Pârdomas par politiku.

Aizsāka Raimonds1 

Pirms 5 gadiem , domâjot par Latvijas politiku, biju diezgan pârliecinâts, ka deputâti ar savu likumdoðanu un tâ sauktie ietekmîgie cilvçki ar savu ietekmi ir tie, kas ietekmç dzîvi Latvijâ. Lai gan nekad neesmu bijis politikâ, vienmçr esmu sekojis tai lîdzi tv, avîþu un radio ziòâm un interneta diskusijâs, pats reizçm uzrakstîjis kâdu vçstuli, interneta komentâru vai izteicies radio brîvajâ mikrofonâ un tagad esmu sapratis, ka mçs paði ar savu neiesaistîðanos reizçm ïaujam, lai notiek diezgan muïíîgas lietas. Deputâti ar savu spçju pieòemt caurumainus likumus, kuros zinâtâjam nav grûtîbu panâkt sev vajadzîgo, nav vienîgais traucçklis labâkai dzîvei tepat Latvijâ, nevis Îrijâ. Piemçrs ir ne tikai priekðvçlçðanu aìitâcijas likums, kur treðâs personas var aìitçt uz nebçdu un tas likumiski nekâdi uz vçlçðanu tçriòiem neattiecas, bet arî saimniecisko dzîvi ietekmçjoðie likumi. Es jau iepriekð atvainojos tiem, kas gribçja, lai kâds pasaka, kuri ir ïaunie, kuri labie, no kuras mucas òemsim naudu, vai arî kaut ko lîdzîgu – mçs esam stipri, mçs esam vareni. Mçs bijâm. Atmodâ. Mçs varbût bûsim. Bet mçs paðlaik neesam. Mûs par daudz interesç personas, par maz - vai tas, ko dara valsts, tiek darîts pareizi. 3 komentâri 2 nedçïu laikâ interneta sarunai par izglîtîbu un 500 komentâri dienas laikâ rakstam par politiíi neko labu par iesaistîðanos valstij bûtisku lçmumu apsprieðanâ nepasaka. Nesen radio þurnâlists Tomsons uzaicinâja klausîtâjus zvanît un pateikt, par ko viòi balsos un kâpçc. Tikai 2 izteicâs par izglîtîbas nozîmi, pie tam viens to bija sapratis pçc pozitîvisma kampaòas vienas partijas reklâmâs. Vçl daþi piemçri: Pazîstams komponists kâ viens no pirmajiem numuriem kâdâ vçlçðanu apgabalâ. “ Milþu cîòâs” par izglîtîbu iztrûkstoðie jautâjumi par zinâtni, inovâcijâm, vidçjâs izglîtîbas kvalitâti un pârsimt fizikas skolotâju trûkumu. Pirms desmit gadiem pieïautâ matemâtikas, fizikas un íîmijas nemâcîðanâs. Skolotâju, vecâku, profesoru un darba devçju protesta iztrûkums par ðo lçmumu. Interneta taustiòu klabinâtâju intereses trûkums par ðiem tematiem. Bçrnu izglîtojoðo raidîjumu kvalitâtes trûkums par eksaktajiem priekðmetiem. Un uz tâ fona milzîga interese par praidu, dzelteniem tematiem, jahtâm, politiíu sievâm, privâto dzîvi. To visu paturot prâtâ ir skaidrs, ka nav jau tâs intereses un iespçjas uzzinât par tiem svarîgajiem jautâjumiem ne tikai vecâkajai paaudzei, kur vairâk kâ puse nevar izmantot datoru, bet arî it kâ gudrajiem ikdienas informâcijas pârbagâtajiem interneta komentçtâjiem.
Ar to es gribçju pateikt, ka arî priekðvçlçðanu laikâ jau nekâdas bûtiskas, nozîmîgas vçlçtâja sarunas ar kandidâtiem nenotiek. Minçtajâ 3 komentârus savâkuðajâ diskusijâ par izglîtîbu tika pieminçts, ka daudzi par valsts naudu izglîtotie augstskolu beidzçji nevar atrast darbu, jo valsts nav pateikusi, kurus speciâlistus tai vajadzçs. Tâpat tika minçts, ka diezgan vâji ir ar zinâtnes finansçjumu un inovâcijâm, ka uzòçmçji slikti orientçjas tehnoloìijâs un ka nepamatoti noniecinâta ir vidçjâ speciâlâ profesionâlâ izglîtîba, kuras ieguvçji var cerçt uz labi apmaksâtu darbu. Bija daudz daþâdu komentâru, bet gandrîz nekas no tâ neparâdîjâs tv ziòâs. Tâtad laikam jau nebija interesanti? Atgâdinâðu, ka valstis, kas labi dzîvo - raþo. Daþâdas preces – elektroniku (Nokia), maðînas, darbgaldus, medikamentus, visdaþâdâkâs preces. Jo prece ir saraþota ar lielâku prâta ieguldîjumu, jo tâ ir dârgâka un dod vairâk peïòas. Tâdu preci – mehânismu, medikamentu vai datora programmu var izdomât radoði cilvçki, kuri bçrnîbâ mâcâs matemâtiku no skolotâja, kas mîl savu mâcîbu priekðmetu un citus labus priekðmetus un kuriem skolâ ir intereðu pulciòð, kuru vada priekðmeta fanâtiíis ar pieòemamu algu. Tâdi radoði skolnieki klasç ir varbût puse, varbût kâdi pieci, bet tas nenozîmç, ka pârçjie nevar apgût daþâdas vçrtîgas prasmes. Tad skolnieki kïûst par studentiem vai mâcâs kâdu profesiju, tad dibina uzòçmumus, nokârto patentus un raþo labas preces, ko var labi pârdot îriem un paðiem uz turieni nav jâbrauc. Tâda pçc manâm domâm ir tâ atslçga labai dzîvei Latvijâ, nevis varonis uz balta zirga, kas visus iesçdinâs, pats strâdâs 16 stundas dienâ vai arî ir vienkârði jauks, saticîgs un smuks.
Kas tad reâli traucç? Muïíîgi lçmumi, kurus nepamana ne þurnâlisti, ne nevalstiskâs organizâcijas, ne ârzemju latvieði, ne mçs paði. Lçmums atïaut nemâcîties un paðiem izlemt, vai fizika, íîmija, matemâtika ir vajadzîga vai nav radîja vairâkas smagas sekas, kuru risinâjuma priekðvçlçðanu solîjumos un þurnâlistu jautâjumos nav. Vispirms jau ir desmiti tûkstoðu skolas beidzçju, kam nav iespçjas mâcîties ne par inþenieri, ne par ârstu ne arî pat labi apgût vidçjo profesionâlo izglîtîbu daþâs specialitâtçs. Arî ðo priekðmetu skolotâji aizgâjuði prom no skolas, arî studçt neviens skoloðanas mâkslu neraujas. Pozitîvâ ziòa, ka bûðot jâliek matemâtikas eksâmens neatrisina neko. Lai gan MÇS VISI esam ðo kïûdu pieïâvuði, neesam nekâdi iebilduði, tagad ir par to jâinteresçjas. Es atvainojos tiem, kas gribçja dzirdçt kaut ko tâdu- esam stipri, esam vareni, sadosim sliktajiem – tas nav rakstîts Jums. Ja mçs panâksim, ka visâs skolâs bûs eksakto priekðmetu skolotâji, daudzâs – intereðu pulciòi, tad bûs arî uzòçmumi, kas izmanto inovâcijas, nepârkâpj darba droðîbas noteikumus, tad tieðâm dzîvosim labâk. Un mums nekâdi pârcilvçki, kas strâdâ padsmit stundas dienâ nebûs vajadzîgi, mçs paði visu izdarîsim. Vienkârði interesçsimies vairâk par to, vai Jûsu skolâ ir íîmijas skolotâjs, nevis par to, vai mçrs noflîzçjis laukumu un vai noflîzçs visu Latviju, ja tiks pie varas.
Tieksme apspriest personas , nevis analizçt notiekoðo traucç saprast ne tikai par ko balsot. Taèu, ja salîdzinâm avîþu virsrakstus, paskatâmies ziòas, tad varam saprast, ka arî mçdiji, katrs savâ pusç, piedalâs ðovâ. Nesen internetâ, mçìinot uzsâkt diskusiju par to, kas nu bûtu jâdara, lai tauta iesaistîtos, lai politiíi kïûdas tik viegli pieïaut nevarçtu, sastapos ar diezgan dusmîgu attieksmi – apsaukâðanos skolnieku lîmenî, nespçju runât par tematu un lamâðanos. Domâsim vairâk paði.
Re: Pârdomas par politiku.
03.10.2006 11:40
kas tev liedz dibinaat s/o, iesaistiit tajaa savus domubiedrus un beidzot kjerties pie reaalas procesu ietekmeeshanas?
jeb tu sevi pozicionee kaa kaut kaadu viedo / nesaprasto neta guru, kursh ik pa laikam (kaa noprotu, jau gadus 5) ierosina diskusijas par izgliitiibas noziimi, par nepiecieshamiibu piedaliities / iesaistiities valstiskos procesos, vajadziibu domaat pashiem, utt.

ar ko tavupraat atshkjiras totalitaarisms un autoritaarisms no demokraatijas?! manuprata ar to, ka pirmajos 2os, 90% iedziivotaaju ir aizliegts ietekmeet procesus valstii, bet peedeejaa, 90% iedziivotaaju ir nospljauties par procesiem valstii.
Re: Pârdomas par politiku.
03.10.2006 12:36
par garu publicçðanai forumâ :P
Re: Pârdomas par politiku.
03.10.2006 12:37
a nevarçja visas ðitâs runass tomçr kautkâ vienas tçmas ietvaros atstât?
nu kâpçc, sâksim no jauna ar jaunu sparu

starp citu, neaizmirsti, ðodien atkal Hauss
Re: Pârdomas par politiku.
03.10.2006 22:50
Vai tieðâm kâds izlasa ðo garo rakstu?? Es neizlasîju un nesprotu, kuru tas interesç. Vçlçðanâs nepiedalos, par politiku neinteresçjos. kas tas Raimis ir, a?
protams, kas gan tur interesants?
Noskatoties vakar Domburðovu, secinâju, ka vçle'tâju vairâk interesç personas, ne to plânu kvalitâte, pieejas svaigums vai domâðanas veids. No labas frizûras savâktajâm balsîm esam izauguði, tagad laikam pienâcis laiks saprast, ka valdoðo partiju pieðíirtâs naudas paðvaldîbai un ielu bruìçðana vien neliecina par îpaðu tâlredzîbu, Vajadîgs kaut kas cits, ko ne politiíi piedâvâ , ne vçlçtâji prasa.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 11:24
Raimonds1
Tu mani savaldzinâji, gribu Tevi redzçt politikâ, TV un starp 100 vçrtîgâkajiem.
Par kuru "listi" man jâbalso?
tieðâm ?? cvk ir tâds saraksts no 1024 kandida'tiem, es esmu vidçjais no 9 Raimondiem

draugos lv arî tusçju
bet tad jâbrauc uz Zemgali, jo tikai tur esmu sarakstâ

Prieks, ka kâds saprot, ka nepiecieðami januni politiíi :)
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 11:53
jautâjums pamatâ bija domâts- kâdu partiju? Tu pârstâvi
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 11:57
partija ........



Edited 1 time(s). Last edit at 05.10.2006 18:06 by dace.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 12:36
Laikam ðâda agitâcija nav atïauta



Edited 1 time(s). Last edit at 05.10.2006 12:41 by oga.
vai tad es aìitçju - es esmu nokaitinâjis madcynics, plantu no cita datora
es runâju par valstij, manuprât bûtiskâm lietâm un to, ka ðajâ dialogâ ir lieli defekti, kaut vai atceroties vakardienas Domburðovu, kur pusi raidîjuma runâ par Venspils mçru, nevis par polotiíu padarîto, nepadarîto un plâniem, ko darît.
Nedvar gribçt labu politiku, ja pirms daþiem gadiem balsojam par frizûru, tagad par pozitîvo kampaòu un neinteresçjamies par politiíu spriestspçju un plânu kvalitâti. Apollo èatos misistrs, vinâm ir uzdots diezgan âíîgs jautâjums par kompetenci, jaucot megavatius , paskatieties un spriediet
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 13:17
interesanti sheit palasiit par Personiigaas atbildiibas uzlaboshanas strateegiju , kas, shkjiet, naak no Londonas valdiibas puses.
plants no cita PC
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 16:04
Raimonds 1 Tev ir komunikâcijas errors. Mani Tu nenokaitinâji. Dialogs mums nesanâca, jo Tu necenties saprast, ko Tev saka. Tev ir no sçrijas: kas nav ar mani, tas ir pret mani. Un to, ka kâdam ir no Tavçjâ atðíirîgs viedoklis, Tu uzskati par uzbraucienu savai personîbai. Savu sarunubiedru apriori uzskati par sev nelîdzvçrtîgu, bet viòa uzskatus par niekiem. Ar tâdu attieksmi tik tieðâm vieta tikai politikâ.
Neesmu teicis, ka kâda uzskati ir nieki, es skaidri tikai pateicu, ka sabiedrîba pieïauj smagas kïuûdas, bet savas problçmas projicç uz visu ko, tikai ne sevi.
Es mçìinâju ar faktiem pierâdît savu viedokli.
Kas attiecas uz kâda cita viedokli, tad es tos tieðâm mçìinu saprast.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 18:01
varbût alertçt adminu ka te panesâs neapmaxâta politiska antireklâma TB/LNNK?
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 18:11
paði tâdi...

ar atklâjumu, ka 90% cilvçces ir neglâbjami stulbi, un neviens tur neko nevar darît, Raimonds1 ir nokavçjis - vismaz man tas sen ir zinâms.

Vakar mierîgi skatîjos Bezvçsts pazuduðos, reklâmu laikâ Dâvida ðovu, pçc tam ER un nav man problçmas, ka Domburðovâ apsprieduði Lembergu, frizûras vai vvz ko :P
Ieraugot kârtçjo politiía purnu TV, pârslçdzu kanâlu. Mani tieðâm vairâk "uztrauca" Ebijas íerðanâs pie alus pudeles un Vîveres nolaidîba kâ tas, vai premjers bûs ruksis, Lembergs, Repðe vai dajebkas ar spârniòiem...
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 18:21
fui kâda tu apolitiska :))))))



Edited 2 time(s). Last edit at 05.10.2006 18:25 by Noela.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 18:23
apnikuði viòi visi...



Edited 1 time(s). Last edit at 06.10.2006 20:39 by #1.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 18:47
Es par shito paspriedu ar dazhiem ljauzhiem no Rietumeiropas.... nezinu, vai sakritiiba, bet man visi 3 (no dazhaadaam zemeem) teica, ka tikai filmas skataas, vaaciete teica, ka kaut kaada Angele vinjiem esot kanclere, un zinaaja to tikai taapeec, ka vinjas vecmaaminjai taac pac vaards. Zinjas riebjoties, jo esot briesmiigaakas par shausmeneem. Vienam TV kaste bij tikai, lai DVD skatiitos... Vinjsh teica, ka peec darba dienas (bankaa straadaa) nevar relaxeeties, ja skataas "uz tiem purniem"... Un kas ir uzkriitoshi, ka shie cilvji ir ljoti mieriigi... nujaa, muusu ekonomiskaa situaacija un vinjeejaa gan ir kaa diena pret nakti, bet fakc tas ir, ka politiskaas kaisliibas ir negaaciju vairotaajas.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 20:37
Runcene, tu èato pusaudþu èatos?



Edited 1 time(s). Last edit at 05.10.2006 20:37 by strawberry.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 20:38
Nee, ar koleegjiem apspriezhos....
interesanti gan - ja 3 ïauþi no Eiropas saka, tad tas ir labs viedoklis
ja kaut kas tiek uz faktiem balstîts - tas nav tik labs viedoklis :)

tçma jau pamatâ bija tâ, ka politiíi taisa stulbus, visus ietekmçjoðus lçmumus, tauta klapç ar ausi, mâcîties no kïûdâm negrib, bet pretenzijas uz labu pârvaldi ir :)

Otrdienas, 3. oktobra “”Dienâ”” premjers Kalvîtis, kas droði vien bûs arî nâkamajâ valdîbâ, saka : Tautas partija ir izveidojusi “”..pieredzes apmaiòas un izaugsmes mehânismu.”” Premjers slavç savu partiju un kritizç tos, kas “”...prot skaisti runât un norâdît uz nepilnîbâm.”” Tâpat viòð atzîst, ka nepiecieðama ,,,””augstâkâs izglîtîbas un darba tirgus plânoðana...”” Premjers slavç spçju “” ieviest politisko praksi, kas balstîta uz dialogu, nevis konfliktu meklçðanu..”” un atgâdina, ka atkal un atkal kaut kur no çnas iznirst kâds pelçks zirdziòð, ar kura klâtbûtni atkal visiem jârçíinâs.”” Tas traucçjot strâdât profesionâïiem, kas sevi pierâdîjuði.
Savukârt pçdçjâ Dombura raidîjumâ pirms vçlçðanâm 4 valdîbas partiju politiíi pusi laika norunâ par Lembergu, nekâdi nepasaka, ko darîs ar izglîtîbu, kas nav piemçrota darba tirgum, kâ atbalstîs Îrijâ strâdâjoðos, kas gadâ atsûta saviem radiem pusmiljardu latu, ne ar zilbi nepiemin zinâtni, pârsvarâ runâ par – inflâciju un vienas vai otras partijas neizdarîto. Tas ir interesanti, jo ðîs partijas ir bijuðas pie varas, pieïâvuðas kïûdas, bet gandrîz nekâdu kïûdu atzîðanu neredzçjâm. Tie ïaunie kritizçtâji, kas traucç valdîbai strâdât, vçstulçs avîzçm, internetâ un citur par izglîtîbas problçmâm un tâs nepiemçrotîbu darba tirgum runâ jau gadus piecus. Tâpat par darba devçju attieksmi pret lîgumiem, darba droðîbu un algâm, kas tagad izpauþas kâ balsoðana ar kâjâm, proti, braukðana strâdât citur. Pats esmu gan radio brîvajâ mikrofonâ, gan TV5 diskusiju raidîjumos uzdevis ðos jautâjumus uzaicinâtiem ministriem.
Nezin kâpçc tikai tagad, kad trûkst darbaspçka, augstskolas beidzçjs nestrâdâ specialitâtç, jo nav pareizi prognozçts darba tirgus, katastrofâli trûkst fizikas skolotâju – tikai tagad politiíi visu ir pamanîjuði un profesionâli sakârtos, tikai lai netraucç nekâdi pelçkie zirdziòi. Tas nav nopietni. Bûtiski jautâjumi, uz kuriem neviens nav prasîjis atbildes, ir ðâdi.
1. Cik izmaksâ un cik ilgâ laikâ var novçrst eksakto skolotâju trûkumu? Kurâs zinâtnes un inovâciju sfçrâs tiks ieguldîta Eiropas nauda? Cik Latvijai trûkst augstas pievienotas vçrtîbas raþotâju? Kâda bûs patentu politika?
2. Kâ tiks stimulçta mazo un vidçjo uzòçmumu darbîba? Raþoðana. Profesionâlâ apmâcîba. Raþotâju piesaiste izglîtîbas politikas plânoðanâ. Cilvçkresursu palielinâðana, prasmju apgûðana, cik tas maksâs, cik ilgâ laikâ paredzama atdeve.
3. Vai un kâ tiks sabiedrîbâ apspriesti ðie plâni, vai notiks diskusija ? Kâdi speciâlisti tiks piesaistîti, kâda bûs viòu atbildîba? Kâ tiks mainîti plâni, ja mainîsies ârçjie apstâkïi, tirgus pieprasîjums?

Ja vçlçtâjam tiek stâstîts, ka mçs atbalstîsim, attîstîsim, izskaudîsim, nokârtosim, bet nekas netiek pateikts par to, kâ tas tiks izdarîts, kâdâ laikâ, kas atbildçs, cik tas maksâs, kâpçc tieði ðâds lçmums pieòemts, tad jau neko îpaði labu par vçlçtâju tâdi politiíi nedomâ. Un nebûs nekâds brînums, ka pçc 4 gadiem atkal runâsim par to paðu.
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 22:47
Re: Pârdomas par politiku.
05.10.2006 23:10
...atradis labvçlîgu auditoriju - vismaz neviens klaji neizsmej...vâlç tâlâk, politiíi..
Re: Pârdomas par politiku.
06.10.2006 09:40
vispaar raimondaa ir kaut kas no shlesera or shleseraa ir kaut kas no raimonda (jeb visiem dailjdirseejiem shii ir kopiiga ieziime?!). tb muldeet aatri un daudz, lai preteejai pusei buutu slinkums/nespeeja iedziljinaaties un atbildeet.

tikai atshkjiriibaa no atsleedznieka, kursh iemaniijies daudz un gari runaat par jebkuru teemu, raimonds ir koncentreejies uz to drjobano izgliitiibu :D
Auditorijai laikam nav pieredzes sarunâties par bûtîbu, ne par personîbu. Tâ tomçr ir liela Latvijas politikas nelaime, ka pat it kâ tâdos labos raidîjumos, kâ Domburðovâ varam pusi laika dzirde't par personâm. Tas, manuprât, nav pareizi.
Re: Pârdomas par politiku.
06.10.2006 22:38
...raimondiò, bçrniò, iemâcies vispirms izteikties...kas i, ko trennçjies ðeit ??
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 19 pieskaita 2?
Ziņa: