Slimības lapa

Aizsāka Vittālijs 

Vittālijs
Slimības lapa
03.09.2016 11:33
Sveiki.
Cerams, ka kādam būs padoms vai pieredze. Tātad jautājums-ko darīt, ja uz darbu iet nav iespējams dēļ zobu problēmām, nav pat svarīgi kādām (nejēgā piepampis vaigs, stipras sāpes, izsists/nolūzis priekšējais utt.)? Kur ņemt lapu tādā gadījumā un ko vispār darīt? Ne ģimenes ārsts, ne zobārsts (pie kura nemaz uz sitienu tikt nav iespējams) lapu nedod! Gandrīz vai tā, ka jāiet pašam no darba prom, jo vienkārši tāpat atlaidīs dēļ neattaisnota kavējuma.
Stomotoloģijas institūtu, kur pieņem diennakti un varbūt arī lapu dotu, varat neieteikt, cilvēks ir 100+km no Rīgas. Un mirstama vaina, lai uz turieni vestu ātrie, nav.
egle1
Re: Slimības lapa
03.09.2016 16:02
Nu man reiz dzīvē bija tā: Jelgavā neveiksmīgi ārstēja kanālu, nākamajā dienā piepampa vaigs, aizbraucu uz Rīgu uz Stomatoloģijas inst. pie ķiruga pārgriezt (incīzija), tikai nejauciet Stom. institūtu ar otru zobārstniecību arī Dzirciema ielā, Stomatoloģijas institūts nestrādā diennakti, diennakti strādā Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centrs. Nu lūk, ķirurgs SI man pārgieza, ko vajadzēja, salika drenas un iedeva slimības lapu uz 10 dienām pat bez variantiem, pat neizskatīja iespēju nedot sl. lapu, jo jutos šausmīgi. Līdz ar to es uzskatu, ka sl. lapu var izdot tādos gadījumos. Visos citos - nu nezinu. Ja izsists zobs, var likt pagaidu plastmasas kroni, kamēr salabo savu. Ja sāp kanāli, tad jāārstē zobi- kāda vēl slimības lapa, ja jāārstē, ja piepampis vaigs , tad bez variantiem jāārstē tūlīt, ja izrauti gudrības zobi, tad nezinu, ja stāvoklis smags, izraksta gan antibiotikas, gan iedod sl. lapu.
Re: Slimības lapa
03.09.2016 16:20
Zobārsti dod lapas, tieši tā.
Vittālijs
Re: Slimības lapa
03.09.2016 18:04
Runa ir par neRīgu... Konkrētais zobārsts nedod lapu un pieņem ne katru dienu. Mūsu pilsētā nav liela izvēle pie kā iet un šis konkrētais speciālists ir labs, negribu iet pie cita.
Jautājums-kur dabut lapu, ja darba apmeklējums nav iespējams?
Pagaidu kronis, to arī neviens naktī neuzliks un šai pilsētā bez rindas nekur netiek. Braukt citur, tas tāpat nozīmē, ka vajag brīvu dienu un attiecīgi slimības lapu par to dienu.
egle1
Re: Slimības lapa
03.09.2016 18:14
Es māku lasīt, ka cilvēks ir ne Rīgā, tāpēc es teicu, ka pati braucu no Jelgavas uz Rīgu. Slimības lapa ir slimības ārstēšanai, ko cilvēks ārstē, esot uz sl. lapas, ja sāp zobi? Braukt citur - var paņemt atvaļinājuma dienu vai uz sava rēķina. Ne vienmēr jāņem slimības lapa, ja jāuzliek pagaidu kronis.
Re: Slimības lapa
03.09.2016 18:18
Esmu pašnodarbināta, 50 km no Rīgas, un man neviens nekādu lapu neapmaksā.

No vienas dienas uz sava rēķina neviens nemirst.
Vittālijs
Re: Slimības lapa
03.09.2016 18:30
Ja vien būtu iespējams, ņemtu uz sava rēķina kaut mēnesi, lai tikai ar lapu nav jāčakarējas, bet to neviens nedod, pat dienu ne, pretī vajag papīru, ja ne, ej prom uz visiem laikiem. Atvaļinājums jāpiesaka 14 dienas iepriekš un dot tikai tad, ja aizvietojošais nav prombūtmē.
"Slimības lapa ir slimības ārstēšanai, ko cilvēks ārstē, esot uz sl. lapas, ja sāp zobi?" Zobus ārstē! Tu domā, ka lapa nav vajadzīga? Gribētu, ka Tev pretīm braucoša kravenieka šoferis vai operējošais ķirurgs slēdzas ārā no zobu sāpēm? Tas piemēram...
Re: Slimības lapa
03.09.2016 19:01
Es arī esmu bijis slimības lapas strupceļā. Es nezinu kā citiem, varbūt viņi pieceļas 6:30 un saprotot, ka ir slimi, 8:00 dodas uz poliklīniku. Bet kad es biju slims, tad pirmajā un nereti arī otrajā dienā nekur aiziet nevarēju. Tā kā jaunības gados kā saslimu tā gandrīz vienmēr "izlidoju" no darba.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
egle1
Re: Slimības lapa
03.09.2016 19:28
Ja cilvēks slēdzas ārā no zobu sāpēm, jābūt akūtai zobārstniecībai. Nu neticu, ka pilsētā neviens nepieņems tādu pacientu. Un ko dos slimības lapa tādam, kas slēdzas ārā no zobu sāpēm? Bez samaņas mājās uz dīvāna gulēs mēnesi pierakstu pie ārsta gaidīdams? Jā, es zobus ārstēju Rīgā, ne Jelgavā, bet manā zobārstniecībā, kur es eju, ja nav pieraksta, tad ir 50% uzcenojums. Daktere pieņems, bet dārgāk. Nežēlīgi, bet ko lai dara. Parasti zobārsts akūtu stāvokli novērš uzreiz ar medikamentiem zobā, pagaidu kroni man nav nācies likt.
Re: Slimības lapa
03.09.2016 19:45
Vitālij, piezvani uz egles pieminēto zobārstniecību, varbūt kaut ko ieteiks.

Vēl vari piezvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni.

Kas tas par vājprātu, vai uz bērēm arī nelaiž?

Bet kāpēc man šķiet, ka ģimenes ārstam vajadzētu dot... Žēl, ka brīvdienas, diez', ko par to domā veselības inspekcija. Tāpat tas Tavs citādi labais zobārsts arī tā nedrīkst darīt. Vismaz manuprāt.
Vittālijs
Re: Slimības lapa
03.09.2016 20:02
Šī ir maza pilsēta un nav ne tuvu tādas iespējas kā Rīgā vai Jelgavas lieluma pilsētā, kur ārstu prakses vairāk. Neiedziļinoties niansēs par diagnozēm, jautājums ir:kā legāli un godīgā ceļā iziet no situācijas kad z-ārsts nav pieejams vai lapu nedod, brīvdienu darbā arī nedod, bet veselības stāvoklis ar konkrēto darbu nav savienojams?
Iet prom no darba, pieļaut lai atlaiž? Salauzt speciāli roku, kāju, lai ģ.ā. dotu to lapu? Meklēt ārstu, kam var iegrūst 50 un dabūt lapu? Va tikai ar šādiem absurdiem risinājumiem ir izeja?
egle1
Re: Slimības lapa
03.09.2016 20:11
Nezinu. Man nav tādas pieredzes, ka jālauž kāja.
Vittālijs
Re: Slimības lapa
03.09.2016 20:12
Runcene. Situācija pašlaik nav akūta. Gribu noskaidrot turpmākam gadījumam ko darīt. Tāda situācija reāli bija, vienkārši bija neattaisnots kavējums darbā 3 dienas, kaut zvanīju un teicu, ka esmu slims, teica- ok, nes lapu, a lapas ta nav. Noņēma no algas, gan tās 3 dienas, protams, gan līdz jaungadam alga samazināta 30%par šiem gājieniem. Nākamreiz atlaidīs, tā teica.
Ok. uzzvanīšu uz veselibas inspekciju, ja šie par to atbild.
egle1
Re: Slimības lapa
03.09.2016 20:29
Nuja, man arī nedrīkst 3 dienas mājā sēdēt bez lapas. Pa šīm 3 dienām uz Rīgu nevarējāt aizbraukt - palūgt kādu, lai aizved uz stom.institūtu?
Vittālijs
Re: Slimības lapa
03.09.2016 20:48
egle1
Pirmā dienā nebiju nekur, 2.dienā tiku pie sava z-ārsta, kurš sl.lapu neiedeva, 3.biju pie ģ.ā, kurš arī lapu nedeva, 4.aizgāju uz darbu, kaut veselības stāvoklis bija tāds, ka varēju konkrēti sūdus sataisīt tādā stāvoklī strādājot. Ārstēties gribu pie savējā, braukt uz SI tik pēc lapas? Nav tie pāri 100 km tik viegli slimojot.
egle1
Re: Slimības lapa
03.09.2016 21:02
Bet vai tad tajā 2. dienā zobārsts akūto vainu ar zobu nenoņēma? Nu tur zāles kanālā. Vai antibiotikas.
Re: Slimības lapa
03.09.2016 22:43
Man interesētu, kā z. ārsts pamatoja lapas neiedošanu.

Ja Tu par viņu sūdzēsies, nekāda sadarbība turpmāk vairs nebūs, es tikai šaubos, vai viņš te nav kaut ko rupji pārkāpis.

Ja Tu dabūtu cauri, ka zobārsts ir vainīgs, Tu varētu tālāk dzīt cauri to procesu Darba inspekcijai un atgūt savu naudu.

Bet vai 1. dienā Tu nebiji reibumā?
Vittālijs
Re: Slimības lapa
03.09.2016 23:16
Es netaisos ne par vienu sūdzēties, ne par ģ.ā., ne z-ā. Abi ārsti kā speciālisti ir labi. Kaut gan,ja noskaidrošu, ka vaina viņos, sadarbību pārtraukšu. Nevajag man arī naudu atgūt. Bet obidno, ka esi 18 gadus godīgi strādājis, maksājis pilnīgi visus nodokļus, sl.lapa šajā 18 gadu laikā ņemta 2x pa nedēļai katra, šī bija 3x mūžā pēc sl.lapas nepieciešamības, bet te gandrīz atlaida.
Nebiju šmigā 1.dienu, 3.dienā bija pampums, sāpes, uz darbu iet nevarēju.
Re: Slimības lapa
04.09.2016 11:37
Es arī Tevi nekūdu, lai Tu tagad tūlīt kaut kur skrien, bet labam ārstam kā speciālistam ir arī jāsaprot, kad jādod slimības lapa. Es domāju, ka viņi nedrīkstēja nedot.



Edited 1 time(s). Last edit at 04.09.2016 13:40 by Runcene.
Re: Slimības lapa
04.09.2016 15:33
Man tas viss liekaas stipri diivaini. Tu esi bijis pie 2 speciaalistiem un slimiibas lapa nav iedota, vai nu vini ir nekompetenti, vai arii probleema ir citur. Un ja arii zobaarsts nevareeja izrakstiit slimiibas lapu, tad ziimi ar pamatojumu par slimiibas lapas nepieciesamiibu, ko paraadiit gim. aarstam tak tu vareeji paprasiit.
Un tas ka par 3 neattaisnotaam dienaam tev novilka no algas un draud ar atlaisanu, a ko tu gaidiiji. Es arii nevaru panemt 3 dienas briivas, jo zobs saap, arii tiek prasiits papiirs no daktera.
Re: Slimības lapa
06.09.2016 20:02
Oficiāli tā saucas "DARBA NESPĒJAS LAPA", nevis slimības lapa.
Cilvēks var būt slims (ar diagnozi), bet spējīgs iet uz darbu un pastrādāt. Piemēram, ar lauztu kāju var itin mierīgi atbildēt uz telefona zvaniem, ja vien ir kāds, kas aizved līdz darbam.
Ar nieka iesnām- paratajām var dabūt darba nespējas lapu, ja jāstrādā ar pārtiku un puņķi straumītē tek. (Reiz man tā bija.)

Kaut kur lasīju par gadījumu, kad cilvis no laukiem bija sabendējis kāju. Darbs pie datora- varētu strādāt, bet ar mašīnu cilvēks nespēj pabraukt, jo nevar nospiest gāzes pedāli. Viņam nebija, kas no lauku miesta aizved līdz darbam. Tādēļ ārsts iedeva darba nespējas lapu. Viss likumīgi.

Nezinu, vai šoreiz bija problēma komunikācijā ar ārstiem, vai abi ārsti uzskatīja, ka cilvēks tomēr ir darba spējīgs?
egle1
Re: Slimības lapa
06.09.2016 20:14
Nē nepiekrītu. Ar DNL ne uz kādu darbu iet vnk nedrīkst. Tas ir likumdošanas pārkāpums. Ne velti Darba likumā ir atrunāta slimības laika apmaksas kārtība. Ja vēl A lapu daži privātie piemuļļā, tad B lapas vispār neapmaksā, ja darbinieks bijis darbā. Agrāk darba devējs zīmogoja b lapu, ka darbinieks nebija darbā un tikai tad varēja sniegt vsaa. Tagad elektroniski EDs sistēmā.
Re: Slimības lapa
06.09.2016 20:34
Vai tad es teicu, ka ar DNL ir jāiet uz darbu? Gadās, ka cilvēks ar, piemēram, lauztu kāju neņem lapu, jo spēj un grib strādāt.
Vai nu Vittālijs nav mācējis ar dakteri runāt, vai arī dakteri uzskatīja, ka tas nav darba nespējas gadījums.
Vittālijs
Re: Slimības lapa
06.09.2016 21:29
Zobārsta praksē kā tādā nedod slimības lapas, jo tā ir maza (ne katru dienu, 1 ārsts, māsiņa, 1x ned. nāk higiēnists) zīmi priekš ģ.ā deva. Ģ.ā uzskata, ka šādā gadījumā,kad saslimšana nav saistīta ar viņa ārstētu slimību, viņam lapa nav jādod. kaut gan abi piekrita, ka darba spējīgs neesmu.
Vittālijs
Re: Slimības lapa
06.09.2016 21:37
Un ko dara tie, kam nācies ārstēties vietā, kuru darba devējam negribas atklāt piem., psihiatriskajā klīnikā? To sl.lapu kur var dabūt? domājams, ka nevienam negribas darba vietai rādīt lapu ar psihiatra zīmogu. Vai tas tā jādara? Kāda neitrālāka ārsta apzīmogotu lapu nav iespējams dabūt?
Re: Slimības lapa
07.09.2016 12:33
Principā te izgaismojas provincē dzīvojoša cilvēka problēma.

Zobārsts tomēr nav bijis atbildīgs. Man nav citas versijas.

P.S. Nav daudz tādu cilvēku, kas ārstējas psihiatriskajā klīnikā un par kuriem darbavietā tāpat jau nezina. Slimnīcā nenonāk vienā dienā, tāpat iepriekš kaut kas ir manāms. Cilvēki jau nav muļķi. Esmu bijusi tur vienu reizi mūžā ar depresiju, pirms 20 gadiem, apmēram gadu centos tikt galā pašas spēkiem. Pēc slimnīcas vēl vairākus mēnešus bija DNL. Visi, pilnīgi visi zināja. Pat mani kaimiņi zina, jo radiniece izstāstīja. Viss atkarīgs no tā, ka sevi nostāda.
moljers
Re: Slimības lapa
07.09.2016 16:37
domāju, ka problēma ir tajā, ka cilvēks grib lapu no 1. dienas, ko nogulēja mājās
neviens ārsts, normāls, nedos lapu par dienām, kas ir pirms viņa apmeklējuma !!!
un pareizi darīs !
egle1
Re: Slimības lapa
07.09.2016 16:46
Ģ.ā uzskata, ka šādā gadījumā,kad saslimšana nav saistīta ar viņa ārstētu slimību
------------------------------
Nu kas par muļķībām. Kad man bija operācija, man jautāja, kas pagarinās A lapu (uz B) no slimnīcas - ginekologs vai ģimenes ārsts. Slimnīca taču tikai izsniedza A lapu, bet pēc operācijas vēl 3 nedēļas biju mājās. Tātad varēja gan viens, gan otrs, neviens no viņiem mani neoperēja. Izvēlējos ginekoloģi, jo viņa bija "tuvāk" manai slimībai.

Kas attiecas uz neitrālu slimības lapu, nevar dabūt. Man ir bijuši visādi zīmogi - i no Gaiļezera, i Infektoloģijas centra, i Stomatoloģijas institūta. Kur ielidoji, no tās iestādes arī zīmogs.
Re: Slimības lapa
08.09.2016 00:13
egle1, tā bija B lapa, kuru ārsts pagarināja pēc operācijas. Ar B ir pavisam savādāk- ārsts nevar iekļūt nepatikšanās, ja ir skaidri zināms, ka Tu pirms tam biji operēta un jau bijusi A lapa.
Man arī pēc operācijas B lapu pagarināja ĢĀ.

Principā jau vienmēr pastāv iespēja ar ārstu "sarunāt", bet- kāds ārsts, kāds pacients, viņa slimības vēsture un kāda darba situācija?
Man valsts iestādē bija priekšniece, kura visus konfliktus ar vadību risināja ar slimības lapām. Vai kāds priekšnieks ieriebis, vai liek viņai strādāt 24.jūnijā- slimības lapa uz galda! Strādā, šefs, pats! Viņai bija slimības vēsturē kuņģa čūla. Tad nu tā čūla aktivizējās pēc vajadzības :) ĢĀ ne ar ko neriskē- slimības vēsturē jau ir ieraksti, izmekē'jumi un pierādīt simulēšanu grūti.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 22 pieskaita 12?
Ziņa: