Onkoloģija

Aizsāka Inesko 

Onkoloģija
12.06.2013 16:04
Labdien!
Man ir liels lūgums palīdzēt jo diemžēl mūsu cienījamais Latvijas Onkoloģijas centrs un tā ārsti nav tik ļoti pretim nākoši kā gribētos.
Manam tēvam kas vīrietis 65. gadu vecumā, būdams pensionārs un II grupas invalīds.
2012. gad septembrī konstatēja mutes,žokļa un kakla plakanšūnu vēzi (pašlaik nevaru atrast diagnozes latīnisko nosaukumu), pēc kura tika veikta operācija (10.09.2012.) - izrauti visi apakšējie zobi un nogrieza 2/3 mēles. Vēlāk kad pēc operācijas tika konstatēta metastāze, tika nosūtīts uz staru terapiju sākot no februāra mēneša 2013. gada.
Kad sāpes un pašsajūta vairs nebija izturamas 03.04.2013. ievietoja stacionārā ( Terapeitiskās Radioloģijas un Medicīnas Fizikas Klīnika - Staru terapijas klīniskā daļa). izrakstīja 16.04.2013. ar diagnozi:

Pamatdiagnoze - CA fundis cavi oris anterior, linguae anterior IV (T3 N3 M0).
MTS colli bilateralis.
Status post operationem (09.2012.).
Recidivum.
Status post actinotherapiam.
Blakusdiagnoze - CA pulmonis dextra.
Status post operationem. (2008.). <--- paskaidrošu - 2008. gadā konstatēja plaušu vēzi un izgrieza daļu labās puses plaušas.

Varbūt ir kāds, kas varētu man un mūsu ģimenei izskaidrot ko tas īsti nozīmē un ko varētu darīt lietas labā, jo arī pašlaik viss kļūst aizvien ļaunāk - sāpes kļūst neizturamas un tāda sajūta ka tēvs vienkārši pamst ciet.
Pieraksts pie onkologa ir iespējams tikai pēc 2 mēnešiem ( arī bez nosūtījuma, par samaksu ātrāk nav iespējams, tā tika atbildēts vakardien zvanot uz ambulatorās daļas reģistratūras telefonu)
Vēlos piebilst ka ar ģimenes ārstu arī nav īsti paveicies, jo viņa tik saka lai dzerot zāles, ka neko vairāk viņa līdzēt nevar.
Re: Onkoloģija
12.06.2013 16:23
T3 N3 M0 manuprāt ir vēža stadija ...mēra no 3-4 un T norāda audzēja izmēru bet N ta izplatību apkārtējos audos vai limfmezglos...precīzi neatceros.
nosaukums izskatās kā kaut kas ar mutes dobumu un mēli... laikam tas pats kas bija pirms operācijas.

Kas ir MTS... vienīgais kas man nāk prāta ir kaut kāds proteins kas bija atbildīgs par dažādiem mikroelementiem. colli bilateralis = kaut kas divpusējs. Bet neesmu mediķis un te arī šķiet onkologs mums forumā nav manīts :(

Bet vispār jau tā ir baigi smagā tēma un to labāk būtu runāt ar onkologu.
Zinu cik tas viss ir nepatīkami un smagi un reizēm šķiet ka nesaņemat pienācīgu aprūpi, bet ir jārunā ar ārstu un jāprasa lai saka tieši kas un kā.
Ir tādi slimnieki, kurus vispēr neņem slimnīcā, jo zin ka neko palīdzēt nevarēs. Un pat nauda nepalīdz - man paziņam sieva tika turēta mājās un līdz pēdējam turēta uz morfija mājas apstakļos, jo slimnīcas neņēma pretim.

Varbūt vēl pastāv arī kādas privātās klīnikas ar stacionāru.
Gvido
Re: Onkoloģija
12.06.2013 16:32
MTS ir metastāzes, par TNM klasifikāciju var izlasīt šeit:
http://www.krutsvezis.lv/lv/articles/view/kliniska-klasifikacija

Manuprāt, onkologs šeit neko vairs nepalīdzēs, ir pietiekoši liels vecums, slimība ir neārstējama, domājiet par paliatīvo aprūpi.

Kādi pretsāpju medikamenti tiek lietoti?
Re: Onkoloģija
12.06.2013 16:33
Nedomāju, ka tur vēl var ko līdzēt. Vienīgi spiest uz atsāpināšanu...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Onkoloģija
12.06.2013 16:39
o oou... tb metastāzes abās pusēs... kaklam sanāk :(

Slimnīca neņems pretim... tikai paliatīvā :(

Skumji bet fakts.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 13:47
ārsti noteica:
Furosemidi 40mg 2x nedēļā
pret sāpēm - Ketanovi 10mg 2-3x dienā
Medroli 4mg 1x dienā
Omeprazoli 20mg 1x dienā

Tramadols un nošpa neizturamu sāpju gadījumā, pats lieto.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 13:54
Es teiktu, ka tāds pacients turams pie sistēmas paliatīvajā nodaļā, lai tās sāpju lēkmes vispār nenāk vai nāk ļoti, ļoti maz; tur pievieno arī dažādus psihotropos meikamentus (antidepresantus un trankvilizatorus), jo tie, vienkāršoti runājot, mazina spēju izjust sāpes.

Bet tas ir, kā Jūs paši gribat; ja redzat, ka vajadzētu un tā nolemjat, par paliatīvo nodaļu un iespējam tur tēvu ievietot var interesēties pašās nodaļās. Vismaz agrāk tā bija.

Realitātē Jūsu tēvs vairs nav nedz onkologu, nedz īsti ģimenes ārsta pacietns, bet paliatīvas aprūpes cilvēks.
egle1
Re: Onkoloģija
13.06.2013 13:55
Tramadols un nošpa neizturamu sāpju gadījumā, pats lieto.
----------------------------------------------------------------
Tās nav zāles tādam gadījumam. Vajag špricējamo morfiju. Pērciet šprices, prasiet ampulas, špricējiet.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 13:59
Liels paldies visiem par iesaistīšanos un vēlmi palīdzēt... vismaz Jums bija drosme atvērt mums acis un pateikt kas īsti notiek.
Liels paldies moderatoram, vajadzības gadījumā rakstīšu uz e-pastu.

Un tagad es saprotu kāpēc kad es ierunājos ārstiem par stacionāru, bij tāds skatiens... izrādās kad tam vienkārši nav jēgas.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 14:03
Bet pagaidām kamēr daudz maz līdz tramadols un nošpa, varbūt var iztikt bez morfija?!
Jo man vienkārši ir bail iedomāties kas ar viņu notiks psiholoģiski, ja mēs sāksim runāt par morfiju un špricēt... viņš jau tādā ziņā tagad jau ir uz nervu sabrukuma sliekšņa.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 14:10
Ja tam visam klāt nāk trankvilizatori un antidepresanti tad teorētiski uztvers to daudz maz ok
Re: Onkoloģija
13.06.2013 14:15
"Ja tam visam klāt nāk trankvilizatori un antidepresanti tad teorētiski uztvers to daudz maz ok"

Tad varbūt vienkārši padomāt par paliatīvo aprūpi, par kuru daudz jau esmu lasījusi... manuprāt tur viņam varētu būt vieglāk.
Varbūt ir iespējama to sistēmu apmeklēšana noteiktās dienās, un pārējo laiku viņš var uzturēties mājās?!
Gvido
Re: Onkoloģija
13.06.2013 14:45
Gulēt paliatīvajā nodaļā arī nav nekāda dieva dāvana, rēķinies, ka nevienam nav noslēpums, kādi cilvēki tur atrodas un visu laiku skatīties, kā visi apkārt mirst. Tavs tēvs visticamāk jau precīzi zina savu diagnozi un arī to, kas viņu sagaida. Šajā situācijā, diemžēl, labāk būs, ja viņš ātrāk nomirs.

Vajag steidzami konsultēties ar ģimenes ārstu, visticamāk, ka sāks ar pretsāpju plāksteriem. Pie kam tu raksti par neizturamām sāpēm jau aprīlī, šaubos, ka tagad kaut kas ir mainījies uz labo pusi.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 14:56
"Tavs tēvs visticamāk jau precīzi zina savu diagnozi un arī to, kas viņu sagaida"
Tur jau tā lieta ka viņš nezin. Jo pats jau lūdz lai viņam kāds paskaidro, jo slimnīcā kad iedeva izrakstu, viņam ta arī neviens nepaskaidroja, tas jau arī kalpoja par iemeslu, kādēļ meklēju atbildes šeit.

Par plāksteriem - šodien ir pieraksts pie ģimenes ārsta, par plāksteriem jautāsim.

Sāpēs jā, kļūst aizvien neizturamākas un galavassāpes arī pastiprinās, asinsspiediens ceļas. Kamēr uzturējās stacionārā jutās salīdzinoši labi, droši vien dēļ sistēmām.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:07
Morfijs šādam cilvēkam ir tieši tas kas vajadzīgs un nav tur ko uztraukties par to kādas izmaiņas viņš izsauks. Vairāk vajag uztraukties par izmaiņām no viņa nelietošanas. Un starp citu, kas (vai kur tieši) viņam sāp?

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:09
Vispār es esmu šokā kā 65 gadus vecs cilvēks pēc visa tā kas ar viņu noticis un notiek var nesaprast kas viņam par diagnozi. Tur tak nav nekādi ārstu paskaidrojumi vajadzīgi. Tas pat ezim ir skaidrs...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:11
Mums ir kaut kā tā, ka ārsti īsti nemāk pateikt patiesību; tas ir smagi viņiem pašiem, un viņi nav tam labi sagatavoti, un tad iznāk, ka telpā ir divi cilvēki: viens izmisis radinieks, jo viņš nekā nesaprot un arī noteikti baidās no patiesības, un izmisis ārsts, kurš nesaprot, kā tas radinieks nesaprot. Tas par emocionāli psiholoģisko aspektu runājot.

Ja par pacientu, tad mūsdienās šīs ciešanās var atvieglot; es domāju, ka vajag lietot tramadolu, kamēr palīdz. Tādas sistēmas ar medikamentu kokteiļiem gan lieto tikai stacionārā, jo pacientam ir jābūt mediķu uzraudzībā, var būt kādu medikamentu nepanesība utt.

Bet nu, godīgi sakot, ģimenes ārstam vajadzēja būt tik daudz aknai, jai izskaidrotu tuviniekiem, kādas ir iespējas.

Es pašlaik medicīnā vairs nestrādāju, ļoti precīzi visu nepateikšu.
Varbūt tomēr piezvaniet tam ģ.ā. un nodrošinieties vismaz ar informāciju, kādas vēl ir iespējas un ko var darīt, neesot slimnīcā. Varbūt viņam, piemēram, vajag skābekli. Uzzvaniet paliatīvajai nodaļai.

Paliatīvus slimniekus ar ļoti stiprām sāpēm tur pie sistēmas gana ilgi un pilina ļoti palēnām. Tas nav kaut kas līdzīgs ķīmijterapijas seansam. Lai tai nodaļā būtu kāda atmosfēra būdama, tur visi zina, ka tā ir viņu pēdējā vieta, bet tur var labi atvieglot ciešanas, mūsdienās to Latvijā prot pietiekami augstā līmenī. Tāpat tur ir arī skābekļa iekārtas un vēl visādas lietas, kas mājās nav pieejamas. Ir kapelāni, psihologi, ģimene var izrunāt, ko vēl vēlas, visu, kas nepateikts...

Lai to visu nodrošinātu mājās, ģimenē ir jābūt kādam mediķim.

Visi cilvēki grib dzīvot, un katrs aiziet, kad slimība izrādās stiprāka. Zinu ļaudis, kas apmēram šādā stāvoklī nodzīvojuši diezgan ilgi.
Gvido
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:21
"Bet pagaidām kamēr daudz maz līdz tramadols un nošpa, varbūt var iztikt bez morfija?!"
Bez morfija ir arī daudzi citi intravenozie pretsāpju līdzekļi, tāpēc, ja no tā kādam paliek vieglāk, varat teikt, ka tas ir Ibumetīns.
Gvido
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:28
Un vēl, meklējiet kādu medmāsu vai mediķi, kurš dzīvo kaimiņos, lai var palīdzēt Jums taisīt šprices. Ja nezinat, kur tādu atrast, varbūt pajautājiet kādā tuvākā aptiekā. Un tā kā tā ir galva, tad pavisam drīz var sākties visdažādākie gļuki, insulti u.c. draza.
Vai tad lēmumus par onkoloģiskajiem slimniekiem nepieņēm ārstu konsīlijs?
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:35
ārstu konsīlijs pieņem lēmumu:

"ģimenes ārsta uzraudzībā."

ģimenes ārsta prakses māsa nāk mājās un izdara injekcijas.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:53
Ģimenes ārsta uzraudzībā - bet ģimenes ārste ir tāda..... nu nu
Es saprotu ka Jums visiem ir katram savas domas un es tās pieņemu.... tikai vēlos atrast pareizāko risinājumu. Un ar Jūsu teiktajiem vārdiem ticu, ka tas izdosies.

Paldies visiem kas rakstīja. Tiešām LIELS PALDIES! :)
Gvido
Re: Onkoloģija
13.06.2013 15:58
Atsūti savu epasta adresi un es ieteikšu ļoti labu ģimenes ārstu, kurš ir pavisam netālu no LOC. Lai nomainītu ģimenes ārstu, pietiek aizpildīt vienu formu.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 16:51
rozentaleine@inbox.lv
Gvido
Re: Onkoloģija
13.06.2013 16:59
Aizsūtīju.
Re: Onkoloģija
13.06.2013 17:02
Paldies. Paskatīšos, ja nu kas došu ziņu ;)
Domā ar galvu
Re: Onkoloģija
11.12.2018 12:20
Vai valdībai vipār interesē vēža slimnieku savlaicīg un kvalitatīva ārstēšana?
No Linezera pārcēla ķīmijterapijas un citas nodaļas uz RAKUS onkoloģisko slimnīcu.Slimnīcas ķīmijterapijas 9A nodaļā,kā bija 10 palātas, tā arī palika (faktiski laikam tikai 9, jo pirmo palātu tā ari netiku rdzējis).Tāpēc jau nav kvotu, un uz ķīmijterapiju jāstāv rindā vairāk kā divus mēnešus." Vēzis" jau to nesaprot un dara savu darbu ik pa minūtei un stundai. Var būt pēc diviem mēnešiem viens otrs ir jau gandrīz zārkā.Skumji, pat izliekas noziedzīga valdības attieksme pret slimniekiem. Labi, ka 9a nodaļā ir zinoš un atsaucīgs mediciniskais personāls
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 15 pieskaita 9?
Ziņa: