Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.

Aizsāka irucitis 

Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
20.03.2009 15:04
nu, nez, man liekas, ka dēls Tev neuzticas.

Ko es darītu?
Mēģinātu parunāt ar viņu tā vienkārši - kā tu vispār jūties, ko pēc skolas beigšanas darīsi?
Noņemtu mammas "stāvokli" un masku - tipa, es esmu augstākā līmenī kā tu. Sirdī tad jūs abi esat līdzīgi, gadi un pieredze palīdz domāt, bet Tev galvenais ir sajusties vienā frontes pusē ar savu puiku.

Es darītu kā plants, mēģinātu noskaidrot, cik daudz vecāki viņam nozīmē. Pajautātu - kas būtu, ja es pazustu, vai darītu kā tu?

Es savā laikā 9.-11.klasē biju uz robežas ar citām atkarībām - un tikai tāpēc, ka nemācēju saprast, kā atrast darbu, dabūt naudu, nokārtot dzīvi, dabūt foršu džeku un pēc tam vēl veidot attiecības. Bet visi no manis prasīja, lai es to māku!

Viņam nav līdzīgi? Mīlestības, sociālās lietas?

Kas izvilka? Ne jau vecāki, kas baidījās, ko par trako meitu kaimiņi padomās, bet līdzīgi kā plantam - gudra vecmāmiņa, arī daži īsti draugi. Un dabaszinātņu apgūšana - tur ir stingra loģika, kas mūsdienu nojukušo pasauli palīdz sakārtot (vismaz savā galvā)


Un, ja pie psihologa, tad tikai pie Rudzīša :) Runcene mani ir padarījusi par fanu.
Vai kāda cita tiešām laba, zinu, ka Indra Majore-Dūšele ir forša.
Bet tur jāiet visiem kopā, jo iedomājies, kas notiek, ja futbola komanda netrenējas kopā, bet katrs pie sava trenera.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
20.03.2009 16:23
Es ar to lomu apmaiņu vairāk domāju likt puikam saprast vecāku rīcību un loģiku nevis noskaidrot, ko viņi nozīmē dēlam. Diemžēl to, kas mums vecāki ir, mēs saprotam stipri vēlākā laikā. Tā nu tas ir. Savu vecāku uztraukumus es tā īsti, ar visu sirdi un dvēseli, sapratu tikai tad, kad gaidīju savu dēlu mājās. Katram cilvēkam vieglāk pārdzīvot aizliegumus un ierobežojumus, ja viņš saprot - kāpēc. Ja puika spētu iedomāties, kā jūtas tas kas mājās gaida, tad varētu saprast arī tēva dusmas.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
21.03.2009 10:24
plantam.

Žēl , ka tik labi un pareizi es nevaru un nemāku izrunāt.Bet jūsu vārdus lasu ar asarām acīs.Jūs protat iejusties pusaudža ādā.Ceru , ka man pietiks spēka un sirdsgudrības izcīnīt šīs atbrīvošanās cīņas.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
21.03.2009 13:59
Plants ir izgājusi tam cauri, bet Tu vēl esi ierakumos.

Visas lietas jāsāk no viena stūra. Tu esi sieviete un mamma, Tev tāpat ir visi tie paši resursi, tikai jāsāk lietot.

Nav ģimenē vai vienkārši tāpat kāda labi pazīstama vecāka sieviete, ar kuru parunāt, kurai var uzticēties? Nu, tāda dzīvesgudra... Tas palīdz vienmēr. Tā runādama, Tu atmodināsi sevī daudz no tā, kas nepieciešams šai situācijai, un arī nolaidīsi tvaiku. Nav svarīgs tik daudz padoms (lai gan tas arī ļoti derēs), cik sastrēgušo lietu izrunāšana. Tu dabūsi sevī jaunu enerģiju.

Bet tagad Tu esi viena pati tajā juceklī, kur arī vīrs ir diezgan dusmīgs un funkcionē kā ne visai labs atbalsts situācijas risināšanai.

Sievietes dažkārt var būt lielas raganas viena pret otru, bet ir brīži, kad cita sieviete ar savu pieredzi ir vienkārši Dieva dota dāvana. :)
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
21.03.2009 15:04
Veiksmīgi pārciestas veselas 4 atbrīvošanās cīņas:)
Arī manos tuvos rados ir alkoholiķi. Gan miruši (no alkohola), gan vēl dzīvi. Par līdzatkarīgo gan nav nācies būt. Dēlu attiecībām ar alkoholu sekoju līdzi ļoti uzmanīgi, bet bez iemesla virsū nebraucu. Savulaik, savos 18 gados vidusskolas pēdējā klasē viens no dēliem sagādāja pamatīgus uztraukumus. Vienreiz atnāca piedzēries, otrreiz. Trešajā reizē bija tā pillā, ka iekāpis 1. stāva kaimiņu balkonā gulēt. Vecīši pārbijušies, izsauca policiju. Tie atveda dēlu mājās, samaksājām sodu. Kāda tur sakarīga runāšana - aizgāja gulēt. Man gan miegs nenāca. Otrā rītā sagaidīju lai izguļas, nomazgājas, paēd un tikai tad sākām runāt. Sacīju, ja izlaidies, tad sēdēs mājās brīvdienās. Ja nespēj atteikties un/vai nezina mēru tad laikus meklējam narkologu u.t.t. Puisis galīgi saskumis atzinās, ka viņa meitene te runājot ar viņu te nē un neko nepaskaidrojot. Protams, arī viņš piekrita, ka piedzeršanās nav izeja. Ko darīt izdomāja pats. Tajā laikā apmeklēju ps.t. un viņš ģimenei bija liela autoritāte. Dēls lūdza sarunāt, lai var aiziet aprunāties vienu reizi. Pēc tam paņēma suni un aizbrauca uz nedēļu viens pats uz vasarnīcu, novembrī. Tā arī izārstējās no "alkoholisma".
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
23.03.2009 11:49
Biju pie psihoterapeita.Ieteica puisim "nogriezt" visus labumus un papildus bonusus, lieku kabatas naudu, firmīgākas drēbes, tikai skolas pusdienu naudu atstāt.Un uz pasākumiem iet , bet bez alkohola.ja nevar , tad jāsēž mājā.ja pusgada garumā nebūs pārkāpumu , bonusi tiks atgriezti.Lai gan nevarētu teikt , ka pārāk esam lutinājuši ar apģērbu.No alkohola ieteica vispār atturēties līdz 21 gada vecumam.Pamazām mēģinu tuvoties savam zēnam, bet ar tēvu joprojām nav nekādu sarunu.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
23.03.2009 21:44
...pa manam biku jokaini ieteikumi no psihoterapeita...
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
23.03.2009 23:21
Ar atkarībām mēdz darboties biheiviorāli. Nemaz nav tik slikti rezultāti.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
23.03.2009 23:23
...atkarības ziņā īstermiņā neapšaubu... ģimenes mikroklimats ilgtermiņā...
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 09:30
Runcene. Ar atkarībām mēdz darboties biheiviorāli.Ko tas lūdzu nozīmētu, ja varŗtu plašāk.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 11:50
man tāds ieteikums arī liekas jocīgs. Faktiski tas ir karastāvoklis praktiski uz pusgadu. Ar visām no tā izrietošām sekām.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 12:11
Es pat teiktu, ka tā vienkārši ir gudra pedagoģiska pieeja šādos gadījumos – Tev jāzina, kā pareizi reaģēt: neatkāpjoties, nedodot atlaides.

Tas, starp citu, ir tas pats, ko iesaka līdzatkarīgiem partneriem (dzērāju sievām utml.): nedod ēst, nepiesedz darba kavējumus, nedod zāles, neskrien pēc gurķīša, atstāj uz grīdas un nestiep gultā. Un tas strādā. Lai pats izjūt ziepes. Jebkurš cilvēks, kuram ir slieksme uz atkarībām, zināmā mērā ir psiholoģiski nenobriedis un kaut kāda daļa no viņa ir bērna prātā. Tātad audzināms, lai saprot, ka visam ir sekas, ka var justies slikti, var būt ķezas dzīvē, grūtsirdība, bet ka to "ārstēsana" destruktīvā veidā destruktīvi beigsies, ka jāmācās ar to tikt galā kā pieaugušam.

Tas parasti ir baisi grūti, jo sievietes apprec šādus vīriešus tad, ja pašām ir pamatīga slieksme glābt – zems pašvērtējums; mūžīgā palīdzēšana darbojas kā zāles, kas šo zemo pašvērtējumu ceļ. Tur jāmainās arī sievietei. Ainas šovā savulaik viena narkomāna māte stāstīja, cik viņai bijis grūti sevi lauzt, jo savs bērns taču, bet nācās vien atstāt nekurinātā istabā – viņa gāja uz psiholoģiskā atbalsta grupu un no citu pieredzes bija sapratusi, ka tas ir vienīgais ceļš.

Bet visveiksmīgāk ir tad, ja strādā tā, kā es bildu sākumā un ko te bilst ,,,: ģimenes mikroklimats ilgtermiņā, ņemot vērā Tavu un Tava vīra dzīves vēsturi un darbojotiesar visiem ģimenes locekļiem vienlaicīgi. Es zinu, ka ir psihoterapeiti, kas strādā tikai tā, jo tas ir visnoturīgāk. Tur izaug un mainās visi.

Es jau te minēju gāmatiņu: PĀRTRAUKT LĪDZATKARĪBU. Tur ir ļoti daudz derīgu domu un ieteikumu. Šī lieta var uzkrist kā sniegs uz galvas – neviens nav pasargāts –, bet vienmēr atradīsies cilvēki, kuri reiz ir bijuši tur, kur tagad Tu. Viņi var palīdzēt.



Edited 1 time(s). Last edit at 24.03.2009 12:12 by Runcene.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 12:36
Runcen, nu i nu.
Tu runā par līdzatkarību un atkarību. Un par šīm lietām Tev ir taisnība. Jo mazāk ucināsies ar atkarīgo, jo labāk būs.
Pēc manām domām, te ir pavisam cita situācija. 18 puisis izzina pasauli. Mamma nobažījusies ar ko tas VARĒTU beigties. Tēvs nespējot atrast "pieejas kodu" demonstrē noliegumu. Viņš dziļi dvēselē ir tikpat apjucis kā mamma. Un ko pasaka speciālists - Uzbrukumā marš. Es pieņemu, ka viņam bija vairāk informācijas nekā mums un tieši tāpēc ir tāds ieteikums. Un katrs no viņa ieteikumiem var atnest lielāku postu nekā labumu.
Irucīti, Ja Tu uzskati, ka psihoterapeitam bija pamats teikt to ko viņš teica. Ja Tavs vīrs akceptē viņa ieteikto, tad darat. Neklausi padomdevējus, kas nepārzina situāciju. katram ir sava dzīve un savus bērnus mēs pazīstam vislabāk. Tu zini, vai Tavam dēlam šāda rīcība kaut ko dos. Turies.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 12:42
Tas nav jādara ar karojošu attieksmi. Stingrība un karš ir 2 dažādas lietas.

Ir dažkārt lietas, kuras mēs pārspīlējam, es arī noteikti, bet šeit, ņemot vērā irucīša dzīvesstāstu, es domāju, ka situācija ir jāuztver nopietni – nopietnāk nekā tradicionālās atbrīvošanās cīņas. Tas varētu prasīt stingrāku attieksmi.

Parasti sieviete, kuras māte ir dzērusi, vidējā aritmētiskajā gadījumā ir pār mēru empātiska. Tāda māte ir pilnīgi neprognozējama un rada šausmīgu apjukumu, bet cilvēks dzīvo pēc šī apjukuma shēmas: diezgan nekonsekventi.

Internetā arī ir resursi: Adult Children of Alcoholics.

Es, protams, neuzspiežu, bet standarta pieeja veselīgā psiholoģijā ir tāda: ja bērns sāk taisit ziepes, ir vērts paskatīties, kāds es pats biju tajā vecumā, kā jutos, kā man gāja. Šeit ir dzimumatšķirības – nav meitene, bet puisis, kas lietas dara nopietnākas, jo viņiem ir vairāk slieksme uz atkarību no vielām.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 19:54
N



Edited 1 time(s). Last edit at 19.08.2012 20:37 by kachenite.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 20:07
Nepriecāsies, protams.

Bet viss atkarīgs no mammas gudrības, kā viņa izbīdīs procesu cauri. Tas taču nav jādara ar naidu.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 20:19
Es arī skeptiski skatos uz ps.t. padomiem. Runcene, Tev ir pieredze ar jauniešiem šādā vecumā? Pirmkārt, nevajag uzreiz puisi par alkoholiķi pataisīt. Otrkārt, kaut ko var sarunāt un vienoties tikai savstarpēji, policejiski līdzekļi būs garām. Bet sarunāt, savukārt, var tad, ja gadu gaitā ģimenē ir izveidojušās "cilvēcīgas" attiecības.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
24.03.2009 21:38
Nu diez cik mīlīgi aizliegt tusēties nesanāks. Es no savas jaunības atceros. Kad man tusiņi gāja secen mūzikas skolas dēļ, es ļoti ņēmu to ļaunā. Tik ļoti, ka zvērēju vecākiem - kad beigšu to skolu - vairāk nekad mūžā pie instrumenta nesēdīšos. Un solījumu turēju. Tagad, protams, uz to skatos savādāk, bet toreiz tā bija.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
25.03.2009 09:02
Ar draugiem tusēt neaizliedza, tikai bez alkohola.Un tad , ja nevar tad skatos , ko darīt tālāk.Tās ziepes jau nav bijušas no mazajām un arī pārrunas un solījumi arī bijuši.Domāju , varbūt nostādīt izvēles priekšā, izvērtēt , mēnesī piemēram 2x var tusēt, bet ne katru nedēļu + vēl klubiņi.Jo citādi jau katru nedēļas nogali, citreiz pat piektdien un sestdien.Jo draugu jau daudz, tad kādam no deju kolektīva, tad no klases, iemesls ir vienmēr.Tagad pa brīvlaiku brauks uz laukiem pie vīra vecākiem, tur ir darbs un būs laiks arī pārdomām.
Vienīgi redzu, ka mācības tagad rauj, var jau būt, ka tikai tāpēc , ka ir starpsemestra beigas.mani jau visvairāk pēdējā reizē šokēja tas, un laikam arī tēvu, ka var vēl no rīta piedzerties, lai gan zināja , ka jābrauc mājās.Jautājums kāpēc- vai nu tā ir tieksme, bara instinkts, izrādīšanās.Kad prasīju pašam, saka ka kompānijā .Bet pie aizlieguma no alko patreiz likšu pieturēties.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
25.03.2009 14:08
Jebkuri ieteikumi ir tikai ieteikumi.

Irucīt, Tu taču vari skatīties, vai realizēt "pilnu programmu", vari konsultēties vēlreiz vai konsultēties ar kādu citu.

Nesaucu nevienu par alkoholiķi, man nepatīk neviena psihiatrijas un narkoloģijas birka, jo tā darbojas apzīmogojoši, bet mana doma ir tāda, ka bērna dzeršana ir joma, kurā uztraukties mazliet par daudz ir labāk, nekā uztraukties par maz. Ir taču bijusi arī kaušanās (tēvs + dēls; lieki piebilst, kas pēc tam darās puikā, kur viņš liks savas dusmas?) + vēl daži šeit minēti apstākļi vienkārši mudina pieiet nopietnāk nekā parasti sabiedrība uz to raugās.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
25.03.2009 14:43
Un vēlreiz , paldies par padomiem, tiešām daudz vairāk jūtos uzzinājusi un sapratusi.
Kaut kas līdzīgs - pārdomām. :)
http://www.diena.lv/lat/politics/dzive/nelabojamie-nodeveji
Par to bonusu nogriešanu - nezinu gan, kā tas darbosies... un aizliegumi iziet uz tusiņiem ... ??? Manuprāt, dzīve pati visu saliek pa plauktiņiem. Arī mana meita pirms un ap saviem 18 skraidīja pa klubiem Rīgā (ārprāts, cik man bija negulētu nakšu - ar domām - kas gan tur var notikt). Viņas motivācija bija - es jau izskatos kā 18gadigā! mani ielaiž klubos ! kruti ! Savās ģimenes pārrunās, it kā starp citu, vienmēr centos it kā neitrāli iepīt tēmas par dīkdienību, par alkohola mānīgo iedarbību, ar piemēriem no tuvākiem kaimiņiem un neizdevušām radinieku dzīvēm. Par smēķēšanu nebija jārunā, tāda problēma nepastāvēja. Un vienmēr teicu, ka tad, kad tu, meitiņ, sevi uzskati par tik pieaugušu, ka vari darīt, ko gribi - tava dzīve apstājas un izaugsme vairs nebūs. Vai tu gribi palikt tur, kur esi? Minimāla izglītība, nekāda profesija un dīkdieņu bariņš? Un tā visu mūžu???
Laikam nostrādāja tāda smadzeņu skalošana - ar laiku klubiņu tusēšanās izbeidzās - jo tiešām, tur vairs neesot interesanti - viss viens un tas pats - nekā jauna. Tagad meitai radušies citi draugi (par ko es nebeidzu priecāties), par kuriem viņa nebeidz brīnīties, kā var tik daudz zināt, - par vēsturi, par dabu, par visādiem zinātnes brīnumiem. Es arī to sarunās vienmēr atbalstu - redz, cilvēkiem ir intereses kaut ko uzzināt, un tas ir interesanti!
Varbūt kaut kas no manniem pārspriedumiem noder...
Lai izdodas noregulēt!
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
03.04.2009 10:15
Liidz galam visu neizlasiju... bet es 17 gados saaku dziivos atsevishkji. Nevaru iedomaaties, ka 18 gados man dikteetu - to dari to nee un vel pa muti dotu :D Ok tur kameer galiigi siiks un stulbs tu pa dibenu uzshaut... bet 18 gadot... es laikam pretii pa muti buutu sadevis ja mani aiztiktu ;)

Un nav labi savas nepiepildiitaas veelmes iistenot uz beerniem.

__________________________________________________________________________________________________
“Thinking is difficult, that’s why most people judge.”
Ko homeopātam nozīmē pludmale? Urīns D10
puisis ir sasniedzis pilngadibu, vins velas tuset paatigi nevis ar kolam un cipsiem.
tgd vins pats izlemj savu dzivi nevis jus!!!
aberz
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
03.05.2011 10:07
Runcene Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> NAV NEKĀDAS ĢENĒTISKAS PĀRMANTOŠANAS. Padomju
> narkoloģijas murgs!!!

Runcene izuroja riteni

nu tad paskaidro kadus pētijumus tu veic vai pati no
plūmju sulas izdomāji

es te visu laiku prasu par iedzimibam un to vai psihiaskas saslimšanas iedzimst
vai pārmantojās un sakarīgi neviens nevar atbildēt

bet Runcene pēkšņi izadarījusi atklājumu
nu tad padalies kas iedzimst kas pārmantojas
aberz
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
03.05.2011 10:14
irucitis Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> 18 gadus vecs jauneklis , mācās ģimnāzijas
> 11.klasē,regulāri piektdienu un sestdienu
> vakaros tusē kopā ar draugiem gan lielākās ,
> gan mazākās kompānijās.Ir kādas 3 reizes
> bijis tā, ka alkoholu ir piedzēries līdz
> nemaņai un radījis problēmas gan sev, gan
> citiem.Ir dabūjis pāris reizes kāvienu no
> tēva,bet nezinu vai tas ir pareizi.Kā rīkoties,
> vai būtu nepieciešama psihologa kontrole.Ir
> bijuši gadījumi , kad no visa bara , viņš ir
> visvairāk piedzēries.

manuorāt psihologa kontrole ir vardarbība

bet es kautkur lasīju ka ir tada veida sabiedriskās atrtiecibas jauniešiem
kautkādas ataviskas kas veidojās kompēnijās teisim tā kur jauniešī
"tusē" nu viarak par daziem un tur ir savi likumi un uzvedības normas

nu ir savs līderis hierarhija un savas nerakastītas uzvedības normas utt.
laikam tautā mammas to saus par nelabvēlīu vidi vaikā

bet ļaut vai nelāut jaunietim tur tusēt tas ir viņa ziņā
manuprāt

tapat kas zina vai tas psihiatrs jauniba nav tusējis tadās kompānijās
un kada kuram ta atieksma un ko nu centīsies tam
jaunietim ieborēt

ja viņām pašam ir jautajumi tad lai iet un jautta kadam
bet no malas uzspiest kautko ...

vRBūT VECāKIEM BIALS KA BūS Kā viniem jaunībā
vai atkal ka būs kā tevs tur tads utt
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
03.05.2011 13:45
"..viņš mācēja klausīties, viņam vienmēr atradās laiks un pacietība nepārtraukt un uzklausīt, viņš nemocīja ar atmiņām un pamācībām, slavēja pat par sīkumiem, kad viņam palīdzējām darbos un prata likt justies novērtētam. Liela māksla." AK DIEVS, cik ĻOTI pietrūkst šādu cilvēku!!! Būtu man kāds no tuvieniekiem tāds.
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
04.05.2011 12:20
Domāju ka tēvs vienkārši nav prioritāte viņam, un šitais vecums ir kad puika grib pieaukt, bet nepareizi!
Re: Ko darīt ar jaunieti 18 gadi.
04.05.2011 21:19
Neviens jau nedzer tāpat vien, tam ir savs pamats. Visbiežāk tā ir gimenes iekšējā problēma. Jaunietis nejūtas laimīgs savā dzīvē un meklē izeju alkoholā, citi narkotikās utt. Tāds ir viņa problēmas risinājums. Kāds ir jūsējais. Kā jūs veidojat attiecības gimenē un vai starp jums ir mīlestība un uzticēšanās. Man zem loga ir smilšu kaste. Tur visu dienu nāk jauniešu kompānijas, viena pēc otras, piedzeras, iekrīt smilsu kastē, izguļas un un dodas atpakaļ... Drausmīgi drūmi... Ir jau dažādas iespējas atbrīvoties no alkohola, piemēram, Lēnās... taču vai viņš to vēlas?
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 14 pieskaita 18?
Ziņa: