Gribu nopietni parunât

Aizsāka Alisete 

Alisete
Gribu nopietni parunât
19.06.2008 22:04
Sveicinâti visi, kas apmeklç/ir apmeklçjuði psihoterapeitu!

Nereti ðajâ forumâ ir dzirdçts, ka kâdam viòa garîgajâs grûtîbâs vai pie VD palîdzçjis psihoterapeits. Mana problçma ir tâda, ka fiziski esmu vesela (tâ atzinuði visi dakteri, pie kuriem esmu pârbaudîjusies), bet ïoti bieþi uznâk slikta dûða un pilnîgs apetîtes zudums. Un tâ jau kâdus 3 gadus. Un tâds kâ nemiers zemapziòâ bieþi.

Ðî un citu interneta forumu iedvesmas vadîta, eju pie psihoterapeita (drîz jau bûs gads). Stâstu viòam par visu ko, daudz ko no savas dzîves esmu sapratusi, izanalizçjusi vairâkus problçmu cçloòus. Bet... no tâ, ka aptuveni, iespçjams, saprotu, kas mani novedis lîdz ðâbrîþa stâvoklim, nekas nemainâs... Vienkârði zinu un viss.. un tâ arî palieku ar pliku zinâðanu un nekâdu praktisku labumu (praktiskais labums bûtu sliktâs dûðas un nemiera izzuðana)

Un tad nu es domâju - varbût tad, kad psihoterapijas seansâ bûðu vçl tâlâk, tad kâdâ brîdî nâks problçmas risinâjums un atbrîvoðanâs no nejaukajâm izjûtâm, kas mani skar. Vai varbût tâds mirklis nekad nepienâks, un es par velti psihoterapeitam savu sâpi stâstu...

Kâ ir jums - tiem, kas saka, ka psihoterapeiti palidzejuði? Kurâ mirklî to izjutât? Vai ir kâds konkrçts klikðíis, kad jûti - jâ, vecâ problçma ir prom? Jo man liekas, ka es mûþîgi varu par visu ko runât pie terapeita, bet manas problçmas sakne paliek neizravçta. Esmu izmisusi, ja godîgi.

Un arî seansos - bieþi vien man ienâk prâtâ domas, ka terapeitam droði vien îstenîbâ pofig, ko es tur viòam bimbodama stâstu. Arî jautâjumi, ko terapeits man uzdod, manuprât, nekâdi dziïi analîtiskie nav... tâdi vienkârði. Varbût man laiks terapeita maiòai?? Un vai vispâr ir kâds terapeits ar garantiju, ka palidzees? Nu ok, ne garantiju, bet vismaz tieðâm spçcîgs, spçjîgs palîdzçt? Zinu, ka forumâ kaut kad apgrozîjâs viena sieviete, kurai esot lîdzçjis Mâris Siliòð. Vai varçtu man pastâstît, kaa tâ palîdzçðana izpaudâs? (varetu ari privati pa meilu parunat)


Padalieties ar mani savâ pieredzç, izjûtâs, padomos!
ieva :)
Re: Gribu nopietni parunât
19.06.2008 22:40
Padalîðos...
man nu jau divu gadu pieredze ar pst. Ilgi nejutu nekâdu rezultâtu. Stâstîju viskautko no savas dzîves, tagad vairs pat neatceros, ko, jutos lielâkoties slikti. Mçìinâju saprast, ko es daru nepareizi, varbût - ka pst. nepareizais utml. Bet cîtîgi turpinâju iet, lai arî visi racionâlie argumenti bija pret. Nezinu, kas mani dzina un neïâva par âtru pielikt punktu. Tad nemanâmi palika labâk. Tikai vienâ brîdî konstatçju, ka man patîk dzîvot. Patieðâm PATÎK! Pirmoreiz tâ bija, jutos pârsteigta.Tad ieraudzîju, ka Rîga ir skaista, krâsaina, cilvçki apkârt - tâ neko, darbs interesants, pçkðòi radâs visâdi mçríi, atgriezâs interese. Bet to pamanîju tik pçc laika, ne uzreiz. Pçc tam bija periods - nekâds, viss pelçks. Tad atkal labais periods, kad dubultâ atgriezâs enerìija, dzîvesprieks.Problçmas NAV pazuduðas, bet pamazâm mainâs mana attieksme pret tâm, un tad izrâdâs - tâ nemaz nav problçma, traucçjums, ðíçrslis, bet vienkârði atrisinâma lieta. Paðlaik turpinu apmeklçt pst., jûtu lielu pateicîbu.Bet, ja vajadzçtu pateikt, par ko îsti, nevarçtu.Viòð lielâkoties ir klusçjis, ðo to pakomentçjis, norâdîjis kaut kâdas likumsakarîbas, bet tas arî viss. Jûtu, kâ manî beidzot mainâs domâðana.Un vçl visâdas labas lietas notiek. Taèu - tie ir bijuði DIVI GADI...Un tikai pçdçjos mçneðos notika viss iepriekðminçtais.
24
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 03:23
Tikai nevajag domât, ka tas ir vienîgais psterapijas stils.
Vismaz angliski var atrast aprakstus par biheiviorâliem psterapeitiem, kam esot, piemçram, 10 seansu cikls ar konkrçtu mçríi, nevis "tik ilgi, kamçr klients maksâ"!
Bet mûsu valstî laikam ir psterapeitu pârprodukcija, tâpçc gandrîz visi viòi vedina klientus uz "daudzu gadu abonementiem". Nezinu, vai tas ir godîgi.

Pie tam tiekot prasîts maksât par neapmeklçtiem seansiem.
Arî klientiem vajadzçtu prasît kâdu garantiju no pakalpojumu sniedzçjiem - ja nav uzlaboðanâs, tad pieprasît atpakaï, teiksim, 65% no samaksâtâs cenas.
Tad haltûrisms varbût mazinâtos.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 09:12
Man lîdzçja Mâris Siliòð.
Stâsts apmçram kâ Ieva raksta.
Bonusâ "pazaudçju" bailes no lidoðanas un par saviem tuvâkajiem.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 10:25
Vismaz angliski var atrast aprakstus par biheiviorâliem psterapeitiem, kam esot, piemçram, 10 seansu cikls ar konkrçtu mçríi, nevis "tik ilgi, kamçr klients maksâ"!
___________________________________________________
Ðis terrapijas veids âtrâk iedarbojas, bet âtrâk arî zûd efekts, jo neaizurbjas lîdz saknei...Piem., tajâ filmâ par hipohondriíiem meitenei bija bail nioo vbitçm, viòai iedeva rokâs paturçt bites, vienai bija veikalâ bail ìîbt, psihoterapeits tipa noìîba, lai meitene redz reakciju utt...vismaz es tâ saprotu biheivorâlo terapiju...Un manuprât viòa ir vçrtîga paðâ VD sâkumâ, lai novçrstu visas tâs bailes, un tad var iet dziïajâ terapijâ...nu tâ apmçram
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 10:50
Bet no tâs filmas (pusaizmigusi skatîjos) likâs, ka pçc 3 mçneðiem kâ bija problçmas, tâ arî palika.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 11:19
...nu nenoturçjos, kârtçjo reizi nepaòirdzis...pçc alsteres, brazîlijas un vçl kâdu cilvçciòu izteikumiem var izlobît tikai vienu - terapeits vislabâk ir veicis vienu lietu - mums tâls ceïð ejams, lîdz tiksi uz kâjâm...un ðajâ ceïâ tu un citi sirdzçji nodroðinâsiet man çrtus dzîves apstâkïus un saulainas vecumdienas...un tâpçc: nâciet, maksâjiet,es jûs dakterçðu un slaukðu no jums kâpostu...bet garantçt gan neko negarantçðu....
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 11:30
Nu ar tâm saulainajâm vecumdienâm ir kâ ir.
Matemâtika vienkârða. Pieòemsim, ka ps.t. òem Ls 20 par vizîti. Dienâ 8 cilvçki (vairâk nepavilks, par smagu). Labâkajâ gad. Ls 160 dienâ X 20 = Ls 3200 mçnesî.
No tâ ndokïi, telpu îre, supervîzijas (obligâtas katram ps.t.), tâlâkâ izglîtoðanâs (nereti ârzemçs).
Sanâk maize ar sviestu + desa. Nekâda nu diþâ bagâtîba.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 11:38
madcynics-
:):):) jâ kaut kâdâ ziòâ tev protams ir taisnîba - hahaha :)
gâju pie pirmâ terapeita veselus 7 gadus un viòð tâ arî pateica, ka nekâdas garantijas nav-hahaha un ir jau labi maksât naudu par to, kas mums palîdz, bet man sanâca tâ ka, simptomi taisni pretçji saasinâjâs, palika tik slikti, ka sâku dzert zâles regulâri un nevarçju pastrâdât, jauki! tu nâc uz terapiju, lai paliktu labâk, bet tev paliek tik slikti, ka kïûsi vienkârði par invalîdu.
Beidzâs naudam, apstâjos kâdu laiku padomâju un paldies dievam veselais saprâts pateica, ka pietiek, nav ko iet pie tâda daktera, pçc kâda laika atradu citu dakteri, paðreiz es eju pie viòas 2 gadus un es domâju, ka rezultâti ir pozitîvi.Mana vislielâkâ kïûda bija tâ, ka neieklausîjos sirsniòâ, bet uzticçjos tikai daktera augstajiem papîriem. Tâpçc visiem iesaku, ja domâjat par terapiju, tad meklçjiet ne tikai kompetentu speciâlistu, bet arî tâdu, kurð jums patiktu un kuram jûs gribçtu uzticçties.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 12:02
kiki31 Wrote:
-------------------------------------------------------

> gâju pie pirmâ terapeita veselus 7 gadus un viòð
> tâ arî pateica, ka nekâdas garantijas nav-hahaha
> un ir jau labi maksât naudu par to, kas mums
> palîdz, bet man sanâca tâ ka, simptomi taisni
> pretçji saasinâjâs, palika tik slikti, ka sâku
> dzert zâles regulâri un nevarçju pastrâdât, jauki!
> tu nâc uz terapiju, lai paliktu labâk, bet tev
> paliek tik slikti, ka kïûsi vienkârði par invalîdu.

---------------

Ðis ir tas moments, kas mani vienkârði ðokç. Cilvçka, un vçl jo îpaði slima cilvçka smadzençs jau var sapotçt visu ko, arî to, ka tâ ir norma, ka paliek sliktâk. Nu nevar bût tâ norma. Cilvçka dzîvç vispâr jau ir kâpumi un kritumi, un no tiem pçdçjiem cilvçks gribçtu izvairîties vai arî saprast, kâdâ veidâ vieglâk tiem tikt pâri. Bet sanâk otrâdi. Tâs pst klientes, kas apgalvo, ka kïuvis labâk, tik un tâ atkal atgrieþas pie antidepresantiem...nu nezinu...
Es arî pusotru mçnesi gaidîdama rindâ pie gastroenterologa jau bûðu pati savu kuòìi salâpîjusi, bet nu rindu pârcçla uz priekðu, par tiem paðiem 44 LS,jo ârsts aizòemts, sâku jau svârstîties, vai vispâr konsultçties. Ja zinu ka pareizs uzturs un attieksmes maiòa pret daþâm lietâm ir bûtiskâkais, ko gan man jaunu ârsts var pateikt, man tikai paðai jâpiestrâdâ.
Tâpat arî psihoterapijâ- ir noteiktas lietas, kas jâzina, kas ir kâ, taèu cilvçkam ir vajadzîgs laiks, lai vispâr kaut ko saprastu un pçc tam, lai to vçl mainîtu.
Es skatos, tagad te cilvçki labi raksta un dalâs pieredzç- vai jums tas nepalîdz? Psihoterapeits varçtu bût tieðâm tâda îsâ gterapija, vai konsultants grûtâkâ brîdî, bet ne slaukðanas aparâts ïoti ilgu laiku. Veidojiet savu forumu, vai rakstiet tepat (es arî sajûsminos par jûsu atklâtajâm sarunâm un atrodu sev ðo to noderîgu- nervu sistçma man nav tâ spçcîgâ vieta)- sanâks stipri lçtâk :D
Laila
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 12:23
Mani arî noðokçja kiki31 stâsts.:(((

Nez psihoterapeits pats nekâ to nekomentçja, ka paliek sliktâk? Vai viòam bija kâds izskaidrojums ðâdai pacientes paðsajûtas dinamikai?

Ðíiet, man bija stipri lîdzîgi ar manu terapeiti pirms 2 gadiem, paðsajûta krita lejup fantastiskos tempos, ar katru nâkamo vizîti arvien pamatîgâk, un bija vajadzîgs arvien ilgâks laiks lai atietu no terapijas (sâkumâ bija atguvusies jau nâkamâs dienas rîtâ, bet vçlâk atgûðanâs prasîja jau 2-3 dienas), un fonâ terapeite visu laiku skandçja, ka redzot, ka man paliekot arvien labâk...:))) Paldies dievam, man tomçr pietika garaspçka savlaicîgi ieklausîties sevî un pielikt ðai terapijai punktu (negribçja jau gan viòa mani nemaz tik vienkârði laist vaïâ, jo bija sacerçjsuies uz, ka viòa teica, "lîgumu" uz 4 gadiem, 2X nedçïâ. Tagad tieðâm nezinu vai nebûtu otra kiki31, ja toreiz bûtu pie viòas turpinâjusi.:(
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 13:24
...un ko saka paði psterapeiteïi???...domâjiet, ka ðeit neviens neieklîst???...ieklîst, lai pazavçrtos, kas notiek...pasmîkòâ, kâ te daþi taisa bezmaksas reklâmu...bet neesmu nevienu manîjis, kurð paustu savu nostâju vienâ vai otrâ gadîjumâ...kaut vai replikas veidâ...sekojoði - kâposts svarîgâks par sirdzçja labsajûtu...un nevajag dirst, ka katrs gadîjums individuals, jo...TE JAU IZSTâSTA VAIR5âK NEKâ PIE Tâ PAðA PûðïOTâJA...ir te pârîtis izòçmumu, kuri vçlamo uzdod par patieso...tiem ðamanis jau paspçjis sajât galviòu ne pa jokam...
...KUR ESAT, "PROFESIONâïI"???...
...JEB KAPOSTA SLAUKðANA PâRI VISAM???

...alsterît, veiklâkie peiti badu nejût...un kartona kastç zem tilta nedzîvo...ha, par provi - mans nâburgs...seju noçdis ne pa jokam...kâjas iksâ liecas no rumpja masas...lai pârvietotu íermeni pa zemesvirsu, brauc ar pçdçjo mersi...vçl pârîtis îpaðumu...sievai arî pieklâjîgi rati zem dirsas...tâ ka...:)
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 14:12
par kognitiivi biheivioraalo terapiju, ko mineejis 24, vien varu teikt tikai to, ko jau visu laiku... mees neesam sunji, kas jaadresee. taa ir terapijas metode shizofreenijas slimniekiem, pusaudzhiem, kad hormoni trako, un citiem gruuti valdaamajiem, kam dizhi nedomaajas... no "normaalo" kategorijas ok ir ne visai lieliem beerniem varbuut. lai gan vinjiem arii pienaaktos nopietnaaka attieksme. kognitiivi biheivioraalaa terapija ir ar tik iislaiciigu ieguldiijumu, ka vispaar nav jeegas laiku un naudu teereet.

to visu var izlasiit graamataas, ja nu dikti gribas.

mani kiki31 staasts neshokee... nemaz...

starp citu, man vienmeer "paliek sliktaak" pirms lieliem leemumiem un pagriezieniem. bailes. vienmeer. ir svariigi tad no terapijas neaizbeegt. labi, ja pietiek drosme. arii atrast citu terapeitu, ja tas nepiecieshams, jo tas arii ir liels pagrieziens.

"paliek sliktaak" ir elementaara rezistence terapijai. vajag tikai saprast, kaapeec tas notiek. bet aarpus terapijas tas nez vai izdosies.

kiki ir ljoti daudz iemaaciijusies. to, ka jaaieklausaas savaa sirdsbalsii. vienam otram tas var maksaat 7 gadus. un taa ir atbilstosha cena, ja cilveeks ir tik izoleejies no savas sirdsbalss un intuiicijas. katram savas gruutiibas, katram taas pa savam risinaamas. terapeits to visu noteikti redzeeja un izdariija savaa gadiijumaa labu darbu.

tachu neprofesionaalim cita terapiju ir gruuti un pat neiespeejami komenteet. un nav gudri to dariit ariidzan. katrs cilveeks to visu vienmeer pasniedz, biku pushkjodams, neapzinaati gan, bet cilveeks vnk taads ir... nevar spriest par lietaam, kur neesam bijushi klaat.

sievietei varbuut tomeer atbilstoshaaka ir sieviete... lai gan... te arii vareetu buut iebildes.

Alisete,

reizeem terapijaa IR jaanokljuust liidz pilniigam izmisumam un pat nervu sabrukumam... tas nav pashmeerkjis, bet taa notiek. izaugsme ir saapiiga. taapeec cilveeki dziivee biezhi samierinaas ar daudzaam sraanaam lietaam, jo negrib ciest izaugsmes saapes.

Tavas izjuutas saprotu, visas paziistamas... terapeits nepaliidzees, jo nav paliigs, ir tikai blakus esoshais, kad Tu straadaa ar sevi... Tu zini, ka Tavs laiks vienmeer buus Tavs laiks. ar draugiem taa nekad nav. ar tuviniekiem arii ne. nav jaameklee nekaadi "stiprie vaardi" vai "stiprie terapeiti"...

neta forumos ir daudz diskusiju, kas saakas un beidzas apmeeram taa -- gaaju, bet nepaliidzeeja... probleema ir vaardaa "paliidzeet"... ceriibaa, ka kaads no malas atnaaks un izvilks... terapeits nav nedz mamma, nedz papus, kas sasegs, kad auksti, nedz viirs, kursh uztaisiis labu seksu, nedz draudzene, kuras plecs ir it kaa vienmeer manaa riiciibaa, ja vien vinjai pashai nav savas ruupes...

1 gads... ljoti, ljoti iiss laiks. dziilju terapija ir tikai apmeeram saakusies... lai gan -- tas arii stipri individuaali.

es varu tikai ieteikt nepadoties...
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 14:17
...nja...nav ko teikt...:)
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 14:25
Runcene, nu nezinu, kâ ir, ja ir ïoti slikti. Tik daudz jau esmu sapratusi, ka nevaru tad lîst padomdevçjos. Tomçr, drîzâk ticu, ka terapijas visâ visumâ ir diletantiskas.
Man nupat nâcâs dzirdçt skumju stâstu. Kâdai paziòai dçlam ir ðizofrçnija, viòð dzîvo savâ pasaulç, kurâ ,kâ pats uzskata, viòam ir uzticçti îpaði uzdevumi. Pilnîgi dabiski, viòð tic, ka tâ ir realitâte. Viòð to visu atklâti stâstîjis psihiatrei, acîmredzami uzticçjâs. Bet, ko viòa- pateica, ka bûs jâiet slimnîcâ (viòð tur jau ir bijis). Viòð uzlecis kâjâs un aizskrçjis. Nezinu, vai paðlaik ir jau atradies.Tâda, lûk, speciâliste. Vai tad viòa nesaprot, ka jâsaka bûtu bijis savâdâk?
Un tur arî slçpjâs tâ smalkâ juðana, kurai bûtu jâpiemît psihes ârstçtâjiem. Viòiem bûtu jâjût tas kritiskais punkts, no kura paliek sliktâk un jâapiet to. Tikai tâdâ gadîjumâ esmu gatava noticçt, ka psihoterapeits var saukt sevi ðajâ vârdâ. Citâdi sanâk psihesagresors.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 14:35
:(((((((((

psihiatrija shajaa gadiijumaa ir nostraadaajusi kaa policejiska funkcija.

varbuut taa cilveeka vai muusu droshiibas vaardaa. nezinu, bet laikam tak vinjsh nevienu neapdraudeeja.

psihoterapijai uz sho ir pilniigi cits skatiijums... diametraali. taadeelj shiis abas sisteemas nepaartraukti karo. paldies Dievam, ka jaunie aarsti ir gana sapraatiigaaki...

man arii cits skatiijums. lai vinjsh dziivo savaa pasaulee, ja tas ir vinja celjsh un atbilde.



Edited 1 time(s). Last edit at 20.06.2008 14:35 by Runcene.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 15:09
Patieðâm nenovçlu nevienam to rûgto pieredzi, kurai esmu izgâjusi 7 gadus :(
Arî patlaban pie jaunâs dakteres, nesaku, ka viss iet gludi, bet tas notiek ne tik "sâpîgi" un trauksmaini un ja es aizejot projâm no pirmâ daktera sâku lietot zâles un nestrâdâju, tad tagad varu palepoties, ka pastsâvîgi zâles nelietoju un strâdâju pat divos darbos.
7 gadu laikâ "neizgâju" tik daudz lietas un nesapratu, cik divos gados pie paðreizçjâs dakteres. Patlaban arî nav viegls posms, ja sâkotnçji stâstîju tikai par notikumiem, tad tagad runâjam par dziïâkâm lietâm, emocijâm.
Ja agrâk pie pirmâ daktera nesapratu, savus trauksmes iemeslus, tad tagad pie savas dakteres, redzu, no kâ man rodâs trauksme, iemeslus.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 15:14
Alisete-
laikam katram viss notiek individuâli, bet es jau pçc pirmajiem mçneðiem "sajutu" atðíirîbu starp paðreizçjo dakteri un iepriekðçjo.
varbût ir pâragri spriest, bet ja nelîdz, vismaz pakonsultçties jau nu tu vari-aiziet pie citiem terapeitiem, es tâ arî esmu darîjusi paralçli pirmajam dakterim. bet mani nezin kâpçc visi dakteri, pie kuriem es konsultçjos, gribçja atturçt no terapeita maiòas, nu tipa, ka viss pie jaunâ daktera bûs jâsâk no sâkuma. Reâli izrâdîjâs pilnîgâkâs muïíîbas!Cits terapeits ir cits terapeits, cita pieeja.
Re: Gribu nopietni parunât
20.06.2008 18:24
''



Edited 1 time(s). Last edit at 20.06.2008 18:27 by kiki31.
Re: Gribu nopietni parunât
21.06.2008 00:58
:)))

"ticu, ka terapijas visâ visumâ ir diletantiskas"
"stâstîjis psihiatrei" (c) mellene

...kur tik nemeklees apstiprinaajumu saviem murdzinjiem... nu jau psihiatre ar iepiita ne tajos vaartos...
Re: Gribu nopietni parunât
21.06.2008 01:07
...un ierodas komatiòð, kam viss, kas saistîts ar smadzeòu drâðanu, ir svçts...:)
Re: Gribu nopietni parunât
21.06.2008 21:21
...nav redzeets, ka tev buutu konstruktiivaaki priekshlikumi... lsd neskaitaas...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 3 pieskaita 5?
Ziņa: