Ko ārstam nozīmē sieviete...

Aizsāka Runcene 

Ko ārstam nozīmē sieviete...
12.06.2010 13:56
Ko ārstam nozīmē 25 gadus jauna sieviete?

25 gadus jauna sieviete ir vienkārši neatvairāma, jo viņas dēļ palielinās mirstība valstī ar sirds asinsvadu slimībām, jo spēj lauzt sirdis vīriešiem no15 līdz 95 gadiem

Jau trešo gadu viņa iet autovadītāju kursos un mācās braukšanu laikaposmā no 8.00 līdz 9.00 pilsētas galvenajā maģistrālē. Augstskolā gūtās zināšanas pirmajā palīdzībā un kardiopulmonālajā reanimācijā viņa beidzot var likt lietā, cenšoties glābt savu instruktoru pēc kārtējā manerva. Pēc tam nokrāso savus blondos matus tumšā krāsā un gada laikā nokārto braukšanas eksāmenu.

Nāves briesmas viņai rada zirnekļi, vardes, ķirzakas un citi nevainīgi radījumi, jo to dēļ viņa netīšām var nokrist no beņķīša vai palodzes abos virzienos.

Viņas pamatstāvoklis ir – iemīlējusies. Mīļotā aktiera vai ar Porše braucošā uzņēmēja dēļ viņa jau ir izpildījusi pašnāvības mēģinājumu ar dažādām tabletēm, pēc šī soļa ir saņēmusi kuņģa skalošanu un guvusi nepatiku pret ārstiem. Īpaši tādēļ, ka neviens no viņiem īpaši netic viņas sirds vājumam un stāstam par nokrišanu bezsamaņā.

Par spīti mātes teiktajam un mātes viedoklim, seksā viņa zina daudz vairāk nekā māte. Viņa lieto avārijas kontracepciju regulāri, un jau ir piedzīvojusi pirmo abortu vai pirmās dzemdības. Viņa kautrējas un neapmeklē pat sieviešu kārtas ginekologu. Viņa zina arī šo to par narkotikām, ko nedaudz pati mēģinājusi klubā, arī vairāk par kokteili, bet visai labi par cigaretēm. Patiesībā vienīgie ļaudis, kas uzkrītoši smēķē pie darbavietas durvīm, ir jaunkundzes šajā vecumā.

Urīnceļu iekaisumu rada staigāšana stringu biksītēs kā vasarā, tā ziemā, bet pirmās muguras sāpes – pārlieku īsais krekliņš vai jaciņa un pārlieku zemas bikses, kas ļauj apsaldēt mugurkaula daļu jostas skriemeļu rajonā. Sāpes pakūtē visbiežāk rada kuņģa protesti pret kokakolu, čipšiem, frī kartupeļiem un citu tikpat nejēdzīgu pārtiku. Brokastīm parasti neatliek nauda vai laiks.

Ko ārstam nozīmē 35 gadus jauna sieviete?

Sieviete dzīves krustcelēs. Vēl joprojām tik jauna un glīta, lai koķetētu un uzsistu sev cenu katrā acu kontaktā ar vīrieti, bet pietiekami pieredzējusi, lai saprastu, ka gluži sešpadsmit nekad vairs nebūs un jāņem no dzīves tas, ko tā dod.

Viņai ir pieredze ne tikai ar vecāku, bet arī krietni jaunāku partneri. Viņa par saviem vīriešiem dalās iespaidos ar draudzenēm – par to, ko nevarēja pirms desmit gadiem, kad dažas no draudzenēm bija precējušās, kad dažas bija daudz ko apguvušas, bet citas gaidīja īsto, vienīgo. Tagad viņa zina visu – pārvalda arī visas kontracepcijas metodes, bet vismaz trīs reizes gadā lieto grūtniecības testus vai avārijas kontracepciju.

Smēķē viņa pašas tievākās cigaretes, un sadzīves dalījumā smēķētāji – nesmēķētāji ieņem to pozīciju, kas attiecīgajā sabiedrībā šķiet modernāka.Viņa iedzer. Šampanieti ar draudzenēm, konjaku vienatnē, bet gandrīz nedzer saviesīgos pasākumos, jo no tā ar mašīnu mājās jāved mīļotais vīrietis. Viņa ikdienā brauc ar automašīnu, bet tas nekad nav veselībai bīstami, jo visas avārijas ir pēc viena ģīmja un līdzības – viņa ieskrien kādam aizmugurē, bet biežāk – viņai.

Viņa zina, kas ir veselīgs ēdiens, to ēd pati un baro ar to mīļoto vīrieti, kurš brokoļu vietā labprātāk ēstu kotleti. Kafejnīcā viņa dzer tēju.

Viņa ir izcīnījusi savu vietu karjerā un algu sarakstā. Viņas izdevumu aile ir lielāka par ieņēmumiem, un tur blakus viņas pašas un bērnu apģērbam, transporta izdevumiem, uzturam parādās divas nopietnas sadaļas – maksa par otrajām studijām vai maģistratūru un aerobikas kursi. No veselības problēmām parādās varikozas vēnas, kuras viņa izvēlas operēt pie slavenākā profesora.

Ko ārstam nozīmē 45 gadus veca sieviete?

45 gadus veca sieviete ir pamodusies. Viņa ir izskatīga, pārliecināta parsevi. Stimuls dzīvei ir sacensību gars ar draudzenēm un darba kolēģēm. Viņai ir labākas smaržas, labāks manikīrs un mazāk celulīta. Cīņa ar celulītu un vēlme uzvilkt īso brunci aizņem lielu viņas dzīves daļu.

Viņa patiesi interesējas par veselības problēmām. Viņa iet uz lekcijām, kursiem, vingrošanu, baseinu, apmeklē ģimenes ārstu un dziednieci, pērk aizdomīgus uztura bagātinātājus no izplatītājiem un ir pārliecināta, ka tie viņai pašlaik novērš vēzi. Ja viņa pati vēl nav iestājusies astroloģijas augstskolā vai vismaz kursos, viņa ir pasūtījusi savu astroloģisko kalendāru un katru dienu pukojas, ka tas ir tiešā pretrunā tiem astroloģiskajiem kalendāriem, ko publicējuši iemīļotie žurnāli. Dzeltenos žurnālus viņa nekad nepērk un nepasūta, tie viņas rokās nonāk nejauši, taču ikdienā.

Seksā viņa ir uzzinājusi, ka tas viss, kas bija aizliegts un nepieņemams, ir interesants un patīkams. Viņa beidzot zina, ka vīrieši atšķiras ne tikai ar ārējo izskatu un balss tembru, bet arī seksuālo tehniku un fiziskiem parametriem. Viņa beidzot ir visai brīva vīriešu izvēlē, taču atšķirībā no saviem partneriem ar panākumiem nekad nelielās nevienam (beidzot par to nestāsta pat labākajām draudzenēm).

Viņai ir milzīga problēma – naudas ir par maz. Pie šīs ligas vainīga ir Saeima un valdība. Viņa aktīvi protestē pret šo valdību, parasti – ieliekot savu komentāru kādā forumā ar vīriešu kārtas niku, arī iepazīšanās portālā ir piedāvājums vienkārši draudzēties.

Sieviešu sabiedrība viņas dzīvē iegūst aizvien nozīmīgāku vietu. Vismaz vienai no paziņām ir nogriezta krūts. Nezināma iemesla dēļ tas viņai rada bailes no ārstiem, nevis vēlmi profilaktiski sevi pārbaudīt.

Sabiedrībā viņa ēd maz vai vispār nemaz. Toties mājās nespēj atturēties no visa tā, kas nav veselīgs.

Ko ārstam nozīmē sieviete labākajos 55 gados?

Nepieciešamība pēc kontracepcijas ir beigusies. Nav jāuzmanās no grūtniecības, viņa ir brīva un pārliecināta, nesen uzzinājusi, ka visu mūžu alojusies. Līdz šim viņa bija pārliecināta, ka viņai patīk vecāki vīrieši. Tā nav taisnība. Viņai patīk sava vecuma un jaunāki vīrieši. Viņa ir bijusi seksšopā, tiesa – ārzemju braucienā.

Frizūrai viņa patērē daudz laika, bet ievērojami mazāk nekā viņas māte šajos gados, kurai tolaik bija jāguļ katru nakti ar ruļļiem.

Toties beidzot pilnībā var atraisīties viņas mātes jūtas. Pašas bērniem nudien laika nepietika, arī stingrībai bija jābūt. Mazbērniem tiek viss – saldumi, saldējums, rotaļlietas, velosipēds, nauda, slēpes un dators. Nav tikai skaidrs,kāpēc tas vecākais mazbērns allaž vairās no apkampieniem. Viņa gatavo ēst visai ģimenei un ievēro nacionālās ēšanas tradīcijas. Meita un mazmeita kategoriski atsakās ēst treknos sautētos kāpostus. Pašai vien jāizēd. Žultspūslis jau ir izgriezts.

Viņa apmeklē teātri, koncertus, izstādes, klubiņus, ūdens atrakciju parku un zoodārzu. Viņa lasa laikrakstu pirmo un komentāru lappusi un kopā ar žurnālistiem ienīst Saeimu un valdību.

Pašai vai draudzenei nesen izoperēta dzemde. Olnīcas palikušas, hormoni joprojām bango. Strauji pieaug apkārtmērs, kas liek laiku pavadīt neauglīgās cīņās ar skroderi.

Viņa ir vienīgais ģimenes loceklis, kas zina visu par visu slimībām un atceras, kam kādas tabletes un kāpēc jālieto. Svara un mazkustības dēļ ir atnācis otrā tipa cukura diabēts, kuru būtu jāapkaro ar kustībām un stingru diētu, ko viņa spēj vidēji divas reizes nedēļā. Pārējā laikā palīdz vienīgi medikamenti. Viņa ļoti labi zina, ka tad, kad lieto medikamentus, nedrīkst lietot alkoholu, tādēļ lieto vienu vai otru, bet to pēdējo – tikai tad, kad citi neredz – tā teikt, no saldenās pudeles.

Ko ārstam nozīmē 65 gadus veca dāma?

Viņa ir pilnībā pazaudējusi sirmos matus – tie ir nokrāsoti. Nav nekādu problēmu ar zobiem – kroņi rāda žilbinošu smaidu.

Viņa vada auto, tiesa, pie stūres viņa nesēž. Ja pie stūres sēž vīrs, viņš tās padomus braukšanā nedzird. Dēls un mazdēls par pamācībām skaļi protestē, bet znots un mazmeitas draugs pieklājīgi tos respektē. Šo atsaucību viņa izmanto, aizvezdama abus pēdējos uz klasiskās mūzikas koncertu vai latviešu likteņdrāmu Nacionālajā teātrī.

Kopš vīrs ir piedzīvojis infarktus ar letālām vai mazāk ļaunām sekām, televizora priekšā viņa ir izcīnījusi cīņā ar futbolu paliekošu vietu pie seriāla. Kaut padomju laikā godprātīgi ticējusi kompartijas kursam, viņa tagad iet baznīcā, dzied baznīcas un jauktajā korī.

Viņai ir visas kaites un šo slimību ārstēšanai patērē visu brīvo laiku. Mēra spiedienu ne tikai sev un saviem laikabiedriem, bet iespēju robežās arī bērniem, kaimiņiem un sunim. Šī dāma jau ir izmēģinājusi visas pārtikas piedevas un brīnumlīdzekļus, ko reklāmas un nez no kurienes uzradušies izplatītāji piedāvā sirdij, kuņģim, locītavām, kā arī pret vēzi, Alcheimeraslimību un Papatači drudzi.

Katru vakaru viņa ir noskrējusies un nomocījusies. Tiesa, viņas pārskrējieni bijuši no plīts līdz virtuves galdam, bet principiālais pārgājiens līdz veikalam ielas pretējā pusē. Pie galda viņa gandrīz nekad neēd, tiesa, viņa spiesta nogaršot visu virumu tā gatavošanas laikā.

Viņa ļoti tic, ka viss, kas ir sendienās radīts, ir labs un pareizs. Tādēļ viņa labprāt izvēlas speķa pīrāgus, krējumā ceptus kartupeļus, cūkas ribiņas, saldu rabarberu ķīseli ar putukrējumu, uz maizi liek biezu sviesta kārtu. Svara problēmas kļūst īpaši aktuālas līdz ar sāpēm ceļu un gūžas locītavās, vismaz rindā uz gūžas endoprotezēšanu viņa jau stāv.

Ko ārstam nozīmē 75 gadus veca lēdija?

Avīzi viņa sāk lasīt ar bēru sludinājumiem. Mājās sāk vākt visu, bet neko nevar izmest ārā, tādēļ māja labākā gadījumā sāk atgādināt galeriju, bet sliktākajā – noliktavu. Ārstam, kas nāk viesos, itin bieži, pirms apsēsties, jāatbrīvo no grāmatām un drēbēm vispirms krēsls, bet pēc tam – galds. Visā šajā mantu daudzumā ir gana daudz dzīves laikā sakrātu medikamentu, kuri ražoti galvenokārt tajos labajos padomju gados, kad tie vēl bija lēti un pieejami. Lielāki vai sīki insulti rada lielākas vai mazākas koordinācijas problēmas, un roku trīce nereti ir lielāka par tabletes izmēru. Ārsta ieteikumus viņa atceras līdz ārsta iziešanai no istabas vai palātas.

Par pagātni sāk veidoties gaišs priekšstats. Sliktās atmiņas izzūd līdz ar sklerozes strauju attīstību. Laiku pa laikam viņa raksturo vietas un lietas pārlaicīgi, piemēram, "šeit pirms kara bija glauna kafejnīca”. Viņa joprojām no galvas spēj citēt Skalbi un Čaku. Un nekādi nespēj salikt kopā faktu par to, ka arī attālu radu bērni ir jau ap 50, nevis skolas vecumā.

Tas, kas ir iestādīts zem ādas, ir sirds ritma devējs. Ja tas nav iestādīts, sirds pļundurē tā, ka visi ārsti, kas nav speciālisti, kardiogrammā saskata Altaja kalnus.

Ar lieko svaru lielu problēmu nav, jo viņas bērnībā tika stāstīts, ka jābaidās no pārlieka kalsnuma, kas ir neveselības cēlonis.

Sarunās un pašas domās parādās aktualitāte – kā izgāja vēders. Vairāk laika jātērē higiēnai, jo īsti labi nedarbojas urīnceļu sfinkteri.

Principā viņa lāga nenojauš, ka jādzīvo būs vēl ilgi – savus 15 gadus, turklāt pirmajos no tiem uz kapsētu pie vīra būs jāiet biežāk. Par spīti visām ligām viņa joprojām bieži tiekas ar skolas biedrenēm, kuras sauc par meitenēm, lieto kafiju un "Vecrīgas kūku”. Ja viņa ir apsaldējusies, lieto medu, aveņu ievārījumu, pienu, tējas un citas vērtīgas lietas.
Re: Ko ārstam nozīmē sieviete...
13.06.2010 15:23
Re: Ko ārstam nozīmē sieviete...
13.06.2010 21:05
Man liekas, ka tas nav tikai no ārsta skatu punkta
Re: Ko ārstam nozīmē sieviete...
24.09.2010 20:30
Nu brīnišķīgs apraksts, precīzi nu gluži ne, bet ļoooti tuvu gan!
Re: Ko ārstam nozīmē sieviete...
24.09.2010 22:26
bet... priekš kam.. viss tas raksts? izlasīju gan tikai sākumu un beigas. :)
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 2 pieskaita 1?
Ziņa: