mâsa vai ârsta palîgs?

Aizsāka martaRE 

Esmu izvçles priekðâ par ko labâk mâcîties: par ârsta palîgu vai par mâsu?
- Kam ir plaðâkas iespçjas?
- Vai ârsta palîgs (izejot tâlakizglîtîbas kursus) var strâdât par mâsu, bet mâsa nevar, vai tâ ir?
- Mâsa var turpinât studijas un iegût bakalauru (jo, piem,Sarkanâ krusta med.koledþai noslçgts lîgums ar citâm augstskolâm), bet ârsta palîgs nevar?
- Kâdas ir priekðrocîbas ârsta palîgam? Man mamma saka, ka labâk lai mâcos par ârsta palîgu, jo viòð var izrakstît slim.lapas uz 10 dienâm, izrakstît receptes (mâsa to nevar).
- Kur ârsta palîgs var strâdât izòemot âtro palîdzîbu? Vai ârsta palîgs var strâdât poliklînikâ un pieòemt pacientus (kas ðâdâ gadîjumâ bûs rakstîts uz durvîm vai tas pats "ârsta palîgs"?)
- Vai ârsta palîgs var strâdât ûdensdziedniecîbâ? (tieði tâdçï es labâk gribu bût mâsa, jo vçlos strâdât ðajâ sfçrâ, bet ja to var darît ârsta palîgs, tad super)
Paldies jau iepriekð, ïoti gaidu atbildes.
p.s.atvainojos par kïûdâm, ja tâdas ir.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 11:31
Pagaidaam Aarsta paliigs var izrakstiit receptes un veikt pienemshanu,kaa aarsta paliigs. Arii armijaa aarsta paliigs koteejas augstaak. Aarzemees buus putra,jo tur adziist tikai maasas un aarstus.Vini nezin, kas ir aarsta paliigs. Domaaju,ka aarsta paliigs var buut medmaasa bet ne otraadi.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 13:24
Nemacies medicinu vispar. Latvijai mediki nav vajadzigi. Runas, ka pec diploma iegusanas cilveks stradats par massieri, skaistumkopsanas salone ir maigi izssakoties naivi.

Ja gribi dzivot Latvija - arsta paligs. Bet macities bus grutak. Pie reizes neaizmirstiet, ka pirms jums dos tiesibas izrakstit receptes naksies vel iziet sertifikaciju. Un tas aiznems vel 3 gadus. Pie tam, jabut sertifikatam ambulatora arsta paliga. Kopa viss aiznems 6 gadus.
Ja gribi atstat sev ari iespeju aizbraukt uz arzemem - medicinas masa. Macities vieglak ne ka uz arsta paligu. Bet reali stradas slimnicas par smiekligu algu un busi atkariga no arsta gribas jo cik skaisti dazadi nerunatu, ta ir pilnigi paklauta arstam, vai arsta paligam un vinu velmem.

Par studijam. Arstniecibas likuma ir jav ieklauta norma, ka arsta paligs vares nakotne ari macities un iegut bakalauru un pat magistru. Bet ko tas dot? Tikai administrativas prieksrocibas.

PS
Ja jus interese "ûdensdziedniecîbâ", tad labak iestaties universitate par fizioterapeitu, vai ergoterapeitu. Nekadas dizas profesijas tas nav, bet tomer skan skaisti un zinasanas fizioproceduras bus daudz lielakas.

PPS (peec 4 gadiem)
Paslaik bakalaura programmas AP nav. Domaaju arii nebuus, kaut gan Aarstnieciibas likumaa tas ir atrunaats. Aarsta paliiga profesiju pazeminaaja nesen, taa tagad peec klassifikaatora ir Paramediciinas personaals. Un ko jums nemeeginaatu iestaastiit, taa tas ir. Vieniigaa iespeeja dabuut Aarsta paliigam bakalauru ir iestaaties taa saucamos paarkvalifikaacijas kursos Arsta paligs - Masa (4 meenesi), vini protams ir ne seviski likumiigi, jo kursa beigaas izsniedz izzinas, nevis Masas diplomus, ka to pieprasa likums. Bet muusu comu valstii tas iet cauri. Pec tam ar to izzinu jagriezas Veselibas inspekcijaa, kas juus pieregistrees kaa maasu. Pec tam ar to maasas registru jaiestaajaas vai nu RSU, vai LU bakalauru programmaa (1-2gadi). Un vel, veelams buut Aarsta paliigs ar taa saucamo Augstaako prof. izgliitiibu. Ja jums ir taa videejaa SPECIAALAA paaugstanaataa liimena, siis triks var nenostraadaat. Jo Likums, kas defineeja kas ir taa videejaa SPECIAALAA paaugstanaataa liimena izgliitiiba ir zaudeejis speeku un vienaa dienaa siis izgliitiibas liimenis kluva par neko, par NULLI. Un neviens neskatiisies ka juus essiet dabuujis maaciities tolaik 3,5 gadus peec 12 kl. Un nevienu neinteresee ka paslaik maacaas 3 gadus peec 12 kl, un ka programma ir saiisinaata un sasaurinaata. Galvenais seit ir vaardi AUGSTAAKAA prof....

Peec tam juus buusiet Aarsta paliigs un Maasa bakalaurs. Marazms, bet citta cela nav. Jeegas no Aarsta paliiga - bakalaura neredzu, jo nekur ES savieniibaa Aarsta paliiga kvalifikaaciju neatziist.

BRIIDINAAJUMS!!!
Peec paarkvalifikaacijas programmas Arsta paligs-Masa jums 90% gadiijumos neizdosies registreeties par maasu cittaa ES valstii. Neteereejiet laiku un nervus. Es pameeginaaju, man neizdevaas. Izteereeju ap 2000euro vissam pasaakumaam, iisteniibaa vairaak.
Un kaut gan direktiivaa 2005/36/EK, III dalaa 23.6 pantaa ir atrunaats par to, ka cittai ES valstij janem prettii ES valsts Maasas kvalifikaacijas apliecinosus dokumentus, pat ja pamatprofessija nev ieklauta pielikumaa 5.2.2., ticiet man, naaksies iet caur tiesaam un loti garu celu lai pieraadiit ka neessiet eezelis. Man paslaik lieta gandriiz peec gada mociisanos ar birokraatiem iestreedza SOLVIT departamentos. Un nekur nekustaas pagaidam.

Tapeec NEKAADAA GADIIJUMAA nemaacaties par Aarsta paliigu, ja buus velme braukt prom no Latvijas. Perspektiivas nev. Dabuusiet maaciities pa jaunu kaadus 2gadus aarzemees (un maaciibaas juus neviens nenems)!!!!!!



Edited 6 time(s). Last edit at 03.06.2012 16:39 by Dr.asist. Raimonds.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 13:38
aarsta paliigs ir aarsta paliigs, maasa ir maasa.

maasa nevar par aarsta pal., bet vai tagad otraadi var, to nezinu. man dazhi kursabiedri par maasaam straadaa, bet toreiz vareeja automaatiski kaut peec medskolas.

aarsta paliigam nav iespeeju ieguut bakalauru. vismaz, cik man zinaams.

kad es maaciijos par aarsta paliigu, orientaacija bija uz neatliekamo paliidziibu un patstaaviigu darbu visaados medpunktos, bet realitaate ir taa, ka taa izgliitiiba ir stipri par iisu, lai straadaatu patstaaviigi, un taapeec atrodas ljoti retais varonis, kursh to dara. iznaak taada paarneesaata maasa vai neizneesaats dakteris. IMO. lapas jau tipa dot var, zaales ar rakstiit (dalju), bet neceri, ka dizhi kaads Tev to uzticees... ja nu vieniigi pusmiris vai vietaa, kur tieshaam nekaa labaaka nav. bet tad tie buus dzilji lauki bez transporta, ar knapu apriikojumu. tagad mediciina vairaak sliecas uz centralizaaciju un es domaaju, ka driiz taadi feldsherpunkti vairs civilajaa pasaulee nebuus... buus tik ilgi, kameer nomirs peedeejais rezideejoshais feldsheris. aa, nu veel gan ir armija un cietumi... :) patiesiibaa jau feldshera saakumi arii armijaa mekleejami, jo truuka aarstu, tad uz fikso vienu baru apmaaciija. arii USA taadi aarstu paliigi (physician assistant) shur tur laukos figuree, bet arii tie tika cepti iz armijas medikjiem.

vb jau atseezhas tajaa pashaa neatliekamajaa paliidziibaa, kas ir smags mainju darbs ar mazu algu no vienas avaarijas uz otru. bet neatliekamajaa paliidziibaa patlaban ir shausmiigs staavoklis, valstij sen bija kaut kas jaadomaa. provincee veel joprojaam ir vecas, sagrabeejushas mashiinas. vareesi njemt laapstu un rakties cauri dubljiem, jo vaagji nevelk. darbs ar izmisuma garshu, jo Tu netiec laikaa, kur Tev jaatiek. jaarisina kaudzeem probleemu, lai vispaar vareetu saakt dariit savu darbu.

manam gjim. aarstam par asistentu ir aarsta paliigs, bet dara preciizi visu to pashu, ko citiem gjim. aarstiem maasa... vieniigaa starpiiba, ka ir kas palaizh atvaljinaajumaa, jo paliigs ir ljoti pieredzeejis un arii likums sham atljauj dariit vairaak nekaa maasai.

aarsta paliigs tagad taada divdomiiga profesija, zinaamaa meeraa izmirstosha, jo veel bij. psrs varbuut taadus atradiisi.

tas bija no kjeekja puses.

ja patiik un interesee uudensdziednieciiba, tad jau labaak maacies par maasu vai veel labaak -- par fizioterapeitu. pie muusdienu mazkustiigaa un stresainaa dziives ritma buus daudz sirdzeeju un bez maizes nepaliksi.

maasas darbs arii nav no vieglajiem, arii daudz nesakaartotu lietu, algas skopas, bet vismaz ne tik daudz jautaajumu, kaa attieciibaa uz aarsta paliigu.

_________________________________________________________________________


Neurotic is a man who builds a castle in the air. A psychotic is the man who lives in it. A psychiatrist is the man who collects the rent. ~ Jerome Lawrence
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 13:46
redz., izraadaas, ka es domaaju savaadaak nekaa viens otrs koleegjis... :)

pa manam tas ir tikai normaali, ka maasa ir "zem" aarsta, jo vinja izpilda to, ko aarsts noziimee... un taa buus visur, kur maasa straadaas.

jebkuraa jomaa ir subordinaacija un attieciibu probleemas, kas no taa izriet. mediciina ir tikai viena no shiim jomaam. kaa subordinaacija straadaa, ir atkariigs no personiibaam, lai gan es zinaamaa meeraa vareetu piekrist, ka mediciinaa shie kontrasti ir skarbaaki nekaa citur, jo ir ar ko saliidzinaat.



Edited 1 time(s). Last edit at 03.08.2008 13:46 by Runcene.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 15:18
Runcene - nu par izmirstosu jav runa loti, loti, loti ilgi. Tikai nezin kapec pedejos 2-3 gados arsta paligus saka macit vissas medicinas koledzas :) Bet isteniba tie vairs nav arsta paligi. Jo kad salidzinaju to, kas tagad ir programmaa ar to kas man bija macibu programma, man matti stavus pacelas. Tur sagraizija vissus svarigos prieksmetus prieks ambulatora dienesta, ir stipri samazinatas Terapijas, Kirurgijas, Farmakologijas u.t.t. stundaas. Pie tam loti pamatigi. Paslaik spiez tiesi uz neatliekamibu. Neparkraujot ar smagam lietam. Acimredzot grib samazinat ari atbirumu. Jo 1.med.skola no 30-35 kuri sakusi macibas, beidza mazak par pussi. Varbut tas ko dara paslaik ir pareizi, var but ne. Laiks paradis.

Bet sanak absurds. Es macijos 3.5 gadus un stundu bija vairak - diploms videja paaugstinata limena :) Sie macas 3 gadus un mazak stundu - augstaka prof. izgl. :))) Eeeehhh. Vienmer tie reformu berni dabuj ciest visvairak.



Edited 1 time(s). Last edit at 03.08.2008 15:22 by Dr.asist. Raimonds.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 15:30
Starp cittu. Uzreiz pec macibam biju pastradajis ambulatoraja dienesta. Teiksu ta, jutos ka zivis udeni un skaidrs bija viss ko dara arsts un ko jadara man. Protams zinasanu nepietika, bet es tas kompenseju daudz lassot un jautajot. Pie tam bez problemam. Jo pamatzinasanas bija. Ta teiksim fundaments. Kaut gan nekads labs students nebiju. Tomer mums macibas bija sabalansetas neatliekamiba-ambulatorais dienests. Paslaik skatieties pec macibu planiem viniem ta neatliekamiba palika +/- taja pasa limeni kas bija mums, bet samazinata tiesi ambulatora dala un tai nepieciesamas stundas.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 17:00
Oo!!!
Paskaties pat Rezekne atvera!!! Filiali. A tu runaa mirst :) Da nefiga. Otradi. Attistas :) Jo uz atriem nav ko likt galigi :)

: P.Stradiòa veselîbas un sociâlâs aprûpes koledþas Rçzeknes filiâle
http://www.aiknc.lv/lv/prog_list4.php?id=63

Bet vispar uz arsta paligu apmaca:
-Daugavpils Medicînas koledþa
-P.Stradiòa veselîbas un sociâlâs aprûpes koledþa
-Rîgas Medicînas koledþa (Rîgas 5.medicînas skola)
-Sarkanâ Krusta medicînas koledþa
-P.Stradiòa veselîbas un sociâlâs aprûpes koledþas Rçzeknes filiâle
-Liepâjas Medicînas koledþâ
-Rîgas 1. Medicînas koledþa

Ka labakajos PSRS laikos :) Bet tu runa, ka mirst :)))))))))

Vienigais jazin, ka macoties uz arsta paligu, diploms der tikai Latvijai. Un arzemes vinu nerespektes. Jo vinam apaksa nav medicinas masas. Somi piemeram izdarija gudrak. Viniem faktiski ir si patti specialitate prieks NMP, bet to uz papiriem uzzimeja taa, ka tai apaksa it ka ir medicinas masa, un diplomi ir starptautiski atziti. Mums kartejo reizi viss caur d.... Bet varbut muusejiem doma bija tada, lai izmacit cilvekus un lai tiem nebutu iespeja aizbraukt? Jo diploms arzemem neder un ja grib arzemes stradat naksies pamatigi piemacities?



Edited 2 time(s). Last edit at 03.08.2008 17:19 by Dr.asist. Raimonds.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 18:16
:)))

aiz to jau sataisiija taas filiaales, ka mirst... vajadzeeja aatraak domaat, lai visi veel neaizbeeg. tagad baro suni, kad vilks aitaas. grupaa man bija 10 puishi. viens veel straadaa... viens ir doks. meichas... knapi dazhas.

attaalaakos nostuuros jaunieshiem noliks skolu pie durviim, tad jau varbuut arii ies. paskatiisimies, cik iestaasies, cik pabeigs, cik saaks straadaat... cik peec gadiem 10 tur veel buus,

jo,

ja tagad paskataas uz aarstu paliigiem, tad ko var redzeet?

sirmas kundziites un jaunas meitenes... buus viirs, neljaus pa naktiim par velti apkaart dauziities. buus beerns, veel vairaak viirs negribees, ka sieva nav maajaas naktiis un veelu vakaros...

bet, neskatoties uz algu, aarsta paliiga profesijaa vienmeer buus liels nobirums. to pashu nakshu deelj, jo tur var maksaat, cik grib -- visu muuzhu taa rulleet var tikai retais.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 18:41
;-) Kaapece uznjem tagad? Taapeec, ka naivi cer aizbaazt esoshos caurumus AP ;-) Liidz briidim, kameer sagatavos paramedikjus ;-)
martaRE
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 19:07
Liels paldies, ka atbildçjât un pie tam tik izsmeïoði! Izlasot ðo, tagad sliecos vairâk uz mâsu pusi, jo, ja nemaldos, tad par fizioterapeita vai ergoterapeita studijâm daudz jâmaksâ (jâizpçta vçl viòu mâjas lapas). Par mâsu var kïût par velti, pat stipendiju piemaksâ, ja labi mâcâs.. Un ja nu gadîjumâ izdomâju skaistumkopðanas sfçrâ, tad zinu skaidri, ka mâsa var piemâcîties klât kursus un kïût par kosmçtiíi, bet neesmu droða, vai fizioterapeits to var. Vçl arî tas, ko Raimonds saka, ka mâsu diploms ir ârvalstîs atzîts, bet ârsta palîga nav un par ârsta palîgu ïoti grûti mâcîties, bet beigâs nav ne ðis ne tas.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 19:07
to martaRE
RSU (Stradina universitate) var iestaties budzeta par fizioterapeitu vai ergoterapeitu. Meginiet. Varu ieteikt izlassit biologijas gramatas par vidusskolu, piemacit anatomiju un eksamenus bus vieglak nokartot. Tur bija sacerejums lv.valoda, vel biologijas-anatomijas tests. Tapec nav ko baidities.

to Runcene
Jaa, man kursabiedru ari gandriz medicina nepalika. Cik runaju, jautaju, vairs nevaru atrast nevienu kurs strada tiesi realaja NMP medicina. Vel nesen zinaju ka 2 strada. Bet paslaik pazaudeju ari tos divus. Vissi kaut kur samekleja sev mierigakas vietas, mainijusi sferu, sadzemdejusi bernus, vai ka es aizbraukusi uz citam zemem.

Meitenem laikam vispar uz arsta paligiem labi japadoma macities, vai ne :) Liekie nervi. Jo par masinu macities ir vieglak, gan slimnica stradat var un pie gimenes arsta ari var ja loti sagribas. Bet uz atrajiem, tiesam tur pa naktim javazajas, smagumus jacel, bomzi, blusas, sudi un smadzenes no asvalta jasavac, alkoholiki, neguletas naktis un protams iztur to tikai retais. Ipasi sievietes. Ipasi ja ir tik sudiga alga ka tagad.

Vel viena lietina, arsta paligs ja nu nem vissu oficiali nevar stradat par medicinas masu. Kaut gan vins var pildit vinas funkcijas. Stradat nevar. Tads paradoks. Protams, ka praktiskaja dzive arsta paligi strada par masinam un nodalu arsti loti mil, kad nodala ir arsta paligs (jo gudraks), bet tiri juridiski tur ir pie ka piekasities. Un ar laiku bus ta, ka pilnigi aizliegs. Kaut gan, ja krize attistisies talak (un ta ari bus), uz to kadu laiku vienkarsi pievesis acis. Uz laiku protams.

Zinu vienu gadijumu, kad reanimacijas nodalas galvenais arsts pieprasija no slimnicas prieksnieka izveidot vinam reanimacijaa Arsta paliga slodzi. Tas notika pec ta, kad nodalas vecaka masa saka braukt virsu Arsta paligam, ka vinam nedrigs stradat uz medicinas masas slodzes (jociga riciba, bet nu laikam blussa intimaa vietaa iekoda). Kas ari tika izdarits un arsta paliga slodze bija izveidota, bet nodalas masinai lielo mutti bisku pietaisja ciet. No arsta pusses tas bija loti logisks un saprotams solis. Un var saprast un pat atbalstit tadu ricibu. Jo tiesam Reanimacijas nodala butu loti pozitivi, lai stradatu ari arsta paligi, jo daudzas situacijas tie bez arsta tiesas lidzdalibas var izrulleet situaciju un tiem jav mugurkaulaa ir iestradaatas iemanas veikt darbu ekstremaas med.situacijas. Protams paslaik to dara masinas, bet nu ja atkal juridiski pienakt pie vissiem sikumiem, tad var rasties jautajumi...

Starp cittu, nekad nevareju izprast situaciju, kad nodalas vecakas masas (piemeram uznemsanas) megina komandet arsta paligus. Tas ir tas pats, ja vina meginatu komandet arstus... Man liekas, ka arsta paligiem jabut nodalas vec.arsta paklautiba.



Edited 6 time(s). Last edit at 03.08.2008 19:25 by Dr.asist. Raimonds.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 19:42
martaRe

es gan neteiktu, ka aarsta paliigam dizhi gruutaak maaciities, vien jaabuut speejaam straadaat aatri, intensiivi, speet reagjeet momentaa, dariit to, ko Raimonds saka (tipa vaakt smadzenes pa ielu...). taa tas ir. shii ir darba skarbaa puse... es teiktu, ka vispaar taa ir viirieshu profesija. ja vien alga buutu viirietim atbilstosha.

un veel...

ir taada logjika -- jo vairaak par maaciibaam jaamaksaa, jo alga peec tam labaaka... var tach njemt krediitu.

bet nu dari, protams, kaa gribi un juuti. maasinjas arii ljoti vajag, un tur tieshaam ir daudz iespeeju, kur peec tam izveersties. var veel liidz septembrim pameegjinaat slimniicaa pastraadaat un paskatiities, vai tieshaam gribas...



Edited 1 time(s). Last edit at 03.08.2008 19:44 by Runcene.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 20:40
Fizioterapeitiem, taapat kaa citiem, ir budzheta vietas. Ja cilveeks iet kaut kur, jo citus jau netiks, tad arii izveeleetajaa lietaa nekas labs nesanaaks- kishka tonka par sevi pastaaveet. Un tas mediciinaa ir ui! cik svariigi...

Raimond
A Tu paskaiti cik tad ir taa stipraa dzimuma aatrajos ;-) Sievietes neiztur ;-) Hi! Bet pareizi tas nav, tas fakc...
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 21:01
Zini ko, tomer man ir iespeja salidzinat. Ar veciem vieglak stradat. Gan fiziski, gan morali. Gan effektivitate lielaka.

Nav tas labi kad sievietes uz brigades. Protams, ka strada. Bet nu manis pec, tomer NMP nav sieviesu laucins. Vesj pochot i uvazhenie, taam daamam kuras tomer stradaa. Bet nu, bet.

Iznemums varetu but arsta brigade, kur sieviete varetu but arste + virietis + virietis. Bet, manas domas, ka arstu brigades ari jasamazina. :)
Bet arstus jaliek uz uznemsanas nodalam. Tur no viniem vairak tolka. Un tie varetu kvalitativak veikt savu darbu, jo butu pieejami RTG, US, Labaratorijas u.t.t. Uz NMP tiiri pietiek ja ir arsta paligi, vai arsta paligs + med.masa (paramedikis). Nav normali, ja arsts brauka pa bomziem un babushkaam. Arstu maz. Tos jaciena un jaekonome vinu galvas. Nevis jabaz uz barikades prieksejo malu.

PS
Somiem brunuvestes brigades standartaprikojuma ir, tas vien par kaut ko liecina...



Edited 2 time(s). Last edit at 03.08.2008 21:13 by Dr.asist. Raimonds.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 21:09
Mums ne tikai brunjuvestes, bet kaadas brunjucepures arii vajag ;-)

Pie patreizeejaas aarsta paliigu kvalitaates nevar samazinaat aarstus ;-(
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 21:23
-Kvalitate bus tad. Ja apmacibas bus ari uz stacijam. Tas pirmais.
-Otrais, kvalitate ir. Ipasi no jaunajiem. Vienigais, ka vinus parak apspiez.
-Tresais, jamaina NMP dienesta koncepciu. NMP nearste, bet stabilize, NMP ved uz stacionaru tos, kam ir nepieciesama med palidziba.
-Ceturtais, jasamazina zaalu dazveidiba. Jaatstaj tos kuri ir nepieciesami NMP stavoklos.
-Atalgojumam jabut normalam. Lai cilveki nedegradetu un gribetu stradat. Lai pietiktu specialistu komplektet brigades, lai naktu jaunie. Tad vares mest lauka stulbos, dzerajus un palugt uz pensiju tos, kam pienakas.

Par arstiem. Redzi. Ja vinus neiznemt no brigadem, tie ta un ta ar laiku pazudis. Es par liniju runaju. Bet ja nonemt, tad tie paliks stradat stacianaros. Protams, ka jabut ari arsta birigadem (superbrigadem), piemeram KMC, loti smagiem pacientiem, smagam masveida avarijam u.t.t.

Arstam jadzivo pa slimnicu, jasanem labu algu, jastaiga baltaja halata, baltas cibinas un jatur savu gudro galvu netraumetu un gaisu. Tad vins vares kvalitativi palidzet tam slimniekam ko vinam atstiepj arsta paligi...



Edited 1 time(s). Last edit at 03.08.2008 21:29 by Dr.asist. Raimonds.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 21:26
...nu nez... tie labie jaunie ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitaami... lielaakaa dalja- nolj bez palochki... diemzheel ;-( ...
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 21:33
Viniem intereses nav ne naakt, ne normali stradat :) Atri iestajas depressija.

Jaunos jaapmaca. Uz vietam. Jabut macibu klassem stacijas teritorija.
Cita lieta, ka vini ilgi neturas, jo ir parak liela rotacija atalgojuma delj.
Tas apmacibas laiks ir iestradats ari sertifikacijas programma. Pirmos tris gadus pec med.skolas arsta paligs turpina vel macities. Jo skola vinam ieliek praktiski tikai teoriju.

Bet nav viena. Nav atalgojuma. Nav atalgojuma - nebus rezultata.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 21:34
...tur jau taa shtelle, ka normaali nenaak... i sanaak taadi, ko citur nenjem...
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
03.08.2008 21:38
Isteniba nav kam ari iet. Jo pirmais masveida izlaidums biija tikai sogad, vai buus naakamgad. Lidz sim bija tikai viena medicinas skola kura razoja arsta paligus.
+/- 15 gabalus gada!!! Pa vissu valsti.
Tagad bus +/- 80 - 100 gabali gada. Bet ari tas situaciju nemainis tuvakaja laika. Jo deficits ir parak liels un kad vel vini izies to sertifikaciju! Cik ies tiesi uz NMP? Kads bus atbirums lidz sertifikacijai? Un galvenais, kada bus alga!?



Edited 3 time(s). Last edit at 03.08.2008 21:46 by Dr.asist. Raimonds.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
04.08.2008 13:13
Manis peec jaaiet pa rietumu celu. Jaabuut aarstam,mediciinas maasai un paramedikiem.
Piekriitu Raimondam,ka maasas paklautiibaa aarsta paliigs nevar buut. Tas ir pret likumu,`arsta `etiku un veselo sapraatu.
Vecaakaa mediciinas maasa var buut tikai tur kur ir vairaakas mediciinas maasas.
Kas ir `arsta paliigs? Pats nosaukums jau ir diezgan nepareizs. Manaa izpratnee tam jaabuut aarstam asistentam.Tad atkritiis visi paarpratumi ar taam maasaam un vecaakajaam maasaam.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
04.08.2008 13:37
...ar patreizeejo atalgojuma sisteemu mums paramedikji veel ilgi nespiid... jo sakariigu cilveeku, kuram par to darbu vareetu maksaat veel mazaak kaa medmaasai, taapat nedabuus... a liidzeklju ekonomija ir vieniigais kaapeec grib ieviest paramedikjus...
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
04.08.2008 20:50
Nu, mums taa izpratne par paramedikiem nav pareiza. Ta ir izkroplota. Nav jav vini tik stulbi. Un viniem ir vairakas pakapes.

Latvijai deretu ievest kadu mediku gruppu kas varetu macit piemeram 1,5 gadu laika. Lai stradatu Arsta paliga paklautiba. Jo med.masas taa isti neder. Viniem tas zinaasanas NMP ir pasvaku. Ar laiku protams iemacas, bet nu tur ta lieta, ka kamer samacas... Un tomer viniem domasana ir citada. Aprupes tur visvisadas galva, u.t.t. Tas viss galigi nav vajadzigs uz NMP.

Tajos 1,5 gados varetu galva iedabut viniem daudz tiesi par NMP. Izmetot vissu to, kas viniem nav vajadzigs. Par pamatu var nemt ta pasa Arsta paliga macibu programmu, izmetot vissu to nevajadzigo.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
05.08.2008 00:35
Nu ja :) Un maksaat mazaak kaa aarsta paliigam un maasai ;-) Un tagad pasaki, cik sapraatiigus cilveekus Tu zini, kas par to naudu to dariitu ilgaak kaa 3 dienas ;-) Kvalitatiivi dariitu ;-)
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
05.08.2008 01:36
Ne. Algai jabut domaju ka masinai. Tomer tas ir NMP specialists un uz NMP pildis taas pasas funkcijas ko dara masina. Pat bus vertigaks par to. Jo atkartojos, masinam NMP pasniedz ne shibko, ne valko. Kaut gan taam masinam ar maksa tikai tik daudz, lai kaajas neatstieptu.

Slikti ka LV tada suudiga attieksme pret medikiem.
miomey
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
05.08.2008 16:03
diemþçl, lv pret visu un visiem ir sûdîga attieksme. un nebûs mediíiem nekâdu uzlabojumu, kamçr uz ielâm neizies un savu gribu un tiesîbas nepaudîs
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
05.08.2008 19:57
Da gaaja jav. Deres tikai viens protests, kad ies no darba prom. Principaa to mes ari redzam, masveida.
miomey
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
05.08.2008 21:19
pa maz iet uz ielaam. pati, dzivojot eiropaa piedziivoju ko noziime sab. transporta streiki, DUS streiki, utt. zeel,mees mediki nevaram taa pa iistam streikot, vienmeer ir darbs ko nevar nedariit.

un taa masveida aiziesana, ceru turpinasies, jo neviens normals cilveks nevar stradat ne par tadam algaam, ne tados apstaklos - ne arsts, ne arsta paligs, ne masa, ne sanitars. lai aiziet visi, lai neprofesionalas rokaas nonaak valsts viiru maates, teevi, beerni.. varbut tas kadam liks par kaut ko pardomaat, bet varbuut arii ne.
Re: mâsa vai ârsta palîgs?
05.08.2008 22:39
Valstvîru mâtes un bçrni nenonâks neprofesionâlâs rokâs. Viòiem ir iespçja ârstçties neLatvijâ. Neprofesionâlâs rokâs nokïûsim mçs un pensionçtie dakteri. Kâ tas bieþi vien ir tagad.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 3 pieskaita 1?
Ziņa: