Vai vecâkiem ir tiesîbas bût kopâ ar bçrnu ?

Aizsāka Beisiks 

Mîïie, palîdziet tikt skaidrîbâ, lûdzu. Lieta tâda - parît bçrnam (4,5 gadi) Gaiïezera slimnîcâ taisîs Magnçtisko rezonansi ar to narkozi (jeb iemidzinâðanu). Mums, vecâkiem, aizliedza braukt lîdzi bçrnam (no Gaiïezera bçrnu slimnîcas) uz to pasâkumu :( Mçs tak iekðâ tâs procedûras telpâs netaisâmies skriet, bet gan bût kopâ ar bçrnu brîdî, kad viòu vedîs turp, ðpricçs tâs zâles... Jâpiebilst, ka pirms diviem gadiem mazajam taisîja tâdu paðu izmeklçjumu un tad man, mâtei, ïâva braukt Atrajos lîdzi uz to procedûras vietu. Vai man ir tiesîbas pieprasît ïaut kaut vienam no vecâkiem bût lîdzâs bçrnam ?
Tâ îsti man nav skaidrs neïauðanas iemesls, ja nu tik tai maðînâ plâno salikt vairâkus vâjiniekus, ka visu radiem nepietiek vietas, tâ arî mçdz bût. Bet kas un vai to juridiski nosaka, to gan nepateikðu.
Ir viena lieta, ko pirms jebkâ pieprasîðanas vajag atcerçties - ârstam ir tiesîbas atteikties no pacienta ârstçðanas, ja viòa dzîvîba nav apdraudçta.
Medicînâ tomçr lielâka daïa notiek savstarpçji runâjot, vienojoties, sarunâjot, izskaidrojot nevis pieprasot.
Re: Vai vecâkiem ir tiesîbas bût kopâ ar bçrnu ?
06.03.2006 13:03
Runaat un jautaat vienmeer ir tiesiibas. Var buut, ka vieniigais iemesls ir tas, ko komats mineejis. Taa biezhi dara, ka ar vienu mashiinu uz izmekleeshanu ved vairaakus slimniekus. Tev pastaav taksha vai cita transporta iespeejas arii. Parasti gan vecaakiem neaizliedz buut kopaa ar beernu.
Moljer, tur jau tâ lieta, ka vispirms mçìinâjâm mîïi runât un lûgt bût kopâ ar bçrnu. Un atbilde bija "Tâ nav pieòemts" bez liekiem paskaidrojumiem. Laikam tieðâm mçìinâsim paði no mugurpuses braukt ar savu maðînu.
http://www.lptb.lv - piezvani paprasi pacientu tiesîbu aizsardzîbas birojâ... un ja vari - atraksti te, ko viòi teica....
Piekabe, sazvanîjos ar ðo biroju. Tur laipni atbildçja, ka vecâkiem IR tiesîbas atrasties kopâ ar savu bçrnu (izstâstîju mûsu gadîjumu). Turpretim ârstçjoðais ârsts saka apmçram tâ :
" AP maðînâ brauks arî reanimatologs un medmâsa ar lielu koferi. Reanimatologs noteikti neïaus Jums, vecâkiem, braukt kopâ ar bçrnu. Iepriekð visi vecâki piekrituði ðâdai kârtîbai..."
Cînîðos, pie visâm jau esoðajâm traumâm nepieïauðu, lai mans bçrns iegûst vçl vienu, kad sveði ïaudis viòu kaut kur ved prom (kaut iepriekð bûðu runâjusi ar bçrnu ) .
Bet paðlaik man "acis slapjâ vietâ" :(
:) man prieks, ka tev birojs palîdzçja...
es pati taisos rakstît mâìistra darbu pacientu tiesîbâs - bet man pat nebija ienâcis prâtâ apskatît tçmu - vecâku tiesîbas attiecîbâ uz saviem bçrniem pacientiem... laikam tas darbs man sanâks apjomîgâks, nekâ sâkumâ biju domâjusi...
Re: Vai vecâkiem ir tiesîbas bût kopâ ar bçrnu ?
06.03.2006 15:16
Pamçìini ðo jautâjumu risinât nevis ar ârstçjoðo ârstu, bet ar nodaïas vadîtâju. Ïoti bieþi tas palîdz...
Elita, eh, ârstçjoðais ârsts ir arî nodaïas vadîtâjs :( Ehhh. Elita, saprotu, ka esat mediíis. Kâ Jûs kâ mediíis skatîtos uz ðâdu situâciju ?
noteikti ir jâbût blakus savam bçrnam. kas tas par jaunumu, ka neïaus , bez sakarîgas paskaidroðanas bût blakus bçrnam lîdz kab. durvîm. kas tas par dakteri, kâ viòu sauc? reizçm tiem dokiem arî ðirmis brauc ciet. tak lai iedomâjas sevi mammas vietâ. tâ nu dien ir dîvaina pieeja. esi uzstâjîgâka un brauc ar savu maðînu, ja neïauj. un bçrnu uz ðo izmeklçjumu vari vest pati. lai viòi brauc ar teim âtrajiem. atpakaï gan bûs jâbrauc mediíu uzraudzîbâ, bet tad arî viòð gulçs un nebûs tik satraucies.
Tâ îsti pat neticâs,ka mazajos Gaiïos dakteri ir ar padomju laika sterotipiem!
Bet pilnîgi pieïauju. Man silts ieteikums bûtu ðo problçmu risinât ar dr. Cipeli, kura ir atbildîgâ par ârstniecîbu. Ja reanimatologs iestâjâs ðíersguïâ, tad nu gan man pietrûkst padoma!
Vienîgais variants, kas varçtu traucçt vienam no vecâkiem bût kopâ ar bçrnu ir vietu trûkums maðînâ!!!!!
Jûs kâds esat bijuði ÂP ?
Cik vietîga viòa ir 3? 4? 5? 6? 7? 8?
Re: Vai vecâkiem ir tiesîbas bût kopâ ar bçrnu ?
06.03.2006 19:00
man jau liekas, ka aatrajos ir vieta vienam slimniekam un vel vienam medikim, ja neskaita priekseejos kreslus:)
èetricilvçki ÂP var sasçsties tîri normâli - viens blakus ðoferim un vçl trîs aizmugurç, jo mazuli visdrîzâk, ka òems klçpî.
var jau vecâki uzdot vçl kâdu jautâjumu - kâdâ veidâ tik mazu bçrnu vedîs? sçdus (vai bçrna krçsliòð bûs)?
Bçrnu visticamâk vedîs guïus. Jo turpceïâ bûs jau premedikâciju saòçmis, a atpakaïceïâ i vispâr gulçs.
Nu nezinu, es pat atrados tajâ telpâ, man gan bçrnam bija 6.gadi un bez narkozes. Negribçja jau, bet pçc attiecîgâm sarunâm piekrita. Tur jau tas starojums minimâls. Ja bçrnam neskâd, tad tam kas atrodas blakus - pieauguðam cilvçkam, vçl jo mazâk!
Sirmais dakter, vakar vçlreiz uzzvanîju ârstçjoðam ârstam ar lûgumu izskaidrot visu rîtdienas procedûru. Teica apmçram tâ : "Mammît, neuztraucieties, parunâjiet ar bçrniòu. Reanimatologs neïaus braukt lîdzi kâdam no vecâkiem . Ja briesmîgi trîc sirds, braucat no muguras ar savu maðînu."
Es mçìinâju iebilst :" Vai vieglâk ir strâdât ar mierîgu bçrnu jeb raudoðu? " Sekoja atbilde: "Mammît, es jau visu Jums paskaidroju. Gaidîsiet palâtâ (mazajos Gaiïos), kamçr atvedîs Jums bçrniòu ."
Laipni, korekti, bet...galîgi garâm, manuprât :( Ieminçjos vçl, ka ne jau abi ar bçrna tçvu lûdzam ïaut braukt, bet vienam. Teicu, ka neiesim tak, pasarg Dievs, izmeklçjuma telpâ, gaidîsim pie durvîm.
Skaitâs bçrnu slimnîca, bet tajâ vismazâk tiek domâts, kâ bûtu labâk bçrnam. Mums te ienâca prâtâ - varbût gaida naudu !? Tai dr. Cipelei varu droði zvanît un stâstît problçmu ?
Paldies visiem, kas atbalsta, taèu vieglâk, kaut lûdzu jau kolçìiem ko nomierinoðu uz cukurgrauda. Jâsûta mazâ tçti lîdzi - viòð izturîgâks.
Â, vçl ienâca prâtâ - mûsu mazajam ir lîdzsvara traucçjumi un maðînâ viòam bûtu gandrîz neiespçjami bez pieturçðanas nosçdçt - jâpajautâ par ðo lietu, ne ?
Turaties! Es arii savu bernu neatstatu vienu shajaa situacijaa. Neviens nevar labak nomierinaat par mammu.
Nupat sazvanîju dr. Cipeli. Laipna, saprotoða, principâ piekrita mums, bet lûdza vçl parunât ar ârstçjoðo ârstu, ko arî darîsim. Drusciò sirde trîc, jo palûdza konkrçtu bçrna uzvârdu un ârsta uzvârdu. Teicâs runât par ðo lietu ar ârstu. Nu nezinu...
Rezultâtus pastâstîðu ceturtdien. Turiet, lûdzu, îkðíi...
Re: Vai vecâkiem ir tiesîbas bût kopâ ar bçrnu ?
07.03.2006 09:07
Iznjemot gadijumus kad mammas klaatbuutne izraisa beernam histeeriju :) Bet ja nopietni tad gadaas ka vecaaku uztraukums nododas beernam taa kaa dazhu labu stresojoshu vecaaku labaak ir tureet pa gabalu it iipashi ja runa ir par taadu maznoziimiigu proceduuru kaa MR kura turklaat notiks ar vispaareejo anesteeziju. Taa kaa manupraat taa ir pilniiga fignja par ko te tauta streso.
Vot taa, suudi vagaa! nevajadzeeja suudzeeties, tagad vairs nekaads labais kontakts ar juusu aarstu jums nebuus.
nafig tik salîdzinoðileilam bçrnam vispârîgonarkozi? narkoze lai arî kâda parlabu nenâk, tik lielam bçrnam, ja mamma( ja vien nava grûtniece) pasçþ blakus un mierîgi parunâjâs ir iespçjams nogulçt tâpatâs arî
'Pieïauju ka anesteziologs reanimatologs vienkârði negrib blakus redzçt vecâkus, jo tâ ir vieglâk strâdât. 75% vecâki ir saprotoði un neiejaucâs darbîbâs, par noþçlu ir jâatzîst ka ir 10% vecâki, kuri ir vçl vairâk nobijuðies un uzvedâs absolûti neadvekâti, tâdejâdi traucçjot mediíus.
Mûsu ârstiòi vçl nemâk strâdât "uz publiku" - sniegt palîdzîbu sveðu acu klâtbûtnç.
4,5 gadus vecs bçrns nevar nogulçt tik ilgi ar nekustîgu galvu, lai kvalitatîvi veiktu izmeklçjumu, un tâ nav narkoze!! Tas ir medikamentu izraisîts miegs.
Situâcija atrisinâjusies - vienam no mums ïaus izòçmuma kârtâ braukt lîdzi bçrnam, par ko paldies ârstçjoðajam ârstam. No savas puses apsolîjâm nelîst ne ar puðplçstu vârdu / rîcîbu rîtdienas manipulâcijâs. Þçl, ka bija nepiecieðams tik liels laika/nervu/naudas (zvanîðana) patçriòð.
Ku ! - cik sapratu, Tavi bçrni jau lieli . Iedomâjies situâciju - Tavai meitai jau 3 gadus nevar noteikt diagnozi. Tu kopâ ar viòu izej cauri daudzu slimnîcu murgam - Bçrnu Klîniskâ ir kâ otrâs mâjas, Vaivari, tagad Gaiïezers, plus regulâras vizîtes pie neirologa, ìençtiía, kurâs katru reizi tiek òemtas analîzes no vçnas, utt. Tavai meitai jau no divu gadiòu vecuma ir taisîtas trîs izmeklçðanas vispârçjâ narkozç, pçc kurâm viòa ilgi nemodâs augðâ (reanimatologi jau sâka uztraukties). Vçl tam piepluso dzîvesvietâ KATRU dienu veiktâs procedûras, manipulâcijas - vingroðanas, masâþas, vannas, baseinus, logopçdus, utt. Tavs bçrns jau nodreb pie domas, ka atkal jâguïas slimnîcâ.
Vçl - pastâstîðu situâcijas :1) mazajam vajadzçja nodot asinis no vçnas. Viòð braði (kâ vienmçr) kopâ ar tçti iesoïoja kabinetâ un tikpat smaidîgs iznâca ârâ.
2) citâ reizç mâsiòa kategoriski aizliedza tçtim jeb mammai iet lîdzi bçrnam Kas notika ? Bçrns kliedza jau no tâ vien, ka viòam vienam jâiet iekðâ, nedeva rociòu, kâ rezultâtâ medmâsa nevarçja vairâkas reizes trâpît vçnâ :( Un tas viss PÇC daudzu reiþu runâðanas ar mazo par, to , kas viòu sagaida, ko viòam darîs, utt.
Vçl - narkozi bçrnam dos tikai galapunktâ. Ja mazais gulçtu jau turpceïâ, iespçjams, mçs tâ nelauztos braukt lîdzi...
P.S. ZINU, gribu uzsvçrt, ka NESÛDZÇJOS, bet mierîgi, laipni aprunâjos ar dr.Cipeli. Un pirmais mans teikums viòai bija : "Gribu uzsvçrt, ka mums nav nekâdu pretenziju pret ârstçjoðo ârstu, tikai gribam noskaidrot ðâdu situâciju..." Un ïoti lûdzu, lai ârstçjoðam ârstam nebûtu nekâdu nepatikðanu.
Lai kâ Tu to nenosauc, dr to uztvers tieði kâ sûdzçðanos. Pat ja to smuki nosauc par "situâcijas noskaidroðanu"
Re: Vai vecâkiem ir tiesîbas bût kopâ ar bçrnu ?
07.03.2006 10:27
Beisiks, visu cienju, ka tu taadaam lietaam ej cauri ar shaadu savaldiibu! Vienkaarshi apbriinoju. Lai ir speeks un izdoshanaas, bet mazajam -- veseliiba.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 17 pieskaita 3?
Ziņa: