Linsēklu eļļa zivju eļļas vietā
Linsēklu eļļa ir dabisks Omega-3 un Omega-6 avots ar visaugstāko saturu (Omega-3 - 60%, bet Omega-6 - 16%). Lai arī linsēklu eļļa un zivju eļļa satur vienu un to pašu nepiesātināto taukskābi - Omega-3, cilvēka organismā to darbība ir būtiski atšķirīga. Linsēklu eļļa satur linolenskābi, bet zivju eļļa - eicosapentaenoic un docosahexaenoic skābes, kuras ir linolenskābes atvasinājums. Korelācija starp linolenskābi un tās atvasinājumiem ir līdzīga beta-karotīna un A vitamīna korelācijai. Beta-karotīns ir A vitamīna priekštecis, un tas nav kaitīgs pat pārdozēšanas gadījumā. Ja tomēr tas notiek, tad vienīgās sekas izpaužas kā nekaitīgs oranžas krāsas plankums kādā no ādas pigmentācijas segmentiem. Organisms uzkrāj un glabā sevī beta-karotīnu, līdz rodas nepieciešamība to pārveidot A vitamīnā. Kad indivīds uzņem A vitamīnu, tad organismam nākas izlietot to pilnībā, bez atlikuma. Tādēļ, izmantojot A vitamīnu lielos daudzumos, tas var kļūt indīgs. Līdzīgā veidā organisms reaģē arī uz linolenskābi un tās atvasinājumiem. Pat, ņemot vērā to faktu, ka linolenskābe organismā spēj pārveidoties 20 minūšu laikā, organisms to dara tikai krasas nepieciešamības gadījumā.
Omega-3 uzņemšana zivju eļļas veidā var būt līdzīga ārstniecībai ar tai piemītošām kontrindikācijām. Līdz ar to notiek tieša iedarbība uz asins recēšanu un var rasties problēmas ar brūču dzīšanu. Atsevišķi pētījumi liecina, ka zivju eļļa, kas uzņemta kopā ar aspirīnu vai kuru iedzēruši diabētiķi, spēj nelabvēlīgi ietekmēt organisma fizioloģiskās funkcijas. No citas puses raugoties, linsēklu eļļa satur Omega-3 tai veidā, kas līdzīgs organisma metabolismam nepieciešamam priekštecim, ko organisms spēj uzkrāt un izmantot tik, cik nepieciešams. Tieši tādēļ, pirms zivju eļļas lietošanas, jākonsultējas ar savu ārstu. Un pretēji, linsēklu eļļa ir nekaitīga pat zīdaiņiem.
Papildus tam, jāņem vērā Omega-3 dažādu izcelsmi: vai tai ir dzīvnieku vai augu izcelsme - neiedziļināsimies šī jautājuma garīgās puses apspriešanā, taču cilvēki, kuri piekopj veģetāriešu dzīvesveidu vai kuri ievēro reliģiozos gavēņus, labi apzinās šo atšķirību.
Vislabāk īstu, labu linsēklu eļļu ir lietot kopā ar svaigiem dārzeņiem salātos, ar biezpienu, visās gatavās aukstajās uzkodās, kurām mēs parasti pievienojam saulespuķu, rapšu vai olīveļļu.
Par nepiesātinātām taukskābēm
Neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes ir tie ķieģelīši, no kuriem mūsu organismā veidojas tauki. Ir divu veidu šādas vielas - linolenskābe (tā dēvētā Omega-6) un alfa-linolenskābe (tā dēvētā Omega-3). Tās darbojas kā neaizvietojamas vielas katras mūsu organisma šūnas veidošanā, piedalās membrānas procesos, nepieciešamo vielu uzkrāšanā šūnās un kaitīgo vielu izvadē no tām. Tā kā organisms pats neveido neaizstājamās nepiesātinātās taukskābes, mums nākas tas iegūt no dārzeņiem, riekstiem, sēkliņām un juras produktiem, kur tās uzkrājas dabiskā veidā.
Nepiesātināto taukskābju Omega-3 un Omega-6 galvenās funkcijas:
• enerģijas uzkrāšana šūnās;
• ķermeņa temperatūras stabilizēšana;
• ādas aizsardzība no izžūšanas un lobīšanās;
• audu un orgānu „pamatne”;
• šūnām, šūnu bioķīmijai un enerģijas metabolismam nepieciešamo hormonu ģinšu atražošana;
• sirds-asinsvadu un imūnās sistēmas veselības nodrošināšana
Omega-3 un Omega-6 ir vitāli svarīgas mūsu uztura sastāvdaļas. Ārkārtīgi trūkst Omega-3. Omega-6 mēs patērējam krietni vairāk par Omega-3, un galvenokārt mēs to iegūstam no attīrītām un rafinētām eļļām, kuras izgatavotas ekstrakcijas metodē, pielietojot ekstrakcijas šķīdinātājus (piemēram - benzīnu). Labas kvalitātes Omega-6 ir iegūstama no svaigiem dārzeņiem un sēkliņām. Labākais augu izcelsmes avots Omega-3 ieguvei ir linsēklas un eļļa no tām, kas ražota aukstās presēšanas metodē (pie temperatūras, kas nepārsniedz 43°C). Uzņemt uzturā Omega-3 un Omega-6 būtu vēlams vienādā proporcijā, proti, 1:1, kā tas tradicionāli ir bijis mūsu senču uzturā, kad, saskaņā ar vēsturnieku pētījumiem, hronisko saslimšanu izplatība bijusi minimāla. Šodien šai nepiesātināto taukskābju patēriņa attiecībai ir dramatisks raksturs 20÷25:1, turklāt Omega-6 labā.