez atkāpēm!
Starp citu šī diēta ļoti labi palīdz nomest svaru - man tas bija kā blakusefekts nokritos no 88 līdz 75 un atguvu vidusskolas svaru. Man kolēgis un viņam draugi un paziņas sāka tā ēst arī, lai nomestu svaru un rezultāti ir ļoti labi. Kolēgim arī kādi -15kg un pēc viņa teiktā citiem arī labi nāk nost. Problēma ir, ka pēc tam drēbes pa jaunu jāpērk. :)
Ēdienkarte protams mainās atkarībā no gadalaika, bet piemēram.
Brokastis:
ļoti gatavi banāni (ar melnam pumpam - ar laiku iemācas labi noteikt)
tīrkūltūra vai biezpiens (bez salda krējuma) - pēc manas saprašanas "dry curd cottage cheese" ir biezpiens un tāpēc to var, lai gan pats personiski neesmu ticis skaidrībā ar vai man tas sagada problēmas. Ja grib var pievienot skābo krējumu - tikai jāliek krējums nevis krējuma izstradājums un vismaz 25%, jo tiem kam ir 15% ir klāt ciete, lai gan marķēts kā "krējums". Cietes klātbūtni pārbaudīju pats ar joda palīdzību, jo pat ja uz paciņas nav rakstīts ša vai tā tur var būt klāt ciete.
Pusdienas:
Sautēti-apcepti dārzeņi. Pannā izsautēti dārzeni ar eļļu vai sviestu(garšīgak, bet jāuzmanās ar piedegšanu) + gaļa, ja vakara ir pagatavota. Dārzeņu parasti pagatavoju no rīta. Lai tas būtu ātri un ērti izmantoju saldētus dārzeņus.
Vakarā:
Atkarībā no gadalaika un vēlmes gatavot uztaisu tos pašu saldētos dārzeņus vai no sautējumu no svaigiem. Tagad bija kabaču laiks un ļoti labi sautējumi sanāca no kabačiem, burkāniem, maltas gaļas, pākšu pupiņas. Ja taisu, kaut ko no svaigiem dārzeņiem un gaļas, tad cenšos uztaisīt tā, lai pietiek nākamās dienas pusdienām. Biežu taisu gaļu - vienkārši apceptu malto gaļu vai kotletes (tikai no gaļas, sāls un ķiplokiem vai sīpoliem) vai cepta karbonāde.
SCD diētas ēdiens daudz ir izmantoti mandeļu milti, kas pēc būtības ir blanšētas un samaltas mandeles, ko izmanto maizes, maizīšu, pankūku, cepumu un pat toršu cepšanai.
Maize, kas izcepta no mandeļu miltiem var glabāt ledusskapī nedēļu un ēst.
Piemēram vakar vakara ēdu picu (no mandeļu miltiem) un ļoti garšīgus lazduriekstu-mandeļu miltu cepumus. Un nupat ēdu tādu kā saldo biskvītu-maizīti arī no mandeļu miltiem. Vienīgais atļautais saldinātajs ir medus.
Vispār ļoti daudz receptes var atrast internetā, piemēram, http://www.scdiet.org/ vai http://www.scdrecipe.com/
Es amazon.com nopirku oriģinalo grāmatu, kur izskaidrota diētas būtība un kāpēc tā strādā (tur arī ir receptes)
http://www.amazon.com/gp/product/0969276818?ie=UTF8&tag=httpwwwscdrco-20&link_code=as3&camp=211189&creative=373489&creativeASIN=0969276818
Šo ir ļoti vērīgi izlasīt, bet gatvošanai to praktiski neizmantoju, jo tur nav kārdinošu bilžu. :)
un divas pavārgramatas
http://www.amazon.com/gp/product/159233282X?ie=UTF8&tag=httpwwwscdrco-20&link_code=as3&camp=211189&creative=373489&creativeASIN=159233282X
http://www.amazon.com/gp/product/0980382807?ie=UTF8&tag=httpwwwscdrco-20&link_code=as3&camp=211189&creative=373489&creativeASIN=0980382807
Tās pamatā arī es izmantoju. + vēl savu izdomu un vietējās variācijas.
Daudzās receptēs tiek izmantots home made yogurt, ko es arī taisīju no svaiga piena un ierauga (ko pirku no http://www2.neo.lv/lv/mes-piedavajam/ieraugi.html) - it kā ieraugam ir svarīgas baktēriju celmi, kas tur ir - kādi ir vajadzīgi var atrast internetā. Bifido nevajag tieši. Es tagad biju sācis izmantot tīrkūltūru, kas laikam īsti pareizi nav, jo satrur laikam bifido baktētijas. Lai jogurtu uzraudzētu pirku speciālu raudzētāju - vienīģa vieta kur varēja noprikt bija Vācijas ebay.
Produktus pērku
Saldētos dārzenus un citas saldētas lietas - Salas zivis http://www.salas-zivis.com Tur ir atsevišķs cilvēks, kas nodarbojas ar privātpersonu pasūtijumiem. Dārzeņi tur ir stipri lētāki neka lielveikalā apmēram 2 reizes, ja lielveikalā paciņa 400g dārzeņu maksā ap latu, tad tur 1kg maksā tik. Ja pasūta pirmo reizi, tad iesaku no katra veida paņemt tikai vienu preci, lai pārbaudītu kā garšo un kāda ir organisma reakcija uz to. Piemēram dārzeņu maisījums ar sēnēm manam paziņam ļoti garšoja, bet man nē. Iepakojumi lielākoties pa 2kg.
Svaigu gaļu, dārzeņus un tīrkūltūru pērku vietējā zemnieku produkcijas veikalā (Salaspilī)
Riekstus un mandeļu miltus pērku Gemoss veikalā pie Mūksalas apļa http://www.gemoss.lv/. Tur arī lieli iepakojumi un labas cenas. Un man pagaidām vienīgā zināmā vieta, kur tirgo mandeļu miltus.
Ja vajag vēl kādu informāciju, tad labprāt dalīšos.