8 jeb gudrības zobs

Aizsāka Sandija 

8 jeb gudrības zobs
05.04.2013 17:19
Labdien!
Padalieties lūdzu ar pieredzi.
Lieta sekojoša. Sākotnēji aizgāju pie zobu higēnista, izrādās gudrības zobā no paša tālākā stūra (atvainojos, ja izsakos nepareizi) ir liels caurums, kuru nu nekādi nevar redzēt un līdz šim arī nevarēja just-nekas nesāpēja. Pēc higiēnas kautko jau varēja just, nelielu sāpīti, ja to maz var nosaukt par sāpīti, drīzāk tiešām vnk varēja just, ka ir kāds ap to zobu darbojies. Ok, pēc 2 dienām bija pieraksts arī pie zobārsta, salaboja man to 8-o zobu, bet zobārste teica, ka bija dikti dziļš tas caurums - varot būt jūtīgs. Protams, kad anestēzijas iespaidā neko nejūti, tad lieki jautājumus neuzdod - nu labi, jūtīgs ta jūtīgs. Izgāja narkoze - jēziņ, tās tik bij sāpes!!! sadzēros Ibumetīnu, šķietka pārgāja. Nākamajā dienā, likās, ka zobiņš nesāp un ir ok!
sanāca tā, ka vakarā par godu šādam tādam notikuma iedzēru dzirkstošo vīnu + sarkanvīnu. Un šķiet, ka nedienas ar to tik sākās. Diennakts laikā 3 ibumetīni, tas ir pirms gulēt iešanas viens, no rīta viens un pa dienu viens. Pēc nedēļas biju atkal pie savas zobārstes - saku ka sāp, viņa padaudzīja ar savu instrumentu, man nekas nesāpēja, teica, ka ilgi varot sāpēt pēc tāda dziļa cauruma labošanas. Itkā citiem sāqpot pat 1-2 mēnešus, kamēr nomierinās. Bet ja pa šo laiku nenomierināsies, tad būs jārauj ārā, jo 8-ajiem zobiem kanālus netīrot. Izrkstīja Nimesīlu un tā nu es to dzēru 4 dienas. Likās viss ok, nekas nesāp, ja nu vienīgi uz aukstu, ja iedzēru ko aukstu.. Nodomāju - paldies Dievam viss būs ok, un iedzēru karstvīnu. Šķiet, ka ar to atkal sākās sāpes. Naktī pamodies, aizmigt īsti vairs nevar, iedzeru Nimesīlu, ok pāriet 10 min laikā. Tā pamocījos pāris naktis un aizgāju pie citas zobārstes. Tīri intereses pēc. Uztaisīja rengenu, neko neredz. Padauzīja ar savu instrumentu, es mierīgi sēžu krēslā - man nesāp. Bet tomēr saņēmu atbildi, ka 8-ajam zobam tīrot gan kanālus un ņemot nervu ārā, tikai tas esot visai sarežģīti, jo grūti tam tik klāt. Izrakstīja atkal Nomesīlu, lai dzerot tik uz nakti. Pagaidam vēl kādu laiku, ja nepāriet, tad tīrīsim kanālus, bet zobu jūtu visu laiku (nu jau 15 dienas tapakaļ kā labots). Jo izstāstot zobārtei savu istoriju, ka sākumā higēna, tad dziļā cauruma labošana, viņa rteica, ka tas zobam esot bijis dubults trieciens un iesējams, ka nevar tas nomierināties. Vienīgi bažīgu viņu darīja tas, ka naktī mostos augšā un nevar īsti aizmigt dēļ tā zoba.

Cik ilgi tā var gaidīt? Cik ilgi var sāpēt šāds zobs, lai tas nomierinātos. Tiešām pat 2 mēneši var paiet kamēr tās nomierinās?

Jau laikus saku paldies par atbildēm!
Re: 8 jeb gudrības zobs
05.04.2013 19:25
varbuut lai paarbauda sakodienu. ja nenomierinaas - rauj tik aaraa (ja vien galiigi negribas atvadiities no zoba, ir liidzeklji to saarsteet, uzlikt krooni un buut gatavai to izraut veelaak ja kanaalu sisteemaa neatrod kaadu kanaala atzaru un tur izveidojas infecijas pereeklis)

2 meeneshi buutu pa garu - tad nervs parasti nomirst un saapes paariet kas like domaat ka nervs "nomierinaajaas"
Re: 8 jeb gudrības zobs
05.04.2013 19:55
Sakodiens ir galīgi aplams, jo apakšējais žoklis lielāks nekā tam vajadzētu būt. Kā rezultātā kreisajā pusē saskaras tikai 3 pēdējie zobi (6; 7; 8 - ais). + pieķēru sevi, ka naktī griežu zobus. Šodien saņēmu nakts kapi, ceru, ka zobu griešana tagad vair nebūs tik kaitīga dzerokļiem.

Vai varētu būt, ka šī te nakts zobu griešana provocē gudrības zobu, un tamdēļ tas tik ilgstoši nevar nomierināties?

+

Tātad nav vērts tīrīt tos kanālus?
Re: 8 jeb gudrības zobs
05.04.2013 23:59
man arī nepatīk tās naktssāpes. manuprāt, būs jāizvēlās - kanāli vai raušana.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 00:14
Puce, paldies par savu komentāru.
Laikam jau prātīgāka būtu raušana. Kā tur īsti ir? Vai Ir jēga tīrīt kanālus, ja tuvākajā laikā tiek plānota grūtniecība.
Baidos, ka gadījumā, ja netiek atrasti visi kanāli (jo nav vēlmes izdot bargu naudu par ārstēšanu zem mikroskopa, ņemot vērā, ka tas ir 8-ais zobs, un cik saprotu, tad viņš pat īsti nepiedalās ēdiena sakošanā), tad tas grūtniecība laikā var beigties neprognozējami. varbūt uz to skatos ar pārlieku piesardzību, vai kā to lai pareizi noformulē, bet tas mani dara bažīgu un gribētos pieņemt saprātīgu un pareizu lēmumu - pat ja jāšķiras, pēc zobārstes vārdiem - no štruntīga zoba.
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 00:23
mutes ir dažādas, vienam 7-to sapildīt nav iespējams - nevar tikt klāt, citam arī ar gudrības zobu nav nekādu problēmu. ja Tev ir tā "vieglā" mute, var vismaz iešpricēt, atvērt zobu un papētīt tos kanālus, varbūt, tur viss izrādīsies ļoti vienkārši un nebūs problēmu sapildīt (ņemot vērā, ka Tev košļāšanā piedalās tikai šis un vēl divi zobi tajā pusē). ja kanālu sistēma izrādīsies sarežģīta, tad raut.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 00:40
7-tais zobs jau ir nedzīvs, to nebija problēma iztīrīt un sapildīt 2 g atpakaļ, tagad nākamais - 8-ais. Pastāvīgā zobārste minēja, ka, ja zoba sāpe napāries - jārauj ārā. Cita zobārste - ka man žoklis liels, un pie tā 8-ā vnk grūti tikt , bet var mēģināt tīrī tos kanālus. Pēc rengena spriešot - nemaz tik traki man tas zobs nav iegūlies žoklī + nu jau no paša zoba ir palikusi vien tikai 3-ā daļa, pārējais - meistarīgi uzriktēta blombe, kas izveidota zoba formā (tikai izveidota tās 15 dienas atpakaļ).

Vēlreiz uzmetot aci - sakodienā piedalās arī 5-ais zobiņš :) - ja tas ko maina.
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 07:59
Ja no zoba palikusi trešdaļa, tad rauj droši.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 11:44
Paldies Puce par iedrošinājumu. Būs jāsaņemās. Cik saprotu, tad nav vērts čakarēties un auklēties ap viņu. Jo skatoties tālejoši - implantu tur neliek; ganjau ka tiltiņu ar nē, protēzi uz to nestutē, kronīti - manuprāt vnk nav vērts, tad nav ko mocīt zobārsti un sevi ar kanālu tīrīšanām. Pa taisno pie ķirurga. Ja?
Bet cik ilgi var sāpēt pēc dziļa cauruma labošanas? (ja zobiņš ir dzīvs), tas man tā tīri intereses pēc.
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 12:10
Ir, ir gadījumi, kad gudrības zobs tiek izmantots kā balsts tiltam vai izņemamai protēzei. Bet ja 6. un 7. zobi ir normālā stāvoklī, tad, visticamāk, šāda situācija neradīsies.
Pēc dziļa cauruma plombēšanas atsevišķos gadījumos var būt jutīgums dažas dienas, nedēļu, un biežāk tomēr tās ir milzīgas sudraba plombes bez speciālas saites izmantošanas (jutīgums uz aukstu). No kompozīta plombēm parasti jutīgums nekāds nav, ja netiek pārkāpta plombēšanas tehnoloģija.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 13:04
Nekādi jau skaistuļi man nav tie zobi (6 un 7 - ais), 7-ais nedzīvs ar lielu sudraba plombi, kurai viena mala jau ir tikai plombe - izveidota kā zobiņš, 6-ajs dzīvs, bet plombe lielāka par zobu :))!
Otrā pusē (apakšējam dzeroklim) 2 mēn atapakļ izrauts 6-ais zobs, toties, 7 un 8-ais dzīvi, lai gan arī plombes lielas. Tagad, lai aizvilktu 6-ā zoba tukšumu + pielabotu zobu izkārtojumu, likšu breketes. Sākotnēji doma bija par implantu, bet ortodonte minēja, ka 30 gados vēl to labāk nelikt. Par cik jau labu laiku biju domājusi par breketēm, tad pakonsultējusies pie šī speciālista, izvēlējos tomēr breketes. Lai gan , lai būtu pareizs sakodiens, būtu jātaisa žokļa operācija, bet nu uz to gan neparakstos, bet ceru, ka pēc pāris gadiem 6-ā zoba tukšums būs aizvilkts ciets un zobu rinda līdzena :).
Augšējā žoklī visi zobi dzīvi. Kāpēc vairāk bojājas apakšējais žoklis? Jo tas lielāks par augšējo?
Pirms 2 gadiem satasīju visu muti (10 zobus salabja 2 mēnešu laikā - sen nebija būts pie zobārsta), paiet 2 gadi un apakšā 3 caurumi, augšā pagaidām itkā neesot. Sviests kautkāds. Tagad dzeru kalcija tabletes CALCIA 800 PLUS, ceru, ka kas mainīsies. Jo aš strašna domāt kā būs grūtniecības laikā ...., jo tad zobi esot īpaši jūtīgi.
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 21:57
3 caurumi 2 gados nav nekas traks. Grūtniecības laikā ir obligāti jādzer vitamīni grūtniecēm, jāiet pie higiēnista.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
06.04.2013 23:52
Paldies Puce!
Re: 8 jeb gudrības zobs
07.04.2013 09:03
Lai veicas :-)

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
07.04.2013 12:14
Paldies, Tev arī! :)
inese_inese
Re: 8 jeb gudrības zobs
08.04.2013 16:00
Nevēršu vaļā jaunu tēmu, jo jautājums tāds pats - par 8.zobu.
Izoperēja apakšējo gudrības zobu (Stom.institūtā), bija jāgriež smagana, lai to dabūtu ārā. Uzlika šuves un teica, ka 2 nedēļu laikā diegi uzsūksies. Pēc pāris dienām būs 4 nedēļas, bet diegu gali vēl ir pie smaganām. Vai tas normāli, ka vēl nav atdalījušies? Es gan ļoti saudzīgi ar to pusi - neēdu un tīru ļoti prātīgi, varbūt nav vajadzīgā "nodiluma", lai atdalītos?
Re: 8 jeb gudrības zobs
09.04.2013 08:48
diez vai tas ar to ir saistīts, diegiem ir jāuzsūcas, nevis jāizdilst ;) pēc 4 nedēļām jau var gan ēst, gan tīrīt droši. ja diegi neuzsūcas, tos var izņemt jebkurā zobārstniecībā 2 min laikā :)

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
09.04.2013 19:56
Sveika Puce. Pēc Tava ieteikuma 1h atpakaļ mana "bēdu ieleja" tika likvidēta. Sāp gan, ar visu pretsāpju tableti, dikti sāp, bet nu ceru, ka tas tikai tāds pirmais vakars. Bet aizmirsu dakterim pajautāt - pēc cik ilga laika drīkst iedzert kādu vīna glāzi? Cik dienām vai nedēļām jāpaiet?
Re: 8 jeb gudrības zobs
09.04.2013 20:38
kad jutīsi, ka viss dzīst un iekaisums nav, tad var (domāju, pēc dažām dienām vai nedēļas). kas tā par pretsāpju tableti, kas nelīdz?

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
09.04.2013 21:11
Nav jau tā, ka nelīdz it nemaz, bet sāp gan. Zālītes saucās Aponil (Nimesulidum)100mg, 1 tabl.bija palikusi no iepriekšējā zoba raušanas, bet cik saprotu, tas ir tas pats Nimesils, tikai tabletes veidā. Nimsils pulverīši mājās arī ir un Ibumetīns arī, iespējams, ka kāds no viņiem ir spēcīgāks pretsāpju līdzeklis, bet to nu es nezinu.


O, tad jau sestdien varēšu arī vīniņu iedzert, tas gan priecē. JO gribās jau pie ziviņas kādu baltvīnu iedzert :)!
bsbforever
Re: 8 jeb gudrības zobs
15.04.2013 20:09
situācija tagad ir tāda, ka man liena ārā gudrības zobs, bet tas ir uz pusi klāts ar smaganu, bet tā smagana tā sāp un viņu var pakustināt ar mēli un tā kustas, nav pielipusi pie zoba. Smagana izskatās ne kā smagana(maigi sarkana) bet tāda zilganīga. Viņa pati var nokrist? (un šķiet ka arī augšējais gudrības zobs spraucas ārā)
Re: 8 jeb gudrības zobs
15.04.2013 20:29
Jā, kad nāk zobi, smagana var sāpēt :-)

__________________
dr.puce@gmail.com
bsbforeer
Re: 8 jeb gudrības zobs
15.04.2013 20:36
bet vai smagana pati var atdalītis? jo tā izskatās ka ir tāda kā pilna ar asinīm?
un aptuveni cik varētu izmaksāt smaganu nogriešana? un to veic parastās slimnīcas vai arī zobārsts var izdarīt?
Re: 8 jeb gudrības zobs
15.04.2013 22:51
Neredzot grūti pateikt. Ja ir vajadzīga smaganas griešana,tad ir jādodas pie ķirurga-stomatologa vai arī pie parastā stomatologa, kurš ar tādām lietām nodarbojas.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
18.04.2013 22:08
Puce, jautājums Tev. Pagājušajā otrdienā izrāva to gudrības zobu. Tad kad man viņu laboja(jo bija dziļš caurums un cerība ka būs ok), tad vienlaicīgi tika labots arī 7 zobs, pareizāk, man jau liekas, ka 7 zobam mala - tā, kura tuvāk bija gudrības zobam. Nedēļu pēc labošanas man zobārste uzsita ar savu instrumentu gan pa 8-o, gan pa 7-o, uzsitot nesāpēja neviens no viņiem. Bet par cik bija tās nakst sāpes, tad uztaisot rengenu, tomēr tai 8-ajā ieraudzīja mazu mazu iekaisumu, ok, izrāva. Bet nu jau pagājušas 9-as dienas kopš rašanas, bet man tagad sāp uzsitot tas 7-ais zobs. Jāpiemin, ka tas 7-ais zobs ir nedzīvs. Nakts sāpes neesmu novērojusi, uz ēšanu ar tas netraucē, bet kad paklabina zobu, tad tāda sajūta, ka - citreiz sabaksa smaganu+neliela tāda kā pusēšana, kamēr zobs nomierinās, un pa retam tāds kā vilnis ar sāpīti pāriet tam zobam.
Kāpēc tā? Kamdēļ pasitot nesāpēja tas 7-ais zobs, kamēr 8-ais bij mutē, bet tagad uzsitot sāp. Ar ko tas būtu izskaidrojams?
Re: 8 jeb gudrības zobs
18.04.2013 23:44
Tam blakus ir kaula brūce; otrkārt, raujot 8.zobu, varēja mazliet izkustināt 7-to; treškārt,ja zobs ir nedzīvs, tad tas potenciāli var būt ar iekaisumu zem saknes.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
19.04.2013 08:04
Paldies Puce!
Un kad būtu jāsāk uztraukties? Jau tagad vai nogaidiit kautkādu laiciņu (nestādos priekšā cik ilgu)?
Pie kaula brūces un iespējams izkustināja pie raušanas - uz to jānogaida kāds mēnesis vai ilgāk? Un ja nepāriet tad taisīt rengenu un pārtīrīt kanālus?
Mani mulisna tas, ka kamēr abi zobi bija mutē, tad padauzot neviens nesāpēja, bet kad izrāva, tad tik padauzot sāp, un vairāk tur, kur bija labots.
Jo man šodien ir paredzērs likt breketes apakšējai zobu rindai, baidos, ka tad sāpēs pamatīgi viss žoklis un vairs neatšķiršu vai tas zobs sāpīgs vai nav!
Re: 8 jeb gudrības zobs
19.04.2013 09:28
jāuztaisa rtg tam 7.zobam, ja rtg viss kārtībā, tad gan jau ka pāries.

__________________
dr.puce@gmail.com
Re: 8 jeb gudrības zobs
19.04.2013 19:28
Paldies Puce par atbildi!
Re: 8 jeb gudrības zobs
09.05.2013 21:05
Jautājums Pucei. Vai var tā būt, ka izraujot 8-o zobu, 7-ais blakus zobs, kurš ir nedzīvs, var sāpēt (ja tā var teikt), drīzāk tam 7-ajam paaistiekot maliņu ar kuru tas saskārās ar 8-o, tad ir jūtīgs, itkā būtu atsegts kakliņš dzīvam zobam. Bet 7-ais takš nedzīvs!!! kā tā var būt?????
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 1 pieskaita 10?
Ziņa: