Antisanitārija Rimi veikalos

Aizsāka Mazdakteris1 

Antisanitārija Rimi veikalos
25.08.2017 23:27
Uzdūros rakstam, ka "Rimi" Maxima"Top" veikalos tirgo bulciņas, maizi cepumus atklātā veidā. Tas ir, no visām pusēm šiem izstrādājumiem var piekļūt bērni, vecuma demences pārņemtas personas. Šķaudi, klepo, patausti.runā.
Biju liecinieks vairākas reizes ka šķaudošas meitenes grābtās gar nefasētām bulciņām. Ka ar plikām rokām grābj sev maisiņā cepumus.Viena pat ar netīriem nagiem no maizes nolauza rozīni vai sēkliņu. Ar apmierinātu ģīmi turpināja savu plejādi, nemaz nedomājot par produkta pirkšanu.
Otra lieta, ka Maxima, TOP un Rimi veikalos aiz letes, kurš ir pasargāts tikai ar pus saliektu stiklu blakus stāv jēlas gaļas produkti,tam seko desas. Turpat blakus rasoli,vinegreti un cita veida salāti.Vēl tālāk jau biezpiena rauši. eklēri un tamlīdzīgi gardumi. Ņem un liec mutē uzreiz.
Nepadomājiet,ka vitrīnas no pārdevējas puse var aizvērt ar stiklu. Nē, vis ir atklātā veidā. Produkciju vienu no otras atdala tika plastikāta starpsiena.
Izbrīnīja PVD dienesta pārstāves Tatjanas Marčenkovas atbilde.
Nekas traks. Mikrobi uz bulciņām nevairojas. Produktus var termiski apstrādāt. Ledusskapī mikrobi iet bojā.
Esmu piedalījies vairākas reizes "Ceļina"tipa izbraukumos (PSRS) armijā, kā mediķis. Abas reizes nācās cīnīties ar plašiem dizentērijas uzliesmojumiem.Tas pats bija mūsu armijā. Esmu bieži sastādījis plānus cīņai ar masveida pārtikas toksiko infekcijas uzliesmojuma likvidēšanu.
Nācās 30 gadus lasīt lekcijas par personīgo un sabiedrisko higiēnu.Runāt ar infektologiem.Pavadīt viņus kontroles braucienos epidēmijas perēkļos. Tāpēc ir daudz lasīts.Lai sekmīgi novadītu lekciju bija jāzīmē shēmas, jāmeklē plakāti ,jālasa papildus informācija. Bija jāzina,kādi mikrobi attīstās ledusskapjos (Jersinioze). Kādi mikrobi labāk attīstās tīrā ūdenī (holēra),kādi var būt pienā un dzeramā ūdenī (salmoneloze, dizentērija). Cik ilgi dizentērija bacilis saglabājas uz maizes(30 dienas)m pienā (20 dienas), uz dārzeņiem ( 15 dienas).Augsnē 3 mēneši.Nācās mācīt, ka A hepatītu ,dizentēriju, salmonelozi mehāniskā ceļā pārnēsā mušas,tarakāni,grauzēji.Bija jāinformē , ka Roto un Norvalka vīrusi izplatās gan gaisa-pilienu, gan kontakta( netīro roku) slimību veidā.Bija jāklausās ASV armijas veterinārā dienesta pulkveža lekcijas nedēļas garumā. Tad ASV armija uzskatīja, ka Latvijas mediķi maz ko saprot no militārās sanitārijas.Patiesība jau bija vecie armijas mediķi šajā grupā bija maz.
Medicīai trūkst naudas. Cilvēkiem arī. Tāpēc izglītot tautu.Veikt plašus profilaktiskos pasākumus būtu katra mediķa pienākums.
Es to neredzu. Kas notiek Veselības ministrijā? Ko nozīmē PVD darbinieku rīcība?Ko dara Ārstu biedrība? Ārstu palīgu un Medicīnas māsu asociācijas?Veselības inspekcija?
Vai tiešām Maxima . TOP! un Rimi veikalos beidz pastāvēt desmitiem gadu uzkrātās medicīnas zinātnes aksiomas?
Pēc tā visa man jālasa, ka minētos veikalos viss ir kārtībā. Tikai gribas pajautāt cien. Marčenko kundzei,kā termiski var apstrādāt eklēra kūkas, vinegretus,rasolus.Kāpēc jersiniozes vairošanās komforta zona ir ledusskapis? Kāpēc vispār jebkurš produkts ledusskapī tomēr bojājas.
Kas tad ir sporu veidojošās baktērijas? Kāpēc praktiski nav iznīcināmas prionu infekcijas?
tas viss ir mūsu galviņās...kā var izskaidrot to,ka piemēram cilvēks no trūcīgas ģimenes ,kas ēd visu ko vien var atrast(arī miskastē)neslimo,bet ja kāda dāmīte kautko tādu ieēstu ,viņai sāktos visādas kaites...
Re: Antisanitārija Rimi veikalos
26.08.2017 10:54
Jo tālāk no Rīgas, jo trakāk, bet es pat tik ļoti nevainotu veikalu.

Maksimās diemžēl iepērkas daudz vecu, vientuļu cilvēku, ar pietaisītām/nemazgātām biksēm, smird pa gabalu. Rīgā tas vērojams mazāk, reģionos vairāk. Tā, protams, ir liela sociāla problēma, bet viņi brauc ar rokām pa visām kastēm, kur katrs pats var sev izvēlēties vajadzīgo daudzumu cepumu, konfekšu utt. Konfektes ir iesaiņotas, bet cepumi, bulciņas taču nav.

Tīri psiholoģiski vairs negribas tām kastēm tuvoties.

Īsti lauku cilvēki arī ir kārtīgāki, vistrakākie ir guļamrajonu pensionāri, kaut visiem ir vannas.

Jo dārgāks veikals, jo tīrāka publika. Stokmanī tādas lietas neesmu manījusi.

Starp citu, pazīstama sociālā darbiniece teica, ka viņu novads pērk pakalpojumus no kādas organizācijas, kam ir pārvietojama duša, tieši veco cilvēku un invalīdu vajadzībām, esot tikai jāpiesakās, bet, ja cilvēkam vairs nav prātiņa, viņš parasti pretojas jebkurai palīdzībai.
Re: Antisanitārija Rimi veikalos
10.09.2017 12:55
Man vajadzēja kādas dienas pavadīt Stradiņos. Tad nu laicīgi iekārtojos lielveikalā, lai man ir, kas slimības lapu apmaksā :)

Varu pateikt, ka tiek sekots līdzi, lai nepārdotu vecas preces- termometri un temperatūra visos ledusskapjos un aukstuma skapjos tiek 2 reizes dienā pārbaudīti. Preces ar notecējušu derīguma termiņu met ārā un nedod pat darbiniekiem pusdienās. Citreiz pat žēl skatīties, kā laba manta, kam ilgs termiņš, nākošā dienā pēc termiņa beigām konstanti izlido misenē...

Cita lieta ir pircēji, kuri ar plikiem pirkstiem vai pat sauju iebrauc cepumu kastē un izķeksē ārā to, ko grib pirkt. Daži tā ņem arī bulciņas- sak, nopirkšu, kas tad tur- manas rokas veikalā un mājās! Pēc tam viņiem kasē gadās kāda ķibele un tās bulkas atgriežas atpakaļ plauktā. Cerams, ka tas pircējs pirms bulkas ņemšanas nav puņķus slaucījis...
Pārdevējiem visiem prasa sanitāro grāmatiņu, vai nav tuberkuloze, vai citas lipīgas slimības, bet pircējiem, kas aptausta augļus un dārzeņus, neviens nekādu izziņu nejautā...

Pirms darba sākšanas visiem darbiniekiem jāiziet apmācība par sanitāro minimumu: ko drīkst, ko nedrīkst, ar kādiem cimdiem, kādā temperatūrā drīkst darīt. Ko darīt, ja pamana, ka aukstumskapī ir pārāk liela temperatūra (virs +4..+8 grādiem)?
Mums bija divu veidu cimdi- zilie nitrila, kādus izmanto arī mediķi un caurspīdīgi cimdiņi, ar ko jāņem svaiga pārtika. Mācīja, ka zilie esot paredzēti tikai tīrīšanai, ar tiem nedrīkstot aizskart pārtiku. Es joprojām nezinu, kāpēc ar nitrila cimdiem ir kaitīgi aizskart pārtiku, bet mēs strādājām tikai ar tiem. Arī sev ēdamos es tā liku un gatavoju. Jo darba daudz, visu vajag paspēt, bet caurspīdīgie cimdiņi bija plati, slikti turējās uz rokas un ātri plīsa. Tikai ēdiena izsniegšanu aiz letes ar caurspīdīgajiem veicām. Bieži gadījās, ka ar vienu nitrila cimdu pāri es pusi dienas nostrādāju- gan traukus mazgāju, letes tīrīju un svaigās preces aiz letes izsniedzu. Ja kāda bulka bija nokritusi zemē, ar to pašu cimdu pacēlu un noliku vietā. Pirms tam leti ar to pašu cimdu slaucīju. Nu nav laika mums tur, ik pa 15 minūtēm pārvilkt citus cimdiņus!

Veikalos regulāri nāca pārbaudes gan no sanitārajiem, gan tīkla reģionālā vadītāja un skatījās, vai mēs visus noteikumus ievērojam. Tad nācās pierauties. Tikko šī prom- tā atkal pa vecam. Reģionālajai bija pie kājas, ka pienākumu mums tik daudz, ka knapi var paspēt, ja visus tos san.noteikumus ievērotu.
Re: Antisanitārija Rimi veikalos
10.09.2017 12:58
Un es joprojām gribētu zināt, kāpēc ar nitrila cimdiem nedrīkst aizskart svaigu pārtiku? Jūs zināt?
Re: Antisanitārija Rimi veikalos
13.09.2017 13:11
Vienkārši lai nejauktu. Ar ziliem netīros darbus, ar baltiem produktus.
Rimi Tukumā vispāt iet raibi. Produkti izlikti,tā,ka grābstās visi kam nav slinkums.
Ja būs vēdera gripa vao A hepatīts- vai, vai. Es vispār neņemu nepakoto maizi un cepumus.
Pat gaļas mušu nesen redzē'ju uz biezpiena karašas.
Slimnīcas netika galā ar B, C hepatītiem un HIV infekciu. Jo galvenais iemesls bija cilvēciskais faktors.
Tad nomainīja daudz ko uz vienreizējo. Palika uzreiz gaišāk.
Tas pats tetovēšanas kabinetos.
Tur drošība ir mīts.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 22 pieskaita 17?
Ziņa: