Atkal par UB

Aizsāka Beisiks 

Beisiks
Atkal par UB
05.10.2005 15:27
Uztura bagâtinâtâji. Padomâ, pirms sâc lietot[12]
Fragments no veselîga uztura rokasgrâmatas «Dzîvîbas elementi»
Treðdiena, 5. oktobris (2005) 00:02

Daudzi uzskata, ka uztura bagâtinâtâji ïauj taupît laiku un enerìiju. Pie­mçram, var rîvçt burkânus, bet var arî ieòemt mazu kapsulu. Bet vai vienmçr tâ ir?


Uztura bagâtinâtâjus parasti lieto bez ârsta padoma un atïaujas, daþreiz tos lieto ilgstoði un nekontrolçti, neòemot vçrâ kontrindikâcijas, uztura bagâti­nâtâju sastâvâ esoðo bioloìiski aktîvo vielu mijiedarbîbas varbûtîbu un citus faktorus. Latvijâ pagaidâm nav institûcijas, kas nodarbotos ar ðiem jautâju­miem.

Daþi piemçri:

Daudzu uztura bagâtinâtâju sastâvâ ietilpst vitamîni un minerâlvielas, taèu ne vienmçr zinâms, kâdâ daudzumâ. Tajâ paðâ laikâ A un D vit­amîna pârdozçðana ir bîstama. Arî minerâlvielas nav vçlamas cilvçkiem, kam traucçta sâïu maiòa.


Viens no veselîga uztura pamatprincipiem ir mçrenîba. Piemçram, pâr­mçrîgi lietoti dzelzs preparâti var pastiprinât brîvo radikâïu veidoðanos organismâ, tâdçjâdi veicinot novecoðanos un izraisot daþâdas slimîbas, arî audzçjus.


Ïoti daudzas sievietes paðreiz aizraujas ar svara «nodzîðanu». Ðim no­lûkam pat izstrâdâti speciâli uztura bagâtinâtâji, t. s. tauku dedzinâtâji. To sastâvs ir daþâds, sâkot no linolskâbes un beidzot ar caurejas lîdzek­ïiem, piemçram, sennas lapâm (Folia Sennae). Taèu, kâ zinâms, ilgstoða caurejas lîdzekïu lietoðana var radît daþu uzturvielu deficîtu organismâ.
Bromelaîns ir fermentu preparâts, ko iegûst no ananasiem. Tas palîdz sagremot olbaltumvielas, tam ir arî pretsâpju iedarbîba. Bromelaînu iesaka lietot liekâ svara samazinâðanai. Tajâ paðâ laikâ ârstiem ir zinâmi gadîjumi, kad bromelaîns, lietots vienlaikus ar antikoagulantiem, ir iz­raisîjis iekðçjo orgânu asiòoðanu.


Uztura bagâtinâtâji, ko iesaka çstgribas mazinâðanai, nereti rada slimîgu nepatiku pret visu veidu pârtiku. Ðâdus preparâtus pareizâk bûtu uz­skatît par psihotropâm vielâm, jo tie bloíç nervu impulsus.


Lai izvairîtos no iespçjamâm blakusparâdîbâm (alerìijas, bioloìiski aktîvo vielu mijiedarbîbas), nav ieteicams vienlaikus lietot divus vai vairâk uz­tura bagâtinâtâjus-parafarmaceitikas.


Ir zinâms, ka pat vitamîni rada pieraduma efektu un, ilgstoði lietoti, kïûst neefektîvi. Lai izvairîtos no pieraduma efekta, lietojot uztura bagâ­tinâtâjus, ieteicams ik pçc 15–20 dienâm to lietoðanu pârtraukt uz tik­pat ilgu laiku vai izvçlçties preparâtus ar lîdzîgu sastâvu.


Nav ieteicami tâdi uztura bagâtinâtâji, kuru sastâvâ ietilpst maz izpçtîtas eksotiskas sastâvdaïas.


Cilvçki, kas lieto uztura bagâtinâtâjus un tic, ka tie ir «brînumlîdzekïi», daþkârt atsakâs no tradicionâlâm ârstçðanas metodçm un vçrðas pie ârsta tad, kad kâda nopietna slimîba jau ir ielaista.


Daþu plaði reklamçto uztura bagâtinâtâju lietoðana var bût nevçlama tâpçc, ka bieþi vien tie nemaz nav Latvijâ sertificçti, tos izplata nevis aptiekas un veikali, bet gan nelegâlie izplatîtâji. Diemþçl ðajâs izplatîtâju struktûrâs jeb «piramîdâs» nereti ir iesaistîti arî ârsti.

Viss teiktais nenozîmç, ka no uztura bagâtinâtâjiem bûtu jâatsakâs. Jâatce­ras galvenais — uztura bagâtinâtâji nav zâles un nav pârtika, tas ir profilaktisks lîdzeklis. Pirms sâkt uztura bagâtinâtâju lietoðanu, ieteicams konsultçties ar savu ârstu, îpaði tas attiecas uz vecâka gadagâjuma cilvçkiem, sievietçm grût­niecîbas periodâ, sievietçm, kas baro ar krûti, un bçrniem. Uztura bagâtinâtâju lietoðanas laikâ uzmanîgi jâseko sava organisma atbildes reakcijâm.

Turklât jâ­atceras, ka tie nav dabâ raduðies produkti, vairumâ gadîjumu tie izgâjuði dau­dzas tehnoloìiskâs pârstrâdes stadijas, pirms nonâkuði uz mûsu galda. Ðâdu produktu îpaðîbas nav un nevar bût lîdzvçrtîgas vienota veseluma îpaðîbâm, par kâdu uzskatâma dabiska, dzîva, termiski un rûpnieciski maz apstrâdâta pârtika. Un beidzot — uztura bagâtinâtâji jâiegâdâjas tikai sertificçtâs tirdz­niecîbas vietâs.
èiv-riv
Re: Atkal par UB
05.10.2005 15:31
Nezinu, par citiem UB, bet Visions un tâ saucamais koraïu klubs ir oficiâli ar visâm pârtâvniecîbâm.
Kâpçc atkal cilâ vecu lietu? Vai nepietiek ar iepriekðçjâm diskusijâm, kur cilvçki bija gatavi uzsâkt kariòu - par un pet? Kâpçc musini tautu:-)
audra
Re: Atkal par UB
05.10.2005 15:44
Tad nu gan arguments - ar pârstâvniecîbâm :))))) Katrs pilngadîgs un pieskaitâms pilsonis ar minimâlu piepûli var vçrt vaïâ gan firmas, gan pârstâvniecîbas - cik tik âdâ lien, vienu "oficiâlâku" par otru.
èiv-riv
Re: Atkal par UB
05.10.2005 16:00
Nu lûk - sâkâs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Beisiks
Re: Atkal par UB
06.10.2005 08:36
Èiv-riv, prosto man ðajâ rakstâ bija arî iepriekð nedzirdçtas lietas par UB. Domâju - varbût vçl kâdam tâpat :)))
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 19 pieskaita 23?
Ziņa: