psihiska saslimšana

Aizsāka nature 

nature
psihiska saslimšana
14.10.2013 00:09
Sveiki,
Manai mammīte diagnosticēta šizofrēnija, principā f 20.9 diagnoze. Psihiatrs izrakstījis rispoleptu 1mg un cyclodolu 3xdienā. Zāles, - cik no malas novēroju iedarbojas labi. Atgrieza atpakaļ vecajās sliedēs. Tikai, acīmredzot, sākas problēmas ar blaknēm - visu laiku ir aizlikts deguns, vai nu alerģija uz medikamentu vai arī blakne, ir arī svara pieaugums, bet no visiem kreņķiem ir atmetusi smēķēšanu, tas viss kopā. Psihiatrs teica šie medikamenti kā minimums būs jālieto gadu. Saka, ka šis ir labākais, ko var piedāvāt. pakonsultējos ar vēl citu psihiatru arī saka, ka labas zāles, kas palīdzēs un aizliktais deguns ir iespējama alerģija. Sakiet, kādam varbūt ir bijis līdzīgi lietojot šo medikamentu, varbūt ir mēģināts mainīt uz kādu jaunākas paaudzes preparātu. Cik te palasījos nekādas labās atsauces par rispolept nav.
Paldies :)
bmw
Re: psihiska saslimšana
14.10.2013 09:02
Instrukcijā saraksta visu iespējamo no blaknēm,tā ka-to īpaši nevajag ņemt vērā.
nature
Re: psihiska saslimšana
14.10.2013 10:40
Jā, ja tas būtu tikai sarakstīts un nekas no tā nebūtu, būtu lieliski. Bet ir svara pieaugums, ir menstruālā cikla traucējumi, tas aizliktais deguns. Vienkārši gribu mammai palīdzēt. Un noskaidrot, vai ir kāds analogs medikaments? Visur, kur runājam neviens neko par savādākiem medikamentiem nerunā, tikai ,ka jādzer šie.
Re: psihiska saslimšana
14.10.2013 11:22
Aizved mammu uz privātu konsultāciu pie dr. Birutas Kupčas. Viņa ir labākā šizofrēnijas eksperte Latvijā.

Bet visām neiroleptikām ir līdzīgas blaknes, ne uz ko ļoti dižu neceri; neiroleptikas novērš smagus smadzeņu bioķīmijas traucējumus, bet tādējādi iejaucas arī visā cilvēka hormonālajā sistēmā.

Šajā grupā vēl nav sevišķi daudz tādu zāļu, kas darbotots ļoti selektīvi tikai uz attiecīgo traucējumu. Ir eksperimentālās stadijas, bet līdz dzīvei tur vēl tālu.

Bet, kā jau teicu, varbūt dr. Kupča var kaut ko izdomāt.
shadow
Re: psihiska saslimšana
14.10.2013 15:24
man arii no neiroleptiskiem medikamentiem ir aizlikts deguns, es lietoju deguna pilienus :( vinji vnk sashaurina asinsvadus degunaa un izraisa aiztuukumu taadaa veidaa.
svars man klaat nenaaca, bet saldumus gan baigi gribeejaas.
un jaa- Runcene pareizi saka VISAAM neiroleptiskajaam ir liidziigas blaknes, dazhaam vairaak, dazhaam mazaak, neskatoties uz to- jaunaas vai vecaas paaudzes... protams, es uzskatu, ka labaak lietot jaunaakas paaudzes med..
bmw
Re: psihiska saslimšana
14.10.2013 18:33
Runcene Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Aizved mammu uz privātu konsultāciu pie dr.
> Birutas Kupčas. Viņa ir labākā šizofrēnijas
> eksperte Latvijā.
>
> Bet visām neiroleptikām ir līdzīgas blaknes,
> ne uz ko ļoti dižu neceri; neiroleptikas
> novērš smagus smadzeņu bioķīmijas
> traucējumus, bet tādējādi iejaucas arī visā
> cilvēka hormonālajā sistēmā.
>
> Šajā grupā vēl nav sevišķi daudz tādu
> zāļu, kas darbotots ļoti selektīvi tikai uz
> attiecīgo traucējumu. Ir eksperimentālās
> stadijas, bet līdz dzīvei tur vēl tālu.
>
> Bet, kā jau teicu, varbūt dr. Kupča var kaut ko
> izdomāt.

interesanti......neiroleptiķi iejaucas hormonu sistēmā,bet ārstē šizofrēniju.....citi uzskata,ka šizofrēniju izraisa tieši hormonu sistēmas traucējumi...nu-varbūt vēl kāda ķīmija smadzenēs sviestā aiziet,ja šizofrēnija sākas...bet tomēr jautājums-vai šo ķīmiju nevar sakārtot savādāk.....ir vai nav taisnība ka ar vitamīniem un mikroelementiem to var izdarīt...
Jebkurā gadījumā-lielas C vitamīna devas samazina histamīna līmeni un arī-stresa hormona kortizola līmeni.....interesanti kāds ir kortizols šizofrēniķiem....būs jāpameklē kāda infa...
pingvins
Re: psihiska saslimšana
15.10.2013 09:58
Vai tiešām tā pēkšņi saslima ar šizofrēniju? Un agrāk nekādas pazīmes, aizdomas?
Kas attiecas uz zāļu blakusparādībām - ticiet man, minētās ir sīkums salīdzinājumā ar to, ko var nodarīt pati slimība...
nature
Re: psihiska saslimšana
15.10.2013 22:16
Liels paldies par atbildēm.
Jā, lai kā neliktos slimība atnāca pie mums pēkšņi. Saku pie mums tāpēc, ka ar māsu ļoti mīlam mammu un mēs beigu beigās pārdzīvojām vairāk kā viņa.
Varbūt to nevar īsti nosaukt par pēkšņu, jo pirms četriem gadiem, mammai bija kaut kāda epizode, kurai īsti nepievērsām uzmanību, iztika bez ārstiem (tikai ģimenes ārsts) un zālēm, viss bija kārtībā pāris gadus, līdz šajā vasarā mammai laikam viss bija sajucis pilnīgi, dzīve nav viņu lutinājusi un par cik viņa ir jūtīga, šoreiz laikam tiešām visa bija par daudz.. viņa neizturēja. Laikam kādas balsis viņu dīdija un iespējams bija arī halucinācijas. Teica, ka mēs viņu indējam, praktiski neko neēda, nedēļas laikā ļoti nokritās svarā. Man gribot negribot, protams, pakonsultējoties ar attiecīgajiem speciālistiem, nācās mammu aizvest uz Strenčiem, tas mūsu dzīvesvietai bija vistuvākais variants. Nezinu, ko ar viņu izdarīja, bet triju dienu laikā no mammas tas dēmons bija izvilkts ārā.. viņa bija mūsu ierastā mammīte. Pēc kā noteica viņas ārstēšanas kursu nezinu, jo ārste - psihiatre noklausījās tika manu stāstīto, nekādi papildus izmeklējumus (piem. encefalogramma, analīzes) neveica. mamai ir bijusi liela galvas trauma. Apmēram trīs nedēļas mana mamma tur sabija, ciemošanās laikā prasīju ārstei kāda diagnoze, kāda saslimšana mammai ir, viņa tik atcirta - nervu saslimšana, it kā es būtu mazs bērns, ka viņa ir slima, un ka viņai ir ilgi jāārstējas. Bet nu es tak redzēju, ka mana mamma nav uz pusi tik slima, kā citas sievietes viņas nodaļā. Tā izrakstoties dabūju no receptes noskaidrot šo f 20.9 .
Kā jau minēju jālieto rispolept un ciklodols. Mammai viss ir labi nu jau divus mēnešus. Ļoti satraucos, iedomājoties par domu vien, ka iespējams būtu tur jāatgriežas, jo tas ir pārāk smags pārdzīvojums, gan priekš manis, gan priekš mammas.
Mammai ir 47 gadi, viņa ir ļoti kustīga, lauku mājās ir jāveic daudz darbu, ceru,ka zāles viņai tiešām palīdzēs. Viena cita psihiatre teica, ka iespējams mammai ir pārējas vecums, menopauze tuvojas, vajadzētu pārbaudīt vairogdziedzeri, varbūt tur viss ir saistīts.

Par to aizlikto degunu, jautāju vienam speciālistam , ieteica, palietot parasto tavegilu vai zirtex, nezinu, bet zinu, ka deguna pilienus tiešām nevar visu laiku paralēli lietot, dabūs gļotādas atrofiju un nejutīs smaržas vai vēl ko trakāku. Un jā, arī man jau teica, ka šīs blaknes vēl esot tāds sīkums :)
pingvins
Re: psihiska saslimšana
16.10.2013 09:19
Jocīgi, ka galvas trauma tika atstāta bez ievērības, tā var dot visādus brīnumus. Vēl mammai noteikti palīdzētu psihoterapeits, ja, protams, ir iespējas. Lai viss labi!
Re: psihiska saslimšana
16.10.2013 10:09
Bijusī galvas trauma, pārejas vecums un arī iespējamās vairogdziedzera problēmas derētu gan paskatīt. Ir vērts aiziet ar mammu pie neirologa (encefalogramma!) un endokrinologa (vairogdziedzera hormoni), bet vairogdziedzeris varētu būt vairāk kā sekas no ilgstošā stresa un pārmērīgā jūtīguma; vismaz ir viens tāds viedoklis medicīnā.

Jums ar māsu savstarpēji vajag droši runāt par šo uztraukumu un raizēm, varat aiziet arī pie psihologa, dažas pašvaldības piešķir bezmaksas krīzes vizītes, tas derētu Jums pašām, lai "nepārdegat", jo šī lieta nav iesnas, kas ātri pāriet.

Vispār tas, ka zāles palīdzēja, norāda, ka gluži aplami nav rakts.

Mamma degunam varētu pamēģināt deguna eļļas, kas ir higiēnas līdzeklis un nebojā gļotādu. Pretalerģijas līdzekli arī vienmēr nelietos. Ja der un ir pieņemamas skuju koku eļļas, tad labs un diezgan lēts ir, piemēram, lorozols, gļotāda nebūs tik sausa, bet ir vēl arī citas eļļas, kuru piegāde mainās, precīzi nepateikšu, var vienkārši jautāt aptiekā.
Re: psihiska saslimšana
16.10.2013 22:25
Jā, mēs taisāmies palēnām veikt visas nepieciešamās analīzes un izmeklējumus. Jāaiziet gan pie ģimenes ārsta, ar ko mums nav paveicies un kas atrodas mazā lauku miestā, tiem, protams, patīk mēļot, un nedo Dies, vēl pa visu ciemu nez ko runā..

Mums ar māsu ir noveicies, ka esam viena otrai, jo mēs visu izrunājam ,mums ir labi radinieki un draugi , kas visu šo saprot un mums ir ar ko izrunāties, bet mana empātijas spēja, laikam ir tik liela, ka likās, viss, kas notiek ar mammu - notiek arī ar mani. Varbūt tāpēc, ka es biju tā, kas veda viņu uz slimnīcu, es biju visā iesaistīta.. Bija ļoti smagi, tā sāpēja sirds un vēl joprojām ir liels satraukums, bet zinu, ka viss būs labi :) Uztrauc arī tas, ka mamma lauku mājās ir praktiski viena, un mēs ar māsu esam Rīgā, studējam un nevaram pie mammas palikt tik ilgi cik gribētos, nevaram arī savu dzīvi pakārtot viņai, jau tā no malas draugi saka, ka visu pakārtojam viņai, bet es tur neko nevaru padarīt.. Varbūt tiešām ar kādu jāparunā, bet Latvijā psihologiem neticu, tāpat kā psihoterapeitiem, kuri ir tik dārgi, un, kad esi nonācis līdz sarunas kulminācijai ir jāpārtrauc saruna, jo noteiktais seansa laiks ir beidzies..

Man mājās ir tējas koka eļļa, to lietojam, kad nāk iesnas, varbūt tā derētu, par tām eļļām jāpadomā, galvenais, lai var paelpot.

Paldies, Jums visiem par atbildēm. Tiešām mūžu dzīvo, mūžu mācies, rakājos pa visiem portāliem, un par šo pavisam nesen uzzināju. Diskusijas tik interesantas, var pat tik labas lietas iegūt sev :)
Paldies, vēlreiz :)
Re: psihiska saslimšana
17.10.2013 10:48
Šeit ir viens nedārgs psihoterapeits:

http://www.psihoterapeits-blumbergs.lv/

Pie viņa ir gājuši man labi zināmi cilvēki, un viņš ir ieguvis izglītību ārzemēs. Lai izdotos sarunas sākumā pateikt būtisko, vari mājās pierakstīt bloknotā. Tur ir vajadzīgs mazliet treniņš, par to nekrīti panikā, sākumā tā iet visiem vai vismaz daudziem. Psihoterapeits ir labs ar to, ka tas ir profesionāls skats no malas, jo pats visos uztraukumos nepamana daudz tādu lietu, kas ir ļoti svarīgas gan Tev, gan māsai, gan arī mammai.

Ja tomēr negribi, varbūt padomā par meditācijām: www.miervidi.lv Ir arī vēl citas vietas, bet par šo droši zinu, ka tie nav šarlatāni.

Bet vispār tas ir ieguvums, ka Tev ir labi tuvinieki, bet pašas psihiskās stabilitātes dēļ ir vēlams iemācīties ar mammu nesavienoties, jo viņa tomēr ir cits cilvēks, Tu vari to nepanest. Ja būsi mazliet distancētāka, arī labāk palīdzēt varēsi. Un viņa nav mazs bērns.
Re: psihiska saslimšana
03.12.2013 17:32
Sveiki, atkal paceļu savu veco diskusiju.. No šodienas manai mammai nomainīja rispolept medikamentu pret abilify.. Vai kāds var padalīties ar atsauksmēm vai novērojumiem par blakusefektiem?? Protams, internetā , it sevišķi ārzemju mājas lapās salasījos ļoti daudz negatīvas lietas, pat video saucienus, ne tos labākos. Satraucos.

Paldies, jau iepriekš.
Re: psihiska saslimšana
03.12.2013 19:02
Cerams, ka te ienāks kāds, kas šīs zāles lieto, bet, kamēr tas nav noticis, varu teikt tikai to pašu, ko iepriekš: diemžēl šizofrēnijas ārstēšanai paredzētās zāles visas ir ar kaut kādām blaknēm, bet tās ir mazākas nekā, piemēram, pirms 20 gadiem.
Re: psihiska saslimšana
03.12.2013 22:17
Jā, ļoti ceru, ka kāds šeit ienāks un padalīsies ar info. Latviski internetā praktiski neko nevar atrast.
Saprotu, ka viņām visām ir tās blaknes, bet tomēr gribētos to optimālāko un labāko mammai.
Manai 12 gadīgai meitai izrakstīja abilify,jo no citām visādas blaknes,bet arī no šitām viņai nāk miegs un naktī nemierīgāk guļ,bet tā cik labi iedarbojas neko nevaru pateikt.Mums viņas izrakstīja it kā Bipolāro traucējumu dēl.Reizēm rodas liels i8zmisums,ka bērnam jādod tādas zāles.Bet viena daktere teica,ka tā miegainība pāriešot agrāk vai vēlāk un tad tikai varēsim baudīt abilify pozitīvo iedarbību.Vēl mūsu psihiatre izrakstīja Cikladolu,jo tas noņemot blakusparādības,bet es viņai tās nedodu.
Re: psihiska saslimšana
03.03.2016 08:56
Noteikti dod, citādi ar laiku sāks kratīties un šūpoties, un tas nepāries nekad.
thechemist
Re: psihiska saslimšana
04.03.2016 21:24
Abilify labāk dod, protams, ja pieradīs organisms un nebūs tik izteiktu garastāvokļa svārstību.
Ciklodols lielās devās izsauc halucinācijas, agrāk narkaši lietoja.
Re: psihiska saslimšana
04.03.2016 21:34
Šai gadījumā tas izrakstīts Abilify blakņu noņemšanai, un tās blaknes nav nekāds humors.
thechemist
Re: psihiska saslimšana
04.03.2016 21:39
Seroquel nav labāks no atipiskajiem? Man gan viņu depresijai izrakstīja, bet man nepatika - kā zombijs staigāju, vienīgi ilgi gulēt varēju no viņa.
Re: psihiska saslimšana
04.03.2016 22:15
Katram psihiatram ir sava pieredze un arī savas mīļās zāles.

Pasaulē ik pa laikam uzrodas kāds entuziasma pilns psihiatrijas pacients, parasti ar akadēmisku izglītību psihiatrijā, psiholoģijā u. tml. un veic pētījumus.

Izskatās, ka tie, kam droši vien diezgan nopietnus medikamentus vajadzēs visu mūžu un kuri labi funkcionē, vairāk uztraucas par normāla svara saglabāšanu.

Ir tāda klīniskā psiholoģe Pat Deegan, youtube ir vairāki video, kur viņa pauž viedokli, ka visi neiroleptiķi var sasniegt vienu rezultātu, ka viss jāskatās individuāli utt. Viņai pašai ir pieredze ar halucinācijām, tātad šizofrēnija.

https://www.youtube.com/watch?v=FZnb0nN3-I0
thechemist
Re: psihiska saslimšana
04.03.2016 22:58
Es kad dzēru arī pieņēmos svarā un apetīte neremdējama bija. Tad izlasīju par tardīvo diskinēziju un atmetu. Atipiskajiem antipsihotiķiem mazāk raksturīgs, bet tāpat pastāv iespēja.
Visiem ar šizofrēniju un citām psihiskajām saslimšanām varu no savas pieredzes ieteikt teta hīlingu (theta healing). Der gan tikai tāds dziednieks, kurā pacientam nekas neliekas nepatīkams vai kaitinošs.
alexis
Re: psihiska saslimšana
03.10.2016 09:21
Es dzeru 16mg risperidona dienā. un bez nekāda ciklodola, man nevajag nekādu korektoru. nesaprotu, kur tik mazas devas. vai tas vispār ir efektīvi?
Re: psihiska saslimšana
03.10.2016 16:24
Marija, pietiks reklamēt savu appisēju kantori. Kāst naudu uz psihiski slimo rēķina ir vienkārši pretīgi un amorāli.



Edited 1 time(s). Last edit at 10.12.2017 01:11 by crucial333.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 12 pieskaita 18?
Ziņa: