gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?

Aizsāka Gusta 

Ko varu teikt - nožēlojamie latvieši , nu jūs tikai klapēt un aptaisīt pēc pilnas programmas. Tajā skaitā arī medicīnas iestādēs !
Es tā neesmu ar mieru un tāpēc arī protestēju. Par rezultātiem, ko man atbildēs uz sūdzībām - noteikti uzrakstīšu.

Ko es izdarīju - aizgāju uz Gulbja laboratoriju Skolas ielā un nodevu urīnu - ja būs kas slikts - meklēšu uzreiz urologu vai nefrologu , ja nē - sapratīšu , ka pārpūle un paļaušos uz vasaras sākšanos.
Bet ne par to ir runa. Rindu tur nosaka , paņemot taloniņu. Čeku tur izraksta uzreiz - negaida vai pacients būs kautrīgais un neprasīs, vai būs drošais un paprasīs. To es saprotu - tā ir kārtība. Un manuprāt, tas ir minimums uz ko arī man ir tiesības visās medicīnas iestādēs Latvijā.

Onkuli Mateus - pie zobārsta un ginekologa eju "dārgās" klīnikās, bet tā kā vienreiz man priekšā aizgāja cita kliente - paprasīju savu slimības vēsturi un aizgāju atpakaļ neskatīdamās. Tur es maksāju 20 ls par vizīti + par sonogrāfu un analīzēm , bez 50 ls nekad no turienes neesmu izgājusi. Tagad eju pie ginekologa citā klīnikā un esmu apmierināta. Ar manu laiku rēķinās un man tas ir būtiski.

Iznāk tā, ka ja vēlos iet pie ārsta, tad man jārēķinās, ka jāņem brīva diena. Manā konkrētajā gadījumā kā bija ar laikiem - pieraksts uz 09:20 , ierados ap 09:10 - 15 . Pie ārstes tiku 09:40 - tātad 20 minūtes jau pacietīgi biju gaidījusi un ar to arī rēķinājusies , ka var gadīties pagaidīt ilgāk, bet sēdēt pie ārsta vēl nākamās 20 vai pat 30 min jau būtu kopā vairāk kā stunda.
Kurš darba devējs ir apmierināts ar cilvēku, kurš kaut vai reizi mēnesī tā kavē darbu ?
Un kāpēc ? Es tur saskatu tikai un vienīgi nesakārtotību.

Vēl onkuli mateus - gimenes ārsts no manis jau saņem ne tikai to 1 - 2 ls. Arī valsts viņam pārskaita naudu par katru pacientu - nezinu gan cik. Būtu labi to noskaidrot.

Manuprāt, tomēr runa nav par naudu, bet par attieksmi - par godīgu attieksmi pret pacientu un viņa laiku. Un tas ir pats sākums, ko es vēlos.
Vai ir vēl kāda ES valsts, kur par ārsta nolaidības dēļ mirušu bērnu sods ir 300 ls un ārsti turpina darbu ?
Tikai vergu un roklaižu valstī Latvijā ! Es negribu ar to samierināties.
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
06.04.2009 01:55
Nu nezinu, manuprāt ir vienkārši nepieklājīgi iet par vienu latu un kačāt pravas...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Pilnībā atbalstu Gustu un uzskatu, ka vairums mūsu cienījamo ārstu vienkārši ir "pārēdušies', bet viņiem vēl un vēl ir par maz, kaunu ir pilnīgi zaudējuši, un ārsta ētika viņiem ir tukša skaņa.Kas vairāk maksā, tam-zaļā gaisma.Tāds iespaids, ka šajā forumā lielākā daļa rakstītāju ir paši ārsti, kas stāv un krīt paši par sevi-roka roku mazgā.
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
06.04.2009 23:39
Nja, nātrīt, es esmu ārsts...sev pašai. Un bez diploma. :)
Man arī šīs valsts SISTĒMA ir nodarījusi pāri. Varbūt vēl sāpīgāk, nekā Gustai. Bet lai es tagad 1Ls un 20 minūšu dēļ gāztu riņķī forumu un ierēdņu kabinetos ārdītos? Uzrakstot 5 vēstules, SISTĒMU neizmainīsi. Stulbi no malas tas izskatās.
Es negribu šeit paust apokaliptiskas vīzijas par tuvāko un tālāko nākotni, bet nu gan trauks ir pilns un sāk līt pāri malām. Tuvāko mēnešu laikā krasi kritīsies pieejamība gan stacionārajiem pakalpojumiem, gan arī ambulatorajiem. Gaidāmas arī citas smagas lietas
Loģiski būtu, ja samazinot finansējumu stacionāriem, naudu pārdalītu esošajiem ģimenes ārstiem, vai arī censtos veidot jaunas prakses. Reāli - ir vienkārša "nogriešana" neskatoties ne uz ko.
Speciālistam par ambulatoro konsultāciju agrāk pacients maksāja 2 Ls, bet valsts piemaksāja 6 Ls, patreiz ir - pacients 5,Ls a valsts 2Ls!! + vēl kvotas, kuras ar katru līguma slēgšanas reizi ir samazinātas.Patreiz ir izveidojusies situācija, ka "valsts apmaksātos pacientus" nedēļā es varu pieņemt tikai 2 agrāko 6 vietā, tātad izeja ir vai nu gara, gara rinda, vai arī par pilnu maksu.
Var piesaukt gan ārsta ētiku ( kuru man padomju laikos institūtā vēl mācija, tagad gan vairs to nemāca), gan citus žurnālistiem mīļus saukļus, bet mēs ejam maksas medicīnas virzienā ar smagiem izkropļojumiem..................
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
07.04.2009 10:50
Jā, vecs dr kā reiz apstiprina to ko teicu dažus gadus atpakaļ - mēs ejam maksas medicīnas virzienā. Bet tas tiek realizēts nevis civilizētā veidā (vispār par ko es runāju?) bet gan tiek "spiests" uz to. Iespējamais iemesls šādai rīcībai - valdības nevēlēšanās būt vainīgai tautas priekšā.
Tāpēc arī ir tā, ka es nesaprotu vai tie cilvēki kas apelē pie ārstu godprātības turot rokā savu kapeiciņu nesaprot kas par situāciju ir izveidojusies vai arī vienkārši ir dumji...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Ir vēl viena neliela nianse!
Visi sāpīgie pasākumi (strukturālās reformas) patlaban tiek atlikti, novilcināti, lai pēc vēlēšanām tos varētu realizēt ar pilnu sparu. Medicīnā finansu krīze ir ar aptuveni sešu mēnešu nobīdi no visas valsts finansu krīzes, tāpēc mēs vēl krītam, krītam............
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
07.04.2009 13:02
Neba kādu še interesē kvotas vai medicīna vispār. Klasisks paraugs domāšanai, kad uz pirmo sagāž visu sakrāto agresiju.
izlasīju, un sapratu to, ka, no vienas puses saņemot ārstēšanu no doka puses un pacienta veselību uzlabojot, no otras puses - nevērīgas apiešanās dēļ - doks pacienta veselību sabojā, neviens no šīs situācijas nav ieguvējs, abas puses - pacients un doks - ir zaudētāji.. diemžēl..
un kāds iznāk rezultāts no abu komunikācijas? labākajā gadījumā - apaļa nulle :(
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
07.04.2009 13:32
Nu, Somijaa uznemsanaa dazreiz jaagaida 2-3 stundas. Joskus vel ilgaak.
Ja laiks biija pierakstiits tad var arii paseedeet ap stundinju. Taa kaa LV nav nekaads izneemums.

Par algaam.
Re Somijas doki pelna:
Videejaa slimniicaa 4400, videejaa polikliinikaa - 4800 euro.
Rezidentam (vissi seez?) ir 2700 - 3000 euro.
(dati no somijas aarstu biedribas par 2005 gadu - http://www.laakariliitto.fi/files/palkka_ja_ansiot2005.pdf)

Vel jaabriinas ka vispaar ir tie aarsti Latvijaa.
Es domāju, ka runa šeit ir par to - vai ārstam dēļ tā, ka valsts apgriež finansējumus, ir tiesības necienīt pacientu?
Mana ģimenes ārste jau sen prasa 2 Ls 0.5 vietā! Un "šeit pat uz vietas" - kabinetā, bez čeka. Un arī vienmēr ir jāgaida un kāds akūtāks ir priekšā. Vienīgi es tāda rāmāka pēc dabas, nekašķējos. Un dakterīte ar tāda pārspīlēti laipna, ka vienkārši nespēju viņai kaut ko dusmīgāku pateikt, ko reizēm gan gribētos.
Es domāju - mana ģimenes ārste (un noteikti, ne jau viņa vienīgā) nopelna kreiso naudu diezgan labu, lai viņai nebūtu tiesības par kaut ko sūdzēties. Bet nevar jau arī bez sūdzēšanās iztikt, citādi padomās, ka ārstiem pārāk labi iet!?
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
12.04.2009 19:58
to sliminja
Jūs vispār lassiet ko rakstu?
Tie 2Ls ir kapeikas. Un pavisam drīz juš to beidzot sapratīsiet. Sapratīsiet tad kad maksāsiet kādus 20-30Ls tikai par pieņemšanu... Tikai par to ka jūs kāds apskatīs. Es 5 gadus par to brīdinu. Un rakstu vissur. Ne jūs mani dārgie dzirdiet, ne jūs saprotiet.

Jāprasa no politiķiem, jāatbalsa mediķus. Kaut gan, vilciens izkustējās. Un liekās ka lavīnveidīgs medicīnas krahs sācies.



Edited 1 time(s). Last edit at 12.04.2009 20:14 by Dr.asist. Raimonds.
Par naudu tā varētu būt, uz to jau iet ātriem soļiem. Bet kurš Latvijā tās summas būs spējīgs maksāt??? Var jau uzlikt milzīgu summu par daktera apmeklējumu, bet kas tad pie viņa ies? Pensionāriem jau tās kapeikas ir liela nauda.
Un vēl viens jautājums - kā Somijā ir ar iestādi, kam līdzīgas funkcijas kā pie mums Veselības inspekcijai?
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
13.04.2009 12:53
Interesei un ja ir laiks, var palasīt Sabiedrības veselības aģentūras ierēdņu ienākumu deklarācijāas un tad padomāt. Direktora vietnieks & Co varēja vien izdomāt smieklīgu un primitīvu pozitīvās domāšanas kampaņu ar beigās ieceptu aicinājumu doties pie 150 Latvijā praktizējošajiem psihiatriem :). Būtu pats vienu dienu pasēdējis tai valsts psihiatra kabinetā! Kazi, pašam psihiatru savajadzētos un visa pozitīvā domāšana sabruktu antidepresanta kastītē. Tas ir viss, kas ir piedzemdēts 200 vai vairāk cilvēku kolektīvā krīzes laikā, bet to sen var izlasīt visu sieviešu žurnālu visos numuros daudz labākā žurnālistu izpildījumā. Tā pati Veselības inspekcija, VM utt. – palasiet darboņu amatpersonas deklarācijas... Kur vēl viņu komandējumi (ekskursijas) uc. piemaksiņas, ēkas uzturēšana, atstarotāji, firmas pildspalviņas... Cikos viņi iet uz darbiņu – cikos brauc mājās...

Kā var vispār kaut ko izdarīt medicīnā, ja katru ārstu uzrauga kādi 3 ierēdņi, kuri visu naudu ir savākuši sev. Lai tak Gusta, enerģiskā sieviete, kura visu noved līdz galam, saņemas un aiziet pie ministra Eglīša un uzprasa, kāpēc viņa sekretārei maksā vairāk nekā reģistratūras darbiniecei valsts apmaksātā mediestādē. Es neredzu atšķirību darba smaguma ziņā.

Bet uz tādu pasākumu ļipiņa nodrebēs. Esmu gatava derēt uz visām savām ūsām.
To Runcene
Redzi, mēs te varam cepties kā vien gribam, jo mums vēll drusku sāp par to, kas notiek ar slimo cilvēku ( laikam jau tas ir tās "vecās skolas" dēļ - pamatus jau mums ielika labus 2. medskolā, vai ne tā? :))) )
Nelaime jau laikam ir tā - kā tik cilvēks kur augstāk izsitās pa karjēras kāpnēm - tā "širmis" aizverās, sāk cilvēks runāt samocītos, garos un murgaios teikumos, sāk rakstīt garum garus nederīgus papīrus un vēl komandēt padotos. A tagad, kad viss ripo pa kalnu uz leju, nevienam nav ne dūšas ne arī politiskas gribas ko darīt.
Vajadzīgi ir krīzes menedžeri, kuru nav!
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
14.04.2009 15:46
;)))

Tā gan.

Bet, ja medicīnu praktizē no sirds, tad pāragri ir cik tur pēdas zem zemes. Pilnīgi baisi metas, cik daudzus es tādus zinu. Nu, bet tautai vajag tikai tādus. Ja Tu neesi gatavs sadegt, bet arī mazdrusciņ gribi būt cilvēks, Tu nedrīksti būt ārsts.
Nu redziet, biju atpūsties, tagad ar jaunu energiju ķeršos pie dažādu jautājumu risināšanas.
Uztaisīja man urīna analīzes - ļoti sliktas, iešu uzreiz pie nefrologa un sev pārmetu, ka tā jau agrāk neizdarīju, būtu izpalikusi visa šitā riebīgā šmuce.
Iesniegumu doktorāta vadībai uzrakstīju , uz VID u.c. vēl sūtīšu, varbūt pat šodien , tad redzēs , ko atbildēs un tad domāšu tālāk.
Savu gimenes ārsti jau tik un tā esmu zaudējusi, tā kā neko vairāk zaudēt nevaru.
Izrādās, ka tas par ko tik gauži mums draud dr Raimonds - jau pie mums ir - superdārga medicīna. Tagad doktorātā tāda kārtība - ja gribi bez rindas 1 lata vietā maksā 10 ls. Ja nemaksā - sēdi un gaidi. Nu labi - lai jau tā būtu, bet ir viena nopietna iebilde. Mani kā klientu par to bija jābrīdina, jāpaskaidro, ka ir jauna maksāšanas kārtība un es tad izlemšu, kas man svarīgāks - nauda vai laiks. Nu nevar tā rīkoties - pateikt, labi - gaidām jūs 27.03. plkst. 09:20 un tad atsēdināt uz 2 stundām. Tad skaidri un gaiši vajag pateikt - dzīvā rinda , ja negribiet sēdēt rinda - maksājiet 10 ls. Eglītis stāsta, ka par vizīti jāmaksā 1 ls, bet faktiski - jau tagad ir 10 ls. Un es nedrīkstu žēloties, varu to samaksāt , bet vai visi to var un varēs ? Un kuri tad ārstēsies un kuri mirs no ielaistām slimībām ? Un kur mūsu nodokļu nauda, ja mēs par medicīnu maksāsim pilnībā paši ?
Iedomājos situāciju, ka veikalā es paņemtu maizi, uz kuras norādīta cena 1 ls, bet pie kases man par to paprasītu 5 ls, pateiktu , ka svītru kods tādu cenu uzrāda - jebkurš no mums taču iebilstu pret šādu lietu. Tad ar ko atsķiras šajā gadījumā ārsts no pārdevēja ? Doktorāts no veikala ? Glumi šmaucekļi un amorāli naudas rausēji ir tādi ārsti !
Jā - es saprotu , ka mūsu ārsti grib uz rāvienu kļūt tādi paši skaistuļi, t.i. bagātnieki kā somu vai vācu mediķi utt. Tikai DR RAIMOND - kāpēc Tu nekomentē pēc būtības ? Kas notiktu ar vienu somu ārstu, ja viņš izlamātu pie viņa atnākušo slimo pacientu un sistēmātiski neizdotu čekus ? ! Pamēgini šo lietu atbildēt , neizlokoties un nepļāpājot ! Nav taču manā gadījumā būtība naudā , bet attieksmē, ka ārsti var teikt apzog gan valsti, gan pacientu un vēl par to izlamā nabaga pacientu ( daudzcietušo) un vēl vaino savās blēdībās haosu valstī nevis savu naudas kāri, kas gan ir dabiska cilvēka īpašība, ja tās dēļ nav jācieš man.
Ja būs jāmaksā tie 10 vai 20 ls par vizīti, tad maksās, bet cilvēki izdomās - kā manā gadījumā - uzreiz pašai nodot analīzes un apjēgt, ka nav vērts iet pie gim. ārsta, ja apjēdz, ka sāp nieres. Uzreiz meklēt speciālistu.
Man ne mirkli nav bijusi iedoma apturēt procesu, ka ārstu darbs tiek atalgots pēc R-Eiropas standartiem , lai būtu, bet nu elle un Indija ! - tad lai viņi arī strādā kā cilvēku ārsti un nevis lopdakteri. Un ja mēs to neprasīsim - atbildību un kārtību , tad tā arī paliks - ka saņems ārsti Eiropas algas, bet strādās kā kaujamu aitu dakteri.
vecais dr - nelaime ir tā, ka visi tikai ņaud un žēlojās kā Tu ! un ja tu būtu Eglītis vai Zaglers Tu arī melotu un zagtu uz nebēdu , jo tauta kā aitu bars kurnētu , bet neko nedarītu, bet dabiskais iedzīvošanās instinkts tev prevalētu pār kuslo sirdsapziņu . Mēs esam pārāk pasīvi, gadu demsitiem baidīti ar krievu nākšanu , krievu tankiem un vēl nezin ko, bet mūsu pašu bālēliņi izrādās to valsti iztīrīja ātrāk un nekaunīgāk kā krievi Latviju 1940.gadā. Tagad visi šokējās un šausminās, bet tie paši bālēliņi jau "štuko jaunas rebes". Lūk.
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
14.04.2009 18:06
Un Tu tās rebes tagad novērsīsi!
Kurā avīzē un TV kanālā Tavu bildi varēs redzēt, varone mūsu?
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
14.04.2009 18:28
proteīns Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Gusta, Tu esi vecmeita?


******************


It bieži visa patiesība tiek pateikta pirmajā atbildes postā – šoreiz noteikti. Varbūt tomēr vērts padomāt, kā produktīvāk izmantot savu seksuālo enerģiju.

Šādi trakojot, nākamais solis ir žultsakmeņi.

Veiksmi.
Tautas varoņu goda plāksnē, mīļā:)
Runcene, Tava seksuālā uzmācība ir aizdomīga. Padomā par to !
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
14.04.2009 18:40
Esi izjutusi uzmācību?
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
14.04.2009 19:43
to Gusta.

Ja PAŠLAIK Latvijā doktorāti nedaudz nešmauksies, tie vienkārši bankrotēs. Varbūt ne tīri financiāli, bet deļ tā, ka mediķi aizies. Nu patti padomā, ja tev OFICIĀLI savā zemē piedāvā gŗašus, bet 1 stundas attālumā (lidojot ar lidmašīnu) 5-10 reizes vairāk par TO PAŠU darbu... ko tu darītu? Nu tagad godātā, cīnaties tālāk vien. Vel tālāk pasliktiniet situāciju valstī... Nu būs ar vienu doku mazāk, neko tā daktere nezaudēs (kaut gan neticu ka pret viņu būs sankcijas). Nu zaudēs tie 2000 (oficiāli), bet īstenība 2500-3000 savu ģimenes ārsu, nu un kas, nu nebūs pensionāriem pie kā aiziet vispār. Nu un kas... Atcerēties vien vienu, GA ārstu nav. Un ņemot tā reali vairāk tuvākajā nākotnē praktiski arī nebūs. Ir tās vecās paliekas vien. Cik viņi izturēs vel, tas ir ļoti labs jautājums.

Par Somiju. Redziet, te dakterim nav vajadzības strīdēties ar pacientu. Par savām 8 stundām dienā viņš saņem savus 5 000 euro + parasti vel privātpraksēs, konsultācijās, visādos zinātnes darbos un ekšpirimentos piepelnās ja grib. Nav viņam vajadzības šmaukties. Tapēc jūs meklējiet to vainu ne konkrētajā doktorātā, bet nedaudz citās vietās. Vēlams pie vēlēšanas urnas.

Par algām. Lieta tāda, ka ja gribās dabūt jaunos godīgos, apzinīgos dokus praksēs, viņiem jāmaksā jav no paša sākuma. Lai izaugtu janā paaudze. Jauno doku paaudze. Un tas process ilgsies ne gadu ne divus, bet desmitiem gadu. Esošos protams ka būs grūtāk pāraudzināt, bet navajag aizmirst vienu lietu, viņus jav 19 gadus (kā minimums) mācīja izdzīvot, mācīja un PIESPIEDA ņemt dāvanas, nerakstīt čekus, jo citādi dzīvot normāli nesanāk... Nevajag savu tikai savu gadījumu skatīties, jāskatās palašāk, daudz plašāk. Tā ir sistēma. Sistēma kura iznīcina vissu cilvēcisko no jauniem cilvēkiem kuri tikai labo gribēdami iet uz medicīnu, kuru mīļ, kurā grib strādāt un palīdziet cittiem. Bet nu entuziasma parasti pietiek tikai pirmiem gadiem. Pēc tam cilvēki ir spiesti kretinizēties, degradēt. Dēļ tā lai izdzīvotu. Mainīt darbības sfēru, vai lidot uz nedēļu-divām mēnesī piestrādāt rietumos vai vispār mainīt valsti... Manā gadījumā pavisam drīz pat pilsonību.



Edited 2 time(s). Last edit at 15.04.2009 11:09 by Dr.asist. Raimonds.
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
14.04.2009 22:04
Guste tagad labos LR valsts Sistēmu, nokožot 1 dakteri! :)
Ne no tā gala sāki!
Mums vajag jaunus Valdemārus, Veidenbaumus, Ziedoņus..., kas spēj izprast situāciju un atbildēt tautai uz tādiem jautājumiem, kā "Kas mums ir? Kas mēs paši esam? Kur tas der? Ko ar to var darīt?" Līderi vajadzīgi. Ja Gustei "nav iekšā" tādu dotību, labāk skaties www.pedas.lv kur notiek kada talka- bus tiešām reāls labums Latvijai!
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
14.04.2009 23:01
Runcene lezbiete??? Man tagad dziļi jāieelpo...un jāpadomā par Taviem Runcene tekstiem, vb arī man esi uzmākusies???:DDDDD

Bet visa šitā ņemšanās-nu pardon...ja nav ko darīt un nav kur izgāzt savu enerģiju...posta autore varēja vnk aiziet pie tā sava ārsta, ieiet kabinetā un, lai atvilku dūšu, iedot viņam bietē un miers.

Tad jau tiešam labak te iepazīšanās sadaļu:)...vb man ar tā Runcene dikti iepatīkas:))))))))
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
15.04.2009 11:00
Plāpu sadaļā ir uzsākta iepazīšanās tēma. Tur man cien. bij. kolēģis Raimonds piedāvā džeku. Un tagad jau 2 dāmas... Vienai jau skaidrs, ka es viņai uzmācos, otra vēl domās... Patīkami :))))

Emmmm... Jums visām vīrieši peļņā devušies??? Pilnīga Iļģuciema dāmu uzvedība vērojama... :P

Fui.



Edited 1 time(s). Last edit at 15.04.2009 11:02 by Runcene.
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
15.04.2009 11:44
Runcenīt, nepieskaiti lūdzu mani pie visām.:(
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
15.04.2009 23:25
Kas tās par Iļģuciema dāmām?
Re: gimenes ārsta rīcība - jūsu viedoklis ?
15.04.2009 23:51
Heteroseksuālas sieviešu cietuma ieslodzītās, kuras aiz cita objekta neesamības praktizē homoseksuālu uzvedību.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 9 pieskaita 5?
Ziņa: