bezmiegs

Aizsāka kapuce 

bezmiegs
05.11.2010 12:11
man jau pāris mēnešus ir problēma ar miegu - nespēju aizmigt naktīs un, ja nu pa retam gadās tad tomēr k.kad uzmostos un neaizmiegu vairs, bet dienā arī nav tā, ka plīstu nost (laikam to sauc par organisma rezervju tērēšanu). izlietoju vienu pudelīti Novo Passit tinktūru, kas palīdzot mazināt satraukumu un palīdz iemigt, bet man īpašu uzlabojumu nav :(
jūtos pārbijusies no tā vien, ka esmu tik maz gulējusi... nomāktība un nespēks arī sāk piemeklēt. tie varētu būt depresijas simptomi? un, ja tā - vai man vērsties pie sava ģimenes ārsta (ko šādā gadījumā viņš var līdzēt) vai meklēt pašai psihologa palīdzību (kā, lai atrod labu speciālistu)? lūdzu, padalieties ar pieredzi, padomiem, kontaktiem.
paldies!
pingvins
Re: bezmiegs
05.11.2010 13:10
Diemžēl, ģimenes ārsti maz ko saprot no šīs tēmas, saku no pieredzes. Jā, šie simptomi norāda par kādu iekšējo trauksmi, un ja jau tik ilgi tas velkas jāmeklē cēloņi. Padomājiet- kad tas sākās kas notika tajā laikā utt. Vislabāk to risina psihoterapeits, tas gan ir ilgstoši un dārgi, toties pamatīgi. Psihiatrs ir ''ugunsgrēka nodzēšanai''- iedos miega zāles, tās noteikti palīdzēs, līdz nākamajai reizei...
Re: bezmiegs
05.11.2010 15:04
Bezmiegs un psihiatrs? ...Āāāāāāāāāā
Labāk pameklē jogas nodarbības vai kaut ko tamlīdzīgu.
Re: bezmiegs
05.11.2010 19:34
viss atkarīgs, kā cilvēks pats redz (jūt, ir aizdomas), kur ir problēma un kā to risināt, kāda ir viņa dzīves filozofija.

psihologs un ģimenes ārsts ir 2 dažādas lietas. ģim. ārsts var izrakstīt stilnox u.c. aizmidzinātājus, ko neiesaka lietot ilgstoši. psihiatrs? tas ir pats pēdējais, ja nekādi nevar, galu galā ģimenes ārsts arī var izrakstīt antidepresantus, ja nu notīgi ilgstoši tās zāles vajag. tie noņems trauksmi, bet reizēm nevar tik viegli atrast, kādas zāles kuram cilvēkam der. bet zāles nerisina pamatproblēmu.

psihoterapeits (ārsts vai psihologs, kas, tālāk mācoties, apguvis psihoterapeita profesiju), jā, piekrītu pingvinam. tieši tā: pamatīgi. psihologs ir vairāk krīzes situācijai vai ātrai vienas dzīves ķibeles risināšanai (nesaproties ar vīramāti). bet varbūt, ka Tev ļoti iepatīkas kāds psihologs. ir grūti ieteikt, jo, neieslīgstot garās runās, vajag meklēt tādu speciālistu, kas pašam patīk tīri cilvēciski. netā, piemēram, var ieguglēt un paskatīties kādu bildi, palasīt intervijas un rakstus. pajautā sev, vai tas cilvēks Tevi uzrunā.

ir 2 psihoterapeitu profesionālās organizācijas.

www.psihoterapija.lv
www.arstipsihoterapeiti.lv

ja nepatīk tradicionāli pieņemtas lietas, tad tas, ko iesaka strawberry. daudziem palīdz.

bet vispār jau derētu saprast, kas šo situāciju izraisīja. vismaz man šķiet, ka cēloņu meklēšana ir visproduktīvākais.

ja pats zina un apmēram saprot, tad var meklēt, piemēram, cilvēku, ar ko šīs lietas mēģināt izrunāt, kādam izkratīt sirdi.

uzskata, ka ilgstošs bezmiegs liecina par depresiju. uzsveru: uzskata, ka... vai tā ir, to es nezinu. ja zāles palīdzēs, tad varētu būt, ka ir depresija, bet tāpat uzskata, ka ne visas depresijas ir jāzāļo. domas dalās.

es domāju, ka principā šīs situācijas nav tikai medicīniskas. tie ir jautājumi par pašvērtību, par ticību sev, filozofiski.
Re: bezmiegs
05.11.2010 22:21
Tie ir arī jautājumi par dzīves ritmu, darbu, tagadējo krīzi un tml. Tādas sadzīviskas lietas. Tur var nelīdzēt nekādi psihoterapeiti, tas nekādi var neliecināt par depresiju, vnk ir tas bezmiegs dažādu situāciju rezultātā. Kuras bieži nevar tik vienkārši atrisināt, lai šī bezmiega nebūtu. Un bieži bezmiegs nemaz nav bezmiegs, bet nespēja aizmigt pēc pavēles un celties pēc zvana.
Ja dzīve dzen, ne reti vajag kādus aizmigšanas palīglīdzekļus. Nevajag arī baidīties, ka pie tiem ļoti pierod. Ja ilgāk lieto, varbūt nelietojot pāris naktis ir caurāks miegs, bet tas arī viss.
Tā ir AD industrija, kas iegalvo pretējo.
Pirms sāk lietot tos, ir vērts palasīt, kā te daudziem iet ar atmešanu.

Un tāpēc visumā vienīgais, ko var darīt- ir mācīties atslābināties.
Kā grāmatā "ēd lūdzies mīli" rakstīts- psihoterapeits var atrast cēloņus, bet tos novērst spēj garīgas prakses.
aberz
Re: bezmiegs
06.11.2010 02:19
strawberry Rakstīja:
-------------------------------------------------------
nelietojot pāris naktis ir caurāks miegs, bet
> tas arī viss.
> Tā ir AD industrija, kas iegalvo pretējo.
> Pirms sāk lietot tos, ir vērts palasīt, kā te
> daudziem iet ar atmešanu.
>

+ šeit es piekrītu
man ir pieredze ar miegu un nemiegu liela, es tikai zinu to, ka zāles nevaig lietot, nevaig gulēt mazāk kā 3 vai 4 stundas
(ja neuļ nakti bet rīt jastrādā, un ir iespēja gulet 1 stundu, tad labāk to nedarīt būs sliktāk)
miegs ja nenāk, vaig balderjāņus dzert vai vienkārši negulēt, lasīt grāmatu vai kautkodarīt, un prāts aizmirsīs ka neneāk
miegs n aizmigs, miegs ar zālēm ir tukša laika tērēšana jo tas ir cits miegs negulēts...
miegam ir liels ieradums, miegs nenāk ja maina dienas ritmu vai dzīvokli vai kautko tādu
neizgulēties cilvēks nevar, tas nav iespējams....

zāļu lietas sākas ar pirmo tableti, miegam, tad kafija lai nav miegs, tad nervi stress jo negulejis, tad atkarības nav,
labak lieto AD, tad nu kā tu lieto AD tev ir jau pazīmes ka tev VD un tad tev vaig arī drusku leponex miegam
a tu zini tad taču trankvilis bet nekas 1/4 tabletes dienā... tad pamaina AD un kamēr mainās tāds sviests galvā
ka šizofrēnijas dianoze un tu jau ārdies un tev atkal riktīgi jaglušī ar trankvili jo ārstam bails ko sadaŗījis ka nesanāk ziepaes
bet esot īpaši miega ārsti un miegam ir liela nozīme

bucas
Re: bezmiegs
06.11.2010 11:38
atzīšos, ka es laikam zinu, kas mani visu šo laiku ir satraucis (kāds ir iemesls bezmiegam) - piedzīvoju krīzi attiecībās un šo ilgo laiku mocījos ar vainas apziņu (jāpiebilst, ka šī lieta vēl nav izrunāta ar attiecīgo cilvēku, jo es laikam vienkārši baidos viņu pazaudēt - līdz ar to mocos pārmetumos, slīgstu apātijā un te arī mans "brālis" bezmiegs uzradās). protams, ar galvu saprotu, ka vienkāršākais veids ir atklāti izrunāties, bet te man trūkst tā spēka. ir arī citas likstas iz dzīves - neapmierina darbs, neapmierina tas, ka esmu zaudējusi motivāciju cīnīties..
esmu dzirdējusi par metodi - psihoanalīze un kāda kolēģe teica, ka tas varētu līdzēt. es pietiekami labi saprotu savas vainas, bet man nav iekšējās pārliecības kaut ko mainīt un tas noved pie sekām, kuras es mēģinu risināt cerot, ka pats viss kaut kā saliksies pa plauktiņiem.
bezmiegs mani satrauc, jo man nekad nav bijušas problēmas ar gulēšanu (miegs ir trausls, bet gulējusi esmu labi). vai tiešām viss ir tikai galvā un šī problēma zudīs, ja es vērsīšos pie kāda speciālista?
Re: bezmiegs
06.11.2010 13:57
psihoanalīze ir visvecākā un visdziļākā psihoterapija, laikam 3 vai 4 reizes nedēļā. Latvijā to praktizē Pancs, Švarcs, Plūme, Cerava, Burova, šķiet, arī; varbūt vēl kāds mācās, varbūt kādu nezinu vai aizmirsu.

Tātad tur vajag diezgan daudz naudas un laika, jo jāiet bieži. Vari palasīt Kimas Besindžeres, Vudija Allena, Bernardo Bertoluči pieredzi šai jomā, padomā, vai Tev tas ko izsaka.

ir jau arī psihoanalītiskā psihoterapija, kas nav tik bieža un tātad arī lētāka.

te ir daži padomi, kā sievietei atrast sev piemērotu psihoterapijas metodi:

http://woman.delfi.lv/archive/article.php?id=1538536

te drusku diskusijas par psihoanalīzi

http://www.youtube.com/watch?v=g3DiJLt6lFg&feature=related

visu nosaka tas, kāds personības tips esi, ko pati gribi, kas patīk, kas uzrunā, nav nekādas objektīvas patiesības, kāda metode Tev jāizvēlas un vai vispār jāizvēlas psihoterapija.

man patiesībā arī rastos jautājums, kāpēc Tu strāda netīkamu darbu, kādas Tev tur perspektīvas, kāds vision nākotnei. visas dzīļu psihoterapijas var palīdzēt sasniegt mērķi, kādu gribi, mainīt sevi, kāpēc ir tāda vainas sajūta? par ko? psihoterapija palīdz atbildēt uz šiem jautājumiem. bezmiegs noteikti zudīs, bet cik ātri, to gan neviens nevar pateikt. atkarīgs, cik dziļi esi sevī samudžinājusies.
Re: bezmiegs
06.11.2010 16:46
paldies, Runcene par tik izsmeļošām atbildēm. arī pārējiem - pateicos par atsaukšanos :)
dikti jau gribētos pašai sakārtot to bardaku, bet jebkurā gadījumā noteikti, ka vieglāk būtu, ja kāds speciālists palīdzētu.
aberz
Re: bezmiegs
06.11.2010 18:52
kapuce Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> paldies, Runcene par tik izsmeļošām atbildēm.
> arī pārējiem - pateicos par atsaukšanos :)
> dikti jau gribētos pašai sakārtot to bardaku,
> bet jebkurā gadījumā noteikti, ka vieglāk
> būtu, ja kāds speciālists palīdzētu.

:-)
bet tikai tādu, kam ir ko parādīt + rezultātu, kam palīdzēts un vēlams
lai aŗī pašam būtu ar miegu un zāļem kārībā
es guļu labi, stāstu kā tieku galā.....

īstenībā viss pats sakārtojās, tikai vaig "ustanovačku" galvā turēt
ka viss būs labi

atbilde nāk + kaut vai ārsta izvēļe vai veikala plauktā zemabziņa pasaka
kāda viela trūkst vai jāiedzer karsta šokolāde ar medu vai siltu
pienu ar sviesta piku un visas lietas.... vai labu konjaku no īstajiem vīna
laukiem, miers, sapņi un viss labais salds kā kokosrieksts .....
bišu vaska svece auras sakārto vai kautkas vienkāršs kā ritenis kas
griežās uz visu labo........:-)

bucas
Re: bezmiegs
14.11.2010 22:43
aizgāju pie ģimenes ārstes. pastāstīju par miega problēmām un to, ka tāda raudulīga arī esmu pēdējā laikā - viņa diezgan pārliecinoši uzstādīja diagnozi - depresija.
vēlas man izrakstīt antidepresantus, bet es bīstos, jo stāsti par atkarību no viņiem ir diezgan bieži dzirdēti. nezinu alternatīvas, jo līdzekļi, lai regulāri apmeklētu psihoterapeitu (skaidrs, ka puse no problēmām ir galvā) man nav :(
vai man dzert zāles, es nezinu...
ģimenes ārste man zinoša un laba, bet vai tiešām no īsas vizītes var nospriest to vai pacientam jādzer zāles?
Re: bezmiegs
14.11.2010 23:34
Man arī savulaik likās, ka psihoterapijai naudas nav. Bet, kā gudrie saka, tas, kas grib, meklē iespējas, kas negrib - aizbildinājumus. Protams, es saprotu, mēdz būt situācijas, kad naudas nav vispār. Bet zāles taču arī kaut ko maksās.
Un par samērā lētu vai pat bezmaksas palīdzību te forumā jau ir malts bez gala.
Re: bezmiegs
14.11.2010 23:36
ko citu no ģimenes ārsta var cerēt? pārējais jādomā pašam. literatūrā visādi pētnieki no visādām filozofijām pārsvarā uzskata, ka bezmiegs ap 100% liecina par depresiju. bet to pierādīt, protams, nevar. psihiatrijā vispār darbojas tikai pēc sūdzībām jeb, gudri sakot, pēc klīnikas. nekādu analīžu jau nav.

mans viedoklis (nezinātnisks), ka tās var būt arī bailes, izmisums, bažas, raizes utt.

antidepresanti nav smagas nervu zāles, ja vien izdodas atrast īstos (bet ģ. ā. to ne vienmēr prot, jo šo zāļu ir diezgan daudz). atkarība ir vairāk psiholoģiska, jo zāles parasti palīdz, un cilvēks baidās, kā bez tām dzīvos. tāpēc jau paralēli iesaka psihoterapeitu vai citas metodes, kas efektīvi un paliekoši palīdz sevi izprast un mainīt. man nebija nekādu problēmu tos pārtraukt, bet, ja neko ar sevi nedara, tad gan tāda zāļošanās vien būs.

bet varbūt vari pamēģināt ar stilnox, somnolu, varbūt vari iemigt un gulēt (aizmigšanas līdzekļi, ko piemin strawberry). parunā ar ārsti. AD vienmēr var pagūt, un ārsts neko nevar uzspiest. medicīna nav vienīgā atbilde uz šīm lietām.

es patiesībā arī lielu laiku iztiku ar ģimenes ārsti, jo man vispār nepatīk bioloģiskā psihiatrija kā suga, filozofija novecojusi + atmosfēra nomācoša + vēl šis tas. apciemoju privāto tikai tik ilgi, kamēr bija bezizeja un arī, kamēr nauda atļāva. kad nauda vairs neļāva (krīze, nozare, kur strādāju, gandrīz bankrotēja, uzreiz nevarēju pārslēgties), nokļuvu valsts kantorē, bet, manuprāt, tas ir vāks... man palika sajūta, ka viņiem nav citu variantu, ka visiem ir šizofrēnija. attieksme ļoti cilvēciska un jauka, bet viss pasākums kā komplekts bija, es atvainojos, pizģ**. varbūt pārstrādājušies, nezinu, bet tādu darbošanos ar sevi es vairāk negribu...

tā kā izsver pati visus ieguvumus un zaudējumus, bet antidepresanti nav nekādi lētie, es teiktu, ka cena ir neadekvāta, tāpat jārēķinās ar izdevumiem + ja godīgi, man šķiet, ka efektivitāte ir krietni pārspīlēta. nav tā, ka vispār nelīdz, bet ne nu perfekti. tāpat ar kaut kādām sajūtām būs jāsamierinās + var būt blaknes.



Edited 1 time(s). Last edit at 14.11.2010 23:40 by Runcene.
Re: bezmiegs
17.11.2010 16:58
Labu miegu dod kvetiapīns(kventiax,seroquel)
Re: bezmiegs
23.11.2010 23:17
Daudz svaiga gaisa un fiziskās aktivitātes un mērens nogurums dara savu. Pirms gulētiešanas noteikti nevajadzētu skatīties televizoru vai strādāt ar datoru. Nevajag iet gulēt, ja nenāk miegs. Nav svarīgi cik stundas ir nogulētas, bet kāda ir miega kvalitāte. Ir cilvēki, kuriem pilnīgi pietiek ar 4 stundām. Pirms gulētiešanas var pamēgināt uzvārīt asinszāļu tēju un lietot to kopā ar balderjāņiem. Vēl labi pirms gulētiešanas lietot bergamota, lavandas un tējas koka ēterisko eļļu. Tējas koka ēterisko eļļu nedrīkst lietot, ja mājās ir kaķis, jo kaķim tas var beigties bēdīgi.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 9 pieskaita 14?
Ziņa: