Dr.asist.Raimonds

Aizsāka Dr.asist. Raimonds 

Dr.asist.Raimonds
19.03.2009 23:28
Kāds vel atcerās?
Forums pamainījās... hmm. Un tāds pusdzīvs. Ārstu sadaļa vispār kā pēc ātomkara :)
Re: Dr.asist.Raimonds
20.03.2009 09:24
Ārsti aizgājuši karot, Raimond?
Re: Dr.asist.Raimonds
20.03.2009 12:41
Paaudžu maiņa.
Re: Dr.asist.Raimonds
20.03.2009 12:47
Raimond, pastāsti, kā iet Somijā tagad. Es pa laikam par Tevi iedomājos, jo ļoti daudz draugu un visādu paziņu izklīduši pa pasauli, bet visi raud pēc mājām, taču atgriezties nevar... Un tas, kas te tagad notiek... Un medicīnā... pilnīgi nav spēka domāt.
Re: Dr.asist.Raimonds
20.03.2009 15:37
Es būšu mediķis un viss būs kārtībā :)
Re: Dr.asist.Raimonds
20.03.2009 16:06
Jā, Raimond, kā tagad iet Somijā? Veselu gadu neesmu tur bijusi.
Re: Dr.asist.Raimonds
22.03.2009 23:42
Re: Dr.asist.Raimonds
24.03.2009 16:34
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 15:19
Normāli viss. Strādāju vesselām dienām par jaunāko medicīnas māsu. Mācos uz vecāko māsu. Kārtoju NMP vietējo specializāciju. Sieviņa ari drīz dabūs Somijas māsas diplomu. Sīkais iet uz hokeju pa trešdienām, svētdienām. Varu sev to ītiņ labi atļauties. Vobšem, ļoti intensīva dzīvošana notiek :)

Protams pārdzīvoju par savu mīļo LV, ari nostalģija dažreiz uznāk, bet nu ko lai dara. Bērni aug. Dzīve turpinās. Un it kā pozitīvi.
Pavisam drīz uzsākšu nopietnas pārdomas par pilsonības maiņu uz Somijas. Vai tomēr nē? Jo it kā atpakaļ atgriesties vairs nesanāks un netaisos, bet sadedzināt vissus tiltus arī negribās. Bet tīri praktiski Somijas pilsonība Somijā noderēs vairāk par Latvijas :)))))

Speciali madycinisam. Tagad atkal sēžu jav uz JAUNĀ ādas divāna (to iepriekšējo jav izmetu jo bērni sačakarēja), pa vakariem skatos LTV, LNT, TV5, TV3 caur satelitu... dzeru Latvijas alu... un priecājos ka savulaik pietika prāta un dūšas aizbraukt :))) Inflācijas te praktiski nafff, algas ari nesamazina :) Pa nedēlu nopēlnu to, par ko Latvijā strādātu mēnesi (laikam pat vairāk).

Starp cittu, kāda tagad ir īsti ārsta palīga, māsiņas alga Latvijā?



Edited 8 time(s). Last edit at 04.04.2009 15:42 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 20:06
Skumji un reizē priecīgi. Skumji,ka jauni gudri cilvēki atrod sev citas mājas. Priecīgi, ka jauni gudri cilvēki tomēr atrod sev citas mājas. Viens bērniņš Tev laikam Somijā piedzima? Tātad pavisam soms :) Latvija Tev paliks bērnības zeme. Un lasot Tevis rakstīto nu jau dažus gadus, domaju, ka tā būs vēl ilgu laiku. Nu, vismaz līdz mazbērniem. Ja esi cieši nolēmis tur palikt, tad būs vien Tev arī pilsonība jāmaina. Tomēr katra valsts rūpējas par saviem pilsoņiem. Latvijā strādāt var arī nerezidenti. Tā ka nav jau tā, ka zudīs atkāpšanās ceļi. Ir jau arī kuriozi iespējami. Man viens attāls rads - Spānijas pilsonis, kas ļoti daudzus gadus dzīvoja Latvijā - tagad būdams pensionārs ārstēties braukā uz Spāniju. Jo te Latvijā viņam jāmaksā tā, ka maz neliekas, bet tur pensionārus ārstē par brīvu. Nu tev gan līdz pensijai vēl tālu. Nav aktuāli.
Tā ka cīnies un priecājies par dzīvi.
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 20:17
Ne no labas dzīves nācās tās jaunās mājas meklēt... Paldies Plant par labiem vārdiem. ;-)
Droši vien nāksies mainīt to pilsonību, jo LV likumi neparedz lai būtu dubultpilsonība. Jocīgi. Kaut kā nepraktiski. Netālredzīgi.
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 21:20
A ja nu Latvijas ekonomika sāks zelt un plaukt ? :) Ko tad ? :D
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 21:26
Es domāju, ka ar laiku arī nostāja pilsonības jautājumā varētu mainīties. Tomēr, cilvēku paliek arvien mazāk. Ka nepienāk laiki, kad paliks tikai ierēdņi. Būs vien jāpārvērtē arī nostāja pilsonības jautājumos. Jo vairāk, ka mūsu valsts pilsoņiem ir tikai viens bonus - patriotisms. To, ko savējiem var garantēt citas valstis - mums pagaidām nespīd. Vispār mēs pilsonību kaut kā attiecinam uz piederību tautībai, esam ļoti jutīgi šajā jautājumā. Patiesībā tā drīzāk piederība valstij.
Man šķiet, ka Tev tur jāpārvar daudz vairāk problēmas, nekā Tava vecuma somiem līdzīgās situācijās, galā tiec - tātad viss kārtībā.
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 21:27
Snuker!
netiesā un netiesāts būsi
aborigēns
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 22:11
Tā jau ir, tā zeme cilvēku izaudzina, tā zeme cilvēku izskolo un tad tas cilvēks tai zemei (un tautai) uzliek mīksto un brauc tur, kur var biežāk dīvānus mainīt.
Kā teica k/f/ Brat - roģina tur, kur žopai siltāk. Skumji.
ik
Re: Dr.asist.Raimonds
04.04.2009 23:40
"...algas ari nesamazina :) "

diez vai tu dziivo tai pashaa Somijaa, kuraa es!?

algas samazina un kaa veel, cilveekus no darba atlaizh un kaa veel....starp LTV, LNT, TV3 zinju skatiishanos ik pa reizei ieteiktu iesleegt arii vieteejo TV kanaalu, tas ir kaadu no Somijas TV kanaaliem.

cik saprotu esi perus- vai lähihoitaja "Strādāju vesselām dienām par jaunāko medicīnas māsu." Nu nav sho profesiju paarstaavjiem nekaadas dizhaas algas FIN, paari paliek pavisam maz, kad tiek nomaksaati visi reekjini. Protams, ja straadaa dienu un nakti un pitkä päivä, tad varbuut arii, kas vairaak sanaak.

ps.
protams, ka perus- ja lähi- ja sairaanhoitajalla vienmeer buus darbs ( jebkuraa valstii, taapeec arii FIN tik daudz iebrauceeju paarstaav shiis profesijas) un shajaa nozaree nevar suudzeeties par kriizi taadaa noziimee, ka darbu neatrast ( runa vareetu vieniigi buut par to kaadu darbu un kur -HUS vai vanhainkoti, palvelutalo utt.)
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 00:06
Nu re, Raimond, daudz mums nekas nav mainījies. Joprojām sastopami gudrīši, kas labāk zina, kā pareizi dzīvot. Nav slinkums vandīties pa dažādiem forumiem un meklēt vietu, kur nodemonstrēt savas spējas. Mana dziļākā pārliecība, ka cilvēks, kas apmierināts ar savu dzīvi, nekad nejutīs vajadzību aizskart otru. Zināmā nozīmē šis forums viņiem ir īstā vieta. Tikai sadaļas sajaukušī
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 09:31
Man nekas nav pretī. Katrs pats izvēlas savu dzīves ceļu.
Veiksmi ,Raimond!
Gan jau kādreiz atbrauksi pie saviem bālēliņiem atpakaļ :)
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 11:56
Katrs ir tik vērtīgs, cik pats jūtas. Un R. Eiropā pat sanitārs dzīvo labāk nekā Latvijas feldšeris vai māsiņa.

Veiksmi ;)
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 12:22
to ik
Es runāju tikai par savu sfēru. Par medicīnu. Nodarbojos ari ar logistiku un dažādām auto pabīdīšanām starp lielām zemēm (šajās nozarēs krīze gan pašlaik). Helsinkos nedzīvoju.

Tev taisnība pašlaik esmu Lahihoitaja (mācījos valodu). Dēļ tā, ka Latvijas veselības ministrija nevienā direktīvā neierakstīja Ārsta palīgus. Knapi izdevās izdabūt pussi no med.māsas. Tomēr īzdarīju labu lietiņu un bīju iesaistīts MK noteikumu izstrādāšanā, tagad ārsta palīgi ja ļoti vajadzēs varēs Latvijā izdabūt sev med.māsu. Med.māsas diplomus atzīst praktiski automātiski.

Par Lahihoitaja (jaunākā med.māsa). Tās var būt:
-Psihiatrijas,
-Pediatrijas un bērnu aprūpe
-Slimnīcas
-Geriatrijas
-Neatliekamās palīdzības
u.t.t.

Specializācija ilgst gadu. Alga stipri atkarīga no tā kur un cik cilvēks strādā. Pats vārds LAHIHOITAJA īstenībā daudz neko neizsaka.
Vieni pat dupsī nav tiesīgi neko iedurt, bet citti ne tikai ievada preparātus vēnas, bet arī intubē, defibrilē un braukā ar galunām mašīnītēm... :) Piemēram es izspiedu pagajušajā vasarā savu ātruma rekordu ar NMP auto - 175-178 km/h.

Par izskološanu. Tas ir izplatīts arguments. Latvija tevi izskoloja, tev tur arī jādzīvo. Nu pirmkārt, līdz 7 klassei mani mācīja USSR :) Bet specialītati Ārsta palīgs Somi neatzīst oficiāli. Tā pusoficiāli. Tapēc dabūju mācīties pa jauno. Otrkārt, lai specialists gribētu palikt Latvijā, tam jāpiedāvā attiecīgie apstākļi. Laiki mainās, ES ir viens liels darba tirgus. Un nevis man jācenšās palikt Latvijā, bet Latvijai kā valstij jācīnās par specialistiem un jācenšās tos pievilināt...

Runcēne. Sanitārs te mācās gadu. :) Es nekāds sanitārs gan neesmu. Drīzāk diplomēts paramediķis kurš mācās uz medicīnas māsu (te tās med.māsas nozīme daudz lielāka ne kā mūszemēs).

Ja ļoti interesē alga, nav nekāds noslēpums.
Bāzes alga 1760 euro un pie viņas visdažādākās piemaksas. Tādā veida pagājušajā mēnesī sanāca 2640 euro.



Edited 1 time(s). Last edit at 05.04.2009 12:26 by Dr.asist. Raimonds.
ik
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 12:48
Dr.asist. Raimonds Rakstīja:
-------------------------------------------------------

>
> Med.māsas diplomus atzīst praktiski automātiski.

Tas ir atkariigs, kad cilveeks ir pabeidzis medskolu savaa valstii un cik liela darba prakse.
>

> Par Lahihoitaja (jaunākā med.māsa). Tās var
> būt:
> -Psihiatrijas,
> -Pediatrijas un bērnu aprūpe
> -Slimnīcas
> -Geriatrijas
> -Neatliekamās palīdzības
> u.t.t

zinu, esmu medmaasa sheit nu jau ar 2 diplomiem - LV un FIN.

> Bāzes alga 1760 euro un pie viņas
> visdažādākās piemaksas. Tādā veida
> pagājušajā mēnesī sanāca 2640 euro.

wow, laikam straadaa 24/7, lai taadu algu sanjemtu buudams lähihoitaja.
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 19:37
Bija iemesls pasķirstīt Somu-latviešu vārdnīcu. :) Visu sapratu, izņemot, kas ir LÄHI- ?
Krievu imigranti Helsinkos stāstīja, ka lielveikala pārdevējs mēnesī saņem ap 1000-1200 EUR. Nav daudz, ja zina, cik tur kas maksā. 3tukst. esot jau diezgan laba alga speciālistam.
Saprotu, tos, kas aizbrauc. Ja te cilvēkam 47g., horeogrāfa izglītība, iespējams vilkt dzīvību ar minimālo algu, tad tagad TUR viņa mācās un ar bezdarbnieka pabalstu var atļauties ciemoties pie draugiem LV. Dēls izaudzis,tagad mācās Berlīnē. Paliekot šeit, tagad, pēc 8 gadiem, viņa būtu "dohod'jaga"- pārstrādājusies pesimiste ar sabeigtu veselību. Dēls vairāk par ceptiem kartupeļiem nebūtu baudījis.
Latvijas valsts likumdošana taisīta tā, ka zināmam personu lokam ir iespējams labi piestūķēt kabatas. Kā iztiek "ierindas pilsoņi" viņiem neinteresē. Ak jā, bezmaksas izglītība un medicīnu kaut kādu valsts vēl apmaksā! Tas tā- tradīcijas no veciem PSRS laikiem.
Es nebraucu prom, jo darba dēļ daudz sanācis būt ārzemēs. Ir patīkami atgriezties un izbaudīt, ka mani latviski saprot!
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 20:11
to ik
1. Mani vērtē.
2. Strādāt mīļu.
3. Godātā IK laikam neko vairāk par pansionātu va jatkohoito os. nav redzējusi? :))))))

Lai būtu skaidrs kas ir Lahihoitaja pārējiem.
Uz viņi mācās 2,5 gadus. No tiem 1,5 gadu bāzes mācības, 1 gads specializācija. Un no tā pēdējā gada ļoti daudz ks ir atkarīgs. Ļoti daudz. Ja piemērām izvēlās geriatriju, tad būs pansionātu darbinieks ar minimālām tiesībām. Latvijas apstākļos kaut kas līdzīgs māsas palīgam. Bet ja izvēlās piemērām neatliekamās palīdzības specializāciju tad iespējas ir diezgan plašas, rodās ari iespēja izdabūt visdāžādākās spec.atļaujas un pārspļaut pat medicīnas māsas gan algā, gan iespējās. Ļoti demokrātiskā profesija.

Par diplomiem.
:) Es ļoti labi zinu kas der, kas neder un kadā veidā ja pat neder to vissu var izbīdīt cauri ar maksimālo atdevi. Ja jav savu ārsta palīga diplomu caur papīra karu izdevās uz 106op māsas AMK izdabūt automātā un daudz cittus caur pierādīšanu, kaut ko ari jākārto sēžot uz beņķa. :))) Visādas direktīvas ļoti labi zinu un daži Somijas činušas mani ari ļoti labi zin un viņiem no manis slikti paliek :)



Edited 5 time(s). Last edit at 05.04.2009 23:13 by Dr.asist. Raimonds.
ik
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 22:09
" 1. Mani vērtē.
2. Strādāt mīļu.
3. Godātā IK laikam neko vairāk par pansionātu va jatkohoito os. nav redzējusi? :)))))) "

wow, uzreiz jau nav "jaalecaas", kuram darbs "krutaaks" un "pikjis" lielaaks. tici man vairaak par pampersu mainiishanu pansionaatos arii es esmu redzeejusi.

par diplomu atziishanu - shobriid, piemeeram estu medmaasas brauc uz FIN, un vinjaam atliek tikai sanjemt atljauju no attieciigaas organizaacijas, kas izsniedz meddarbiniekiem licenzi darbam FIN un viss. ( protams, ja cilveekam ir bijusi darba pieredze vismaz pedeejos 5 gadus shajaa profesijaa), iestaajoties ES process is vienkaarshojies.
ik
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 22:10
ah, jaa vai algas apmeers ir pirms vai peec nodokljiem? :)
Re: Dr.asist.Raimonds
05.04.2009 23:00
Kapēc lecos, neko es nelecos. :) Tieši otrādi ar prieku iepazītos :))))) Latviešu Somijā ir nu ļoti maz.

TEO tā organizācija :) http://www.teo.fi Latvijas māsām viss ir tā pat ka igauņu. Juridiski starpības nafff. Par diplomiem kuri iegūti pirms iestāšanas ES, jādabūj savā zemē reģistru + labāk vel sertifikātu un viss būs ok. Juridiski viņiem nav tiesību atteikt. Ja tomēr tas būs izdarīts, taisnā ceļā jādodās uz tiesu vai studēt pēc individuālās programmas, kad daļa stundu tiek ieskaitīta. Daudzi izvēlās mācības ceļu likumi nezināšanas, bāiļu, vai valodas nezināšanas dēļ (pēdējā gadījumā tas ir tikai apsveicami).

Manā gadījumā problēmas ir tā dēļ ka Latvijas birokrātijas mašīna savulaik neatstrādāja prastu lietu, ka ārsta palīgs var reģistrēties par māsu Latvijā. Pašlaik šī kļume ir izlabota.

Protams ka pirms. No tās summas jāatņem 20% :)))

PS
Par FIN diplomu apsveicu! Pavisam drīz man arī būs :)

PPS
Vot tā kungi tautieši mēs dzīvojām. Mācamies, strādājam, ņaudam bet atpakaļ nebraucam... kaut gan Latvijā ir ārprātīgs māsu un ārsta palīgu trūkums un viss tikai deļ tām stulbām algām...Forumā reģistrēts esmu jav gandrīz 5 gadus un vissus tos piecus gadus bīju apgalvojis, ka LV medicīnai tuvojās krahs jo tā zaudē vissvērtīgāko - profesionāļus. Māsas, arsta palīgus, ārstus. Pat negribās iedomāties kas būs vel pēc pieciem gadiem... redzēsim.



Edited 6 time(s). Last edit at 05.04.2009 23:28 by Dr.asist. Raimonds.
ik
Re: Dr.asist.Raimonds
06.04.2009 16:54
"Protams ka pirms. No tās summas jāatņem 20% :))) "

tad jau ir ok alga, vienkaarshi es veel aizvien peec pieraduma, kad runa iet par algu, uzreiz iedomajos taas apmeeru "uz rokas" ne "uz papiira". taapeec summa izraisiija izbriinu :)

"TEO tā organizācija :) http://www.teo.fi Latvijas māsām viss ir tā pat ka igauņu. Juridiski starpības nafff. Par diplomiem kuri iegūti pirms iestāšanas ES, jādabūj savā zemē reģistru + labāk vel sertifikātu un viss būs ok. Juridiski viņiem nav tiesību atteikt. Ja tomēr tas būs izdarīts, taisnā ceļā jādodās uz tiesu vai studēt pēc individuālās programmas, kad daļa stundu tiek ieskaitīta. Daudzi izvēlās mācības ceļu likumi nezināšanas, bāiļu, vai valodas nezināšanas dēļ (pēdējā gadījumā tas ir tikai apsveicami)."

man skola FIN ilga 1,5g ( AMK ), jo puse no stundaam tika ieskaitiitas, man ir ljoti maza darba pieredze LV, kas ir bijusi senaak nekaa 5g atpakalj, un shii ir viena no profesijaam, kurai ir deriiguma termins. Manaa gadiijumaa citas iespeejas nebija. Toties man tagad ir AMK todistus, kura nav senaak beigushaam somu maasaam:)
Re: Dr.asist.Raimonds
06.04.2009 19:23
Man arī būs. Tikai tas viss tāā... skaistie vārdi :)
Tās AMK ir tas pats kas LV koledžas iegūtā pirmā līmeņa augstāka. Vajag taču atdalīt māsas kuras bīja pirms ES un pēc. :)
Piemērām Latvijā dabūjot diplomu 2003 gadā es ieraudzīju ka man ir paaugstinātā līmeņa vodējā prof.izglītība, neskatoties uz to ka gāju pēc vidusskolas. Bet liekās ka jav 2006 gadā cilvēki sāka saņemt pirmā līmeņa augstāko, neskatoties uz to, ka mācības viniem ilga 3 gadus, bet man 3,5 gadus. Tas ir, mācās mazāk, dabuj it kā vairāk. Somijā tas pats vien ir. Nekādas lielās starpības nava.

Ko es 100% varu apgalvot, ka atklāti runājot, līmenis viņiem ir tāds ne vissai, praktiski ja atmest vissu glauno aprīkojumu un pasakas par visādiem māsas plāniem, nekā tur nu ļoti īpaša nav. Vismaz salīdzinot ar LV ārsta palīga mācībām. Somi ļoti mīl un māk parādīt vissai pasaulei cik viņiem laba izglītība, mūsējie kautrējās un liek pārāk zemas atzīmes diplomos savējiem.

Starp cittu. Latvijā pieņemtā 10 baļlu sistēma neatbilst Somijas. Somi liek ievērojami lielākas atzīmes.



Edited 1 time(s). Last edit at 06.04.2009 19:28 by Dr.asist. Raimonds.
ik
Re: Dr.asist.Raimonds
06.04.2009 21:42
Dr.asist. Raimonds Rakstīja:
-------------------------------------------------------

> Ko es 100% varu apgalvot, ka atklāti runājot,
> līmenis viņiem ir tāds ne vissai, praktiski ja
> atmest vissu glauno aprīkojumu un pasakas par
> visādiem māsas plāniem, nekā tur nu ļoti
> īpaša nav.

piekriitu, mazliet bija vilshanaas, un runaajot par darbu sheit man dikti izved vinju papiiru kalni un briizhiem nevajadziigaa dokumentaacija, puse no maasas darba ir dazhaadu papiiru aizpildiishana ( elektroniski gan).
Re: Dr.asist.Raimonds
06.04.2009 22:22
Nu datorus viņi mīl :) Bet ja skatās kopumā, tomēr tā veselības sistēma strādā un jaatzīst ka līmeni tur tieši māsas. Ārstu te katostrofāli pietrūkst...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 18 pieskaita 24?
Ziņa: