Medevakuâcija no Polijas buru kuìa

Aizsāka Dr.asist. Raimonds 

Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 16:49
KMC koordinç medevakuâciju no Polijas buru kuìa

2005.gada 8.septembrî KMC Operatîvais medicîniskais
dienests kopâ ar Jûras spçku Krasta apsardzes dienestu (MRCC) koordinçja un vadîja smagi cietuðu jûrnieku medicînisko evakuâciju no Polijas burukuìa, kas atradâs 30 km no Venstpils.

Kâ pl.18.22 KMC dispeèerdienestu informçja Jûras spçku Krasta apsardzes dienests, uz Polijas mâcîbu burinieka noticis nelaimes gadîjums, kurâ traumas guvuði 3 jûrnieki, (viens no viòiem - ïoti smagâ stâvoklî) un ka no kuìa lûgta medicîniskâ evakuâcija.

Vçl pçc brîþa MRCC informçja, ka ðim nolûkam droði var izmantot Krasta apsardzes helikopteri, kurð tieði tobrîd atrodas Ventspils lidostâ.Tika izlemts, ka glâbðanas darbîbâs iesaistâmi vietçjie resursi.

Lai gan KMC bija gatavs nekavçjoties sûtît uz Ventspili savu reanimâcijas brigâdi, laika ekonomijas nolûkâ izdevîgâk bija izmantot Ventspils NMP palîdzîbu.Tâdçjâdi jau 18.32 KMC sazinâjâs ar Venstpils NMP un informçja, ka nekavçjoties nepiecieðams uz lidostu nosûtît brigâdi.

Diemþçl palîdzîbas sniegðana tika kavçta - Ventspils mediíi bija gatavi rîkoties, ja cietuðais tiktu nogâdâts no kuìa Ventspils lidlaukâ, taèu tie atteicâs lidot, jo neesot apmâcîti veikt glâbðanas darbus uz ûdens.

Ðajâ situâcijâ glâbðanas koordinatori nolçma medevakuâcijâ iesaistît 2 Polijas kuìa ârstus, kas ar helikopteri arî pavadîja cietuðo uz Rîgu.

Katastrofu medicînas centra direktors Mârtiòð Ðics uzskata, ka Ventspils neatliekamâs medicîniskâs palîdzîbas mediíu rîcîba, atsakoties lidot ar helikopteri, ir nesaprotama un viòu bailes no ârsta darba sareþìîtîbas lidojumâ - nepamatotas, jo lidojums neapdraud mediíu dzîvîbu un tiem nebûtu jânolaiþas uz kuìa, ja viòi to nevçlçtos. Ðim darbam ir sagatavots helikoptera personâls.

“Ðis gadîjums vçlreiz apliecina, cik svarîgi ir îstenot Neatliekamâs medicîniskâs palîdzîbas pamatnostâdnes, kas ðovasar apstiprinâtas valdîbâ un kas vçrstas uz vienota neatliekamâs palîdzîbas dienesta izveidoðanu Latvijâ”- teica KMC direktors.

Par medicînsikâs evakuâcijas koordinâcijas gaitu varat lasît turpmâk - hronoloìiskâ pierakstâ.

18.32 KMC sazinâjâs ar Venstpils NMP un informçja, ka smagi cietuðâ evakuâcijai no kuìa tiks izmantots helicopters, kas atrodas Venspils lidostâ, ka turp nekavçjoties nepiecieðams nosûtît brigâdi.
18.34 un 18.42 atkal tika zvanîts uz Ventspils NMP, atgâdinot, ka helikopters gaida NMP brigâdi.
18.45 no helikoptera KMC pienâca telefonzvans, ka ârstu brigâde joprojâm nav ieradusies.
18.47 KMC runâ ar Ventspils NMP vadîtâju Marinu Bujçvièu , saòemot atbildi, ka Ventspils NMP brigâde ar helikopteri nelidos.

Sarunâ iesaistâs KMC direktors Mârtiòð Ðics, pârliecinot ka ârstiem nebûs jânolaiþas ar vinèu no helikoptera, ka to darîs apmâcîti lidotâji. Par ârstu pienâkumiem un veicamâm darbîbâm helikopterî sîki tika instruçta M.Bujçvièa, kura beidzot piekrita informçt par visu Venstpils slimnîcas galveno ârstu.

18.57 Ventspils apsola, ka pçc 5-7 minûtçm NMP brigâde bûs lidostâ.
19.05 KMC saòem informâciju no helikoptera, ka Ventspils brigâde ierodas lidostâ.
19.07 KMC uzzina, ka ârsti atsakâs iekâpt helikopterî.

Vienlaikus notiek sarunas ar Gaiïezera slimnîcas uzòemðanas nodaïas deþûrârstu Dr.Anzenu par iespçju, ka cietuðais ar smagu galvas traumu ar helikopetri tiks nogâdâts KS “Gaiïezers”. Tur attiecîgi jâsagatavo helikoptera nosçðanâs laukums un uzòemðanas nodaïa.

19.12 Ventspils slimnîcas galvenâ ârsta vietnieks Olafs Íeòìis informç KMC, ka sagatavota feldðera brigâde, kas ir gatava pacelties ar helikopteru.
19.19 pienâk informâcija no helikoptera, ka glâbçji izlidojuði bez ârstiem.

Tikmçr ar MRCC starpniecîbu KMC ved sarunas ar burinieku. Poïu ârsti snieguði palîdzîbu diviem vieglâk cietuðajiem, tie ataskâs no medevakuâcijas. Tiek apspriests jautâjums par iespçju, ka 2 poïu mediíi, kas atrodas uz kuìa, pavadîtu smagi cietuðo ar helikopteri uz Rîgu. Poïu ârsti piekrît.

19.35 uz kuìa sagaida helikopteri, ievieto tajâ cietuðo un lido uz Rîgu, atstâjot kuìi faktiski bez medicîniskâ personâla.
Tiek precizçta Ventspils NMP brigâdes atraðanâs vieta – tâ paliek lidostâ lîdz nâkamiem norâdîjumiem.
19.56 KMC atkârtoti sazinâs ar KS “Gaïezers ”, informçjot, ka helikopters ieradîsies pl.20.35. Uzòemðanas nodaïas deþûrârsts Dr.Anzens lûdz sazinâties arî ar reanimâcijas nodaïas ârstu Dr. Sokolovu.

19.58 KMC ziòo KS “Gaiïezers ” helikoptera nolaiðanâs laukuma deþurantam par nolaiðanâs laiku.
20.04 KMC informç KS “Gaiïezers ” uzòemðanas nodaïas deþûrârstu Dr.Anzenu par to, ka nepiecieðams reanimatologs, kas sagaidîtu helikopteri uz laukuma.
20.06 MRCC informç, ka Ventspils NMP brigâde var atstât lidostu, par ko tiek paziòots Venstpils NMP.
20.10 un 20.14 notiek sarunas ar KS “Gaïezers” par gatavîbu sagaidît helikopetri ar smagu pacientu.
20.45 helikopters nosçþas un piecu minûði laikâ cietuðais tiek nodots KS “Gaiïezers” uzòemðanas nodaïas ârstu rokâs.

Turpmâko 3 stundu laikâ MRCC un KMC regulâri sazinâs ar slimnîcu, interesçjoties par cietuðâ stâvokli.
http://www.emergency.lv/?lang=lv&ma=0&id=122

------------------------------------------------------------------------------------
Dr.asist. Raimonds 09.09.05 15:51
Loti labi saprotu medikus no Ventspils (ja pasas NMP brigades mediki atteicas lidot, ta ir vinu izvele) jo drosi vien mediki nav apdrosinati un attiecigi sagatavoti. Nesegatavo cilveku biezi ir gruti piespiest stradat neperasta vide, pie tam ja tas ir rucosais milzonis Mi8 helikopteris. ÂRSTNIECÎBAS LIKUMS 1.10 pants. Neatliekamâ medicîniskâ palîdzîba - palîdzîba, ko cietuðajiem (saslimuðajiem) dzîvîbai vai veselîbai bîstamâ kritiskâ stâvoklî sniedz ðâdiem gadîjumiem îpaði sagatavotas (apmâcîtas, ekipçtas) personas ar atbilstoðu kvalifikâciju medicînâ, kurâm saskaòâ ar ðo kvalifikâciju ir juridiska atbildîba par savu darbîbu vai bezdarbîbu un tâs sekâm; -Mediki formali nebija apmaciti darbam helikopteri. Ir tak cilvekiem fobijas... 47. pants. Ârstniecîbas personai ir tiesîbas atteikt pirmo un neatliekamo medicînisko palîdzîbu apstâkïos, kas apdraud ârstniecîbas personas paðas dzîvîbu, kâ arî tad, ja ârstniecîbas persona to nespçj veselîbas stâvokïa dçï. Helekopteris tiek uskatits par paaugstinatas bistamibas objektu. Jazin kad var izkapt un iekapt no ta, ja darit ko nepareizi var gut loti smagas traumas. Jabut vienotai NMP sistemai. Jabut specialiem, dezurejosam tiesi helikopteri stradat apmacitam brigadem un helikopteru punktiem (kaut kas lidzigs Medikopter filma raditam ))). Ir vel dazi panti kuri liek labi azdomaties par notikuso... 34. pants. (1)Medicînisko ierîèu un medicînisko preèu realizâcijas, izplatîðanas, reìistrâcijas, ekspluatâcijas un tehniskâs uzraudzîbas kârtîbu nosaka Ministru kabinets. Ârstniecîbas iestâdes vadîtâjs ir tieði atbildîgs par noteiktâs kârtîbas ievçroðanu ârstniecîbas iestâdç. (2) Cilvçkiem paredzçto medicînisko ierîèu klîniskâs izpçtes kârtîbu nosaka Ministru kabinets. (3)Cilvçka asins un asins komponentu savâkðanas, testçðanas, apstrâdes, uzglabâðanas un izplatîðanas kvalitâtes un droðîbas standartus nosaka Ministru kabinets. 35. pants. Ârstniecîbas iestâdes vadîtâjs ir saucams pie likumâ noteiktâs atbildîbas, ja viòa vadîtajâ iestâdç tiek lietotas medicîniskâs tehnoloìijas, kuras nav apstiprinâtas Veselîbas ministrijas noteiktajâ kârtîbâ. 36. pants. Ârstniecîbas persona ir atbildîga par izraudzîtâs medicîniskâs tehnoloìijas lietoðanu un tâs radîtajâm sekâm.

vienkarði iedzîvotajs 09.09.05 16:16
Man pilnigi ir skaidrs ka musu arsti parveidojas par juristiem un vairak tere laiku savas bezatbildibas aizstaveðanai. Taja vieta lai vienkarði palidzet cietuðiem, atklaja demagoìijas raundu. Skaids ka arsti mak tikai raudat par mazam algam braucot dargos maðinas

Dr.asist. Raimonds 09.09.05 16:26
Neesmu arsts, bet feldseris. Paradet man medikus kuri stradajot uz atras med. palidzibas brauc ar dargam auto? Nejauciet. Vissu viena putra. Pietam es nedzivoju Latvija. Ziniet cik tadu ka es? Laikam ne no labas dzives mediki aizbrauc no valstis. Jus pats varetu iekapt helikopteri bez apmacibas? Sits megina ko darit lietas laba, bet nu valsti nav naudas savu iedzivotaju veselibai. Ugunosanam ir, atrgaitas ramvajiem ir, Gaismju piliim ir, bet medicinai nav...

Nu kadas domas? Tikai ta vesak bez emocijam )))
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 16:54
Nu, es arî nelidotu ar sazin kâdu veríi. Un lai ko neteiktu mr. Ðics piespiest mani to darît nevar. Vediet krastâ un tad izdarîðu visu ko vajag. Lidaparâtâ man drîzâk paðai vajag palîdzîbu :-)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 17:24
Es ari par to runaju.
1. Psihologiski ne katrs gatavs lidot ar helikopteri, ari veseliba visiem atskiriga (es domaju vairak par fobijam, piemeram klaustrofobija;
2. Ar to janodarbojas speciali sagatavotiem darbiniekiem un med. personalam;
3. Jabut pastavigam, dezurejosam gaisa vienibam + aprikots helikopteris;

Dr.Sits vispar dara labu darbu. Vienigais ka vina rokas nav resursu. Butu tadu ka vins vairak, butu labak. Godigi runajot es vinam ticu. Vins visu laiku bore vienu un to pasu, pa savu virzienu un NMP virzienu vispar un uz progressa pusi.



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 17:31)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 17:24
Uh, jau ziòas TV reklamç kâ "ventspilskie vrachi otkazalji v pomoshi poljskomu morjaku". Galvenais ir pareizi pasniegt :-)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 17:27
presse ka vienmer.....
Mr. Shics... Sazin kaapeec tik maaciibaas KMC maaca, ka pacients atbildiigajiem dienestiem ir jaanogaadaa droshaa vietaa (un helikopters neapmaaciitai personai taads nav) un tikai tad medikjiem ir jaasniedz paliidziiba... Bet kaa izraadiities vajag taa nesaprot kaapeec tie nelido... taapeec, ka nav jaalido... personaals paarsvara ababulji pirmspensijas vecumaa lielaako muuzha dalju uz aazhiem nobraukaajushi, a te grib shos lidaparaataa sabaazt. Skaidrs, ka kaajas stiivas.
ineshuks
Nu par tâdiem mediíiem kâ tu,visa Latvija sapòo. :P
Raimonds.
Kur dabuji sitas zinas? Es lasiju, ka info par sito lietu bus Ventspils majas lapa.
No vienas puses pilnigi piekritu medikiem.
No otras puses, ja tas butu kads mans gimenes loceklis...drosi vien lamatu tos arstus...
Bet no tresas puses, daudz kas musu valsti nav sakartots , kapec tad mums nav pieteikami daudz mediku, kas butu speciali apmaciti , apdrosinati utt, lai sniegtu palidzibu sados ekstremalos apstaklos?
Un vel , neesmu specialiste, bet man skiet, ka tik un ta situacija bija atrisinata diezgan ilga laika posma. Sanak ap stundam 2am. Helihopters no Tallinas uz Helsinkiem lido 15 minutes. bet nu sinai lieta drosi vien ir daudz gudraki cilveki par manim.
Novelu, jurniekam veiksmigi izveseloties.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 17:33
http://www.emergency.lv/?lang=lv&ma=0&id=122
Jociigi,vispirms domaa par sevi un tad par pacientu.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 17:41
KMC tika ieguldîtas ïoooti lielas naudas un viòiem ir gan piemçrots ekipçjums, gan arî apmâcîti cilvçki. Tâpat arî ðî struktûra tika attîstîta, lai apkalpotu visu Latviju un ar pilnvaru deleìçðanu vietçjiem mediíiem, laiks nebût netika ietaupîts. Manuprât nevar nosodît Ventspils mediíus par to, ko viòi varbût reâli nemaz nevarçja izdarît.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 17:46
To Teda
Piemeram pacients gul zem elktribas (strava iet tam blakus vai ir uz vina kermena) - ja medikis tuvosies vins tikai apdraudes sevi. Kam vajadzigs liekais cietusais?

Vai vel. No kara medicinas. Ir minu lauks, uz ta gulj ievainotais. Ja vinu ies glabt medikis vins ari var ciest, kurs arstes parejos ievainotos?

Vel - kapec nedrigst medikiem skraidit.
Ir avarija, medikis skrien sniegt palidzibu cietusajiem, nokrit un iegust traumu, rezultats - ir liekais pacients. Bet avarija cietusais iespejams mirs jo palidzet vinam nav kam.

Jus Teda domatu vispirms par sevi vai par pacientu? Nu ta, tikai godigi. Norma ir - pasaizsardzibas instinkti. )))



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 17:48)
Anu
Helikopters no Ventspils izlidoja 19.19 (vai kâdu minûti âtrâk), 19.35 bija pie kuìa - lidoja ~16 min. Toties mediíi tielçjâs 47 minûtes.
Uz Rîgu, protams, lidoja ilgâk, bet Rîga no Ventspils arî ir tâlâk nekâ Helsinki no Tallinas (~80km). Tln - Hls 20 min., nevis 15.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 17:59
Kurs var teikt cik brivas brigades Ventspili bija uz to bridi? Hallo . Intresanti butu to bildi redzet kopuma. Un kads no Ventspils medikiem ir? Kas tur isteniba notika?



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 18:00)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:00
Tauta var sapòot par ko tik negrib. bet ir tâ kâ ir. Un nelidotu lielâkâ daïa. un viòiem to nevar pârmest. lai kâ arî negribçtos.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:02
bet Hipokrâta zvçrest
kauns par tâdiem mediíiem
un vçl algu grib lielâku
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:02
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:04
jums tik smieties par pacientiem
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:05
otto ))) Beidz ))))
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:07
tâ jau viòð ir nevienu kritisku vârdu uszklausît nevarat
uzreiz jâbeidz
Nç, viòi smejas paði par sevi. "nelidotu lielâkâ daïa" - vai lielâkâ daïa ir invalîdi? Es saprotu, cilvçkiem ar fobijâm arî jâçd, bet nestâstiet nu, ka tâdi ir lielâkâ daïa.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:16
Es iekaptu ne tikai helikopteri...ari lidmasina un tanka, un zemudene...)))

Bet nu ja skatities kadi tantuki brauc uz atrajiem... ko lai saka. Vecums, slimibas, bailes... pie tam vel strada skaista dzimuma parstaves lielaka dala.

Bet tadas sievietes un sava darba fanatikes / patriotes ka Dzintra Jakubaneca un Dr.Villere var uz pirkstiem saskaitit...



Ziòojums rediìçts (10-09-2005 14:21)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 18:18
Vispâr jau normâli, ka nelidoja.
Cilvçks, kas nav gatavots sniegt palîdzîbu lidaperâtâ vai uz kuìa un iespçjams vispâr nekad nav lidojis, nevar uzòemties atbildîbu lidot un vçl sniegt kâdam palîdzîbu.
Sçdçtu tur tajâ lidaperâtâ apvçmusies 60 gadîga tante, kas pati bûtu jâârstç.
Neviens normâls darba devçjs arî viòai neïautu lidot.
Tâ ir vasts problçma, ka nav ðâdai situâcijai gatava.
Bçrziòð lai arî lido, tieða viòa atbildîba.
Ja Ventspilî visas ir 60-gadîgas apvçmuðâs sava darba patriotes, tad vajadzçja 1. telefona sarunâ pl. 18.32 skaidri pateikt, ka nav neviena, kas var uzòemties atbildîbu un to izdarît.
To, ka cilvçks nevar uzòemties atbildîbu par otra dzîvîbu, es spçju saprast, bet tad tas ir uzreiz skaidri jâpasaka. Citâdi tas viss process izskatâs pçc kaitniecîbas. Nav normâli, ka ârstu vai ârsta palîgu nepâròem ðâda sajûta, lasot ðo notikumu izklâstu. Vai tieðâm ârsts nezina, ko nozîmç laiks?
Starp citu, helikopters nav nekâds "extrim". Tas ir parasts transporta lîdzeklis, ja atrodies tajâ iekðâ, nevis karâjies pie tâ. Regulârajiem reisiem pat cenas vairs nav îpaðs "extrim".
Peec kaujas visi gjeneraalji. Ieraugot to aparaatu nav briinums, ka paardomaaja.

Un veel- helikopters ierindas pilsonim nav viss parasts transporta liidzeklis.

Nav kaitnieciiba- ir parats ChP aarkaartas situaacijaa. no kljuudaam maacaas. Nezheeliig, bet taa nu tas ir.
Reisâ Tallina - Helsinki biïete maksâ no Ls 60 lîdz 150, atkarîbâ no biïetes klases. Padârgi, bet tomçr parasts transporta lîdzeklis.
Ðajâ reisâ bçrniem, kas jaunâki par 7 gadiem, jâlido pieauguðâ pavadîbâ. Lasi otrâdi: no 7 gadu vecuma var lidot viens.
Pieïauju, ka no 21 gada vecuma par zinaamu samaksu var lidot kosmosaa. Arii parasts transporta liidzeklis? Un zemuudene- arii var.
Bet vai visi to dariitu?
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 19:09
Interesanti kurs no jums zin sito te?

Подходить к севшему вертолету можно только по команде пилота
или после полной остановки несущего и рулевого винтов и только спереди
в пределах видимости пилота.
Для общения с пилотами вертолета существует специальная
международная сигнализация жестами.
1. "Здесь сигнальщик!" - руки вверх, ладони внутрь.
2. "Да" или "Здесь посадка! Мы нуждаемся в помощи!" - руки вверх,
ладони внутрь, ноги вместе.
3. "Нет" или "Посадка невозможна! Мы не нуждаемся в помощи!" -
левая рука вверх, ноги вместе.
4. "Прямо" - руки подняты, согнуты в локтях, ладони назад. Ноги
на ширине плеч. Покачивание предплечьями назад.
5. "Назад" - руки поднимать вперед до уровня плеч. Ладони вперед.
6. "Стоп! Двигатель остановить" - быстрота скрещивания рук
соответствует степени необходимости остановки.
7. "Все ясно!" (Знак "O'K!") - правая рука вперед в кулаке,
большой палец вверх.
8. "Зависнуть!" - руки в стороны, ладони вниз.
9. "Ниже" - покачивание вниз прямыми руками, ладони вниз.
10. "Выше" - покачивание вверх прямыми руками, ладони вверх.
11. "Посадка" - руки скрестить перед собой внизу.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 19:09
Nu te var teikt tâ - mainâs laiki, mainâs cilvçki, tad, kad sabruka Íeguma HES tilts, Rîgas AMPS brigâde brauca turp un 1. brigâde ârsts Fridrihsons laidâs lejâ pie cietuðajiem neko daudz neprasot un nerunâjot, gandrîz katram no AP ir nâcies piedzîvot ko ekstremâlu darbâ - lîst velns viòu zin kur un kâ.
Ir nâcies iet iekðâ "zonâ" un savâkt zeku Ðíirotavâ, ieslodzîto dumpja laikâ, meklçt cietuðo katlu mâjâ kurâ ir tvana gâze utt,utjpr. Arî lidot sanâcis - gan krievu laikos.
Patreiz ir situâcija, kad visi ir palikuði pârgudri - 10x mçra un nevienu reiz nenogrieþ
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 19:13
To miegs.

A varbuut taapeec meera un paarmeera, ka, ja pashiem kas notiks (vot iebirs helikopters juurinjaa, kaa nesen bija) neviens i neatmineesies, ka aarsts kaadam paliidzeet taisiijies. Katrs jau nu domaa pats par sevi.
Pat lidmashiinaa braucot pasazjieri ir apdroshinaati! Vao aarsta dziiviiba/veseliiba ir apdroshinaata? M?
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 20 pieskaita 16?
Ziņa: