Vai ārstam ir tādas tiesības?

Aizsāka Arnita 

Arnita
Vai ārstam ir tādas tiesības?
02.02.2017 20:54
Gribētu jautāt vai ģim.ārstam ir tiesības izrakstīt vecam cilvēkam recepti korvalolam uz 2 mēnešiem, nenorādot normu, bet receptē norādot "pēc vajadzības"? Rezultātā manam tēvam, kuram ir pāri par 70 gadiem to dzer kā ūdeni-no glāzītes un tādā veidā apreibinās. Savulaik viņš diezgan stipri mīlēja iedzert, taču tagad alkoholu nelieto veselības problēmu dēļ, taču ir atradis šādu alternatīvu. Cik zinu, tad šis korvalols ir psihotropo vielu grupā, tādēļ arī izbrīna tas, ka ir pieejams gan uz recepti, bet neierobežotā daudzumā.
Re: Vai ārstam ir tādas tiesības?
02.02.2017 21:34
Mans tēvs saņem recepti uz tieši tādiem pašiem noteikumiem, viņam tikai krietni vairāk gadu un nekad nav bijušas problēmas ar alkoholu.

Tavs tēvs var aptiekā nopirkt kaudzēm tinktūru bez receptes. Alkohola dēļ korvalols nav psihotropo vielu grupā.

No korvalolā esošā fenobarbitāla viņš nereibs, tas dod miegu vai nomierina -- atkarībā no devas jeb pilienu skaita.

Nu nekas, izdzers, un tad jau tik ātri jaunu devu nedos, tikai ne jau spirta, bet fenobarbitāla dēļ. Tomēr, kā jau teicu, spirts taču ir visās bezrecepšu tinktūrās. Spirta dēļ dzert tinktūras ir dumji -- šausmīgi dārgi sanāk, ja nu vienīgi acu mālēšanai radiniekiem.
es...
Re: Vai ārstam ir tādas tiesības?
03.02.2017 08:06
No arhīva rakstiem:

Neatkarīgā Rīta Avīze informē, ka no 1. jūnija pret recepti pārdos arī korvalolu.
Korvalols vai valokordīns nav nekāda joka lieta, norāda mediķi, lai gan atzīst, ka vecāka gadagājuma cilvēku izpratnē korvalola pilieni ir tikpat neatņemama dzīves sastāvdaļa kā maize un piens. Abu medikamentu sastāvā ir psihotropās vielas, kas iekļautas to vielu sarakstā, kuras varētu tikt lietotas ļaunprātīgi. Korvalolu no šāgada 1. jūnija aptiekās varēs iegādāties tikai pret recepti, valokordīnu bez receptes nevar nopirkt jau tagad.

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) apstiprināts Humāno zāļu reģistrācijas komisijas sēdes lēmums par fenobarbitālu saturošo līdzekļu izplatīšanas statusa maiņu valokordīnam un korvalolam no bezrecepšu uz recepšu, paredzot, ka attiecībā uz korvalolu izmaiņas stāsies spēkā no 1. jūnija.

Grozījumi šo zāļu izplatīšanā ieviesti, ņemot vērā Ministru kabineta noteikumus par Latvijā kontrolējamām narkotiskām vielām, psihotropām vielām un prekursoriem, kur minētas bīstamās psihotropās vielas, kas var tikt izmantotas ļaunprātīgos nolūkos. Fenobarbitāls, ko satur korvalols un valokordīns, atrodas šajā sarakstā. Otrkārt, kā norāda ZVA direktore Inguna Adoviča, aģentūra šādu lēmumu pieņēma sakarā ar informāciju no Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra narkoloģiskās palīdzības dienesta - tas uzrāda datus, kas liecina par slimnīcā ievietoto pacientu ar barbiturātu izraisītām intoksikācijām skaita pieaugumu pēdējo divu gadu laikā. Narkoloģiskās palīdzības dienesta psihotropo vielu reibuma ekspertīzes rezultāti autovadītājiem liecina par apzinātu fenobarbitālu saturošo zāļu lietošanu, kombinējot to ar citām psihotropajām vielām (2006. gadā reģistrēti 24 gadījumi, 2007. gadā - 49 gadījumi). Savukārt Valsts toksikoloģijas centra dati liecina, ka tajā 2007. gadā reģistrēti 18 saindēšanās gadījumi ar fenobarbitālu saturošām zālēm. Pacienti pēc saindēšanās (viņiem tika konstatēta apzināta fenobarbitālu saturošo zāļu lietošana, vairākkārt pārsniedzot ārstēšanās devas) bija vidēji smagā un smagā klīniskā stāvoklī galvenokārt centrālās nervu sistēmas nomāktības dēļ.
Re: Vai ārstam ir tādas tiesības?
03.02.2017 12:55
Nu ko Jūs tur kasaties? Vai nav vienalga kā 70 gados cilvēks uzlabo savu pašsajūtu. Ja viņam tas izdodas ar korvalolu. lai Dievs viņu svētī.

Nu i zanudas mēdz būt tie cilvēki, es tā padomāju... Ceru, ka man 70 gados neviens neaizrādīs kā un ar ko man apreibināties...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Vai ārstam ir tādas tiesības?
03.02.2017 15:02
Padomju laikos katrai lauku tantei širces ķešā bija korvalola pudele... tiem brīžiem, kad vecais koda.

Nu un?

Piekrītu ku!

Un vispār jau nav jākontrolē tēvi, to mūsdienu jaunie babši samācās no muterēm.
Re: Vai ārstam ir tādas tiesības?
03.02.2017 15:52
Piekrītu Ku un Runcenei.
Valis
Re: Vai ārstam ir tādas tiesības?
03.12.2021 18:20
Piekrītu ku!, Runcenei un Mazdakterim1.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 9 pieskaita 5?
Ziņa: