Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā

Aizsāka Abi labi 

Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
02.05.2013 23:59
Kad sūtiet kaut ko, kādai iestādei Latvijā, kopijas vienmēr jāsūta arī citām ieenteresētām pusēm. Un par to jānorāda vēstulē. Medicīnas koledžai jāatbild uz jūsu vēstuli likumā noteiktajā laikā, ja viņi to nedara, tad jāsūta sūdzību uz direktores vārda, ar kopiju Izglītības ministrijai. Kad arī tad reakcijas nav, jāsūta atkārtotu sūdzību augstāk minētām iestādēm, ar kopiju Valsts Kancelejai. Nevajag kautrēties, bombardējiet ar vēstulēm. :-) Atbildēs.

Un starp cittu, tad viņi būs spiesti atbildēt ne tikai jums, bet arī visām pieminētām iestādēm un atbildēt nopietnā stilā. Pēc likuma panta. Jo būs pievērsta uzmanība, bet mācību iestādes to ļoti nemīl... Īpaši tagad, kad vissa izglītības nozare grab un dreb no reformām. Kuras ir ļoti nepieciešamas starp cittu. Jo izglītības sistēma ierūsējusi un palika ļoti neelastīga.



Edited 3 time(s). Last edit at 03.05.2013 00:09 by Dr.asist. Raimonds.
Feldšeris
Re: Dr.asist. Raimondam!
09.05.2013 12:01
Mjaaa.....jums vismaz bija iespēja parkvalificeties par māsam, bet šogad it ka tādi kursi pagaidam nav planoti.
Bet runājot par tēmu ka tādu - ar visu cieņu Dr.asist. Raimonds!
Julija bus noteikti!
Olfs to Feldseris Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Julija bus noteikti!

Paldies par info! Varat pateikt, kur to var redzet? Ir jaskatas RSU majas lapaa?
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
10.05.2013 11:01
Virzība:

"....Veselības ministrija (VM) apliecina, ka neraugoties uz atšķirīgo izglītības ieguves regulējumu, praktiski veicamie pienākumi māsas un ārsta palīga profesijām ir identiski, turklāt ārsta palīga kompetence ir plašāka kā māsai, jo ārsta palīgi papildu māsām noteiktajām darbībām ir tiesīgi izmeklēt pacientus, diagnosticēt slimības un atbilstoši savai kvalifikācijai veikt ārstēšanu.
Līdz ar to administratīvā sloga mazināšanas ietvaros Valsts kanceleja (VK) ir lūgusi VM izvērtēt problēmsituācijas aprakstu un kopā ar IZM rast tiesisku risinājumu, lai persona, kas Latvijas Republikā ieguvusi ārsta palīga kvalifikāciju (diplomu), varētu veikt līdzvērtīgas kvalifikācijas darbu vai tiesības veikt profesionālo darbību māsas profesijā arī citā Eiropas ekonomiskās zonas valstī. Vienlaicīgi VK ierosina izvērtēt iespēju pilnveidot ārsta palīga apmācības programmu, iekļaujot tajā medicīnas māsas kvalifikācijai nepieciešamos kursus, tādējādi radot iespēju personai iegūt gan ārsta palīga diplomu, gan medicīnas māsas kvalifikāciju apliecinošus dokumentus...."
Super! Bet interesaanti, ka bus ar feldšeriem? Es, teiksim, neesmu vainigs, ka esmu pabeidzis izglitiibu liidz 2004. gadam.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
10.05.2013 11:31
Ja jums ir (bīja) Ārsta palīga sertifikāts un jūs esiet veicis darbu vairāk par 2 (5) gadiem ĀP profesijā - kāda tad starpība? Pieredzi (direktīva) neviens nevar apstrīdēt, atcelt u.t.t. To jārespektē.

Otrais moments.Latvijas diplomi ir atzīstami Eiropā nevis no 2004, kā daudzi domā, bet gan no 90 gadu sākuma, precīzi no galvas neatceros, bet nu liekās 1992. Ja bīja iegūts iepriekš, tad vajag kādu papildus bumažku (sertifikātu ? Reģistru? ).

PS
Godātie kolēģi, atkārtoti lūdzu rakstīt vēstules Veselības ministrijai un Izglītības ministrijai, Ekonomikas ministrijai (SOLVIT) un Valsts Kancelejai. Nevajag tikai šeit rakstīt. Rakstiet piemērām Veselības ministrijai un OBLIGĀTI kopijas sūtiet arī pārējām pieminētām iestādēm (norādiet vēstulē par kopijām). Adreses es šeit izliku (sk.augstāk). Nekautrējāties. Problēma ir un ar to kaut ko jādara. Valsts kancelajas piedāvājums ir Ļoti adekvāts!



Edited 1 time(s). Last edit at 10.05.2013 22:25 by Dr.asist. Raimonds.
Esmu pabeidzis 1995. gadā, stradāju NMP 3.gadus un 1998. gadā dabuju feldšera sertifikātu. Pēc tam vairs nestradaju medicinā, bet 2004.gadā atjanoju feldšera reģistru nokartojot eksamenus. Tagad taisos atkal atjaunot reģistru.

Rakstīšu ari uz noraditam adresem, obligāti!
To Feldseris

Man ieks LU teica, ka bus parkvalifikacijas iespejas.

Busu LV, apmeklesu noraditas iestades ar saviem pieejamiem dok. un skaidrosu, kas un kapec. Cinamies, cinamies!!!
To Olfs

Paldies, tas vismaz iepriecina, jo kur es tikai neesmu zvanijs - pilnigs tukshums in nezinaashana. Ja nav gruuti - pazinjo, ja kaut ko redzesi.

Man ir viens pazistams zhurnalists televizija, domaju sho teemu optimizeet lai visi LV redz kas pa diskriminaaciju notiek.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
11.05.2013 15:51
Par TV laba ideja! Gatavs pat piedalīties raidījumā. Vienīgais mani par to jāinformē vismaz 2 mēnešus iepriekš. Pārāk intensīvās dzīves dēļ.

Mūsu pussē ir Ārstniecības likums.

Pretiniekos cilvēki kuri no problēmas un profesijas, kā arī reālās dzīves situācijas daudz ko nesaprot. Vai tie kuri negrib kaut ko mainīt, vai viņiem ir ekonomiskais stimuls. Vai vienkārši ienīstošie Ārsta palīgus.



Edited 1 time(s). Last edit at 11.05.2013 15:52 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
12.05.2013 13:18
Es šai tēmai līdzi nesekoju bet ja pareizi saprotu, tad problēma ir tur, ka ārzemēs nav tāda profesija - ārsta palīgs. Nu nezin viņu ārzemēs kas tas tāds ir. Varbūt vienkārši kafiju un cigaretes pienes ārstam... Savukārt paramediķus kas ir ārzemēs, pie mums negatavo. Tāpēc tādu papīru iedot nevar. Vienīgais ko es nesaprotu, kāpēc katram kuram ir ārsta palīga diploms, vajadzības gadijumā nevar izsniegt jaunu kurā ir ierakstīts vēl arī medmāsa... Taču pieļauju domu, ka to nevar tāpēc, ka nav dokumentu kas apliecinātu, ka cilvēks ir iestājies medmāsu kursā un to veiksmīgi beidzis. Šī iemesla dēļ būtu jāreformē izglītība tā lai visi sāktu mācības ar medmāsa kursu un pēc tā pabeigšanas turpinātu ārstu palīga kursu tie kas vēlas. Savukāt ārstu palīgiem būtu iespēja tālāk turpināt mācības kļūšanai par ārstu... tā būtu loģiski. Jo cik es zinu, tad šobrīd iepriekšēja medmāsas vai ārsta palīga izglītība nedod nekādas priekšrocības (ja neskaita zināšanas) ārsta profesijas apgūšanā.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
12.05.2013 14:37
Ku! Ko jūs! Lai ieviestu šādu sistēmu ierēdņiem Veselības ministrijā būtu jāsāk domāt. Bet tas ir kaitīgi veselībai.Vieglāk ir saņemt lielu attalgojumu,neko nedarot.
Pie tam vecākās paaudzes ierēdņi visi ir komunisma garā audzināti dinozauri.Viņi baidās paši ko domāt. Bet ministri nav speciālisti.
Tāpēc jau Latvija ir tur kur ir.
Latvijai varētu palīdzēt tikai totālās reformas. Izdzīt visus dinozaurus pensijā. Bez attiecīgās izglītības (pedogogs,mediķis ) ministrijās nepieņemt.
Bet te atkal ir jādomā....
Vismaz, ka es saprotu, kaut kas sakas kusteties, vai ne? Vnk neviensnezin cik ilgi tas viss cirkules VK un VM.
Ar to žurnalistu sazinašos nakamnedeļ -.pastastīšu lietas butiu vismaz un ja kas - paziņošu obligāti.
...asistent,ar kādu nikno TV žurnālistu varu salaist kopā...domāju, ka šis temats viņu varētu ieinteresēt...un viņā jājamzirdziņš ir tieši politiskie risinājumi dažādām problēmām...
Koleģi!

Piedāvāju Jums tādu variantu - uzrakstīt ar jurista palidzību mūsu kopejo "petīciju" Veselības Ministrijai par šadam problēmam. Es domāju, ka pirmkart - tas nebus dārgi ( sametisim naudu ) un otrkart - ir starpība kad raksta viens cilvēks, vai grupa. Es tagad vispār nezinu kur giezties, jo apzvaniju : RSU, LU, Veselības Inspēkciju un t.t un tam lid. par pārkvalifikācijas kursiem un man atbildēja visur, ka tadus kursus vairs nebus. Un tas nozīme, ka iegustot feldšera kvalifikaciju es nevāru stradat pat sava valstī, nerunājot par EU.
To Dr.asist. Raimonds

Paziņoju savam pazistamam žurnalistam ( TV5) par situaciju, viņš apsolija savukart sazināties ar mani un es viņam izstastīšu visu vel sikāk. Vārbut vari dod personiskas kontaktus, lai sazināties ar tevi? Raksti uz : nakazima7@gmail.com
Mazums, izkustinasim šo purvu.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
14.05.2013 20:14
Feldšeris

Kāpēc nevari strādāt savā valstī? Es tā saprotu, ka runa ir par latviju...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
14.05.2013 20:38
Uzrakstīju vētules (Saeima)Solvitai Āboltiņai (VM),Ingrīdai Circenei, (saeima) Valdim Zatleram, (MK) direktorei Elitai Dreimanei.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai

Kopija:Veselības ministrei Ingrīdai Circenei.
Valsts kancelejas direktorei Elitai Dreimanei.

Par ārsta palīga pielīdzināšanu medicīnas māsai.

Masu medijos uzdūros jautājumam, par ārstu palīgu nedienām ES valstīs.
(Norādīt arī savu statusu).
Ja cilvēks pēc vidusskolas beigšanas ir pabeidzis medicīnas skolu ar mācību ilgumu 3-3,8 gadi, tad pēc mūsdienu standartiem, tā ir bakalaura jeb pirmā līmeņa augstākā izglītība. Tā ir pieņemts civilizētās valstīs.
Visi zina, ka Ārsta palīgs vada medicīnas māsu darbu. Jo var, savas kompetences robežās, noteikt diagnozi un nozīmēt terapiju. Medicīnas māsa izpilda nozīmētās procedūras.
Eiropas Savienības valstīs nezin tādu specialitāti- ārsta palīgs. Cita lieta ja būtu nosaukums : Ārsts -asistents.
Domāju, ka izeju var atrast tikai valdības līmenī. Ar Ministru kabineta rīkojumu varētu noteikt ,ka visi Ārsta palīgi, kas pēc 1992 .g. ar vidusskolas izglītību ir ieguvuši feldšera (ārsta palīga) diplomu , izgājuši papildus medicīnas māsas kvalifikācijas kursu, un reģistrējušies māsu reģistrā, ir tiesīgi savā Medicīnas skolā saņemt jaunu diplomu ar ierakstu Ārsta palīgs/ Medicīnas māsa. Jo aiz robežas atdzīst tikai diplomus, nevis izziņas.
Esmu saskāries ar nedaudz līdzīgu problēmu,kuru nevarēja atrisināt dažādi augsta līmeņu ierēdņi. Šis jautājums tika atrisināts tikai ar atsevišķu Ministra kabineta rīkojumu. Vēl joprojām esmu pateicīgs Jūsu priekšgājējas drosmīgai un cilvēciskai rīcībai.
Vai saeima varētu pieņemt labojumus attiecīgajos likumos.
Rīga, 14.05.2013.g.

Ar patiesu cieņu
Paraksts( Uzrādīt arī Vārdu,uzvārdu un adresi).
Mazdakteris1 Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Uzrakstīju vētules (Saeima)Solvitai Āboltiņai
> (VM),Ingrīdai Circenei, (saeima) Valdim Zatleram,
> (MK) direktorei Elitai Dreimanei.

Forši sanaca! Uzrakstīšu to pašu papildinot ar vārdiem "un/vai rast iespeju pabeigt pārkfalifikācijas kursus tiem, kam nebija iespejas izdarit to lidz šim, piešķirot pēc tas pabeigšanas māsas reģistru un izsniegt augšmineto diplomu ar ierakstu Ārsta palīgs/Medicīnas māsa...."
Jo man nebija iespejas pabeigt šos kursus un kad/kur vini bus - neviens to nezin, it ka ESF nosledza šo projektu :(((
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
15.05.2013 23:35
Skaidrs! SMS.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
16.05.2013 09:14
Dr.asist. Raimonds Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Skaidrs! SMS.
__________________________________________
Kas skaidrs? Ko nozīmē SMS.
Esmu par vecu lai saprastu tik lakoniskas frāzes:)
Ir tāda lieta kā brīva darba kustība Eiropā, kur noteikts "Brīva darbaspēka kustība pastāv, ja vienas valsts pamatiedzīvotāji var neierobežoti pieteikties un viņus var pieņemt darbā jebkurā dalībvalstī un brīvu profesiju pārstāvji no vienas dalībvalsts var brīvi dzīvot citā dalībvalstī un strādāt savā profesijā"

Tas patiesībā arī ir pretrunā ar to, kas notiek ar ārsta palīga profesiju uz kopējā Eiropas fona.

Realitāte tāda, kad esi izmācījies par ārsta palīgu, un Eiropā, Tu nevari strādāt savā profailā, tādējādi varētu vismaz pielīdzināt, bet tā kā neizdarību dēļ ārsta palīgs nav pielīdzināts Māsai, tad var tikai tālāk domāt un cīnīties PATS.

Bet cīnīties jau var,bet kāpēc tas jādara vēlreiz ja jau esi nocīnījies , kad esi studējis ārsta palīgus!
To Olfs

Viss ir pareizi, ko tu esi teicis, bet tiem, kas sež tur, "augšā" ,ir absoluti nospļauties un netikai šajā jomā.
To ALL

Pieteicos uz konsultāciju pie Ombudsmena. Tresdienā runāšu ar Omb.juristu par šo diskrimināciju. Par rezultatiem paziņošu.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
27.05.2013 21:53
Saņēmu formālu atbildi no Saeimas Izglītības,kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas Inas Druvietes."Jūsu vēstuli pārsūtījām Veselības ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai. Atbildes sniegšanai." Tas nozīmē,ka Pilsoniskā savienība, kas ietilpst Vienotības partijā Ārsta palīgiem (feldšeriem) spļauj virsū. Lūdzu atcerieties šo uzvārdu un partiju.
Neko citu no šiem liekēžiem negaidīju.Ina Druviete (dz.1958.g.) pa saeimu maisās no 2002.gada.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
28.05.2013 00:31
Man liekās, ar tīru sirdsapziņu , varam uzsākt šeit veidot melnos un baltos sarakstus no Ārsta palīgiem vēlamiem un nevēlamiem politiķiem. Vēlēšanu dienai un lai zinātu pie kā griesties, ja ir problēma.

Nu? Sāksim? Katrs lai raksta ar ko komunicējās un kurš palīdzēja / atrakstījās / spēlēja muļķi . Tātad, politiķi, ierēdņi, mācību spēki, rektori u.t.t.

Mēģināsim?
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
28.05.2013 10:10
Jau iepriekš zinu Veselības ministrijas atbildi. Tur strādā tik nežēlīgi un aprobežoti cilvēki,ka mati ceļas stāvus Tā ir kaut kāda padomijas un mafijas sajaukuma atrauga. Viņi tiešām skatās uz cilvēkiem, kā uz vergiem un lopiem.Viņi saprot tikai vienu valodu. Tiešus draudus atlaišanai no darba. Tad reakcija seko zibenīgi.
Savā laikā dabūju no viena viņu ierēdņa atbildi,ka militārā pensija nav pensija bet kara stāvokļa pabalsts.Es atbildēju,ka nekavējoši nodošu šo vēstuli presei ar jautājumu ar kuru valsti mēs šos divdesmit gadus karojam? Kāpēc tauta nezin, ka Latvijā ir kara stāvoklis. Un kāpēc Armijas pensija nav adzīstama par Valsts pensiju. Vai armija ir privāt firma? Kam?
Tikai tad tika pieņemts kompromisa lēmums.
Re: Ārsta palīga kvalifikācijas pielīdzināšana Eiropā
29.05.2013 12:48
TO ALL!

Nu tā....biju Ombudsmena birojā, izstastiju situāciju, uzrakstiju iesniegumu ar problēmas aprakstu. Tur ļoti pieklajīgi un saprotošie cilvēki strādā, noklausija ar ļoti lielo interesi. Koleģi, ja mes te cināmies visi kopa, tad varbūt uzrakstisiet viniem arī? Jo vairāk cilvēku bus, jo labāk. Pieteikties var šeit : www.tiesibsargs.lv saitā. Cinamies!
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 3 pieskaita 7?
Ziņa: