IZLASIET , ÂRSTI

Aizsāka arî mamma 

arî mamma
IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 08:51
Tik daudz tagad runâ par situâciju Bçrnu klîniskajâ slimnîcâ, ka es arî vairs nespçju klusçt! Ticiet, man ir ïoti liela pieredze, jo Vienîbas gatves bçrnu slimnîcâ pçdçjo divu gadu laikâ esmu ar dçliòu bijusi tik daudz reiþu, ka jau pat skaits sajucis.


Ðoreiz manas domas dalâs, bet runa nebûs nedz par mâsiòâm, nedz dakteriem, bet gan par palîgpersonâlu, kurð tomçr arî strâdâ slimnîcâ un uz kura pleciem gulstas atbildîba par tîriem autiòiem, laikus pabarotiem bçrniòiem.
Esam ar dçliòu bijuði ârstçties Bçrnu slimnîcas 8. nodaïâ, 19. nodaïâ, 5. nodaïâ, kâ arî neiroíirurìijas nodaïâ. Laikam jau es bûðu no tâm retajâm mâmiòâm, kuras ir apmierinâtas ar medmâsiòu un ârstu darbu, bet nu par sanitârçm... es negribu rupja bût, bet man ir nâcies redzçt tââââdas lietas! Vaicâsiet, kâpçc klusçju? Tâ paða iemesla dçï, kuru jau minçjât rakstâ, - mums ðajâ slimnîcâ vçl ilgi bûs jâatgrieþas...

Gribu pastâstît kâdu gadîjumu, pçc kura es nozvçrçjos nekad dzîvç neatstât savu dçliòu vienu paðu ne uz sekundi.

Bija jau novembra otrâ puse un nepavisam ne silts laiks. Palâtâ bijâm divas mâmiòas ar saviem dçliòiem, smagi slima meitene, kurai bija vajadzîga îpaða kopðana, un kâdus divarpus gadus vecs puisçns, pie kura mamma nebija klât, jo dzîvoja tâlu no Rîgas (viòai mâjâs bija vçl mazs bçrniòð). Gâju sanitârîtei lûgt, lai nomaina ðim puisçnam pamperu, jo tas ðíiet pilns. Viòas dzeloðajam skatienam nepievçrsu uzmanîbu, jo tas ir viòas darbs. Pçc kâdas stundas viòa ieradâs. Atvçra logu un, pârliekusi savas tuklâs miesas pâri palodzei, skatîjâs uz ârâ notiekoðo policijas pûtçju oríestra mçìinâjumu (nâkamajâ dienâ, ðíiet, bija novembra parâde). Uz mûsu aizrâdîjumiem, ka ârâ nav vasara, viòa nîgri atbildçja ka smaku vajagot izvçdinât. Pçc tam viòa rupji norâva puiðelim pamperu ar frâzi: "Sadzemdçjuðas te visâdas, bet man te viòu bçrnu pied...ie pamperi jâmaina!!!" Manas un otras mammas acis lîdzinâjâs apakðtasîtçm, un vairs komentâru nebija...

Esam vçl bijuði ðajâ nodaïâ, un ðî pati sanitâre ar savu stindzinoðo skatienu joprojâm tur strâdâ, joprojâm maina (vai nemaina) mazuïiem pamperus. Vai laikus paçdina? Kas to lai zina. Kad es reiz lûdzu kâdas citas nodaïas sanitârîtei, lai iedod man siltu ûdeni, bçrnam ko pienu uztaisît, saòçmu atbildi: "Kad es paçdîðu, tad jûsu bçrns saòems ûdeni!" Es negaidîju, kamçr viòa paçdîs, bet atteicu, ka mans bçrns jau pagaidîs, jo nesaprot notiekoðo, bet es neesmu ar mieru gaidît. Manam dçliòam arî gribas çst, tâpat kâ ðai kundzei. Saòçmu es ûdeni (gan ar tâdu strûklu, ka puse zemç nolija).



Lai man neviens neuzdroðinâs teikt, ka algas mazas vai ar vîru saplçsusies viòa bija, tâs nav bçrnu problçmas.
Kad pirmos dzîves mçneðus mans dçliòð pavadîja 8. nodaïâ, es tieðâm sastapu tik brîniðíîgas mâsiòas... man pat vârdu pietrûkst, lai pateiktos viòâm. Gan par atbalstu, gan labu vârdu, gan arî râjienu reizçm. Mçs mammas, kritiskos brîþos mçdzam bût neadvekâtas savâ rîcîbâ, bet toreiz kritisko brîþu bija tik daudz. Arî neiroíirurìijas mâsiòâm liels paldies, 19. nodaïas mâsiòâm paldies. Milzîgs paldies arî visiem dakteriem, kuri izglâba mana puisîða dzîvîbu, un nu mçs varam strâdât, lai pârspçtu toreizçjâs ïaunâs prognozes!!!Uzvârdiem ðoreiz nav nozîmes, jo man vienkârði trûks vârdu, lai pateiktos visiem ðiem cilvçkiem.

Ticiet man, kad esmu kopâ ar bçrniòu slimnîcâ, mani vismazâk uztrauc nolupuðas flîzes, saplaisâjuði griesti un piloði ûdens krâni. Mçs tur bijâm, lai ârstçtos un izdzîvotu, un mçs kopâ ar mâsiòâm un dakteriem cînâmies par saviem bçrniòiem. Nedomâju, ka tad, ja toreiz bûtu parketa grîdas, pakeðu logi un ekskluzîvas tapetes, mçs kïûtu âtrâk veseli!!!

P. S. Bet vienu gan es gribçtu teikt, vadoðajam personâlam tomçr jâskatâs, ko òem darbâ!!! Sanitârîtei arî ir savi pienâkumi. Un ja reiz bçrniòð ir nonâcis slimnîcâ bez mâmiòas, tad arî jâizturas pret ðo bçrniòu kâ pret pacientu, nevis pameslu, kuram nav vecâku klât, vai arî viòð ir no bçrnunama. Viòi nevar sevi aizstâvçt, bet slimnîcâ arî ðie bçrniòi cer izveseïoties, nevis dzirdçt rupjîbas.

Ar visdziïâko cieòu
divu bçrnu mamma Jolanta
vikucis
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 15:06
Es vareetu ieteikt aizdoties liidz slimnîcas adminstraacijai un pastaastiit vai uzrkastiit par ðo visu. Un Juus buusiet paliidzeejusi slimniicai tikt vaïâ no nepiemçrota personâla. Visticamâl viòiem nav ne jausmas, ka tâ sanitâre tâ uzvedas.
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 15:22
Mjâ, skumji, ja ir tâdas sanitâres. Saprotu, ka nav, kas strâdâ, bet tad jau labâk òemt darbâ medicînas studentes, kas varbût tomçr varçtu slimnîcâs piepelnîties (vai pat citus studentus), nevis tâdas personas.
kheee
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 15:30
Vispâr kâds te ârstiem sakars- mammuks tak raksta, ka dr ir forði bet sanitâri garâm....
Varçtu jau teikt, lai ârsti paòem ðo pie dziesmas, bet nodaïâ ir tâ ( iz med dzîves) - vidçjais un zemâkais personâls ârstu klâtbûtnç kûst no laipnîbas, bet kad dr nav klât- sâkas...

ja tai mâtei kaut kas nepatika- vajadzçja iet pasûdzçties pie vecâkâs mâsas, kas arî atbildîga par nodaïâ strâdâjoðâm mâsâm un sanitâriem, jo tieði viòa tos pieòem darbâ un ârstiem ar to nav nekâda sakara- viòiem galvenais, ka darbs rit uz priekðu.

Protams ðâda rîcîba ir cûcîga un kad es strâdâju par sanitâru nekad man nebija ðâdas attieksmes, jo pamperu maiòa un gultu klâðana bija tieðie mani darba pienâkumi...un attieksmei nav sakara ar algu!!!!!!!!!

JA CÛKU IETÇRPJ BALERÎNAS TÇRPÂ TÂ TIK UN TÂ PALIEK CÛKA
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 15:43
Es domâju, ka vajag vienreiz ðo lietu izbeigt - to ðausminâðanos. Nevar bâzt visus vienâ maisâ un viss. Ir pavirði dr un ir cietu sirdi mâsiòas un ir narkomânes mâsiòas. Un katrs mçs pazîstam vienreizçji labus dr, mâsiòas un sanitârus. Un pat tie labie un sliktie nav viennozîmîgi vçrtçjami - vienam labs, pret otru slikts. Ja padomâ, pavirðîbas, nekârtîbas un pretlikumîbas ir visapkârt.
Kad Zatleram tâs problçmas ar dâvanâm, visi tikai zinâja kritizçt. Tâdus normâlus priekðlikumus kâ tad situâciju risinât, kâ sakârtot sistçmu nav. Tâ iemesla dçï riebjas tie tukðvârdîgie kritizçtâji, vajadzçtu aizliegt viòiem kritizçt.
Medmâsiòas pareizi saka, ka konkrçtais darba devçjs sadala budþetu pçc savâm interesçm, arî pateicîbas visâdas. Cik nav dzirdçts, ka galvenie ârsti pçrk slimnîcai - lasi - sev - superklases biznesa auto ar visiem navigatoriem utt. , bet mâsiòai mçneðalga 50 ls.
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 16:03
Par studentiem ka letu darbaspeku caurumu aizlapisanai ir jaaizmirst!
Ta nemaz, pec Eiropas standartiem, nekvalificets (students) cilveks par slimnieku kopeju stradat nedrikst. Ja nu vienigi par gridu mazgataju, bet tas atkal nav tiesigs iet un kopt slimnieku.
Bez tam, ir tacu tik daudz labak apmaksatu, mazak stresainu un tiraku darbu studentiem.
del
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 16:30
Kâ parasts, pavisam aègârnâ veidâ tiek iepîtas tâs algas.
Ne jau tâpçc kâds slikti strâdâ, ka alga zema, un ne jau kâds, kas slikti strâdâ pie zemas algas, pie augstâkas sâktu strâdât labi.
Bet realitâte ir tâda, ka par tâdu algu par sanitâriem bieþi vien nâkas pieòemt degradçtus radîjumus, ko citâdi neòemtu, bet ja neviens cits nenâk, tad òem, kâds ir, jo kâdam jau jâstrâdâ ir. Ja cilvçkam ir pienâkuma apziòa, puslîdz jauks raksturs un elementâra izdarîba, tad parasti viòð viegli atrod citu darbu par cilvçka cienîgâku algu.
Gan jau slimnîcâs puslîdz apzinâs, kas notiek, un normâlos apstâkïos ðâdi eksemplâri sen bûtu izmesti no darba, bet, ja katastrofâli trûkst, kas strâdâ, tad ko lai slimnîca dara.

P.S. Tie JAUKIE cilvçki, kas tomçr apzinîgi strâdâ par sanitâriem par to noþçlojamo algu, neapvainojieties, jo to, man liekas, neviens nenoliegs, ka ir arî tâdi.
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 17:24
hhmm- Neatradisi Latvija cilvekus kas velesies tikt izglitoti par kopeju
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 18:06
kapec ne? ar to slimnieku kopeju es domaju masu paligu, ir tacu specialas macibu programmas masu paligiem, tad jau ir ar' kas macas? Kaut gan nezinu, varbut ari vairs neviens negrib macities...
Re: IZLASIET , ÂRSTI
01.08.2007 20:16
nez, ja kaads shito iet maaciities, tad nu vieniigi kaads ideaalos galiigi apmaldiijies cilveeks, jo cilvis nevar izdziivot, eedot tikai vienu nedeelju meenesii.

a daudzas sanitaares vienkaarshi meemi kozh un no cilveeciskaa tur tad ir tikai karkass. nelaizh valjaa, jo vismaz kaads iztiira... shad un tad.
vecs dr
Re: IZLASIET , ÂRSTI
02.08.2007 07:55
Te visi kliedz par visu, nezinot ne reâlo stâvokli, ne arî izsakot kâdu priekðïikumu.
Bet redzot 'tâs cilvçkveidîgâs bûtnes, kuras retu, retu reizi izdodas pamanît pie personâldaïas kabineta durvîm atliek tikai þçli novaidçties.
Ðtrunts par dr, tos mçs importçsim no tuvajiem Austrumiem vai Âzijas, arî mâðukus, kâ vecos labos laikos no Ukrainas un Baltkrievijas ievedîsim, bet kur radîsim, kas grîdu mazgâs, kas çdienu izvadâs, kas pacientu apgrozîs, muguru norîvçs - atliek vienîgi cerîba uz draudzîgâs Afrikas palîdzîbu.
Re: IZLASIET , ÂRSTI
02.08.2007 10:16
Visa probleema ir iekaartaa - kapitaalisms... padomju laikaa algu starpiiba starp lielaakajaam un mazaakajaam algaam bija ap 3 reizeem. Turklaat arii minimaalaa alga bija taada ka mieriigi vareeja iztikt. Plus veel tika propogandeeta visu darbaljauzhu noziime sociaalisma celtnieciibaa un nosodiita zemaako profesiju nicinaashana... Turpretiim tagad starpiiba starp lielaakaam un mazaakaam algaam ir ap 15 reizeem un videejaa alga ar ko var normaali dziivot ir ap 7 reizeem lielaaka par minimaalo... un neviens negrib buut luuzeris... taa kaa seciniet pashi...
Re: IZLASIET , ÂRSTI
02.08.2007 11:13
...tas darba apjoms, kas ir jaapaveic, kvalitatiivi nav paveicams vispaar... un beigaas tiek nedariits nekas...
Sauje
Re: IZLASIET , ÂRSTI
02.08.2007 22:51
Vienkaarshi shausmiigi.. 1. kaa var taa iztureeties pret mazu beerninju un 2. Ja cilveeks ir taadu darbu izveeleejies straadaat, tad vinjam tas ir jaadara un neviens par to nav vainiigs..
nabaga mazulji :(
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 15 pieskaita 16?
Ziņa: