psihologs, paðapziòa.

Aizsāka loni 

loni
psihologs, paðapziòa.
24.09.2006 20:04
Vçlçjos dzirdçt Juusu pieredzi par to kas îsti notiek pie psihiatra vizîtes laikâ. Man laikam ir visai attâls priekðstats, ka cilvçks tur tiek uzklausîts, viòam tiek uzdoti jautâjumi, kas viòu uzvedina uz pareizâ risinâjuma, uz problçmas apjausmas. Bet mans jautâjums ir tâds-kas tad ietekmç to, lai es to secinâto izmatotu. Proti, ja es apzinos, ka vaina ir paðapziòâ un viòð man izskaidro, kâ tie kompleksi raduðies, kâdâ veidâ viòð panâk, ka es jûtos labâk. Nu,kâ parasti ir dzirdçts - es apzinâjos savu problçmu un tagad ir labâk, es ar to cînos.
Kâ var vispâr pacelt cilvçka paðapziòu, ja viòð sev netic un pat pretojâs noticçt? Un nelîdz tas, ko saka apkârtçjie un tas, ko viòð pats it kâ objektîvi redz, ka nav tik slikti.
Varbût kâdam ir lîdzîga pieredze un varçtu padalîties tajâ. Paldies.
Re: psihologs, paðapziòa.
24.09.2006 21:54
Ja nu par psihiatru, tad pashapzinja nav vinja laucinjsh.
Par psihologu nezinu, nav pieredzes.
Re: psihologs, paðapziòa.
24.09.2006 21:57
paðapziòas celðanai jâlasa grâmatas, par ðo tçmu ir ïoti daudz sarakstîts.
hx
Re: psihologs, paðapziòa.
24.09.2006 22:28
gaju pie psihologa pec nelaga atgadijuma kas sagrava pascienu, attieksmi pret sevi, un ne, man nekadus jautajumus neuzdeva, tiesa, izstastiju kas nomaac utt, lielaako dalu es statstiju kaa juutos, un tad psihologs meginaja man paskaidrot, kapec es taa juutos utt, kaa ari meginaja dot kadu padomu kaa savaakties un atkal but SEV. Nenozeloju, ka gaju, uzskatu, ka man palidzeja tikt ar daudzam domam galaa un ari tagad jutu kad bus nepieciesamiiba. Iesaku!
Cats
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 14:20
Paðapziòa parasti ir iedzimta lieta. Protams augstu paðapziòu var iedragât, ja cilvçku ieliek apstâkïos, kur ðis nevar ilgstoði sevi aizstâvçt un visi ir naidîgi. Vai arî to, kam ir iedzimta zema paðapziòa, ieliekot siltumnîcas apstâkïos, kur visi liela, izrâda cieòu un ir draudzîgi.

Protams, paðapziòas deficîtu var kompensçt lasot grâmatas, vai sasniedzot kaut ko kâdâ nebût jomâ, piemçram, kïût par ekspertu kâdâ nebût nozarç. Vçl var paðapziòu celt iestâjoties kâdâ nebût sektâ, draudzç. Tur paðapziòu vairos piederîba kaut kâdai grupai, baram, ko vieno kopîga ideja. Tad liekas, ka tas bars par Tevi parûpçsies, aizstâvçs, nu un paðapziòa aug.
amji98ytg
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 14:35
pashapzinja naviedzimta, bet gan ieguuta (veidojas) beerniibaa, dziives laikaa.
kaadaa videe cilvis audzis, maaciijies, pavadiijis briivo laiku, tas veido vinja pashapzinju.
Cats
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 16:42
Nu ðî pieeja ir mâkslîga.

Lai to pârbaudîtu var izmçìinât salikt vienâ kastç vairâkus þurkulçnus un barot. Pret visiem var vienâdi izturçties. Beigâs vieni þurkulçni bûs barveþi un bûs tâdi kurus visi kausta. Un var pilnîgi izrâdîties, ka ne vienmçr tie barveþi ir paði resnâkie :)
Nu un ðâ eksperimenta rezultâtus var attiecinât uz cilvçkiem. Protams var jau apstrîdçt, sak cilvçki nav þurkas. Bet ja sabâzîs mazus bçrnu bçrnu namâ ar vienâdu vecumu ar vienâdu attieksmi, vienalga bûs lîdzîgs rezultâts. Audzinâðana tikai vai nu pastiprina vai vâjina iedzimtâs lietas. Protams ar lielâm ieguldîtâm audzinâðanas pûlçm var daudz ko izkompensçt uzlabot un sabojât. Taèu, ja nodroðinâtu visiem îpatòiem vienâdu standarta audzinâðanu kâdâ nebût bçrnu namâ bez vecâkiem, vienalga bûs vieni paðapzinîgâki par otriem un to paðapziòa bûs apmçram proporcionâla vecâku paðapziòai (tas reizçm liek maldîgi domât, ka vecâku uzvedibas modelis ietekmçjis bçrnus, un nu bailîgiem vecâkiem uzaudzinâjuðies bailîgi bçrni un droðiem, nekaunîgiem ir droðâki bçrni).
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 16:53
Filozofiska rakstura grâmatas var palîdzçt. Tâs atïauj paskatîties uz pasauli savâdâk un arî apziòas jçga tad ir cita.
laila
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 17:40
Es neteikðu,ka lasot grâmatas man kaut kas mainîjâs....Man pat bija teikt,ka citiem ar savu lasîðanu un pçc tam runâðanu esmu palîdzçjusi,bet paðai kaut kâ tas viss nepielec.Izlasu,liekâs ïoti laba un pamâcoða grâmata,bet uz sevi to nevaru ietekmçt...atkal un joprojâm pieturos pie tâ,ka labâk manis nebûtu bijis,mazâk problçmu citiem un sev.
Ko
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 17:45
Un kadu gramatu Jus ieteiktu?
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 18:23
Ko, daþâdas. Ko nu kuram vajag. Es pat nevaru ieteikt neko konkrçtu, bet pirmâs tâda veida man bija Luizas Heijas grâmatas, pçc tam arî pavisam savâdâkas. Papçti grâmatnîcas plauktus, vai parakâjies internetâ, varbût kaut kas iekrît acîs.
Re: psihologs, paðapziòa.
25.09.2006 23:49
Kas notiek pie psihologa vai psihoterapeita vizîtes laikâ, ir atkarîgs no tâ, kâdas disciplînas viòð (viòa) ir apguvis (-usi).

No problçmas apzinâðanâs labâk paliek vienîgi tad, ja tâ (1) ir bijusi izstumta zemapziòâ kâ nepieòemama, un (2) tâ nav saistîta ar smagiem traumatiskiem pârdzîvojumiem, jo tâdus vairumâ gadîjumu vispirms jâsadziedç ar metodçm, kas tâ vai citâdi saistîtas ar transa (hipnozes) stâvokli, un vienîgi pçc tam var censties problçmu apzinâties.

>> Nu,kâ parasti ir dzirdçts - es apzinâjos savu problçmu un tagad ir labâk, es ar to cînos.

"cînos"... labâk?? Manuprât, "labâk" ir tad, ja vairs NAV ar sevi jâcînâs. Iekðçjâ cîòa paòem milzumu spçka, varat ticçt pieredzçjuðam :)

>> Kâ var vispâr pacelt cilvçka paðapziòu, ja viòð sev netic un pat pretojâs noticçt?

Ir mûsdienâs tâdas metodes. Paðapziòu nav nepiecieðams "pacelt", bet gan atbrîvot no faktoriem, kas to pazeminâjuði. Mçs visi ierodamies ðai pasaulç ar normâlu paðapziòu.

Vispâr, "pacienta pretoðanâs terapijai" ir speciâlistu aprindâs plaði pazîstams termins un ikdienas pieredze.

>> Un nelîdz tas, ko saka apkârtçjie (...)

Protams. Kâ gan tas var lîdzçt? Ja nu vienîgi tie apkârtçjie ir, teiksim, Jçzus un viòa 12 mâcekïi :)

>> ...un tas, ko viòð pats it kâ objektîvi redz, ka nav tik slikti.

Tâ ir starpîba starp apziòu un zemapziòu. Uzklausot citu iedroðinâjumus, lasot grâmatas un loìiski sprieþot, mçs varat ietekmçt savu apzinâto prâtu, bet ne zemapziòu. Viena no mûsu apzinâtâ prâta funkcijâm ir saglabât status quo, vienalga, vai esoðâ situâcija ir laba, slikta vai briesmîga. Tâpçc jâmâk apiet prâta aizsardzîbas sistçmas, lai JEBKO sevî mainîtu.

Ja ïauts minçt savu paða pieredzi, man daudz ko deva NLP kursi (www.nlp.lv). Pçc tiem daudzmaz patstâvîgi spçju orientçties savâs problçmâs, un novçrtçt, pie kura speciâlista konkrçti man ir vçrts iet, lai bûtu rezultâts vçlamajâ jomâ. Manuprât, ðajâ jomâ labs variants varçtu bût Ginta Ratniece, t. 29149292

* * * * * *
Ļaujiet sev bût laimîgiem.
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 10:53
Zemapziòu ietekmç, ja kaut ko sev apgalvo vairâkkârt.
madcynics uzjautrinoties
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 11:15
..vel viens psihoterapijas apoloìçts...:))...
madcynics uzjautrinoties
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 11:16
..vel viens psihoterapijas apoloìçts...:))...
...pie tam karojoðais...uz balta kaía...:)
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 14:35
Baltais Minka:

Kaa transa staavoklis dziedee zemapzinjaa izstumtu smagu traumatisku paardziivojumu? Process netop skaidrs...

Un kaapeec tad sho metodi neizmanto visaa pasaulee visaas malaas, bet njemas ar taam dziilju terapijaam, kas ir ilgstoshaakas un daargaaks notikums? Tu domaa, ka visi ir spiitnieki -- vnk negrib tikt galaa 10 sesijaas, bet njemas gadu? Klientu jau taapat pietiktu....



Edited 1 time(s). Last edit at 26.09.2006 14:37 by Runcene.
mellene.
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 14:54
Runcene, nu tâpçc, ka dârgâks...:-)))
Tâ ârçjâ pasaule reizçm to paðapziòu ietekmç, bet jâprot atrast savu veidu, kâ paðapziòu uzturçt. Viens veids ir tiekties pçc kaut ka'diem panâkumiem, cits - saprast, ka pasaule nav ideâla un tomçr par spîti sakârtotajai formai ir pilna ar sviestu.
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 15:45
strawberry Wrote:
-------------------------------------------------------
> Zemapziòu ietekmç, ja kaut ko sev apgalvo
> vairâkkârt.

Var redzçt, ka neesat mçìinâjis (-usi).

Guntis V

* * * * * *
Ļaujiet sev bût laimîgiem.
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 16:15
Gunti V- un kâ vçl esmu:)
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 16:18
Runcene Wrote:
-------------------------------------------------------
> Kaa transa staavoklis dziedee zemapzinjaa izstumtu
> smagu traumatisku paardziivojumu?

Ne jau transa stâvoklis pats par sevi. Tas vienkârði ir kâ durvis uz apziòas stâvokli, kurâ var notikt izmaiòas. Turklât nav runa tikai par hipnotisko miegu, bet arî t.s. vieglu transu, kas notiek, dzîvi sarunâjoties vai kaut ko atceroties. Varu nodemonstrçt. :)

Teorija ir ðâda. Kâ kuòìis uzòem çdienu, sagremo un pârvçrð to barîbas vielâs, tâ psihe uzòem iespaidus, sagremo un pârvçrð - uzminiet, par ko? Par dzîves pieredzi. Taèu, ja tie saistîti ar neþçlîgâm sâpçm, tos nevar sagremot - tâ rodas psihotraumas. Kuòìis tâdâ gadîjumâ visu masu izstumj laukâ pa vienu vai otru izeju. Taèu iespaidus laukâ no smadzençm izstumt nevar, tâpçc tie tiek it kâ iekapsulçti un izstumti zemapziòâ. Taèu (1) ðis izstumðanas process notiek pastâvîgi un tçrç garîgo enerìiju. (2) Zinâmâs situâcijâs, kas lîdzîgas ar pârdzîvotajâm sâpçm, psihe sâk uzvesties neadekvâti - cilvçks uzkliedz, kïûst agresîvs, izvairâs runât, utt.

Tâpçc viens no paòçmieniem, kâ ar to tikt galâ, ir izdarît kaut ko tâdu, lai psihe senos notikumus spçtu sagremot un tie vairs tur iekðâ netraucçtu. Baigi abstrakti, vai ne? Piemçrs. Sievietei grûtîbas darbâ. Vecuma regresijas laikâ (vieglâ transâ) atgrieþoties bçrnîbâ, atklâjas, ka viòa zîdaiòa vecumâ ilgi atstâta viena istabâ. Pati kliente ðim pagâtnes "es" izstâstîja, ka tçtis un mamma tûlît atnâks, samîïoja - un sâpes izgaisa.

Ja to darîtu parastâ apziòas stâvoklî, ðâda procedûra neiedarbotos. Taèu transâ mûsu zemapziòa spçj darît lielas lietas.

Vçl var bût citi varianti, ko var darît transa stâvoklî, lai dziedinâtu savainojumus. Terapeitiskajâ hipnozç mûsdienâs plaði izmanto metaforiskus stâstiòus, kaut ko lîdzîgu pasakâm. Jâ, starp citu, mazi bçrni, klausoties pasakas vai skatoties filmas, parasti nonâk ïoti dziïâ transâ. Ja tas Jûs interesç vairâk, painteresçjieties pie mana Eriksona hipnozes skolotâja, francûþa Þana Bekkio, viòð regulâri vada seminârus Rîgâ (www.nlp.lv).

> Un kaapeec tad sho metodi neizmanto visaa pasaulee
> visaas malaas,

Izmanto, bet ne visi.

> bet njemas ar taam dziilju
> terapijaam, kas ir ilgstoshaakas un daargaaks
> notikums?

Katrai terapijas metodei ir savas pielietoðanas robeþas. Hipnozei un citâm uz transu balstîtâm terapijâm ir vislabâkie rezultâti krîþu situâcijâs, kad nav laika gaidît rezultâtu pçc 20 seansiem. Savukârt, kad krîze pâri, vçlams íerties pie dzîïu terapijas, lai bûtu droði, ka krîze neatkârtosies.

Vçl ir tâda lieta, ka terapeits arî ir cilvçks, un var pieíerties kâdai metodei. Man vistuvâkâ ir Assadþioli izstrâdâtâ psihosintçze, un kâdâ seminârâ praktiskajos vingrinâjumos man nâcâs visai nocînîties paðam ar sevi, lai neíertos pie tâs, tâ vietâ lai pildîtu uzdevumu.

... un vçl viena lieta. Psihoanalîze ir izstrâdâta, balstoties uz materiâlisma uzskatiem. Un tie vçl arvien dominç daudzu valstu augstskolâs. Savukârt daudzas tieðâm efektîvas metodes oficiâlâs aprindas vçl nespçj pieòemt tâpçc, ka tâs balstîtas uz diezgan ezotçriskâm teorijâm, vai pat uz ticîbu Dievam.

> Klientu jau taapat pietiktu....

Tiesa, kas tiesa. Vismaz Latvijâ noteikti.

- - - - -

* * * * * *
Ļaujiet sev bût laimîgiem.
madcynics uzjautrinoties
Re: psihologs, paðapziòa.
26.09.2006 16:38
...bravo...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 8 pieskaita 22?
Ziņa: