Zobupasta sensenos laikos

Aizsāka depo 

Taisiijos iet mazgaat zobus un te ieshaavaas doma praataa - ar ko muusu sen sen vecveeti zobus mazgaaja kad nebija Colgate un citas liidziigas??
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 13:08
ar Baldones dûòâm :D
nezinu ar ko agraak tiiriija zobus,bet zinu ka ja gadaas ka ja zobupasta peekshnji ir izbeigusies tad zobus var iztiiriit ar parasto dzeramo sodu.cik nu tas ir veseliigi arii nezinu.
man tieshi intereseeja ar ko senie ljaudis tiiriija zobus :)
aprunaajos ar maasu,shii saka veesturee kaut ko esot staastiijushi ka (lai cik diivaini neliktos) ar pelniem.
2
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 13:23
mana vecmamma staastiija,ka ar ogli,beerniibaa meeginaaju un visi zobi tagad veel vietaa=D
tas ir kaa ar ogli? riiveeja ogli un beera mutee un berza zobus ?
bet veel viena lieta - zobubirstes arii tachu nebija! ko lietoja ?
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 13:35
Nu nezinu kaa bija ljoti sen bet seshdesmito gadu saakumaa bija gan zobu pulveris gan arii zobu pasta. Bet pulveris bija populaaraaks toreiz. Kad pulveris paraadijaas nezinu bet domaaju ka jau pirms kara bija.
bet vai tieshaam shiis visas muusdienu zobupasta kaa Colgate utt ir TIK superlabas un zobiem veseliigas kaa reklamee? Varbuut ir kas dabiskaaks un labaaks ar ko tiiriit zobus.Peec zobupastas mute taada sausa paliek uz ilgu laiku.
2
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 14:11
=) neee,ar ogli kaartiigi ieriiveeja zobus,vismaz man taa staastiija=)
par muusdienu zobupastaam nezinu,bet nekas superlabs noteikti nav.
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 15:00
The earliest known reference to a toothpaste is in a manuscript from Egypt in the 4th century A.D., which prescribes a mixture of powdered salt, pepper, mint leaves, and iris flowers. The Romans used toothpaste formulations based on human urine.
Oga, shis jau ir tuvaak tam ko gribeeju zinaat.

cik tomeer gruuti bija dziivot tajos laikos,viss bija tik sarezhgjiiti.Tagad aizej,nopeerc veikalaa un cauri balle.
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 15:24
* Pirmâs ziòas par zobu pastas gatavoðanu sniedzas 1500. g. pmç.
* Mûsu çras sâkumâ svaigas elpas uzlaboðanai ieteica dzert kazas pienu, kâ mutes skalojamais lîdzeklis tika lietots baltvîns.
* 1855. gadâ tika izgatavota zobu pasta, kura sastâvçja no daþâdiem augiem un minerâlvielâm — koku eïïas, alvejas, íimençm, mirrçm, iekðzemes ieþiem un olu èaumalâm. Pastas pamatsastâvâ bija tauki, mîkla un sveíi, bet kâ saistvielu izmantoja medu. Mîkstinâðanai izmantoja dateles, auzu novârîjumu un saldu alu.
* Lîdz 20. gs. zobu pastas uzglabâja îpaðos traukos.
* 1892. g. ASV zobu pastas sâka pildît tûbiòâs.
* 1950. g. zobu pastâm sâka pievienot fluorîdus.

http://www.apollo.lv/portal/life/34/articles/25931



Edited 1 time(s). Last edit at 16.09.2006 15:24 by dace.
shausmas - no taa sastaava vien shkjeebiigi sametas :)))
he
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 18:48
kaa var ar medu, taukiem svekjiem iztiiriit zobus??? (:
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 19:06
senie arâbi tîrîja ar pelniem un speciâlu kociòu.
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 19:24
Sakòu grauðana arî bija viens no veidiem ,kâ tîrît zobus.
Mûsu senèi nemaz nebija tik vienkârði,kâ mums liekas.
Smaids jau tad nozîmçja daudz. Krîts kalpoja gan kâ balinâtâjs,gan kâ abrazîvais materiâls.
Lîdz pastas izgudroðanas lietoja samaltu krîtu uc.(pulveri)
mazdakteri - tagad ir skaidrs ko lietoja tiiriishanai,bet ar ko tiiriija? tad jau bija zobubirstes?
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 20:05
pavisam agri cilvçces vçsturç zobus tîrît nebija jçga, jo nebija tâdâ daudzumâ cieti saturoða pârtika (baltmaize, piem.), kas ïoti labu vidi aplikumiem rada, tad tâpat arî dzîvoja, bet kâ sâka graudus kultivçt un ko tik vçl ne, tâ kariesiòð uzradâs un no zobu sâpçm cilvçki arî mira (bez jokiem). pçc tam jau izdomâja, ka var tur ar sagrauztiem kociòiem papucçt zobiòus un ka daþas vielas, tie paði pelni, piemçram (vçl tagad skaitâs dabiska un emaljai draudzîga baltinâðanas metotde), vai zemeòu mîkstums (aktrise ketrîna zeta-dþons apgalvo, ka viòas balto zobu noslçpums ir tîrîðana ar zemençm. varbût ka tieðâm tâ, kas zin) notîra zobus un regulâri tîrot vairs tik daudz nebirst laukâ no mutes nekas.
kaut kad izdomâja, ka var ar cûku saru bistîtçm pucçt, uzliekot tur medus-krîta-augu-pelnu maisîjumu, bet gadusimteni neatminu vairs, varbût pçc 14.gs.
mûsdienu zobu pastas ir ok. bet nu... manâ skatîjumâ laba zobu pasta nemaksâ latu, tâdus colgate un blendamed savu mûþu vairs nelietoðu, var arî normâlas nopirkt, ðobrîd ar rocs tîru un sajûsminos par baltâkiem zobiòiem un tik tîriem, tik spîdîgiem. ahh, prieks! :)
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 20:07
Rocs raþoti Krievijâ, nez, kâda tur kvalitâtes kontrole...
do
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 20:07
Reiz pa discovery skatijos raidijumu, ka dzunglos veljoprojam izmanto kaut kadus, viniem zinamus protams, krumu zarus, lai zobus izpucetu. Un radija ka to dara - sakot kustinat ka zobu birsti uz prieksu-atpakal saka izdalities kaut kas putam lidzigs. Gan jau senak lauzi tml lietas izmantoja.
Re: Zobupasta sensenos laikos
16.09.2006 20:11
zinu ka raþo krievijâ... bet par cik efekts ir super (kâ dârgajâm pastâm pa padsmit latiem), sastâvs gandrîz tuvu pilnîbai, tad par ko tur vçl sûdzçties? (â, zinu, to vâciòu varçja stilîgâku iztaisît. :DDD )
Re: Zobupasta sensenos laikos
17.09.2006 18:24
Es arii piekriitu ka laba zobu pasta nemaksaa latu. Laba zobu pasta maksaa leetaak.
Re: Zobupasta sensenos laikos
23.09.2006 19:44
Ne tikai Âfrikâ, bet arî Indijâ vçl mûsu dienâs izmanto koka zariòus, konkrçti - nîma koku, kam ir antiseptiska iedarbîba. Izejiet tur uz ielas ap 5.30-6.30 - daudzi nâk pretim, zobus tîrîdami. Sakoda zara galu, izveidojas tâ kâ birstîte, un uz priekðu.

Reiz tepat mâjâs gadîjâs, ka nebija birstîtes. Nekâ cita pa rokai nebija, paòçmu ceriòzaru. Paciets, sakodît pagrûti (labâk izklapçt ar akmeni vai âmurîti). Ziniet - nav ne vainas.

Tradicionâlais indieðu (Âjurvçdas) zobu pulveris (reizçm nopçrkams ður tur arî Rîgâ) tiek taisîts no mâliem, sâls un ðâdâm tâdâm piedevâm. Jâ, ðî senâ medicîna mâca, ka zobu pulverim jâbût pasâïam, nevis saldam.

Guntis Veiskats,
topoðs dziednieks

* * * * * *
Ļaujiet sev bût laimîgiem.
Re: Zobupasta sensenos laikos
23.09.2006 22:42
Domâju, ka nekâ netîrîja. Un pçc teorijas zobi, kas nekad nav tîrîti, paðattîras, jo nav zobu pastu redzçjuði. Zinu cilvçku, kas lîdz pilngadîbai netîrîja, biju ðokâ, kad uzzinâju. Zobi visi veseli. Tagad tîra, kad jâiet uz darbu, bet, kad nonâk savos laukos uz mçnesi atvaïinâjumâ, tad atkal netîra!!!
Satelit
Re: Zobupasta sensenos laikos
20.03.2010 10:30
Ma vecaistēvs stāstīja ,ka senāk tīrīja zobus ar ozola mizu novārījmu.
lala
Re: Zobupasta sensenos laikos
20.03.2010 16:28
15. gs aristokrāti it kā esot krāsojuši zobus melnus, lai neviens nevarētu redzēt caurumus. Drošivien tāpēc tik daudz stāstu par oglēm (turklāt jādomā, ka runa ir par kokoglēm)
Re: Zobupasta sensenos laikos
21.03.2010 20:45
Vispār gan soda (kristāliska), gan pelni, gan ogle (sasmalcināta) ir viegli abrazīvi un viegli sārmaini un tās ir tās īpašības kas vajadzīgas zobu tīrīšanas līdzeklim jo vēl joprojām lielākajai daļai zobu pastu galvenās sastāvdaļas ir soda un krīts. Starp citu, nedz ogle, nedz pelni zobus nekrāso (ja nav dedzināti kaut kādi mēsli vai gumijas zābaki)...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 7 pieskaita 3?
Ziņa: