Vai simptomi celiakijai?

Aizsāka laimīte 

Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 18:27
~ pēdējo pusgadu pamanīju, ka vēders iziet 2-3 reizes dienā. Bieži ir caureja. Gandrīz katru dienu. Pamazāk tas sāka likties jocīgi. JOCĪGĀKAIS ir tas, ka vēders vienmēr iziet pēc 30min-1h, kad ir ēsti miltu ēdieni. Tad vienmēr ir caureja un vēders satrakojies un nomierinās tikai 5-10 min pēc vēdera iziešanas. Tāpēc iedomājos par celiakiju. Bet tas laikam nav tipisks simptoms. Nez vai tā reakcija varētu būt tik ātra?! Vai kādam ir bijis līdzīgi?

izlasīju rakstiņu par celiakiju - http://www.ldusa.lv/lv/content/celiakija

Man ir arī hronisks D vitamīna deficīts, hroniski trūkst arī vitamīns B12, dzelzs un laikam arī vitam K (bieži metas zilumi un pēdējos 1,5 gadus mēnešreizes palikušas 10 dienas garas.. gin neko neatrada un zāles MR regulācijai nepalīdzēja). Bieži ir nogurums, bet to varētu izskaidrot arī citas hroniskas vainas - zems asinsspiediens 100/60, helico, hronisks tonsilits..

P.S. Nedēļu iedvesmojos un pārtiku lielākoties no dārzeņu sautējumiem un tad vēders izgāja normāli.



Edited 1 time(s). Last edit at 14.02.2016 18:30 by laimīte.
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 20:05
Par celiakijas iespēju nemācēšu komentēt.

Par D, B12 un K deficītu.
Ja ārsts Jums tādu tiešām ir diagnosticējis, tad nozīmē vitamīnus + skaidro deficīta iemeslu.
Ēdienkartei tad miltu produktu ēšana vai neēšana neko nemaina, tādēļ miltu produktus var neēst, ja nevēlas.
Ēst tad vajag sarkano gaļu, īpaši nevairīties arī no taukiem. Dārzeņi, vēlams pielikt eļļu. Eļļas, tauku pievienošana uzturā nāk par labu cilvēkiem ar D, E vitamīnu deficītu. Gaļa ļoti vajadzīga.
Papildus lietot ārsta nozīmētos vitamīnus. Parasti izraksta tabletes, bet ja B12 deficītu nekompensē vitamīni + uzturs, tad var nozīmēt injekcijas ( visiem pacientiem tas neuzsūcas vai " nestrādā pareizi ", tad jāinjicē ). Ja metas zilumi, papildus tiem vitamīniem parasti nozīmē kādu askorutīnu un C vitamīnu.

Kā ar asinsainu? Asins analīzes kādas un Le diff formula & mikroskopija? Ir taisīts PĒC to zilumu sākšanās?
Papildus jautājums - vai Jūs agrāk esat saņēmusi ķīmijterapiju vai imūnsupresijas terapiju? Ja jā, tad kādēļ, ar kādiem preperātiem un devām, kādus kursus. Vai ir strādāts vai tiek strādāts kaitīgos darba apstākļos ar ķīmiskām vielām ?



Edited 2 time(s). Last edit at 14.02.2016 20:26 by smail.
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 20:30
jā, esmu taisījusi analīzes B12 un D vitamīniem. Ir B12 vitamīna trūkums un D vitamīna deficīts (jau vairākus gadus). Ferrīns ir nedaudz zem normas. par zilumiem neesmu interesējusies, jo neuzskatīju ka tā ir problēma. to šodien izlasīju un aizdomājos par to. E vitamīns netrūkst. Asinsaina laba. jā, dzeru ārsta nozīmētus vitamīnus - Multi-B un Vigantolu.

viena no celiakijas pazīmēm ir ka slikti uzsūcas barības vielas un tas varētu izskaidrot vitamīnu trūkumu.

būtībā mans jautājums ir - vai ir dzirdēts, ka celiakijas gadījumā "jāskrien uz tualeti" uzreiz pēc miltu produktu ēšanas?


p.s. jā, zvanīšu ģimenes ārstei, bet diez vai viņa tāda īpaši kompetenta. pagājušo reizi, kad gāju pakaļ Vigantola receptei, brīnījās, kāpēc man tik ļoti trūkst D vitamīns, prasīja, vai es nekad saulē nerādos (darba dēļ pavadu saulē ļoti daudz laika - mati izbalējuši un rokas kā traktoristam :D )
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 20:41
Uz tiem citiem jautājumiem arī gribēju atbildes izlasīt.
Jāskatās un jāinteresējas par zilumu iemeslu. Noteikti.

Celiakija, tur visādi var būt, citi arī pat vemj.

Ja tiešām D un B12 trūkst, tad gaļu, taukus , eļļu vajag lietot. Dārzeņi klāt. Vitamīni ko nozīmēja.

Principā ja analīzēs B12 trūkst un vēl zilumi metas, var hematologu apmeklēt. Tur viņi smalkāk asinsainu izpēta, nozīmē ko vajag papildus pārbaudīt.



Edited 1 time(s). Last edit at 14.02.2016 20:50 by smail.
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 20:45
Nē, nekādas minētās terapijas nav bijušas. un vispār tādas lielas slimības nav bijušas. no ķīmija un kaitīgiem darba apstākļiem arī esmu tālu. Vienīgi esmu slimojusi ar daudzām infekcijas slimībām un iekaisuma slimībām (..vienmēr jūk kā katra no tām klasificējas) - sākot ar gripu, herpes, helico, Epšteina-Bāra, kāju sēnīte, ureoplazma, akūtu un hronisku tonsilitu, hroniskām iesnām... beidzot ar Dengu drudzi (slimoju Indijā) un Toksikoplazmozi aktīvā fāzē. Pēdējais bija tas trakākais, jo sekas jutu vēl vairākus gadus pēc tam :( galvenokārt kā gremošanas traucējumus, taču nedomāju, ka man tas tagad ir, jo ir pilnīgi citādāk. tas, kas tagad ir, salīdzinoši ir bērnu spēle :D
imunalogs izrakstīja vitamīnus.

p.s. jā, minētās slimības bija apstiprinātas ar analīzēm (izņemot gripu un herpes)



Edited 1 time(s). Last edit at 14.02.2016 20:48 by laimīte.
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 20:54
Ko par zilumiem tas imunologs teica? Neieteica hematologu? Jo tomēr asinsizplūdumi, B12 vit deficīts utt?
Ņemot vērā Jūsu anamnēzi, labi ir ka gājāt pie imunologa. Tagad izskatās ka jāaiziet vēl pie diviem - logiem ; hematologa un gastroenterologa.
N.B priecājos ka manis jautātās terapijas Jums nav bijušas un kaitīgo apstākļu darbā nestrādājat.



Edited 1 time(s). Last edit at 14.02.2016 21:00 by smail.
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 21:35
par zilumiem šodien sāku uztraukties, bet nedomāju, ka manā gadījumā tā ir tik liela problēma. šobrīd nav neviena :) Man bija B12 vitamīna trūkums. Deficīts bija tikai un vienīgi D vitamīnam.

jā, imunalogs arī ieteica griezties pie hemataloga.
smieklīgi, bet ar visām manām problēmām ar gremošanu, nekad neesmu bijusi pie gastroenterologa. Nomainīju vairākus ĢĀ un visi kā viens - tas jums no stresa, vajag vairāk atpūsties :D daudziem diemžēl negribas iedziļināties un tērēt naudiņu, kamēr nav mirstama kaite.
tomēr gadu gaitā esmu atklājusi vairākus labus ārstus, kas palīdzējuši atrisināt vairākas problēmas un dzīve kļuvusi daudz baudāmāka :))
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 21:55
Hematologu vajadzētu. Papētītu kas ar trombocītiem, eritrocītiem, to funkijas spēju utt. Neapšaubāmi vizīte būtu efektīvāka, ja nāk ar zilumiem, ko uzrādīt. Ja nav, ko darīt, jāiet bez ziluma un jāstāsta.
Gastroenterologs par celiakiju vairāk saprot, hematologs par asiņošanām, B12 vit trūkuma iemesliem. Var nosūtīt uz kādu papildu analīzi. Kad sūta hematologs, parasti Le formulu un asinis liek skatīt mikroskopā arī ja ar analizatoru liekas ka analīze laba. L-ja hematologa klientus uztver tā nopietnāk.
ĢĀ, nuja, gadās diemžēl tādi, kuri nopietni sāk uztvert pacientu tikai kad tiem atnes Dg no speciālista, vēlams profesora.



Edited 1 time(s). Last edit at 14.02.2016 21:58 by smail.
Re: Vai simptomi celiakijai?
14.02.2016 23:12
Paldies par padomiem!
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 17 pieskaita 7?
Ziņa: