vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?

Aizsāka agnw 

Es gribetu zinat no kadiem materialiem musdienas zobarsti liek plombes? Vai pacientam piedava izveleties un pastasta par prieksrocibam un trukumiem. Ka ari par to, ka piem dzivudrabs un amalgama plombes ir toksiskas un kaitigas? Un vel man interese kadas plomes jus sev liekat zobarsti?
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
05.01.2010 14:37
kas tur smiekliigs??

http://www.toxicmercuryamalgam.com/
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
05.01.2010 18:26
piedaavaa baltas, ja galiigi grib ieliek kaadu sudraba. pastaasta par visu.

varbuut ieleic kaadu zinaatnisku rakstu par sudraba plombju kaitiigumu.
nav tas labakais raksts,bet....
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
06.01.2010 11:54
Mānīgās ”sudraba” plombes

Taču vēl bez spuldzēm viens no dzīvsudraba piesārņojuma avotiem ir zobārstniecība. Kopš 19. gadsimta zobārstniecības pamats ir lētās sudraba plombes, taču sudraba daudzums tajās ir tikai 25%, bet aptuveni puse vai pat vairāk — dzīvsudrabs. Tas ir ļoti gaistošs metāls, kas no plombes pamazām pazūd iztvaikojot, un pietiekoši lielas un ilgstošas ietekmes rezultātā tas var ietekmēt ne tikai apkārtni, bet arī pacientus, māsiņas, ārstus un arī vēl nedzimušos bērnus.

Eiropas Savienības 2005. gadā pieņemtajā dzīvsudraba stratēģijā minēts, ka attīstītajās valstīs vairumam iedzīvotāju zobu amalgamas dzīvsudraba tvaiku ieelpošana ir lielākais dzīvsudraba uzņemšanas avots. Zobu plombes sastāv no 50—70% dzīvsudraba un citu metālu kausējuma. Vara amalgama satur 70% dzīvsudraba un sagatavojot tā jāsakarsē līdz 200 grādiem pēc Celsija. Aptuveni 50—75% Eiropas Savienības iedzīvotāju jeb aptuveni 500 miljonu cilvēku zobu plombēs katru gadu nonāk 110—150 tonnas dzīvsudraba. Vairums no šīm tonnām agrāk vai vēlāk nonāk vidē: augsnē — 30 tonnas, atmosfērā — 23 tonnas, virszemes ūdeņos — 14 tonnas, gruntsūdenī — 10 tonnas. Nonākot vidē, dzīvsudrabs cirkulē biosfērā, daļēji metilē, nonāk barības ķēdē un negatīvi ietekmē cilvēku veselību un dzīvo dabu. Sekmīgi tiek noglabātas tikai 23 tonnas, bet atkārtotai izmantošanai izdodas savākt 22 tonnas dzīvsudraba.

Bet kas notiek, kad zobārstniecībā strādājošās māsiņas sagatavo daudz dzīvsudraba plombju? Norvēģijas vidienē Trondheimas Zinātnes un tehnoloģijas Universitātes un Sv.Olava Universitātes pētnieki analizēja 657 māsiņu, 452 zobārstu un 630 pacientu lielu kontroles grupu. Zinātnieki atklājuši, ka tieši māsiņām ir neiroloģiski un psihosomatiski simptomi, uzmanības saglabāšanas grūtības, nogurums un miega traucējumi, kā arī statistiski lielam māsiņu skaitam dzimst bērni ar neiroloģisko traucējumu problēmām. Lai nu kā, māsiņām un visiem citiem pat ar daudzām plombēm ārsti piekodina — lai kāds dzīvsudraba piesārņojums būtu mātei, tomēr bērna barošana ar krūti mazulim ir labvēlīga un no tās nedrīkst atteikties! Labāk ir sistemātiski samazināt saskarsmi ar dzīvsudrabu, pārtraukt smēķēšanu un veikt citus zobu higiēnas un piesardzības pasākumus, piemēram, līdzīgus kā Katalonijā, kur zobārsti rekomendē nelikt jaunas metāliskās zobu plombes grūtniecēm un pacientiem, kas jaunāki par 14 gadiem.

Materiālu zinātnes sasniegumi un mūsdienu zobārstniecība piedāvā vairākas labas alternatīvas. Zviedrijā, mērot pēc svara, zobārstniecībā plombēm visplašāk izmanto kompozītmateriālus (78%), un stiklveida cementu (13%). Dažas no amalgamas alternatīvām tiek uzskatītas par drošām, citas — par trauslām, nepiemērotām lieliem zobu caurumiem vai arī jaunas bīstamas vielas saturošām. Piemēram, viens no kompozītmateriāliem — metaakrilāts — var saturēt reprodukcijas sistēmai kā toksisku klasificēto bisfenolu-A. Populārzinātniski tas nozīmē, ka nekas labs tas nav un tāpat jāseko līdzi, ko dakteris liek mutē. Mūsdienās tie, kam ir nauda, izvēlas kompozītmateriālu plombes, bet pārējie — tādas, ko var atļauties. Taču visumā tiek uzskatīts, ka alternatīvas ir pietiekoši labas un lētas. Tāpēc atsevišķas valstis Eiropā, piemēram, Zviedrija, Dānija, Vācija, Austrija, Francija, Somija, jau rīkojas, lai zobārstniecībā arvien mazāk lietotu dzīvsudrabu. Efektīvs pasākums ir apdrošināšana, kura sedz arī dzīvsudrabu nesaturošu amalgamu. Tiek sagatavotas vadlīnijas un sabiedrība tie informēta par veselības riskiem, bet pacienti — par izvēles iespējām.
man ir kadas 6 sudraba(dzivsudraba) plombes un esmu loti nervoza, ar beigtiem nerviem un psihiskiem traucejumiem! :(

Ko varetu darit ar tam plombem? Viena plombe man ir pa visu lielo zobu un tam pasam zobam vel priekspuse ir plombe. Nedomaju, ka tās varetu iznemt un sagalbat zobu. Un tas viss butu dargi, nepatikami un laikietilpigi:(


Vai te ir vel kads kam daudz pelekaas plombes un jutas parak nervozs u.tml?
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
06.01.2010 14:23
:)

ar dzīvsudrabu var saindēties elpojot tā tvaikus. tās māsiņas ir strādājušas ilgus gadus ar tīru dzīvsudrabu, tāpēc dažām no viņām ir atklātas nelielas novirzes. pie mums jau sen sudraba plombju izgatavošanas process ir pilnīgi drošs, bez iztvaikošanas, un to veic speciāls aparāts.
tā kā meklē sava nervu sabrukuma iemeslus citur :)
Drizumaa vajadzeetu iet pie zobarsta, profilaktiski, nekas nesap, bet loti sen neesmu bijusi, tadelj veeleetos uzzinat kaadas plomes man pieprasiiit, kaadas ir visnekaitiigaakaas un jaa gribetos zinat no zobarstiem, kaadas plombes ir juusu mutees,jo pashi sev jau drosvien liekat to labaako...
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
07.01.2010 13:17
man 4 sudraba un 1 kompozīta ("helio") :)
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
08.01.2010 18:13
Puce :)))
Es arī esmu nervoza, nu nezin...
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
09.01.2010 10:00
4 sudrabi man stāv jau 20 gadus, un pagaidām ar psihiku man viss ir oki :)
vai zobam ar peleko plombi var uztaisit parkaljumu, apvilkt zobu ar kadu matrialu? Zinu ka ta dara un zobi tad mazak bojajas, varbut ta varet mazinat to kaitigo dzivsudraba ietekmi....hmm...
???
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
10.01.2010 00:07
Kroni droši vien var uzlikt... Bet tās runas par to dzīvsudraba toksiko ietekmi (no zobu plombēm) tāds biznesa triks vien ir... Vai neesat dzirdējuši par veco plastmasas plombju kaitīgumu? Ja neesat tad pameklējiet. Atradīsiet...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
10.01.2010 10:25
ja jau baidies no tās sudraba plombes, tad uzliec kroni virsū (stipri noplombētam zobam). ja plombes nelielas, tad var nomainīt pret kompozīta plombēm.



Edited 1 time(s). Last edit at 10.01.2010 10:26 by puce.
cik maksa kronis pa visu lielo zobu? un no kadiem matrialiem tie ir?
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
12.01.2010 08:46
metāls, metālkeramika, keramika. cena ļoti variē atkarībā no materiāla un klīnikas.
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
04.02.2010 05:10
Diez vai, ir sudraba plombes visai izturigas, tiesam var stavet 20 gadus un ilgak.
Kaut kur lasiju, ka ir tadi materiali, ku 5gadi jastav.Pec tam zud stipriba,piesaiste un kas tur vel.
Domaju, ka Pucei taisniba.
Sudrabu lieto jau sen, bet cilveki paliek svakaki un slimigaki musdienas.Veco laiku cilvekiem mazak slimibu/ visamaz gripas, visadi virusi,alergijas vecakiem cilvekiem ir retak/.
Nebaidos.
Par zelta un sudraba rotaslietam jau ari ir daudz kas rakstits.
Platins ir specigs histamina atbrivotajs, tapat ir cilveki kas gadiem valka rotaslietas.
Varbut to rakstija tie, kam japardod jaunie materiali.Tapat ka ar t.s. cuku gripu/ kliedza ka beigas, izradas mirstiba no cuku gripas ir mazaka ka no parastas A gripas.Bet ar eksperimentalam potem taadi miljoni farmacijai tika.
žel ka Latvija, piemēram, zobārstu asociācija vai kāda cita neatkarīga iestāde neapkopo statistiku gan par materiāliem, gan dakteriem, tgad ej pie zobarsta ka uz loteriju, nevis ar kaut kadu pamatinformāciju, bet te ir pieredze no citam ES valsītim, kur tadu statistiku ārstu biedrības apkopo.

Pildījums Amalgama Stklajon. Kompomer Komposite Zelta inlejs Keramikas inlejs
Krāsa / Estētika sudrabains matēta/gaišs zoba krāsa zoba krāsa zeta zoba krāsa
Piemēroti zobi? sānu zobi pienazobi priekšā/sān. priekšā/sān. priekšā/sān. priekšā/sānos
kalpošanas laiks 8-10 gadi 1-2 gadi 4-6 gadi 4-6 gadi 10 -15 gadu 10 gadi
Zobārstu asociācija nodarbojas ar naudiņu iekasēšanu no ierindas zobārstiem un ja tie nepamanās laicīgi samaksāt piečuku gadā, tad uzliek soda naudu 15 ls apmērā:)))))))))))))))))))))))
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
22.02.2010 18:58
uzraavies?
Vairaaki cilveeki uzraujas...
Instituutaa labaak paraadiities retaak pie taam chuuskaam.
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
22.02.2010 22:17
negribu nevienu apvainot (atkal) bet vai kitana=dr.birzinja?
Es neesmu dr birziņa...
Vai cilvēki, kas atļaujas izteikties man līdzīgi, esmu es?
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
23.02.2010 18:17
nu kaa izraadas tad nav.

kaa tev vispaar iet?
zb
Man iet lieliski, kā vienmēr.
Un kā Tev?:)
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
24.02.2010 11:47
kitana Rakstīja:
-------------------------------------------------------
laicīgi samaksāt piečuku gadā, tad
> uzliek soda naudu 15 ls

sen vairs nav piečuks, bet 10 Ls
Ir taču arī tādi cilvēki, kas vispār nedrīkst nēsāt pat sudraba rotas. Daži cilvēki paši to nemaz nezina (nav atklājuši) un nemaz nav aizdomājušies līdz kam tādam. Turklāt līdz šim nav nācies dzirdēt, ka kāds zobārsts pacientam pirms sudraba plombju likšanas būtu vērsis uz to uzmanību...

Atkāpjoties no tēmas, bet izlasot atsevišķus komentus - nemaz nebrīnos, ka negācijas par institūtu dzirdamas no daudziem. Pati reiz tur biju aizgājusi kā līdzgājēja. Tās 2 h, ko tur uzgaidāmajā telpā pavadīju, paskrēja nemanot un lika man aizdomāties par to, kādas šajā iestādē ir darbinieku savstarpējās attiecības. Tajā reizē, kad tur biju, divi ārsti skraidīja iekšā/ārā no kabinetiem un brīžos, kad viņi iznāca ārā, tās savējās darbinieces smaidīja kā "maija saulītes", bet brīžos, kad kāds no ārstiem kārtējo reizi pazuda savā kabinetā, sākās lielā aprunāšana un komenti. Un tā visu laiku, uz maiņām... Brr...
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
24.02.2010 18:04
evi Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Ir taču arī tādi cilvēki, kas vispār
> nedrīkst nēsāt pat sudraba rotas. Daži
> cilvēki paši to nemaz nezina (nav atklājuši)
> un nemaz nav aizdomājušies līdz kam tādam.
> Turklāt līdz šim nav nācies dzirdēt, ka kāds
> zobārsts pacientam pirms sudraba plombju
> likšanas būtu vērsis uz to uzmanību...

plombe jau nesastāv no tīra sudraba, tā ir amalgama - dzīvsudraba sakausējums ar dažādiem metāliem, un sudraba tur var būt pavisam neliels %. runā šinī tēmā iet tieši par dzīvsudraba iespējamo toksicitāti. kas attiecas uz pacientu informēsanu - normāls zobārsts, kad ir izvēle, vienmēr apspriež ar pacientu, kādas plombes tiks liktas...
Cik sen vairs nav, puce?Man pagāšgad nokāsa 15 ls, jo biju aizmirsusi asociācijai laicīgi samaksāt.
Es jau vienos kursos paburkšķēju, lai viņi sakārto beidzot savu mājas lapu un laicīgi paziņo, kad jāmaksā un vispār, lai ir kāda jēga no tās asociācijas, nevis tikai ķeksīša pēc.Un es tā nedomāju viena, vismaz manas kolēģes domā tāpat, tikai viņas klusē.
Re: vai toksiskas plombes nevar sabojat musu veselibu?
25.02.2010 18:12
nu pāris gadus točna...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 13 pieskaita 10?
Ziņa: