Sāp kakls un bumbulis zem zoda.

Aizsāka ewa 

Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
28.01.2016 20:28
Labvakar!
Mammu piemeklējušas veselības problēmas, dzīvojam mazpilsētā un pie ģimenes ārsta tiksim tikai pirmdien, taču ir radies satraukums. Pirms divām dienām viņai sāka sāpēt kakls, likās kā parastas saaukstēšanās pazīme. Šodien jau grūti norīt siekalas, kakls sāp arī no ārpuses tam pieskaroties un zem zoda sataustāms tāds kā bumbulis. Protams, prātā uzreiz nāk vistrakākās lietas un domas...
Sakiet lūdzu, kas tas varētu būt un varbūt kādu reiz piemeklējusi līdzīga kaite, tāpēc var padalīties ar kādu padomu?
Jau iepriekš liels paldies par atbildēm.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
28.01.2016 22:12
nu man piemeklēja... iekaisis zobs :P
tam sekojoša kopumā 3 zobu izņemšana 6nedēļu laikā. No pēdējas nu jau nelielas operācijas atlabstu joprojām.
Kakls sāpēja no tā ka bija sācis spiesties ārā 8.zobs... Bumbulis bija limfmezgls dēļ hroniskas infekcijas/strutām.
Vai tā būs arī Jums? 99.99% ka nē ;)

Tādi simptomi var būt da jeb kam!

Mans ieteikums - NECEPTIES!!! Tas NEKO nemainīs... bet psihoemocionalo stāvokli sačakarēs visiem. To es iemācījos, kad mani 2x pēc kārtas uz nāves gultu aizsūtīja :P Kā ir, tā jādzīvo!

Ārsts apskatīs, uztaisīs izmeklēšanu tad arī zinās kas un kā...i ko jādara.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
28.01.2016 22:12
Līdzīgas kaites te nederēs. Tā nav loterija. Ģimenes ārstiem ir akūtās stundas, arī konsultācijas pa telefonu viņiem ir jāsniedz.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
29.01.2016 20:45
Piekrītu Runcenei. Šis nav tas gadījums,kad jāgaida dienām. Akūts stāvoklis prasa operatīvu rīcību. Zvani uz poliklīniku un prasi pie LORa vai cita,kurš spēj pieņemt nekavējoši. Pats apskati kaklu spogulī. Ja ir struras uz mandelēm, ja ir augsta T*, tad joz kaut vai uz infekcijām. Protams telefonam jsakarst, lai dabūtu palīdzību tuvāko 12 stundu laikā.Ja ir strutas tad sāc ar mutes dobuma siltu skalošanu.Zilie graudiņi šķīdums,Furasol šķīdums, sodas šķīdums. Sāls šķīdums. Daudz lietot šķidrumu.Ja no paša rīta netieci pie speciālista tad atrodi aptieku ,kur bez receptes dod Biseptolu. Lieto pēc rekomendācijas. 2x dienā pa 2 tbl. Tikai tajā laikā nedrīkst dzert ēst neko skābu. Citronus un tamlīdzīgi. Bet kursam jābūt pilnas 5 dienas vismaz.Tas neizslēdz ārsta apskati.Biseptolu tāpec, ka diez vai ko citu tev aptiekas dos.Protams, labāk to visu pa telefonu aprunāt ar ārstu.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
29.01.2016 21:04
Biseptolu?
Tas gadijumā nav TMP/SMX?
Tās taču ir antibiotikas... Tu esi no tiem, kuri atbalsta nekontrolētu antibiotiku lietošanu?
Es tam aptiekām, kuras dod bez receptes, uzreiz liktu pamatīgu sodu... :/
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
29.01.2016 21:15
Tas ir bezizejas gadījumā. Ja ir palielināti reģionārie limfmezgli,ja ir strutas kaklā, ja ir augsta t*. Ja nav iespējams dabūt ārsta konsultāciju.
Labāk, kā Vējonim nokļūt reanimācijā?
Nobeiguma frāzi izlasi lūdzu un nemeklē kārtējo kašķi. Tu esi tendēts uz kašķiem? (.Protams, labāk to visu pa telefonu aprunāt ar ārstu.)
Mateus, izdzer baldriānus un nomierinies.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
29.01.2016 21:57
Ne vecīt... pats dzer :)
Tev kā oponē tā vai nu muļķis vai dzer baldriānus :D Neies krastā ta ar mani ;)
Ja ir TIK slikti - http://www.vmnvd.gov.lv/lv/nvd-pakalpojumi/gimenes-arstu-konsultativais-talrunis-66016001 <--un tad arī palīdzēs atrast info ko un kā vajag.

VISAS reizes, kad man tuvs cilvēks sev kaklā "redzēja strutas" ...ārsts tās neatrada ;)

Visā pasaulē mediķi sit vara bungas par šīm te nepamatotām antibiotiku lietošanām.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3319840/New-antibiotic-alert-Doctors-hand-t-beat-new-infections.html

Tādēļ dzer vien baldriānus pats un neprovoce cilvēkus dzert antibiotikas bez reāla pamatojuma. Šādi te paniskie pacienti sev 100% izdomās kaut ko tamlīdzīgi... un pēc tam vēl... tad vēl... un tad atkal ;) Tu taču redzi, ka pacienta reakcija nav adekvāta ;)

Par tēmu... ja tik ļoti gribas kaut ko ANTIBAKTERIĀLU... kādēļ ne Lidaprim/Berlocid? Tas ir lielisks antibakteriāls līdzeklis, ar kuru var izārstēt, reizēm pat gonoreju. Bet tā nav antibiotika un nesekmē rezistento baktēriju rašanos... Vai es pateicu nepareizi? :)
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
29.01.2016 22:18
co.uk resurss sit trauksmes bungas ? Un kā ar protokoliem UK, kuri paredz ja a, tad dodam b un ja c, tad d utt? Komplektā ar termiņiem utt.
GP un hospitāļi trekterē AB atbilstoši valdības apstipinātiem protokoliem. Kaut kas līdzīgs MK noteikumiem.
Pie kam, GP parasti ar biseptoliem nesāk ķēpāties. Parasti paracetamoli un kāds preperāts ar amoxi + klavulānskābi. Hospitāļi vispār, bailēs no sepses ar tablešu AB reti darbojas. Arī ir vadlīnijas, ja nepalīdz a, dodam b, ja nepalīdz c, dodam d . Arī pseidomembranoza kolīta, superinfekciju terapijai ir vadlīniju sistēma hospitāļiem.
ka GP jāārstē noteiktu laiku ar a, b, c, d, pirms sūtīt kaut kur. Ir vadlīnijas, tādas biezas telefona grāmatas lieluma. Čupiņa tādu. . Gadījums, Dg, Dg?, secība, zāles, pēc algortmiem.
Tur visbiežāk pat 10 dienas ārstētu, kamēr pie LORa aizsūtītu. Tai UK.

LV vēl pagaidām mazliet ērtāk tam ĢĀ sūtīt pie LORa, ja vajag. Cita lieta maksas vai subsidēta vizīte, pasakot ka ies pa pilnu cenu, UK papīru lēnāk parasti dabūn kā LV.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
30.01.2016 11:01
Mateus ir skaists.Mateus ir gudrs. Mateus ir kā profesors no medicīnas,akadēmiķis. Mateus ir labs,mierīgs. Mateus nav skaudīgs. Viņš nav atriebīgs. Lūdzu visi jūsmojiet par viņa muskuļoto auguma. Dižo saprātu,skaidro valodu.
Slava Mateusam Gudrajam!
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
30.01.2016 12:48
smail..es par to vairāk, ka nu nedrīkst ieteikt cilvēkam iet uz aptieku un bez receptes dīkt un pēc tam dzert antibiotikas.
Vienkārši nedrīkst. Patiesība es esmu par to, ka NEKO no recepšu zālēm nekad nedrīkst pārdot cilvēkiem, kuri kaut ko uz savu galvu izdomā padzert. Bet par antibiotikām Medscape ir daudz pētījumi... un WHO lapā arī par to jau sen raksta.. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs194/en/ un manuprat...tas ir tikai loģiski. ?

Mazdakteri... Tu ka vienmēr... neko pamatot nespēj, bet tikai bāz ciet muti ja Tev palūdz pamatot... un tiešā tekstā uzrakstīju - Vai es pateicu nepareizi? :) Es neapgalvoju, ka ta noteikti ir ;) Bet ja argumentu vietā Tu parādi, ka neko nemāki pamatot no saviem ieteikumiem... NU tad lai Tev jauka diena :)



Edited 1 time(s). Last edit at 30.01.2016 12:55 by Mateus.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
30.01.2016 21:33
Pētījumi ir dažādi. Dabiskās atlases sekmēšanai tuvāki un tālāki.
Strutu esamība vai neesamība pati par sevi nav obligāts kritērijs AB ordinēšanai vai neordinēšanai.
Pašu AB lietošanu( iedzeršanu ) ja tie ir p/o formā, diemžēl kontrolēt >99,9% gadījumos nav iespējams. Tā kā tas ir cilvēkresursu ļoti ietilpīgs process, to veic tikai piespiedu ārstēšanas gadījumos. Kuru nosaka arvien mazāk lielo izmaksu dēļ. Tātad faktoloģiski, mediķi var ordinēt, dot recepti, bet izkontrolēt vai un cik ilgi pacients lietos, fiziski nevar. Pētījumi rāda, ka viens no lielākajiem rezistences iemesliem ir nepabeigts AB kurss. Paliek labāk un pārtrauc dzert agrāk nekā ārsts lika.
Jā, bez receptes nevar. Neliela dabiskā atlase - samaksā par vizīti, dabūn recepti un nopērc aptiekā. Pēc laika atkal samaksā par viziti, apskatās, palīdzēs vai ne. Rakstīs jaunu, citu recepti.
No vizītes gan jēga ir apskates dēļ, tāpat kādu asinsainu nozīmēs. Vizīte pie ārsta tur ir nepieciešama.

Par Dabisko Atlasi, viņa darbojas arī uz situētām personām.
Pirmkārt, ārvslstīs ir vadlīnijas, shēmas un nekāds apdrošinātājs parastos gadījumos nemaksās uzsējumus uz AB jūtību un m/o izdalīšanu, noteikšanu. Ir saraksti un shēmas, kad jādara, kad ne. Vēl vairāk - ne visur var tā ar naudu atnākt un to uzsējumu veikt bez nozīmējuma, diemžēl. Diemžēl mikrobioloģija ir cilvēkresursu ietilpīga, nosūtījumiem ir vadlīnijas. Ir lēti testi dažu m/o noteikšanai, tomēr parasti vajag pa dārgo. Mikrobioloģijas izmeklējumi visur ir dārgi, jūtības noteikšana nekur nenotiek ļoti ātri. M/o izaugšanai vajag laiku, diemžēl.
Otra Dabiskās Atlases daba ir tā, kad ļoti nopietnās situācijās tie uzsējumi nebūs vēl izauguši, kad klients aizies. Tāpēc tad noņemot uzsējumiem, AB dod tūlīt, negaidot rez. Saņemot rez nepiec gad terapiju pamaina. Tur ir vadlīnijas.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
31.01.2016 12:53
Tas laikam ir līdzīgi, kā ar gripas statistiku? Kad reti kam taisa analīzes uz gripas esamību, bet tikai pēc arējiem simptomiem pieraksta diagnozi statistikai? Nu respektīvi - arī vadlīnijas...kad parbaudīt un kad ne?
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
31.01.2016 14:16
Apmēram.
Gripa ir virusoloģijas lauciņš, gripas vīruss nav mikroorganisms. Antibiotikas gripai nelieto. Diemžēl saslimstot ar gripu, bieži pacienti saslimst arī ar mikroorganismu ierosinātām slimībām. Tiem tad ar lieto antibiotikas.

Vīrusu noteikšanai lieto
imunoloģiskās un/vai dns metodes. Skaidrs ka tas nav lēti.
Ar mikroorganismiem ir tā, ka viens ir noteikt pašu mikroorganismu kā tādu, otrs - noteikt jūtību uz AB.
Mikroorganismu noteikšanai lieto mikroskopēšanu + bioķīmiskās metodes, atsevišķos gad dns metodes. Bioķīm metodēm lielākoties m/o ir jāaudzē.
Antibiotikas - ar to nepietiek, mikroorganisms noskaidrots, mēs uzzinām kā viņu sauc.
Antibiotiku jūtības noteikšanai mikroorganismu jāaaudzē speciālos apstākļos. Tas prasa laiku. Pats metodes princips ir tikpat cilvēkresursu ietilpīgs un laikietilpīgs kāds bija sešdesmitajos gados. Nekas pa lielam nekur nav mainījies. Ne rietumos ne austrumos. Izņemot izmaksas.
Mikrobioloģijas l-jai vajag speciālas telpas, iekārtas un lielus cilvēkresursus. Administratīvais slogs, dezlīdzekļi, reaģenti, barotnes utt. Rezultātiem vajag laiku. Tāpēc ir izpētīts, kādas slimības kuri mikroorganismi visbiežāk izraisa. Izpētīts uz kādiem AB tie visbiežāk reaģē. Tad konstruētas rekomendācijas, kurām slimībām kādi 1 rindas, 2 rindas, 3 rindas antibiotiķi .
Skaidrs, ka nedodot neko nopietni slimam, stāvoklis neizbēgami strauji pasliktinātos, atseviškios gad aizietu.
Tāpēc kad vajag, to AB dod uzreiz.

Ilgā rezultātu gaidīšana un ļoti lielās izmaksas neļauj visiem uz to sēt pirms terapijas. Klientiem ir maksimāli labi un ātri jāatveseļojas, nevis jāslimo ilgi vai jāaiziet viņsaulē.
Naudas dēļ arī - ja pat kāda ļoti bagāta valsts gribētu visiem uzsēt vienmēr, tad a) daļa personāla no slimnīcām būtu jāliek laboratorijās, kuras būtu jāuzceļ b) maz ticams, ka naudas pāri paliktu kam vairāk kā ātrajiem, medaprūpe būtu gandrīz 0.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
01.02.2016 13:20
Ja to zinu ka gripa ir vīruss... es par līdzību tieši izmeklējumu vadlīnijās utm...
Bet ļoti interesanti pastāstīji ;)
Paldies! :)

Un jā.. par to, ka nevar reāli visiem visu pārbaudīt un tas ir dārgi... pašsaprotami. Bet tieši tādēļ, visām tām statistikām... reali nemaz nevar ticēt... nu tieši par siem te slimnieku skaitiem. Jo reāli... neviens to nav pārbaudījis.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
01.02.2016 13:34
Pašas pētījumu statistikas balstās uz pārbaudēm. Piemēram, pētījumos kā tādos, izmanto tikai rūpīgi pārbaudītus datus. Proti, kur ir uzsēts.un rūpīgi noteikts.
Cita lieta, ka reaģentu un izejmateriālu, aparatūra utt tirgus ekonomikā ir bizness peļņai. Barotne kas agrāk izmaksāja zem 1$, tagad maksā līdz padsmit € ( mazāk, vairāk, neliela atšķirība , jo ir citas, lielas papildu izmaksas ),
Otra lieta, ka tie, kam reāli ļoti vajag AB ātri, būtu smagi slimi vai aizgājuši ja gaidītu uzsējumus, pirms dot. Ir kad nedrīkst gaidīt. Līdz ar to aizgājušo un ļoti dārgi ārstējamo būtu par kārtām vairāk, ja gaidītu.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
01.02.2016 13:48
Parasti gripas epidēmijas ir viegli atpazīt. Strādāju vairāk ,kā 10 gadus lielos kolektīvos. Līdz pretgripas pošu ievietošanai gripas epidēmijas bija regulāras. To raksturoja sprādzienveidīgs raksturs. Dienā 10- 20 cilvēkus nācās ievietot izolātorā vai vest uz infekcijas slimnīcu. Augsta t*, izteikts vājums,apetītes trūkums. Galvas sāpes. Petihijas gļotādās un uz ādas.
Biežas komplikācijas bronhītu un pneimoniju veidā. Nereti pleirīti.Haimorīti un ottīti.
Protams, bija arī tādi,kas gribēja paslimot.



Edited 1 time(s). Last edit at 01.02.2016 14:06 by Mazdakteris1.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
01.02.2016 14:38
Tad no tā visa izriet, ka tomēr pret gripu potēties ir jēga?...
Es sapotējos tikai vienu reizi...pirms 15 gadiem. UN tai gadā arī nolikos :D Ar kaut ko, kas bija līdzīgs gripai pēc pazīmēm
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
01.02.2016 18:42
Ja vakcīna " trāpa " uz paredzamās gripas tipa, apakštipa dns , tad liela jēga.
Bez gripas mums ir paragripa, rinovīrusi, enterovīrusi utt.
Re: Sāp kakls un bumbulis zem zoda.
02.02.2016 10:33
Pēdējos 10 gados tikai vienu reizi netrāpījām uz īsto. Bijām nomainījuši lētāku firmu. Puiši gāzās,kā koki vētrā. Nākošajā gadā pārgājām atpakaļ uz veco firmu un atkal gripas epidēmija nebija.Krietni samazinājās tā sauktās ORZ saslimšanas arī.
Norvalk un Roto vīruss mums bieži gāja caur virtuvi. Tur vajag drastiskus mērus. Jo vīrusi ir duāli. Gan caur "netīro roku", gan gaisa pilienu veidā izplatās.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 12 pieskaita 20?
Ziņa: