Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?

Aizsāka NavSvarīgi 

Te ir kāds kas dzīvojis PSRS vai citās līdzīgās valstīs un to savienībās? Nesen kārtējo reizi nācās strīdēties ar kādu iedomīgu krievu fanu kas pats nav dzīvojis bet borē to ko propoganda māca. Nu protams ka šo to jau Krievija mums atnesa labu bet vai tas nozīmē ka mums jānoliedz okupācijas fakts? Un kāds sakars Amerikai ar Eiropas Savienību? Vaitad ES nav Eiropas valstu projekts? ES protams arī nav glābēji bet tomēr dzīvot ir uzlabojies. Viņi jau nesaprot ka Latvija bija neatkarīga valsts ar savu kultūru un tradīcijām pat pirms okupācijām. Ja te ir kāds tad būtu pateicīgs ja minētu reālus argumentus kāpēc tā vai šitā tajos laikos un tagad. Paldies
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
29.01.2016 11:58
Vakar runāju ar savu 86 gadus veco tēvu...

Atcerējāmies laikus, kad visus tuvāko veikalu plauktus pildīja trīslitru burkas ar zaļiem marinētiem tomātiem. Aukstuma vitrīnā -- kaudzīte cūku kaulu.

Ja kaut ko pieveda -- rindas briesmīgas. Ome dzīvoja pie mums un plkst. 7.00 sāka stāvēt pie veikala -- diezgan lielā un jautrā viņas vienaudžu kompānijā. Tā viņa sarūpēja visus piena un gaļas produktus, bet viņas kā bijušās kolhoznieces pensija bija 27 rubļi.

Kāda ceļošana? Kāda informācija?

Nabagiem, nelaimīgajiem, slimajiem nabagu liktenis gan visās sistēmās vienāds. Toties medicīna bija bez maksas ar saprātīgām rindām.

Ja es skatos konkrēti uz savu dzīvi, dzimtu un tās vēsturi, tad padomju sistēmā es sen būtu psihiatrijas paciente, kas vico iekšā haloperidolu un, neko nesaprotot, šūpojas uz gultas malas.

Ja ir nauda, mūsdienās var saņemt ļoti labu medicīnisko palīdzību. Ja nav -- lūk, tur sākas baigā šķēre.

Rietumu sabiedrība, piemēram, Eiropā ir cilvēcīgāka pret saslimušajiem, kam nav līdzekļu. Pie mums ir zvēru likumi -- katrs rauj uz savu pusi.

Varas korumpētība -- neaprakstāma. Es pagaidām ne vienmēr saprotu, par ko maksāju nodokļus. Nomira cilvēks ģimenē, palika šis tas mantojumā. Notārs un valsts grib ļoti lielus procentus, visi grib kaut ko noplēst, bet tas taču ir atstāts palicējiem... Dokumentu kārtošana -- astronomiskas summas, ja salīdzina ar atstātā tirgus vērtību.

Radiniece smagas un hroniskas slimības dēļ dzīvo sociālās aprūpes iestādē -- apstākļi 10x labāki nekā bija padomju laikos. Ēdiens ļoti garšīgs, veselīgs, reizi gadā pilnīga veselības pārbaude. Tur es redzu savus nodokļus -- cilvēcīgi apstākļi, koncerti uz vietas. Mēs to nespētu viņai nodrošināt un kaut kur izvadāt, lai cilvēks nav izolēts, kur nu vēl 24/7 pieskatīšana, medikamenti.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
29.01.2016 21:09
Oligarhi un banķieri-miljonāri pēc bankrota. Tā ir korumpētas valsts pazīmes. ES savienībai jau sen vajadzēja paņemt šos neliešus pie dziesmas.
Robežu atvēršana. Tu brīvi ceļo bez vīzām pa visu Eiropu. Bija brīži, līdz bēgļu krīzei,kad pasi nevajadzēja nekur rādīt. Izņemot lidmašīnas, protams. Atceros braucu no vienas ārzemju valsts. Un biju aizmirsis čemodānā erotisku žurnālu. Pāc tam draugs pat nobālēja un pateica, ka es reāli varētu dabūt cietumu. pilni veikali bet patukši maki. PSRS laikos bija tuk;ši veikali un tukši maki.
Informācijas ierobežošana un neticami liela dezinformācija. Somijā,piemēram ,nav problēmas dabūt bērnu dārziņu vai maciņam piemērotu 'dzīvokli.Palīdzes pašvaldība. Vārda un preses brīvība.Ceļošanas brīvība.
Tas ir daudz.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
29.01.2016 21:48
Mazdakteri... par Somiju tagad var atslābt... esmu gatavs likt stavkas.. kad samazinās viņu kredītreitingu.. un kad vēl... un tad vēl...
Latvijā bezdarbs ~9.7%
Somijā uz doto brīdi 9,2% un turpina palielināties :( Salīdzinajumam Dānija/Norge bezdarbs ir ap 4% un stabili turās) Nokia kirdik... no Krievijas pasūtījumus nepieņem. Loģiska ķēdīte.

Principā, ir visi tie paši procesi kas skāra Grieķiju... Spāniju... ko tas nozīmē? To ka arī viņu ekonomiskais modelis nebija korekts.

Bet padomiju atceros tā - mani ņēma līdzi ar taloniem, jo uz katru deva noteiktu skaitu cukuru... alkoholu utt... paiku atceros nekādu :D banāni toč nebija :D
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
29.01.2016 22:43
Nokia švaki iet sāka jau 90o sākumā, kad izlēma mobilo rūpnīcu celt Vācijā. Tagad vācijas rūpnīca - pilsēta ciet. Ražo zemāku algu zemēs.
Otra krīze ap 2008. Eksporta uz Krieviju sarukums sākās ap 2009. Papildus grūtības dārgie energoresursi.
Tagad resursi lētāki. Reitings, par to LV vairāk jāuztraucas kā Somijai. Viņiem nebija SVF/EK kredīta. Norvēģija cieš lēta nafta viņiem kaitē. Mums atkal tas labi.
Runā ka ap 2020. EU ierindos mūs turīgāko vidū. Ar to fondu naudas paliks mazāk. Kas notiks ar LV kad beigsies fondi? Kāds būs reitings.
Visur nekorekts ekonomiskais modelis, tikai LV korekts. Varbūt tā arī ir. Modeli uzlabos reversais pvn, pastīprināta uzņēmumu kontrole. Uzlabota nodokļu iekasēšana, uzņēmumu pārraudzība.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 01:22
Nav Svarīgi: Noskaties youtubē Rīgas kinostudijas filmu "Aizaugušā grāvī viegli krist". Mani vecāki strādāja kolhozā- filmā attēlota tipiska ~1980.gadu Latvijas kolhoza un lauku sadzīves aina. (Žēl, ka nevaru sēdēt Tev blakus un pakomentēt par filmā redzamo!)

Forši, ka bērni jau no 10 gadu vecuma varēja strādāt pa vasarām. Kolhozā ravēju bietes un nopelnīju 100rbļus (APKOPĒJAS ALGA). Agri sapratu, ar ko algots darbs no sēdēšanas skolā atšķiras- tas labi!
Kad ar nopelnīto algu aizbraucu uz sporta veikalu- Rīgā tādi kādi 2 veikali bija- tad tur divriteņu nebija. Tikai pārdevēji garlaikojās un gaidīja, kuru dienu atvedīs preci. Cik braucu uz veikalu no savas Rīgas nomales- tik veikals bija tukšs. Ja divriteņus ieveda, tad tos izpirka pāris stundu laikā. Tā arī nesanāca man par savu vasaras algu riteni nopirkt :(

Tapešu veikals Rīgā laikam tikai viens bija- Juglā. Arī stāvēja tukšs. Kamēr pēc darba no Pārdaugavas aizbrauc uz Juglu un paskatās, ka veikals tukšs- 1.5 stundas paiet...Tā braucām vairākas reizes, kamēr paveicās- veikalā bija veseli 6 tapešu veidi atvesti! Stāvējām rindā 3 stundas, pa to laiku daļu tapešu izpirka, tomēr 3 dažādus veidus mēs dabūjām!

Visi veikali Rīgā atradās pēc kaut kāda mistiska centralizētā plāna- šajā rajonā jābūt tik pārtikas veikaliem, un tik mēbeļu veikaliem... Plānam maz sakara ar reālo dzīvi- cilvēki braukāja cauri visai pilsētai, lai krēslus nopirktu Mēbeļu namā (Ja krēsli todien bija pārdošanā.)

Bija tādi ekonomikas piecgažu plāni, kuri bija jāpilda. Piemēram, gumijzābaku rūpnīcai "Sarkanais Kvadrāts" jāsaražo x miljoni gumijnieku un galošu. Rūpnīca plānu pilda, pilda- veikals pilns ar galošām. Bet vasara ir saulaina- sandales visiem vajag. Sandaļu veikalā nav, jo plāns noteica, ka sandaļu jāražo mazāk. Plānu nedrīkstēja tā mainīt.
Cilvēki, lai nepaliktu basām kājām, bez tualetes papīra (tas arī bija brīžiem retums!) un tapetēm, meklēja un uzturēja "blatus"- paziņas, kas strādāja veikalos, vairumtirdzniecības noliktavās, u.c. Paziņas preci noliktavā pietaupīja, sagādāja, pārdeva dažreiz tālāk par dārgāku cenu. Ārpus PSRS ražotās mantas parasti bija kvalitatīvākās, košākās krāsās, ar labākām funkcijām. Veikalos- retums. Caur blatu dažreiz izdevās dabūt. Tas skaitījās kruti, ja kādam mājās vai mugurā bija "imports".

Ap 1986.g. vienam no maniem skolotājiem veiksmīgā kārta bija izdevies dabūt izbraukšanas atļauju uz ārzemēm- viņš pabija JAPĀNĀ! Vien fakts, ka viņš bija bijis Japānā, bija jau ooo! Jo vienkāršākā izbraukšanas atļauja bija tepat, uz kaimiņu "sociālistiskajām" valstīm- Poliju, Bulgāriju tikt- arī forši! Bet arī tur visus nelaida- caur drošības komiteju bija atļaujas jākārto. Drusku "krutāk"skaitījās izbraukt uz Demokrātisko Vāciju (Tolaik bija 2 Vācijas- kapitālistiskā un sociālistiskā/ Demokrātiskā).
Visa klase sēdējām pavērtām mutēm un skatījāmies foto no Japānas- Makdonalds, saldējuma un dzērienu tirdzniecības aparāti, reklāmas, košas krāsainas drēbes!!! Ooo! Tagad mums tas viss, ko redzējām skolotāja fotogrāfijās, ir, tikai izrādās, ka visam ir savi trūkumi. Tos mēs tolaik nezinājām un vēlōties pārmaiņas, nepasūtijām.

Presē un masu mēdijos pastāvēja cenzūra. Viss raksti un laikrakstu izdevumi bija jāsaskaņo ar amatpersonu Komunistiskajā partijā. Pārsvarā par PSRS rakstīja, ka viss ir labi, viss attīstās... Par kapitālistiskajām valstīm informācija bija negatīva- viņi tur nabagi, degradējušies, dzīve grūta... :) Reālā dzīvē vis redzēja, ka PSRS nemaz tik skaisti nav un katram bija pazīstams kāds cilvēks, kas bija bijis ārzemēs un stāstīja par ārzemēm brīnumu lietas.

Ja tajā PSRS būtu bijis tik labi un ideāli, tad neviens latvietis, lietuvietis un igaunis negribētu no PSRS izstāties un nekāda 3.Atmoda un "Perestroika" nebūtu bijusi vajadzīga. Krievi arī tolaik gribēja pārmaiņas, jo viņi arī stāvēja veikalu garajās rindās un netika uz ārzemēm laisti. Nacionālais jautājums gan viņus tolaik nostādīja priviliģētā stāvoklī. Brauc pa visu PSRS un visur jūties labi kā lielās, varenās uzvarētājtautas pārstāvis! Tagad šo krievu īpašo priviliģēto stāvokli viņi ir zaudējuši, pa daļai tāpēc raud.

Lab, jāiet gulēt- rīt uz darbu!



Edited 2 time(s). Last edit at 30.01.2016 01:43 by kachenite.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 11:05
Mateus ir gudrs.Nav indīgs un uz katru manu tekstu nemetas virsū ,kā traks suns. Mateus ir godīgs, savaldīgs un veicina Dr.lv eksistenci. Mateusa dēļ neviens šo saitu nav pametis. Jo Mateus ir skaists,cēls,mīļš un ļoti korekts.



Edited 1 time(s). Last edit at 30.01.2016 13:44 by Mazdakteris1.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 11:14
Es 30 gadus dzīvoju Padomju savienībā. Un ja būt iespējams atjaunot Padomju savienību es ne mirkli neminstinoties tam piekristu. Es domāju, ka ar šo teikumu ir izteikts viss. Diemžēl tas nav iespējams.

Argumenti? Īsāk sakot daudz, daudz mierīgāka dzīve. Jā, daudzi teiks, ka tolaik bija pelēcība. Jā. Bija. Bet pelēki bija bija visi. Gaiši pelēki. Tagad daži ir spoži balti, vēl daži balti un visi pārējie ir tumši pelēki. Respektīvi = nevienlīdzība. Turklāt uz nabadzības fona. Tas ir ne tā kā nevienlīdzība uz labklājības fona pārtikušajās valstīs.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 11:22
Runājot par bezdarbu. Reāli tas nav rādītājs. Tādā Somija ar augstu labklājību bezdarbs var būt arī daudz lielāks un tik un tā visi labi dzīvos. Latvijā laukos ir ģimenes kur ir 2...3 cilvēki un visi strādā bet tik un tā knapi savelk galus kopā.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 12:35
Somija: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-26/the-new-sick-man-of-europe-has-an-aaa-credit-rating

Tas jau nenozīmē, ka viņi tagad dzīvos kā Krievijas glušā :) Nē protams.
Bet Somija ir nonākusi ne pārak labā situācija, salīdzinoši.
Kā arī akciju tirgus, šobrīd uzvedas līdzīgi kā 2008. gadā... bet tas arī vel neko nenozīmē.

Es uz to skatos cerīgi...
1. Krievija lemj par naftas ieguves samazināšanu..
2. Naftas cena pasaulē lēnam kāpj
3. Cheniere inc. uzsāk gāzes eksportu uz Eiropu
4. Krievija kļūst par ekonomiski izolētu, bet vispārēji autonomu un pašpietiekamu valsti
5. Eiropā ari viss sakārtojas, jo zūd energoatkarība no Krievijas
6. Ekonomiskā stabilizācija un miers...

Tādu scenāriju man nebūtu žēl piedzīvot :) Kā tas risināsies reali talāk... kas to lai zin :)

Ekonomiskais modelis.. nekad nav bijis korekts... pagaidām... tad jau nebūtu tik cikliskas krīzes pasaulē. Pasaulē... nevis LV.
Es pat esmu pārliecināts, ka tādu pareizu un ideālu modeli, nekad un neviens neradīs.



Edited 1 time(s). Last edit at 30.01.2016 12:38 by Mateus.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 13:55
Somija iekrita parādos pilsdot ES prasības aizdot uz neatdošanu miljardus Grieķijai un Portugālei. Krievijas abpusējās sankcijas arī noveda pie apgrozījuma samazināšanās. Krievi vairs bariem nebrauc iepirkties uz Somiju.
Somijas stāvoklis katastrofāli pasliktinās. Tomēr paliek izbraukšanas brīvība uz jebkuru ES valsti,Kanādu,Austrāliju, ASV.Vārda brīvība. Netiek vajāti ticīgie un citādi dzimum orientētie .Ir arodbiedrības un piketa brīvība.Notiek pastāvīga cīņa ar korupciju.Somijā nevar būt runas par Šķēli-premjierministru,kas valdīšanas laikā kļūst par miljonāru. Somijā nevar eksistēt bankrotējuši banķieri-miljonāri.Tāds Vaškevica jautājums Somijā nepastāv un nepastāvēs.
Latvijas galvenā nelaime un katastrofa ir oligarhi un bankrotējušie banķieri-miljonāri.
ku! Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Es 30 gadus dzīvoju Padomju savienībā. Un ja
> būt iespējams atjaunot Padomju savienību es ne
> mirkli neminstinoties tam piekristu. Es domāju,
> ka ar šo teikumu ir izteikts viss. Diemžēl tas
> nav iespējams.

Tātad sanāk labāk padomija nekā neatkarīga Latvija? Negribās ticēt ka pirms okupāciju Latvija nebija tā vērta. A ja būtu iespēja atteikties no visām savienībām? Ar argumentiem es biju domājis to kas skar visus iedzīvotājus nevis tikai pašus.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 15:06
Tuuu...te gribi satikt kādu, kurš atcerās pirmsokupācijas laikus? :)
Starp citu, tad bija diktatūra... un pēc tā cik nu var lasīt ...un cik nu tam var ticēt, tad jā tad bija labi. Vai labāk... neviens to nepateiks.

Ja man liek salīdzināt to ko man stastīja vectēvs, stasta mamma... ko es atceros no PSRS un tas kā mēs dzīvojam tagad... tagad katrs kam ir spējas, dzīvo labi. Tai laikā labi dzīvoja tie kam labi draugi bija un tikai :) Es personigi zinu vienu ģimeni, kur sencis bija kaut kāds priekšnieks tuvu partijai.. viņš sit dūri pie krūts, ka tad bija labāk. Bet es viennozīmīgi nevēlos to, kas šobrīd ir Krievijā. Jo ta arī dzīvojām... visi... vienīgi arī nezinajām - kā dzīvo citur. Kaut kas līdzīgs ir arī Baltkrievijā... ja salīdzina režīmus, bet Krievija būs tuvāk...

Man tēvam bija reizi nedēļā jaatskaitās VDK ko runājis ar arzemniekiem, jo strādaja viesnīcā ;)
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 18:59
Krievijā ir kapitālisms, tagadējai Krievijai maz kopīga ar sociālismu. Baltkrievijā ir dalīta valsts/privātā ekonomika. Nekāda sociālisma iekārta vairs tur nav. Vairāki lielākie uzņēmumi ir akciju sabiedrības, kur akcijas pieder arī ārzemju firmām, Tur valsts nedaudz cenšas subsidēt komunālos, visu vēl nav privatizējusi. Tāpēc ilūzija par sociālismu, kura tur sen nav.
Tad drīzāk sociālismam tuvāka - sociāl demokrātiska vide ir Zviedrijā, Dānijā, Nīderlandē.
Abās, Baltkrievijā un Krievijā ir arī maksas klīnikas, ne tikai valsts.

Tie, kam ietekmīgi radi un draugi dzīvoja labi arī 1900 gadā ASV un Krievijā, Afrikā un Eiropā. Visur. Pie visām iekārtām, visās valstīs.
Vienmēr, 1900, 1950, 2015 un šodien. Visur. Tas tā būs visur, vienmēr.
Mateus Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Tuuu...te gribi satikt kādu, kurš atcerās
> pirmsokupācijas laikus? :)

Ne gluži. Es ar to biju domājis saprast kas te tika izmainīts okupācijas laikā lai saprastu kas varēja būt pirms izmainīšanas. Es nezinu kā to metodi sauc vēsturnieki kad min varbūtības spriežot pēc zināmā bet tāda fīča ir.cerams domu saprati. Un runājot par okupāciju - kāpēc nepiemin vāciešu laiku?
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 21:42
Nav izdevīgi. Viņi darīja to pašu ko tie otrie. Piecas pamatlietas abiem sakrita ~ rekvizīvijas, represijas, iestāžu personāla nomaiņa, vēstures mācību kursa nomaiņa skolās, augstskolā. Intensīva vēstures pasniedzēju rindu ravēšana.
Nu labi bet cik saprotu tajā laikā bija piesiešana pie vietas un viss. Daudzi saka ka ja tajā laikā būtu robežas atvērtākas tad lielākā dala aizmuktu uz ārvalstīm. Šitas PSRS fanu klubs vienkārši pieraduma pēc ilgojas, gluži kā pēc lata. Man piem Eiras netraucē bet tad visiem jāpāriet - Polija gaida?
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
30.01.2016 23:29
Nav labi manipulēt, pierakstot fanu klubiem. Iespējams " zāle bija zaļāka " dažos gadījumos visur, vienalga, ASV vai psrsijā vai kur citur.
Metodikas medicīnā arī nāk pēc tendences turp - atpakaļ, atsevišķos gadījumos. Pati pieeja, 80 o gadu sākuma stilā bija visur, vienalga, kura valsts un iekārta. Ap 50 o beigām tāpat.
Dažas metodikas atjaunojas " vecās labās ", arī ārzemēs. Kā kurā vietā un iestādē. Novērojot rezultātu statistiku.
Citās metodikās visur grābj pašu jaunāko, jo tiešām efektīvāka ir labāka.
Ir gadījumi, kad tā 60-70-80 gadu metodika ir ekstra lukss, ne nederīga vai slikta. Ar viszemāko recidīvu %.
smail Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nav labi manipulēt, pierakstot fanu klubiem.

Nu bet kā tad lai sauc cilvēkus kas bez argumentācijas cenšas iestāstīt ka ES ir 'dupsendraten' un RUS glābējvalsts? Es saprastu ja viņi pamatotu kāpēc bet kad prasa reālus iemeslus kāpēc jāpiekrīt tad nezin ko teikt izņemot to ka 'pašiem bija laba pašsajūta'. Es te nerunāju par forumu bet par uz ielas satiktiem cilvēkiem kas prot zākāt LV bet kad prasa ko vairāk tā aplauziens. Tāpēc jau interesējos par to kā patiesībā bija tad un kas mainījies tagad.
Piemēram:
- viņi brīnās kāpēc nesvinam 9. maiju un citus svešos svētkus kā valsts mēroga svētkus
- viņi grib pilsonību bet negrib respektēt valsti, dzīvojot šeit nevar pat sarunvalodu iemācīties bet redz sūdzas ka nedod pasi
- viņi neatzīst terminu "okupācija" kā notikušu faktu, tad kas tad bija?
- viņi nevar pateikt neko vairāk kā fragmentus no savas dzīves bet kas notika globāli nesaprot.
- viņiem pat neinteresē uzklausīt citus, viss ko tiem saka pretī tiek automātiski noraidīts kā kautkāda zaimošana, diskusija nenotiek
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
31.01.2016 11:23
Maz iespēju, ka medicīnas forumā izdosies saražot diskusiju vēsturiski - politiskai komentēšanai.
Medicīnas tehnoloģiju jomā - spīdekļiem psrsijā ārzemju literatūra prof jomā bija pieejama.
Cita lieta, ka zinātnisko literatūru vēstures jomā bija citādi. Maskavā bija institūts, preses nama lieluma māja. Kur filtrēja, kāda ārzemju literatūra vēsturē drīkst būt pieejama vēsturniekiem - čekistiem ar īpašo pielaidi. Puse stāvu filtrēja eiropas vēstures literatūru. Tur filtrēja pat čekistu lasāmvielu. Par neīpašo spīdekļu pieeju kaut kādai eiropas vēstures zin literat nerunāja vispār.
Ārstiem, biologiem vieglāk bija dabūt Harvardas publikācijas nozarē, nekā prastu dienas avīzi. Prasta dienas avīze bijusi nejolalitātes pazīme.

RUS medicīna mirstīgajiem ir tāds pats shit kā LV.
Diemžēl tagad Lietuva un Igaunija ir labāka kā LV. 2008 ajā tā nebija.

Par vecām metodikām - tagad daudzas atdzimst, balstoties uz ilggadīgu statistiku, arī elitārās klīnikās ārzemēs. Dažu dabūšanai vajag blatu, ar naudu nepietiek. Vienalga, kura valsts. Dažas atdzimst vadlīnijās.
Ir, kur jaunās metodes 100% ir labākas. Ir, kur diemžēl nebūt ne.
Kombinē, piemeklē.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
31.01.2016 12:33
Lielākā daļā pusmūža vecuma cilvēku, ko es personīgi pazīstu, saka, ka ne sūda Padomijā nebija labāk. Pat salīdzināt nevarot. Tas pavisam vecie, kuri kļuva par pilnīgiem nabagiem šajā sistēmā un tagad daļa jauno krievu melanholiski fantazē par kaut kādiem bijušajiem zelta laikiem.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
31.01.2016 12:48
Man patiesībā ir tā, ka šo visu lasot... zūd mana nostāja :D Kas ir loģiski, jo es padomijā nedzīvoju. Es piedzimu jau perestroikā laikam (1980. gads). Bet rodas interese to visu papētīt vairāk. Man gan šķiet, ka padomijā viss bija subsidēts. Nevis bija reāli kaut kas lēts.
Mateus Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Man gan šķiet, ka padomijā viss bija
> subsidēts. Nevis bija reāli kaut kas lēts.

Pievienojos. Neticās ka okupatori nodarbojas ar labdarību. Var jau teikt ka tajā laikā cēla namus(švakā kvalitātē bet tomēr) un taisīja darbus BET to visu darīja nejau aiz labās sirds bet priekš pašu izdevīguma! To tak visās skolās māca ka karošanai bija mērķis kautko apmierināt. Latvijas gadījumā nez..laikam ostas zonas un teritorija kā tāda bija tas ko iekāroja?
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
31.01.2016 14:41
Kāda labdarība - dzīvojamo namu dzīvokļus gandrīz 100% piešķīra darbavietas caur rindu. Skaidrs ka tas piesaista darba vietai, ja gribi dzīvokli.
Nekas unikāls, tādi dienesta dzīvokļi bija arī pirmspadomju laikos. Municipālie dzīvokļi vēl tagad ir visādās Zviedrija utt. PSRSija tikai to savādāk noformēja. Nekas vairāk.
Komunisma nebija. Bija tiekšanās uz sociālismu, ne vairāk.
Nepatika rindas uz dzīvokli, vieta komunalkā? Tad dzīvoji kapitālismā, būdams psrsijā - īrēji istabu kaut kur, maksāji pilnu cenu par kooperatīvo dzīvokli vai cel māju ar ierobežotu kvadratūru. Vasarnīcām un mājām bija kvm limiti. Cel kā gribi.

Rūpnīcas cēla, jo tas bija izdevīgi. Vienkārši tāpat neviens neko necēla. Pēc plāniem tolaik vajadzēja, izlēma un cēla.

Algu nodoklis nebija mazs. Sevišķi tiem, kas strādāja kaitīgu darbu, par viņiem bija jāmaksā lielāks nodoklis. Valstij bija monopols uz alko un tabakas ražošanu, tirgošanu. Nekas unikāls, maigāks, bet tomēr monopols un augstas cenas vēl tagad ir atsev skandināvijas valstīs.
Cena pret algu tur PSRSijā bija salīdzinoši augstāka kā tagad.

Par velti ne pie sevis viņi ko deva, ne te. Tas pats kas vāciem, savu kārtību pēc iespējas lielākā pasaules daļā gribēja ielikt.
Mūsdienās savādāk, resursi svarīgāki kā zeme. Ostas viņi paši ļoti attista pie sevis. Uz to pelna. NorthStream ar uzbūvēja, sola otro vadu būvēt.



Edited 1 time(s). Last edit at 31.01.2016 14:42 by smail.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
31.01.2016 20:03
PAR psrs LAIKIEM. PIlnīgi garām. Jaunība. Tā nosaka visu. Biju pieredzējusi kundzīti,kurai bija 80 gadi, kad man bija padsmit. Viņa dievojās, ka baronu laikos bijis ļoti labi.
PSRS laiki ir melu,terora un divkosības laiki.Informācijas nelietīga ierobežošana. Cilvēku izmantošana.
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
31.01.2016 21:06
Cilvēku izmantošana un divkosība ir bijusi un būs visur. Visos laikos un visur. Tā ir neatņemama jebkurā sabiedrībā.
smail Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Cilvēku izmantošana un divkosība ir bijusi un
> būs visur. Visos laikos un visur. Tā ir
> neatņemama jebkurā sabiedrībā.

Ko neteiksi. Protams ka visiem interesē pelna, bet tas kas svarīgs ir ko pretī dod un ko ñem nost. Tajos laikos cik sapratu izvēles nebija vispār. Spurošanās pretī bija tuvu noziegumam? Tagad vismaz ir izvēle ar pozitīvāku attieksmi, bet žēl ka Latvija ir tikai nosaukums. Tāpat bosi darba vietās ārzemnieki. Un kāpēc slēdza cukurfabriku u.c.?
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
01.02.2016 11:24
Protams, tie kas dzimuši 80ta gadā, neko no tās savienības daudz neatcerās, jo 90ta jau sākās razvals. Ko tur 10 gados daudz var saprast.

Un vēl viena svarīga lieta. Ļoti svarīga. Es redzu, ka daļa te forumā "labumu" mērī pēc tā cik daudz kas ir veikalos, cik tapešu veikali bijuši vai kā rindās stāvējuši.

Jā, tas viss tā bija, bet saprotiet, tā bija visiem un neviens par to daudz neuztraucās. Jo tā vienkārši bija. Vienlīdzība bija reāla. Valsts garantēja visas galvenās nepieciešamās sfēras. Un vai tad kāds badā bija neskatoties uz relatīvi tukšajiem veikaliem? Nebija taču. Saprotiet, galvenais bija drošība par rītdienu, drošība par to, ka Tu varēsi visu nomaksāt. Īre 2 istabu dzīvoklim maksāja 6 rubļi. Pa 1 rubli varēja labi paēst. Un tas bija pie vidējas algas nedaudz virs 100 rubļiem. Vēl jāpiebilst, ka produkti toreiz bija kvalitatīvi. Un iedomājieties, viņi pat bojājas...! Cilvēki bija labestīgi, nenomākti ar rūpēm, inteliģenti, daudzi veltija laiku mākslai vai zinātnēm. Varēja studēt ko vēlies. Zinātne attīstijās ļoti labi. Tehnika mazāk. Bija ievērojama atpalicība no rietumu valstīm bet tā pamazām ruka. Nebija tāda steiga kā tagad. Tagad cilvēkiem ir tā sagrozīts prāts, ka viņi vairs nesaprot kas ir vērtība. Viņi runā par rietumu vērtībām, bet tās pa lielākai daļai visas ir mēsls. Tas viss ir bizness un reklāma. Pelnīšana uz visu ko var nopenīt, neatkarīgi no tā, vai tas ir ētiski vai nē. Tādu vārdu "ētika" biznesā nepazīst.

Tad vēl tā rietumu demokrātija. Nu un kāda tad viņa ir tā demokrātija? Jūs gribat teikt, ka Latvijā ir demokrātija? Nesmīdiniet mani... Un aizejiet kaut kur publiski un sāciet stāstīt cik te ir slikti un nepareizi. Ātri Jūs uz iecirkni aizvedīs. Demokrāti... Kad te tautai būtu bijusi kāda teikšana... Tā kā šajā jomā atšķirība no Padomju savienības nav nekāda. Formāli ja, bet praktiski nekāda. Ne tā valdība prasija ko tautai ne šī. Vienīgi toreiz Augstākā Padome nebija pilna ar afēristiem. Redz, baidijās toreiz. Jo zinaja, ka par to būs "biļete" uz Sibīriju. Nu a tagad par to ir uzslavas...

Jā, robežas gan tagad vaļā. To Mazdakteris dikti mīl atzīmēt. Un kāda jēga man no tām robežām? Minimāla. Es tak neesmu vazaņķis kaut kāds. Bet redziet, robežas vaļā ir tāpēc, ka tā cilvēku mūvēšana ir ievērojama biznesa sastāvdaļa.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
01.02.2016 12:40
Jā, ku! minētais ir ar pozitīvu zīmi. Turklāt tiem, kam tagad ir 35 un mazāk, reāla priekšstata nav un nevar būt. Četrdesmitgadniekiem gan, jo pusaudzis jau atceras gana daudz.

Badā mēs tiešām nebijām, jo teju visiem bija kādi nebūt lauki. Bet pamatīgi slimiem un veciem ļaudīm neklājās labi -- tāpat kā tagad.

Un visa tā tagadējā liberastija, ko bīda 20-30 gadus vecas feministes un infantili puišeļi mākslinieki, dzejnieki utt. Redziet, transsekuāļiem neesot savu tualešu... kāda velna pēc? Vai būdiņas vīriešu un sieviešu tualetēs atšķiras? Psihslimniekiem vajagot baigās tiesības... kur viņi tās liks? Viņi jau tāpat zeķi auj ar asistenta (ergoterapeita :D ) palīdzību, kurš viņus par katru pareizi uzauto zeķi bezjēgā slavē.

Bet, ja cilvēks jūtas par 80% sieviete un par 20% vīrietis, tad taču arī vajag atsevišķu tualeti, vai ne? Citādu, nekā tiem, kam procenti ir otrādi. Mēs, redz, varot būt jebkas...

Es tiešām pazīstu daudz visādu cilvēku ar visādām īpatnībām, bet viņi neprasa sev kaut kādas tiesības un "nenāk ārā no skapja". Zinu homoseksuāļu pāri (dzimumam nav nozimes, pēc profesijas mākslinieks un tirgonis), viņi visu šito negrib, visi darbā rados zina, viņiem visi liek mieru. Kopīgi gādāto īpašumu lietas ir tiešām gudri sakārtotas. Tiesību cīnītāju dēļ viņiem ir tikai neērtības, jo darbā prasa -- pag, vai mēs jums tiešām kaut kā darām pāri? Un cilvēkiem ir jātaisnojas, ka tie ir sorosīti, kam vajag atpelnīt Sorosa naudu.

Kur demokrātija ir aizvedusi? Pielaiduši pilnu Eiropu es neteikšu ar ko. Un kāda līšana uz vēdera... kam? Cilvēkiem, kas savā izaugsmē nav bijuši spiesti nekā ieguldīt, jo banāns pats krīt mutē, divas ražas gadā.

Bet man patīk tagadējā informācijas pieejamība, tomēr tas maksā. Un uzņemējdarbība ir bremzēta, ir jābūt ļoti radošam, lai izkultos, VID ir korumpēts...
Re: Vai tiešām zāle zaļāka un debesis zilākas?
01.02.2016 13:09
ku!
demokrātija vienmēr būs vairāk vai mazāk kontrolēta. Absolūtais cilvēku vairākums ir pelēka un nedomājoša masa. Ar domājošu tautu, Ļeņins revolūciju nebūtu uztaisījis ;) Un kas bija pirmie, kurus sarkanā terora laikā likvidēja? Ja nemaldos tad gudrie un inteliģentie krita momentā? Ja šādai cilvēku baram iedotu iespēju darīt ko un kā grib... runāt ko un kā grib... haha :D

Nojaušam taču, kādēļ USA pie ta ka TIK ĻOTI daudziem ir ieroči, ir tik maz tādu ekstrēmu situāciju, kad kāds kaut ko apšauj... pie kam parasti tas notiek ar zagtiem vai nelegāliem ieročiem... un tagad iedomājamies, ka tik pat lielam cilvēku % ieroči būtu Krievijā...

Cilvēkiem NEVAJAG tīru demokrātiju. Diktatūra - tas ir režīms, kuru mums vajag. Pirmais Ulmanis to lieliski parādīja.

Un PSRS laikos... pietika pazīt ne to cilvēku, lai nonāktu tuvāk polāram lokam. Tagad sašņorē par DAUDZ nopietnākiem izteicieniem un tāpat neiesēdinās nekur. Vācijā gan...par nepareizu zvanu toni uz telefona var dabūt 7 gadus atsēdēt. Bet dzīvo kas labāk? Vācija vai te? ;)

...pirms gadiem 4 vai 5 es sēdēju rindā, pieslēgt sev dzīvoklī kabeļtelevīziju. Rindā sēdēja arī tantuks... sūdzējās ka su*as valdība, jo vot krievu laikos esot bijusi bezmaksas televīzija, bet tagad 3.5Ls jāmaksā... (nepensionāriem tai laikā bija 11Ls par to konkrēto pakalp.). Es pajautāju...vai ir lietas kursā, par vairakiem bezmaksas kanāliem? Jā esot, bet viņa taču grib skatīties visu... Tas nekas, ka krievu laikos nebija pat 10 daļa no tiem 50 kanāliem, kurus viņa skatās. Tas nekas, ka arī tagad bez maksas IR kanāli... viņa grib joprojām BEZ maksas... bet VISU... ;) Loģika?

Nevar gribēt faršu pa kartupeļu cenu ;) Un ir taču iespeja tikt atpakaļ tajos laikos - Krievija.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 20 pieskaita 11?
Ziņa: