Psihognostika jeb mâksla bût redzîgam

Aizsāka @ 

V.Levi grâmatâ " Es un mçs" - "Paskaties, Pol, tur iet godkârîgs, skaudîgs despots, kura sirdij tomçr nav sveða apcere un mîlestîba uz Mûþîgo. ..Viòð ir aizdomu apsçsts, neîsts un reizç patiess, viòa runâs grûti nosakâmâ proporcijâ vienmçr sajaucas taisnîba un meli, jo viòu nekad neatstâj doma par to, kâdu iespaidu viòð radîs..."
Vai var just it visu, kas slçpjas cilvçkâ?...
Re: Psihognostika jeb mâksla bût redzîgam
24.09.2006 12:03
Vairâk citos var ieraudzît to, kas slçpjas paðâ:)
Pirmais iespaids par cilvçku bieþi vien ir pareizâkais, tikai jâmâcâs ðo pirmo iespaidu uztvert, saíert, noíert..saklausît sevî to, kas ir apklâts ar prâta pieòçmumiem..mâcîties redzçt kâ ir, nevis kâ gribam redzçt.
Re: Psihognostika jeb mâksla bût redzîgam
25.09.2006 21:26
Labvakar, @.

> Vai var just it visu, kas slçpjas cilvçkâ?...

To sauc par empâtiju, un to var trençt. Bet vispirms jâstrâdâ pie sevis paða sakârtoðanas. Jo saskarsmç ar otru cilvçku mçs uztveram vinlaikus divas informâcijas plûsmas:
1) otra cilvçka izturçðanos, vârdus, viòa(s) emocijas un domu impulsus, un
2) tâs emocijas, ko otra cilvçka rîcîba vai vârdi izsauc mûsos paðos.
Pilnîgi pareizi uztver otru mçs varam vienîgi tad, ja spçjam vismaz noðíirt, atðíirt ðîs abas informâcijas. Daudzi vecâki, ârsti un pedagogi - pat psihologi (!) ðeit grçko, jo tâs ir iemaòas, ko augstskolâs vçl nemâca.

Konkrçts gadîjums. Ârste parakstîja sievietei kâdas zâles. Taèu viòai palika slikti, organisms nepanesa, un nâcâs lietoðanu pârtraukt. Nâkamajâ vizîtç ârste prasîja, vai lieto zâles. Sieviete atbildçja, ka nç, un grasîjâs paskaidrot, taèu ârste, pat neuzprasîjusi, kâpçc, sâka uz viòu kliegt. Klasisks piemçrs tam, kâ speciâlista rîcîba var bût reakcija nevis uz pacienta problçmu, bet uz paða emocijâm - t.i., ârsts ârstç pats savas emocijas, nevis reâlo pacientu.

Ðâdas situâcijas ikkatrs no mums ir pieredzçjis ikdienas dzîvç, vienkârði saskarsmç ar tuviniekiem. Kâ no tâ atbrîvoties? Izârstçt t.s. "sâpîgos punktus" savâ sirsniòâ, kas raduðies kaut kad pagâtnç no sâpîgas pieredzes.

Mûsu sabiedrîbâ vairumam cilvçku ir neskaitâmi ðâdi sâpîgie punkti, un tieði to dçï viens otrs ir íildîgs un kaðíîgs it kâ par sîkumiem (patiesîbâ zinâmas dzîves situâcijas skar ðos punktus gluþi tâpat, kâ ïauþu pûlî kâds var mums nodarît sâpes, uzgrûþoties nesadzijuðai rçtai. Visuzskatâmâk ðie sâpîgie punkti parâdâs, kad cilvçks veic vecuma regresijas procedûru viegla transa stâvoklî.

Guntis Veiskats,
gandrîz dziednieks

* * * * * *
Ļaujiet sev bût laimîgiem.
Re: Psihognostika jeb mâksla bût redzîgam
25.09.2006 21:57
saskarsmç ar otru cilvçku mçs uztveram vinlaikus divas informâcijas plûsmas:
1) otra cilvçka izturçðanos, vârdus, viòa(s) emocijas un domu impulsus, un
2) tâs emocijas, ko otra cilvçka rîcîba vai vârdi izsauc mûsos paðos.
Pilnîgi pareizi uztver otru mçs varam vienîgi tad, ja spçjam vismaz noðíirt, atðíirt ðîs abas informâcijas.



Tieðâm labi Baltais Minka :)
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 4 pieskaita 13?
Ziņa: