Mediciina LV

Aizsāka Dr.asist. Raimonds 

Mediciina LV
11.10.2008 18:05
Noskatiijos Dombura raidiijumu.
Ko lai saka, cik par too runaats, cik skaidrots. Lietas nekur neiet. Vieniigais, ka par sleepto mediku deficiitu jav saakusi runaat atklaati. Un tomeer kaarteejo reizi redzu, ka tauta nu ir stulbaak ne kaa gribeetos (sk.balsojumu). Balsoo pasi pret savu labklaaibu

Te buus raidiijuma links LAI SKATIITOS NOSPIEDI SEIT



Edited 2 time(s). Last edit at 11.10.2008 18:09 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Mediciina LV
12.10.2008 18:40
Hm... nu jâ. Pa komentâru naff.
Principâ vissu raidîjumu var neskatîties. Sâkumu un pçdçjâs 10 min gan... Tautieði, baidos ja tâ turpinâsies. Tad, jums uztaisîs Amerikas tipa medicînu. Un tad bûs vâks daudziem, îpaði maznodroðinâtâjiem (kuru mums LV ir laikam tâ reâli 50%).

Jâcel atvçlçto medicînai IKP procentu...



Edited 1 time(s). Last edit at 12.10.2008 18:43 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Mediciina LV
13.10.2008 15:04
A ko tur komenteet... Ja pat pashu "galvas" par sevi vien domaa ;-)
Re: Mediciina LV
13.10.2008 20:20
Kas tad to IKP cels? Un no kâ?? Raþoðanas ta nav, RIMI pieder norvçìiem, MAXIMA- lietuvieðiem. Viòi diktç noteikumus pârtikas raþotâjiem, pçïòa ar aiziet uz ârzemçm. Vçl naftas, gâzes, elektrîbas cenas ceïas un peïòa par to arî uz ârzemçm aiziet!
Visu, ko varçja, nolikvidçja, brînums, kâ tie nabaga daþi vietçjie raþotâji vçl turas! No kurienes lai tie ienâkumi valsts kasç rodas?
Mediíi aizbrauks uz ârzemçm, polièi sâks "piepelnîties" ar dienesta ieroci, muzejnieki pârdos antikvariâtos priekðmetus :) Nez, ko lai dara skolotâji, bibliotekâri un kultûras darbinieki?
Speciâli Raimondam: Tu rakstîji: "Mediíi esot vajadzîgi vispirms, jo slims cilvçks nevar pastrâdât". Ja nebûs labas izglîtîbas un audzinâðanas, nebûs, kas par labiem mediíiem mâcâs- dumji cilvçki laikam medicînâ nederçs? Bez labas izglîtîbas nav izglîtota tauta, nav labu politiíu, ekonomistu, inþenieru, nav raþoðanas. Nav kvalificçtu strâdnieku, kas tâs slimnîcas bûvçs un remontçs...
Tas vçl strîdîgs, jautâjums, kas pirmais: medicîna, izglîtîba, kultûra vai zinâtne. Inteliìence ir spçjîga daudzas lietas sakârtot, ja tâs LV nebûs,mçs esam lîdzvçrtîgi Âfrikas nçìeriem.
Re: Mediciina LV
23.10.2008 22:32
"ja lîdz ðim neatliekamâs medicîniskâs palîdzîbas specialitâtç rezidentûrâ bija jâmâcâs trîs gadi, saskaòâ ar jaunajiem noteikumiem tie bûs pieci studiju gadi."

...ja liidz shim videejais rezidentu skaits bija aptuveni 1 cilveeks 4 gados (pieejamas virs 20 budzheta vietaam 4 gados), tad tagad... njaaa...
Re: Mediciina LV
23.10.2008 22:48
tas viens cilveeks kaut kur ir apskataams?
Re: Mediciina LV
23.10.2008 23:40
Nu tas bûs kâds nenormâls NMP fanâts, aptuveni tâds pats, kâds esmu es. :) Tikai man nesanâca. Interesanti, cik viòu piemçrâm 5 gados vispâr ir saraþots? Un cik palika strâdât pçc pirmiem 2 gadiem tieði uz NMP?

to ,,,
Politiíi taèu solija tieði otrâdi, samazinât rezidentûras gadus. Atkal tukðâs pïâpas? Nu, mani tas pat priecç. Jo mazâk NMP ârstu jo maniem kolçgiem (ârstu palîgiem) labâk :) Egoisms :)
Protams, ka tas ir slikti. Un tikai veicinâc NMP doku izmirðanas processu. Nebûs nâkotnç tâdas sugas NMP doks :) Palikuðie bûs sarkanajâ grâmatâ rakstâmi.
Re: Mediciina LV
24.10.2008 11:53
...aarstu paliigiem varbuut labaak... pacientiem gan ne...
Re: Mediciina LV
24.10.2008 19:42
Nu bet protams. Ob etom i recj. Tas taa buus ja nemainiis sisteemu. Bet sisteema buus mainiita ar laiku.

Kapeec? Da tapeec, ka aarsti uz NMP ar laiku apmirs, bet aarsta paliigi tagad tiek razoti ne taadi, kaa ieprieks. Skatiijos programmu ko tagad maaca. Viniem tiek iznemtas daudzas stundas un ieveerojami samazinaatas stundas terapijaa, kirurgijaa, ginekolgijaa... un pats maaciibu ilgums minimums uz pussgadu iisaaks.

Vivod:
Ja aarstu nebuus (buus loti maz), bet aarsta paliigiem samazina tiesi diagnosticeesanas-aarsteesanas zinaasanas un speejas, tad lielaaku lomu ienems uznemsanas nodalas-slimniicas. Tas noziime, ka Latvijaa ar laiku buus ievesta taa patti sisteema kura valda skandinaavijaa-ASV. Aatri braucam, stabilizeejaam, aatri vedam uz uznemsanas nodalu.
Muusu gadiijuma pie taa novediis cilveekresursu truukums. Un protams ari ekonomiskais aspekts arii, jo naakotnee LV buus spiesta maksaat diezgan lielas algas tiesi aarsteim.

Nobeigumaa:
Lielaaka dala brigaazu buus:
-Arsta paliigs + paramedikis

Mazaak:
Arsta paliigs + med.maasa vai Arsta paliigs

Pavisam maz (helikopteri, super-puper reanimaacija brigaades):
Arsts + arsta paliigs (iespeejams variants, ka auto buus vieglaa automasiina - tas pats kas tagad notiek Vaacijaa. T.i. - Arsta paliiga brigaade sauks aarstu paliigaa).
Re: Mediciina LV
24.10.2008 20:50
Mazdaktera kungs, Jûs arî esat ârsts ? :)
Re: Mediciina LV
24.10.2008 21:38
Interesants jautaajums. Mazdaktera sajaa teemaa tacu naff. :)
Snukers, tu buudams seit no 2006 gada vel nav sapratis kaadas profesijas paarstaavis ir Mazdakteris? :)
Re: Mediciina LV
25.10.2008 01:36
...neviena LV uznjemshanas nodalja, pat nule kruta apgreidotaas, nespees tikt galaa ar pastiprinaatu pacientu pluusmu to pashu cilveekresursu deficiita deelj... un njemot veeraa, ka dazhu jauno monstru vadiitaaju viizijaas ir pienjemt noteikumus, ka nevar straadaat vairaak kaa 1 likmi, shis te deficiits buus juutams veel jo vairaak... taisni interesanti paskatiities, kaa vinji izgroziisies ;-) ... es lieku uz to, ka tik klaji sev kaiteejoshus noteikumus nepienjems viss ;-) ...
Re: Mediciina LV
25.10.2008 08:34
Zinu, bet gan jau ... :)
Nu laikam vins ir arsts, bet neesmu dzirdejis, ka sûrotos!
Re: Mediciina LV
25.10.2008 11:09
Mazdakteris tak laikam ir chelovek v pogonah... tur veel cits akcents ariidzan... tur ir tikai tak tocho... vai kaa tur... esmu aizmirsusi no kara mediciinas studijaam...
Re: Mediciina LV
25.10.2008 21:02
to ,,,
Xe, xe. Priekslikumi par vienu slodzi tocna cauri neies. Jo vissa sistçma apstâsies.

Par uzòemðanas nodaïâm un NMP sistçmu. Tu kïûdies. Ja mums bûs tikai (!) 5 ârsti un 50 brîgâdes (tâ tas aptuveini drîz bûs). Kas bûs lietderîgâk? Sabâst viòus pa brigâdçm? Tad sanâks tikai 2 ârstu brigâdes. Vai tad ielikt vinus uzòemðanas nodaïâ, lai pieòemtu tos kurus atved? Kur bûs lielâka kapacitâte? Kad viòs brauc pie slimnieka? Vai kad slimnieki sçþ pie viòa rindâ?

Personîgi man liekâs ka:
1. Uzòemðanas nodïâ no ârsta tolka bûs daudz vairâk. Pirmâkrt viòam bûs pieejams papildusaprîkojums. Uz NMP lînijbrigâdes strâdâjoðais ârsts ar laiku pâverðâs par feldðeri ar "+" zîmîti un "pontu" kaudzîti.
2. 60 gados izstrâdâtai sistçmai jâmirst, ârstçt un diagnosicçt kâ tagad izsaukuma vietâ nav lietderîgi. Neefektîvi. Var uzlikt darba diagnozi. Bet ne to, kâ tas notiek tagad.
3 Jaaizliedz âtrai palîdzîbai ârstçt slimniekus dzîvei nekritiskajâs situâcijâs, piemçrâm nosist temperatûru kad nav dzîvîbai bîstamâ stâvokïa. Âtrai palîdzîbai jâveic tikai stabilizçðaas-pârveðanas funkciju dzîvei kritiskajâs situâcijâs. Ar izòemumiem, piemçrçm trombu ðíîdiòðanu miokarda infarkta laikâ. Sâkumâ tas varbût izsauks tâdu effektu, ka uznemðnas nodaïas bûs pilnâk ne kâ parasti, bet tas bûs tikai kâdu laiku. Pçc tam cilvçki sapratîs ka bezmaksas ðprice un âtrie nav nekâda poliklînika uz riteòiem un paði mçginâs kvalitatîvâk ârstçties un meklçt iespçju nokïût pie ârsta paði.
4. Uzòemðanas nodaïu sistçma ar laiku ari pielâgos un viss bûs Ok. Tâm tieðâm jâparverðas par nodaïâm, nevis kâ tagad vairâkâs vietâs - istabiòa ar daþâm gultiòâm. Tam tieðâm nevajag daudz resursu un naudas, kâ daudzi domâ. Jaieslçdz tikai galvu un jâpadomâ kâ to labâk izdarît.

U.t.t.

Domâju, ka Latvijâ tas viss tâ arî bûs, ar laiku protams. Un tas notiksies pakâpeniski. Lçniòâm. Bet tâ sakot, viss uz to ari virzâs. Vel daþi gadi un sâmks par to runât daudz nopietnâk. :)
Re: Mediciina LV
25.10.2008 21:33
Ar esoshajiem NMP aarstiem uznjemshanas nodaljas deficiitus nenosegs, jo aarpus Riigas vinji uz pirkstiem saskaitaami, bet Riigaa puse ir citu specialitaashu rezidenti.

peec ljoooti ilga laika taa protams notiks, bet vai paarskataamaa naakotnee... nezi...

Un sociaalaas indikaacijas veel joprojaam ir ljooti liela nmp darba sadalja un nevar vinjiem to shobriid liegt, jo tiem cilveekiem (pacientiem) it biezhi nav cita pie kaa veersties...
Re: Mediciina LV
26.10.2008 03:03
Es to loti labi saprotu. Ka nenosegs (naakotnee), bet tas vismaz buus kautkas. Par tiem rezidentiem uz NMP. No vienas pusses tas ir labi, ka vini straadaa uz NMP. Sanem pieredzi, zinaas kaa lietas reaali notiek un kaa sprici tureet, paosta bomzusmaku un ierag visaadus bandiitus un huligaanus ;) Bet no otras, tomer ja taa na cistotu, rezidents vel nav uz 100% gatavs specialists (pie tam citas specialitaates), labaak lai viniem dotu darboties tajaas pagaidam neesosajaas uznemsanas nodalaas, kur vienmeer var apjautaties pie pieredzejusaa kolega, kur kals savu kliinisko domasanu nedaudz mieriigajos apstaaklos un pieradiis pie darba slimniicaa, izmantojot aparatuuru un citus koleegus. Un vel citti aspekti, kurus es labaak neteiksu. Jo abizosies viens otrs. ;)

Starp cittu. Arsta paliigam taa "rezidentuura/specializaacija" (3 gadi + kurssi lai buutu iespeeja sanemt sertifikaatu) ari ir. :) Un tie peec likuma (reaali protams tagadeejaa situaacijaa lietas nu loti biezi daraas citaadi) vissus tos triis gadus seez aiz aarsta, vai sertificeetaa arsta paliiga muguras. Lielaas starpibas tiesi uz NMP no Universitaates absolventa un Koledzas absolventa pirmajos gados es neredzu. Zinaat mikrobioloogiju un smalko fiziku uz NMP nevajagot. Es pat teiktu, ka tiko saceptajam, jaunajam aarsta paliigam to NMP lietu galvaa pat ir vairaak. Jo NMP ir prioritaate maaciibu laikaa koopumaa taa stipri paari 500 stundu + kaa minimums 2 prakses (1,5 meenesis kopumaa) tiesi NMP dienestaa neskaitot uznemsanas vai/un intensiivas terapijas prakses...

Par to naakotni. Redzeesi, ka man buus taisniiba. Izdomaas kautkaadus plaanus, modelus, reorganizaacijas, modernizaacijas, reformas-optimizeesanas un ar laiku ievediis aptuveni taadu modeli.

Par Atro paliidziibu un sociaalaam lietaam. Saprotams ka tagadejaa Latvijaa tas pacients nevienam nav vajadziigs (taada valsts politika). Un tapeec ir taada sisteema kaada vina ir tagad. Bet ar laiku valdosie viiri sisteemu buus spiesti mainiit, jo uztureet esoso kluus :
1. Ar laiku daargi un buus milziigs cilveekresursu truukums
2.Neeffektiivi
3.Pacienti ar laiku saaks domaat ar galinaam un veeleesanaas balsot par tiem kuri par viniem domaas.
Tapeec ari NMP dienesta funkcija un darbiibas tips mainiisies. Da vins jav tagad mainaas. Atcerees kas biija 15 - 10 gadus atpakal (runaajot ar koleegiem), 5 gadus atpakal un kas ir tagad. Taa aptuveni ik pa 5 gadiem dienesta darbiiba pakaapeniski tiek mainiita.



Edited 1 time(s). Last edit at 26.10.2008 03:11 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Mediciina LV
29.10.2008 23:04
Kaada leemumu kvalitaate gaidaama valstii, kur lietas kuureetaajiem ir visai maza nojeega par kuureejamo lietu "Tieði tâpat kâ ârstu uzdevums nav doties uz neatliekamâs medicîniskâs palîdzîbas izsaukumu — to dara speciâli apmâcîti paramediíi."
kopsh kura laika LV buutu ieviesushies paramedikjI???
Re: Mediciina LV
30.10.2008 00:11
Nu tam taa jaabuut. Vieniigais ka mums vinu naff un pats jeedziens par vaardu PARAMEDIKIS tiek uztverts nepareizi. Paramediki ir stipri dazaadi. Bet mums taa attieksme LV pret viniem ari ir dazaada, visbiezaak nepareiza.

Paramedikis ir mediciinas specialists kurs ir apmaaciits sniegt NEATLIEKAMO mediciinisko paliidziibu ârpus stacionâra sienâm. Citiem vârdiem tas ir loti plass jeedziens. Prastaak runaajot, aarsta paliigi kuri ir sertificeeti NMP savaa zinaa ari ir paramediki.
Mums vajagot kaut ko, kas buutu prastaak par aarsta paliigu. Citiem vaardiem, var panemt aarsta paliiga programmu un izmest no vinas vissu lieko, kas neskar NMP sniegsanu un atstaat vispaareejaas med.zinaasanas prastaakaa apjomaa, lai tas viss ieklautos 1-1,5 gados. Cits jautaajums kurs ies maaciities? Kaada buus alga? U.t.t.

Es esmu par viniem. Jo mums taadas specialitaates nav. Bet vina ir vajadziiga un ir nisas kur vini vareetu straadaat.
1. NMP dienest zem Arsta paliiga
2. Armija. Jo paslaik tur ir tikai Maasa un feldseris. Un ne pirmo ne otro nevar suutiit tuvu kara laukam. Jo vinu ir maz. Un ja nogalinaas, dala paliks bez medika kuru nebuus ar ko aizvietot. Ir taa saucamie rotas vai vada sanitaarinstruktori, kuri iziet kursus savaas vieniibas. Bet tas ir taa, puslegaali un vini nav tiesiigi veikt NEATLIEKAMO med.paliidziibu.
3. Unsdzesiibas un glaabsanas dienestaa. Jo vini biezi nokluust uz notikuma vietu pirms NMP darbiniekiem. Un tad vini vareetu UZSAAKT pamata NEATLIEKAMO med.paliidziibu. Iznemt uz deela no auto vraka, uzlikt sisteemu, skaabekli, veikt kardiopulmonaalo reanimaaciju, ielikt laringeaalo tuubu uzsaakt ventilaaciju, defibrilaaciju (automaatiskais defibrilaators), caur konsultaaciju ar slimniicas uznemsanas aarstu pa telefoonu (raaciju) ievadiit medikamentus ari narkotiskos (ierobezots klaasts) u.t.t... un gaidiit NMP brigaadi.

Viss tas ir iespeejams. Un tas notiek taa seit Somijaa. Pats redzu. Straadaa cilveeki.

Vel vairaak vareetu veidot pat paramediku brigaades ( divi cilveeki, sam sebe voditelj i sam sebe medik) bez transporteesanas tiesiibam, iipasi nostuuros uz kurieni NMP brigaade ilgi brauc. Uz vieteejas ugunsdzeeseja depo baazes.
Tas ari LOTI veiksmiigi straadaa Somijaa.

Vispaar jav tas nav gruuti to vissu saorganizeet. Penemt un nokopeet no taas pasas Somijas. Var man pajautaat ;) Man tie algoritmi uz galda gul (maza graamatina).

Te buus pa teemu raksts, Latvija no Ukrainas ne tik taalu aizgaaja un muusu miruso uz celiem procents Eiropaa ir pirmajaas vietaas. Deel pavaajaas NMP sisteemas, pasliktaam uznemsanas nodalaam ari. Progress protams ir, bet baidoos, ka mediku truukuma deel atkal saaksies regress: http://www.feldsher.ru/news-view-1078.html



Edited 6 time(s). Last edit at 31.10.2008 23:36 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Mediciina LV
30.10.2008 00:14
Labvakar! Skatos, ka pa ðo laiku medicînâ nekas naf mainîjies. èau Raimond, kaa pa Somiju?
Re: Mediciina LV
30.10.2008 00:23
Viss ir ok.



Edited 2 time(s). Last edit at 31.10.2008 23:20 by Dr.asist. Raimonds.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 5 pieskaita 17?
Ziņa: