Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā

Aizsāka joll 

Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
01.09.2009 04:43
Kādas Jūsu domas,cik slimnieku izrakstīs no garīgās aprūpes iestādēm,ieksaitot lielo slimnīcu Tvaika2.
Presē un TV cipari kā kurā vietā minēti.
Cik daudz varētu būt slimnieki,kurus izrakstīs uz mājām un kādi viņi būs/ar kādām diagnozēm/?
Re: Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
01.09.2009 11:39
Tas, kā pie mums funkcionē valsts psihiatrija, ir nekam nederīgs modelis. Labi vien ir, ka grūst; netiks "atkarīnāti" nākamie; būs spiesti domāt paši. Žēl vienīgi to, kuri psiholoģiski nav spējīgi dzīvot vieni: ko viņi ēdīs, ko vilks mugurā? Vai visus varēs ievietot aprūpes iestādēs?

Valsts psihiatru man arī žēl: to, kuri tiek un tiks atlaisti, arī māsas utt., jo nevaru iedomāties, kā viņi dzīvos bez savas glābēja cepures, kas ļauj just ļoti lielu vajadzību pēc sevis un sevis neaizvietojamību. Tas līdz šim nodrošināja viņiem pašvērtības sajūtu. Tagad var sanākt, ka paši kļūs par pacientiem, jo psihiatri ir vieni no "smagākajiem" glābējiem — pacients ir uztaisīts pilnīgi bezpalīdzīgs.

Še pat kaimiņos, Skandināvijā, cilvēks sair slimnīcā dažas dienas uz zāļu korekciju, bet pie mums viņi slimnīcās dzīvo, kas ir mežonīgi dārgi un atkarību tikai padziļina. Vai viņiem slmnīcā kāds māca sociālās iemaņas, ko viņi neprot? Viens ārsts un viena māsa uz nodaļu? Psihologi, kuri "atveseļojas", no tās iestādes bēg, jo redz tās bezjēdzību.

Ar kādām diagnozēm? Šizofrēnija, šizotipiskie traucējumi u.c., kas jau slimnīcās visbiežāk ir. Gan tie, kam tas viss ir, gan tie, kas no veģetatīviem traucējumiem par tādiem ir nozāļojušies, jo neprata/negribēja uzņemties atbildību par savu dzīvi.

Cik ir bīstamo? Ļoti maz. Lielum lielais viņu vairums jau slimnīcā nav, nav arī nekad tur bijuši; par viņiem mēs uzzinām pēc tiesām un slepkavībām; pēc tam, kad viņi, bērnu slepkavodami, ir piedzīvojuši laimīgu orgasmu...
Re: Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
01.09.2009 11:43
"Otra dārgākā joma ir psihiatrija, kur izmaksas gadā bijušas līdzīgas kā invazīvajai kardioloģijai, taču te iemesli ir citi. VM valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš skaidro — ļoti lielam pacientu skaitam nākas stacionēties, kas valstij izmaksā dārgi. Trūkst alternatīvas — attīstīta ambulatorā dienesta, nav dienas centru un grupu dzīvokļu."

no diena.lv

izmakas kā invazīvajai kardioloģijai... murdziņš. psihiatram vajag šo atkarīgo pacientu. arī valsts ierēdnim, kas saistīts ar zāļu firmām, jo cilvēkam, kurš dzīvo arī ar citām palīdzības formām, vajag daudz mazāk zāļu. Pat ja viņam šizofrēnija...

Tā ir dziļi pretīga domāšana; ne grasi valsts naudas neieguldīt tai jomā, kas sirdzējam reāli varētu palīdzēt.. tie paši grupu dzīvokļi, piemēram... neesot, lūk? Bet kur tad lai šamie rodas? Sirdzējs jau pats viņus neuzcels un neizveidos. Bet tad viņš kļūtu neatkarīgāks un zāļu firmas tik aktīvi nebarotu.

Atjaunoja bijušo bērnudārzu Juglā un atvēra ambulatoro nodaļu un dienas centru psihiatrijai, bet naudiņas pietika vien pusei no ēkas. Kā nebija kauna? Uz Rīgas pilsētu 20 vietas dienas centrā... :S

Bet baigi dārgajām zālēm visu laiku nauda IR!!!

Narkotirgonim vienmēr ir vajadzīgs narkomāns...



Edited 1 time(s). Last edit at 01.09.2009 11:51 by Runcene.
Re: Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
12.09.2009 04:08
Tātad,jāatlaiž slimnīcas personāls un slimnieki uz māju?
Bet,kā ar atbalsta apmācību,atgriešanu dzīvē?
Lasīju vienā forumā,ka ar psihisku vainu apslimusi sieviete vēlāk nevarēja dabūt darbu,jo CV pārtraukums starp darbiem.
Tad uz interviju nesauc nemaz.
Tad viņa piereģistrējās kā pašnodarbinātā un piedāvāja pakalpojumus pati.Pēc gada viņai jau minifirma un 4darbinieki.
Tiesa gan tas nebija Latvijā,te laikam to nevarētu.
Tātad,visi,kam pārtraukumi darba stāžā psihes dēļ,nav norakstāmi???
Kāds psihiatrs,psihologs varētu komentēt.
Re: Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
12.09.2009 14:51
protams, ka tādas lietas nav Latvijā. un te jau neviens nepalīdz cilvēkiem atgriezties dzīvē. vismaz nav dzirdēts. pēc tā, kāda tagad ir VALSTS psihiatrija, nekas nebūtu zaudēts, ja tādas nebūtu. vienkārši būtu jāatrod veids, kā izmitināt un pabarot cilvēkus, kuri paši neprot par sevi parūpēties.

valsts psihiatrija vai daļa to funkciju būtu atdodama privātās rokās, kas ar laiku atmaksātos un to varētu paveikt lētāk, bet te vienkārši ļauži sēž pie nodokļu pupa un joprojām briest.

psihiatrs teiks, ka viņi IR vajadzīgi tādi, kādi ir, psihologiem gan domas laimīgā kārtā ļoti dalās.



Edited 1 time(s). Last edit at 12.09.2009 15:11 by Runcene.
Re: Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
12.09.2009 16:20
Runcene Rakstīja:
-------------------------------------------------------
>
> Ar kādām diagnozēm? Šizofrēnija,
> šizotipiskie traucējumi u.c., kas jau
> slimnīcās visbiežāk ir. Gan tie, kam tas viss
> ir, gan tie, kas no veģetatīviem traucējumiem
> par tādiem ir nozāļojušies, jo
> neprata/negribēja uzņemties atbildību par savu
> dzīvi.


Nu nav jau tik traka tā situācija, ka cilvēkus tur akurāt NOZĀĻO. Esmu tur bijusi ar veģetatīviem traucējumiem un redzējusi arī citus fobiju māktos, bet tāds gadījums, ka kāds tur taptu speciāli sazāļots līdz šizofrēnijai nav gan dzirdēts..Jā, psihiskās veselības aprūpe latvijā patiešām ir galīgā caurumā, psihiatriskā slimnīca saistās nevis ar vietu, kur iegūt miertu un atpūtu un veselību, bet ar baisu trako mājo, no kuras tā vien gribas kā mukt. tam piekrītu, bet nedomāju , ka viss ir tik šausmīgi . nepiekrītu, ka ārsti vēlas redzēt atkarīgus pacientus..man šķiet, ka šeit izskan tāda visia paranoiska vispārināšana. pazīstuy patiešām ļoti iejūtīgus un altruistiskus ārstus..
Re: Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
12.09.2009 16:25
es nerunāju par konkrētiem ārstiem, bet par sistēmu...

speciāli, protams, neviens nezāļo, bet tā vienkārši notiek, jo nekādas citas alternatīvas neviens nepiedāvā — ja vien pilsonis pats nav spītīgs un nemeklē.

pārmērīgu altruismu gan par labu neatzīstu. tādi ļaudis apkalpojamiem izvēles iespējas neatstāj.
Re: Gultasvietu un personāla optimizācija psihiatrijā
12.09.2009 16:26
kaut gan tiko atcerējos! kad pirms 12 gadiem nokļuvu Dzintaru neirožu klīnikā-sanatorijā, tad man viena daktere manām trauksmēm un panikām sāka dot haloperidolu. Man no tām zālēm sāka reāli galva iet rinķī, par laimi iejaucās cita ārste un man nomainīja terapiju...Tā, ka sava taisnība Runcenei ir gan..Vienkārši negribas ticēt, ka tie ārsti ir tādi..Bet, kas zin, kas ar mani būtu noticis, ja būtu uzsēdināta uz haloperidola..
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 20 pieskaita 17?
Ziņa: