Balinta grupas (citâts)

Aizsāka nfA 

Balinta grupas (citâts)
16.05.2007 05:09
Paliatîvâ aprûpç mediíi strâdâ ar mirstoðiem pacientiem. Ar smagi slimiem iespçjams strâdât, tikai izmantojot empâtiju jeb spçju iejusties cita cilvçka emocionâlajâ stâvoklî, saka Latvijas Onkoloìijas centra Paliatîvâs aprûpes nodaïas vadîtâjs Vilnis Sosârs. Pretçjâ gadîjumâ draud "izdegðana". Izdegðanas sindroma risks ir visu profesiju pârstâvjiem, kuri darbâ regulâri saskaras ar negâcijâm, cieðanâm, grûtîbâm un palîdz tâs risinât. Ieguldot smagu darbu, taèu neredzot pozitîvu rezultâtu, ârsts pamazâm zaudç spçkus strâdât tâlâk. Lîdz ar to viòð vairs nespçj neko dot saviem pacientiem. V.Sosârs secinâjis — palîdz mazas uzvaras. "Jâapzinâs realitâte — kas ir labâkais, ko pacientam varu sniegt dotajâ situâcijâ? Es nevaru viòu izârstçt, bet varu atvieglot fiziskâs sâpes un dot pârliecîbu, ka bûðu tepat lîdzâs. Uzklausîðu un palîdzçðu."

Katram pacientam individuâli jâpiemeklç veids, kâ stâstît par slimîbas gaitu un dzîves nobeigumu. Piemçram, biznesa cilvçki, uzzinot diagnozi, bieþi vien vçlas ïoti konstruktîvi noskaidrot, cik laika atlicis, lai spçtu sakârtot mantiskos jautâjumus un nodroðinâtu savu ìimeni. Kâdam citam pacientam ir svarîgi pârrunât savu dzîvi — kas tajâ bijis vçrtîgs, kas paveikts. Vçl citi meklç atbildes uz jautâjumu, kas notiek ar cilvçku pçc nâves. Tâdçï paliatîvâ aprûpe ir komandas darbs — strâdâ ârsts, medmâsa, psihologs, garîdznieks, sociâlais darbinieks. Ðî komanda spçj sniegt daudzveidîgu atbalstu, palîdzîbu pacientam un viòa tuviniekiem.

Runât ar pacientu par nâves neizbçgamîbu ir ïoti smagi. Tâdçï arî ârstiem paðiem bûtu nepiecieðams psiholoìiskais atbalsts. Pasaulç populâras ir tâ sauktâs ârstu atbalsta grupas — supervîzijas vai Balinta grupas (psihoanalîtiíis Maikls Balints pçc Otrâ pasaules kara izveidoja ârstu atbalsta grupas, kurâs viòi dalîjâs savâs izjûtâs un pârdzîvojumos. Ðîs grupas vadîja psihoanalîtiíis, palîdzot ârstiem tikt galâ ar pârdzîvojumiem). Tomçr vienas receptes, kâ tikt galâ ar stresu un izdegðanas sindromu, nav. Katram piemçrots savs paòçmiens — psihoterapeits, atbalsta grupa, kâda garîgâ mâcîba. V.Sosârs un P.Kïava uzsver, ka ðâds darbs tâlu pârsniedz pârdzîvojumu un emociju pasauli. Tas regulâri liek domât par eksistenciâliem jautâjumiem.

(No raksta ðodienas Dienâ)
Re: Balinta grupas (citâts)
16.05.2007 05:10
Kâ ar izdegðanu tiek galâ ârsti Latvijâ?
Re: Balinta grupas (citâts)
16.05.2007 05:14
netiek...
Re: Balinta grupas (citâts)
16.05.2007 08:40
neka netiek, deg, kamer izdeg, ta jau rodas tas nigras sejas un neiejutiga attieksme medicinas iestades. Pie tam, tas skar ne tikai arstus, ari masas un slimnieku kopejus.

Citam palidz ekstremi hobiji, citam gimene, cits vienkarsi noraujas uz pacientiem...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 16 pieskaita 14?
Ziņa: