Kurš no šiem a/d labāks!?

Aizsāka Dana_ 

Sveiki! Vai kādam no Jums ir pieredze par a/d Cipralex un Sertralin??? Kurš jūsuprāt ir labāks ? Vai kādam ir personīga pieredze?
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
09.12.2013 22:55
Man Cipralex (escitalopramum no jebkura ražotāja arī ar šādiem nosaukumiem: Lexapro, Cipralex, Adescilan, Elicea, Escitil, Estan, Nepanil, Norestal) bija ok, tikai pirmās pāris nedēļas baigais miegs un žāvas. Daudzi escitaloprama varianti tagad ir ļoti lēti, Cipralex ir viens no dārgākajiem.

Abi ir vienas grupas (SSRI) AD; Tavs tradicionāli ir šī foruma grūtais jautājums, jo katram mēdz būt citādi, citiem vārdiem, neviens iepriekš nevar pateikt, kā būs, bet parasti vienas grupas robežās AD darbojas apmēram vienādi: palīdz vai nepalīdz.

Man šķiet, ka escitalopramum bija mazliet jaunāks nekā sertralinum (Zoloft, Lustral, Stimuloton, Asentra, Sertraline).



Edited 1 time(s). Last edit at 09.12.2013 23:10 by Runcene.
Re: Runcene
09.12.2013 23:29
Sveika Runcene! Paldies par tavu atbildi! Man lieta ir sekojoša - es vairākus gadus lietoju cipralex, un te pēdējo gadu laikā pēc visādiem kreņķiem, kā rezultātā es sāku dzert diezgan lielu devu Lexotanila. Pēdējā laikā ir sajūta, ka depresija saasinājās! Un te šodien runājot ar ārstu es viņam saku, ka varbūt ad nav īstie, uz ko viņs atbild :"jā, varbūt", un izrakstīja man šo Sertralīnu! Pa dienu 1 tab 100mg iešāvu, un jūtos labi, daudz mierīgāk!
Nav īsti skaidrs par dakteri, kāpēc tāds lēmums?! (atrodos ārzemēs, un tā īsti valodas dēļ kontaktu nevaru uzņemt)
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
09.12.2013 23:58
Dažiem dokiem Latvijā (un arī ārzemēs) ir uzskats, ka nav jēgas mainīt vienas AD grupas robežās (kā Tavā gadījumā SSRI).

Bet nu ja ir ok, tad ir ok....

Lai gan es teiktu tā: ja Tev uzradās lielāks stress nekā līdz šim, ar ko netiec galā, tad vb vajadzēja celt Cipralex devu.
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
10.12.2013 00:59
Bet es pieļauju, ka organisms var arī pie vienas ķīmijas pierast + šādā situācijā nopietni jādomā par psihoterapiju, var sanākt, ka dabūsi tikai likt zāles klāt, dažiem tā notiek.
Re: Runcene
10.12.2013 10:58
Paldies par atbildi.... Ak jā aizmirsu pateikt, ka dr šo zāļu maiņu pamatoja ar to, ka šis Sertralīns ir stiprāks! Vai tā ir???
Re: Runcene
10.12.2013 13:23
SSRI grupas AD panāk to, ka starpšūnu telpā smadzenēs ir vairāk serotonīna; viss atkarīgs no devas.

Arī cipralexam būs starpība, ja lieto 5, 10 vai 20 mg.

Bet, ja depresijas un trauksmes iemesls ir zināms, tad nez vai gudri iet tādu devu celšanas ceļu, jo tas nozīmē arī to, ka neizbēgami kaut kādā mērā tiks nomāktas radošās spējas, aktivitāte.

Protams, ja citādi dzīvot nevar, tad viss paša izvēles rokās.

Par zālēm kopumā psihiatru domas dalās, ir arī tā, ka zāles, kas ir "stipras" vienam, var būt "vājas" otram. Ir cilvēki, kas, piemēram, neguļ pat ar nopietniem neiroleptiķiem (piemēram, (clozapine (Leponex)), bet guļ ar vienkāršu un vecu AD amitriptilīnu.

Runas par "stiprāks" vai "vājāks", manuprāt, ir vairāk tautas līmeņa skaidrojumi, jo katram cilvēkam savs. Cits ir teju grāvī depresijas dēļ, neguļ, neēd, nemazgājas, bet viņam vajag mazu devu, lai pieceltos, kaut citam tai pašā laikā ar vidēji stipru trauksmi, kad viņš vēl ir darbaspējīgs, vajag diezgan nopietnu kokteili.

Reizēm labāku efektu panāk, kombinējot AD ar mazām neiroleptiķu devām; tāpat, piemēram, ir cilvēki, kam depresijai palīdz tikai neiroleptiķi ļoti mazās devās; ir neiroleptiķi, kam piemīt viegli antidepresīva iedarbība.

Tā kā viss ir diezgan relatīvi, katram ārstam ir arī savas "mīļās" kombinācijas, ar kurām viņš ir iemācījies strādāt.

Tāpat ir būtiska paša cilvēka attieksme pret zāļu lietošanas faktu. Ļaudis, kas kompleksē, ka viņiem jālieto medikamenti, reizēm arī diezgan slikti pakļaujas ārstēšanai un biežāk kļūst par invalīdiem. Zāles it kā neizprotamu iemeslu dēļ "nelīdz".

Citiem vārdiem, labam rezultātam ir ļoti svarīga arī attieksme un zāļu lietošana bez traģikas pavadījuma, tas nav pasaules gals, un būs labi.



Edited 1 time(s). Last edit at 10.12.2013 13:29 by Runcene.
shadow
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
10.12.2013 20:31
a pēc cik dienam pāries sliktā dūša lietojot šos AD? vsp pāries kādreiz? jūtos kā grūtniece :D
vismaz domas novēršas :))

Dana tu 100 mg dzer? :0 es jau 50 mg knapi panesu.. bet es nedzeršu mazāk, labāk vemt nekā depresoties!!
man arī bija doma- moš 100 mg iešaut, lai ātrak iedarbojas, bet bail ka izvemšos, pagaidām vēl turos - tomēr jācenšas tablete noturēt sevī, lai iedarbojas :D
Re: Runcene
10.12.2013 21:47
Runcene! Mīļš paldies par tavu atbildi! Tev pilnīga taisnība- tā tas ir, nav vienkārši atrast sev piemērotas zāles!
Tu man liki aizdomāties, kad esot esot pie tā dr tajā brīdi neiedomājos, jo biju satraukusies! Kāpēc viņš kā Tu saki vnk nepaaugstināja Cipraleksa devu, kas man arī šķiet loģiski! Kā Tu domā? Varbūt viņam vnk vienalga un negrib iedziļināties!??
Re:shadow
10.12.2013 21:49
Tas sliktums Tev pāries, bet ne uzreiz! Varbūt kāda nedēļa paies! Bet sāc ar pusīti, un tad pakāpeniski var ņemt vairāk!
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
10.12.2013 23:04
Dana, kāda Tev bija Cipralexa deva?
maira
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 11:32
jāmet nost ķīmiskie AD. Te forumā kādreiz tads autors ar niku bmw laikam par tiem vitamīniem visu laiku runāja. Domāju, ka tikai lobē vitamīnu un mineralvielu biznesu, neticēju tam visam.
Taču varu runat par SAVU pieredzi. No Sertralina man radās maniakāls garastāvoklis, gulēt nevar. Cipralexu ari esmu lietojusi. Ari Cipramilu. Tie neko neārstē.
Atmetu AD un sāku lielā devā lietot B vitamīnu kompleksu "Multi-B Strong" - jebkurā aptiekā var nopirkt. Un klāt ari Magvit.
Ir efekts. Depresija ir prom un var gan koncentrēties, gan produktīvi pa dienu darboties. B vitamīns ir labākais šādos gadījumos un lielā devā. AD ir bizness. Ir atšķirība - Cipralex 15 lati menesim, bet B vitamīns 3 lati.
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 12:24
Ar depresijas diagnozi AD maksā ap 3-4 latiem, jo tie ir valsts kompensētie medikamenti... Ja palīdz vecākās paaudzes amitriptilīns, tad mēneša izmaksas ir ap vienu latu. Ir valstis, kur tos kompensē pilnībā , pie mums 50%; nav obligāti jāpērk cipralex, ir lētāki ģenēriķi.

Bet par B grupas vitamīniem un arī MagneB6 vai MagvitB6 (arī par omega-3) pateiks/pajautās katrs psihoterapeits vai psihiatrs, ja vien iedomāsies un būs tam laiks, tas ir sen zināms, vismaz pati esmu to dzirdējusi desmitām reižu, arī no ģ. ā. un neirologiem, bet visiem nelīdz, tas nu gan ir jāņem vērā.

Ja par cenām, tad vitamīni noteikti būs dārgāki, jo, MagneB6 vajag diezgan daudz, vismaz Ls 15 mēnesī būs noteikti; MagneB6 premium ir izdevīgāks, un vitamīni ir ui cik labs bizness, pazīstu ļoti labi vienu skandināvu uzņēmēju, miljardu bizness.

Ja kaut ko pārdod, viss ir bizness, tikai katram jādomā ko un kā no tā visa gūt izdevīgāko labumu. Man un daudziem forumā arī ir savs bizness, lielāks vai mazāks, bet savs; bizness pats par sevi nav nekāds kauns.

Tad vēl alternatīvā medicīna iesaka 5-HTP, melatonīnu un vēl citus preparātus; man šķiet, mūsdienās informācijas ir ļoti daudz, un tā ir dažāda, katrs var atrast risinājumus saskaņā ar savām interesēm.

Latvijā gan ir ļoti liela kontrole pār visu psihotropo, taču tagad cilvēki ir tik lielā kustībā un saistībā ar ārzemēm, ka, ja vien ir vēlme, aizstājējus noteikti var atrast un izmēģināt. Pie mums psihotropo medikamentu bizness ir saplūdis kopā ar valsts interesēm, un slikti ir tieši tas. Psihiatrijā pacientam maz teikšanas, ļoti liela kontrole joprojām; katrs vecākās paaudzes ārstam uzdotais nepatīkams jautājums var tikt uztverts kā slimības izpausme. Tās ir daudz lielākas problēmas nekā AD kā tādi.
Re: Runcene
11.12.2013 14:21
Visu laiku dzēru cpralex 20 mg, tagad dr lika nomainīt uz sertralinu 10mg!!!!!!!!!!!!
Re: Runcene
11.12.2013 14:27
Dana, tad ir mazliet cita situācija. Doki uzskata, ka celt virs 20 mg nav jēgas, ka ir jāmaina.

Kā jau teicu, manuprāt, organisms pierod, lai gan visparējais psihiatrijas viedoklis tāds nav – to pamato ar faktu, ka daudzi cilvēki visu mūžu lieto vienu un to pašu AD bez devas celšanas.

Bet nav jau nekādu analīžu, ar ko to varētu pierādīt, ir tikai pacienta sūdzības, uz kuru pamata ārsts pieņem lēmumus.

Kāds cits psihiatrs varbūt pieliktu klāt mazo neiroleptiķi nelielā devā, bet nekur psihiatrijas literatūrā nav rakstīts, kā ir pareizāk.

Ir tikai viedokļi, viedokļi, viedokļi.

Tev tagad jāskatās pēc pašsajūtas, nevis pēc tā, ko citi domā, raksta vai lieto.



Edited 1 time(s). Last edit at 11.12.2013 14:28 by Runcene.
shadow
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 14:57
ar depresijas diagnozi kompensē valsts? nē nu normāli, man jau psihiatrs to nevarēja pateikt......... es pirku pa 7 ls :( pat uz receptes bija uzrakstīts depresijas kods.. nu forši vnk..
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 15:10
Shadow

Ja runa par Latviju, F 33 diagnozei 50% kompensē, turklāt noteiktus medikamentus, NVD lapā var izpētīt; benzodiazepīnus (trankvilizatorus, piemēram, nekompensē); ir tādi, ko kompensē visiem, jo īstā cena ir ļoti augsta, visiem (arī kam nav 50% atlaides) DAĻĒJI kompensē, piemēram, kvetiapīnu. Aptiekas to ievēro bez kādas teikšanas, jo visu skatās sistēmā (datorā). Vari palūgt, lai viņi parāda savu reģistru, ko pastiprinājusi valsts, viņiem ir speciālas brošūras.

Man vienam ģimenes loceklim ir ļoti daudz valsts kompensējamo zāļu visādām kaitēm; es parasti visu izpētu un pērku lētākos ģenēriķus, jo viņam arī kompensācija 50%, bet lētākos ģenēriķus gan aptiekas tik naski nepiedāvā, ja vien pats neprasi un nezini, ko prasīt.

Īstās cenas (Ls un EUR, bez atlaides) var apskatīt ZVA tīmekļvietnē, tikai precīzi jāzina nosaukums, par to medijos ļoti daudz bijis rakstīts.
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 15:14
+ kompensējamās zāles drīkst izrakstīt tikai valsts sistēmā strādājošie psihiatri, resp., visu specialitāšu ārsti, kam ir līgumattiecības ar valsti, uz privātpraksēm tas neattiecas, tur viss pēc pilnas programmas, un diagnozei nav nozīmes.

Šo ārstu saraksts arī ir NVD tīmekļvietnē.
shadow
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 15:30
cik es skatījos tad F 32 ir depresija, bet F 33 rekurenti depresīvi traucējumi. tad sanāk ka F 32 nekompensē?
njā būs jāpameklē googlē vai manus med kompensē vai nē.. tad sanāk ka escitalapromu kompensē bet sertralīnu nē???
jā, es arī gribēju pirkt lētākos, apstaigāju visas aptiekas, nekur nekā nebija un nopirku kas bija..
un es eju pie valsts psihiatra
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 16:01
F 32 nekompensē, Tavas dg. tur nav, tā ir "Depresīva epizode":

http://www.vmnvd.gov.lv/uploads/files/51c41005d3a29.pdf

Te ir visi pieejamie medikamenti ar ķīmiju "sertralinum", der jebkurš, kur atbilst Tava deva:

http://www.zva.gov.lv/index.php?id=588&top=588&MEKL_NOS=sertralinum

Google Tu to neatrdīsi, tā ir ZVA (Zāļu valsts aģentūras) datubāze.
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 16:31
Lai uzzinātu, kurus medikamentus kādām dg. kompensē, jāskatās šeit:

http://www.vmnvd.gov.lv/lv/kompensejamie-medikamenti/kompensejamo-zalu-saraksts

un jāspiež uz zaļās saites labajā pusē:

"Diagnožu un kompensējamo zāļu vispārīgo nosaukumu/medicīnisko ierīču saraksts no 2013.gada 1.oktobra"

tad atvērsies excel fails, tikai jāzina medikamenta ĢENĒRISKAIS nosaukums.

Piem. cipralexam tas ir "escitalopramum", un tas jāmeklē ZVA tīmekļvietnē.
shadow
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 16:39
Runcene, nu skaidrs, paldies par info :)
vsp mana diagnoze tā konkrēti ir F 32.11- vidēji smaga depresija ar somatiskiem simptomiem. nu žēl gan ka nekompensē, bet no depresijas var ātri iegūt bipolāros traucējumus dzerot AD, jo sāk palikt super aktīvs :D
vienīgais labāk oficiāli sev tādu diagnozi nepiešūt, jo tad moš mani nekur darbā neņems... :D
man liekas ja es psihiatram godīgi pastāstītu visus murgus, mani no psihenes laukā nelaistu :D jau tā ikreiz, kad aizeju man piedāvā tur paviesoties.. :D
shadow
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 16:48
a ja es dzeršu 2x dienā sertralīnu man darbosies ātrāk un labāk?
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 16:59
Manuprāt, Tu kvalificējies uz F33, jo ne jau pirmā epizode Tev ir, parunā ar doku; un dg. jau nav rakstīta uz pieres.

Par 1x vai 2x dienā gan pie manis nekonsultējies.... :)

Neesmu pat lasījusi šo zāļu aprakstu, un neesmu ārsts.

Ir AD, ko vajag tikai reizi dienā.
Re: Runcene
11.12.2013 19:53
Tikko pamanīju kļūdu savā iepriekšējā komentā. Cipraleksu nomainīju uz Sertalīnu 100mg nevis 10mg, kā uzrakstīju!
Aizmirsu piebilst, ka uz naktu, lai aizmigtu dzeru Lexotanīlu 6-10mg...
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 19:58
Man piemēram no tā lexotanila ne silts ne auksts, vienīgais ar Stilnox varu aizmigt
maira
Re: Runcene
11.12.2013 20:28
-- Danai--

Sertralīns 100mg ir diezgan liela deva, parasti 50mg ir standarts, jo pat ar šiem 50mg daudzus saaktivizē par daudz un beigās no depresijas iebrauc mānijā. Un arī ar aizmigšanu ir problēmas.
Miegam Lexotanila vietā labak savam ārstam pavaicā Lorafen 2,5mg. Tas ir trankvilizators, ko tieši izraksta miegam. Lexotanils ir vairak dienas trankvilis.
shadow
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 20:32
man no stilnox (tiesa ar citu nosaukumu bet aktīva viela tā pati) rādījās halucinācijas... sākumā likās interesanti, bet piebesīja, īpaši kad kāds visu laiku manā galvā diskutē par kkādu sviestu un vēl komentē manas domas :D tad vel visi tie kustīgie priekšmeti, dzīvās mēbeles utt :D

a trankviļi nebojā AD efektu? naktīs reāli nenāk miegs, bet ja izdzeru tranviļus (dubultdevu kas jau tā īpaši nelīdz) no rīta ir reāli slikts garīgais.. a naktī baigi labais.. dažkārt liekas- nu moš tad izmantot to, ka tik labas darbaspējas naktī un negulēt, bet tas jau nav īsti ok.. lai gan.. var pa dienu pagulēt kādas 3-4 h..
izdomāju dzert 2x dienā AD, nekas slikts nenotika :)) man vnk nepatīk ka no rīta ir depresija
shadow
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 20:34
Maira, mānijai nav ne vainas, ir tik daudz enerģijas, tik labs garīgais, tik labas darbaspējas. tikai žēl ka tas viss izbeidzas kkad. vienīgais tad citiem ļoti krīt uz nerviem ar savu nemitīgo muldēšanu :D
Re: Kurš no šiem a/d labāks!?
11.12.2013 20:45
Ar Stilnox ir tā ka labāk datoru, telefonu turēt pa gabalu kad iedzer tās zāles, no rītiem ir nācies brīnieties ko esmu sarakstijis cilvēkiem :D tā kā pālī.....Lorafen ar ir lietots, ar ne silts ne auksts.... kādam jau iedarbosies :)
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 8 pieskaita 16?
Ziņa: