psihoterapeits vai psihiatrs??

Aizsāka Ilze* 

Ilze*
psihoterapeits vai psihiatrs??
08.07.2011 22:46
Vēlos uzzināt jūsu viedokli par to kādu ārstu būtu pareizāk izvēlēties.
Mana situācija ir sekojoša - problēmas ar miegu jau ļoti ilgu laiku (nevaru aizmigt, jo apdomā un jāizanalizē viss kas noticis un nevaru pamosties, jo esmu ilgi domājusi). Protams, ka jūtos vienmēr miegaina un nogurusi, pēdējā laikā darbā nevaru koncentrēties visu daru mehāniski - neiedziļinoties. Miega zāles lietoju ar pārtraukumiem 6 gadus. Kontaktā ar cilvēkiem esmu atturīga un gadās arī neiecietīga. Emocionāli liekas, ka nestabila - brīžiem gribas k-kur aizmukt un noslēpties, velk uz raudāšanu. Brīžiem viss kārtībā. Garastāvoklis uz sliktu mainās tiklīdz k-kas nepatīk, bet ne darbā - tur k-kā sevi rāmjos turu. Nekur negribas iet - praktiski uzturos tikai mājās un darbā. Dzīvesprieka nav - eksistēju, domas par pašnāvību vai kaitējuma nodarīšanu nav, sen atpakaļ esmu tikai iedomājusies kā būtu ja es iebrauktu kokā, bet nevis ar domu atvadīties no šis pasaules, bet stulba ziņkāre.
Pa laikam saņemu spēkus un piespiežu sevi darīt vairāk, bet ir grūti...
Gribās atbrīvoties no nomāktības un smaguma sajūtas



Edited 1 time(s). Last edit at 12.07.2011 01:29 by puce.
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
09.07.2011 11:00
Ja vari atljauties, protams, ka labaak pie psihoterapeita griesties.... Bet veel manuprat labaaks variants ir psihoterapeits/psihiatrs, kurs noveertes Tavu stavokli un ja buus nepieciesams, izrakstiis arii kadas zales, jo tik ilgstosas problemas ar miegu ir loti mokosas. Bezmiegs izraisa gan pazeminatu garastavokli, gan aizkaitinamibu, izolesanos utt.
Čorvena, pagaidām bez suņa
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
09.07.2011 12:36
Kas tad tās zāles raksīja līdz šim?

Arī ģimenes ārsti šo to var izrakstīt, bet šai jomā viņu zināšanas ir dažādas.

Pie esošā ārsta var vienkārši pievienot psihoterapeitu ar jebkādu pamatizglītību (ārsts (jebkāds); ārsts-psihiatrs, psihologs u.c.). Ir svarīgi, lai šis cilvēks liktos "mans". Psihoterapijā tam ir liela nozīme; nav nozīmes pamatizglītībai, psihoterapijas virzienam; precīzāk, ir nozīme, bet tas nav jāskatās vispirms, vispirms ir cilvēks kā personība, tad derēs arī viņa virziens.

Psihoterapeits ārstē ar vārdu, psihiatrs ar ķīmiju.

Latvijas ekonomiskajā situācijā droši vien ir izdevīgāk divi vienā, gan laika, gan naudas ziņā.

To var paskatīties šeit: www.arstipsihoterapeiti.lv

Bet ne visi ārsti psihoterapeiti ir psihiatri, viņi var būt arī citas specialitātes ārsti, kas psihotropās zāles neraksīts, bet ārstēs tikai ar sarunu. To var uzzināt zvanot.

Jāatceras, kas privātpraksē psihiatrs (ir arī tādi; viņi raksta tikai zāles) vai psihiatrs-psihoterapeits nevar rakstīt kompensējamās zāles, ko, piemēram, valsts psihiatrs depresijas gadījumā var izrakstīt ar 50% atlaidi, bet tur ir pacientu reģistrs.

www.psihoterapija.lv ir psihoterapeiti ar ļoti dažādām pamatizglītībām; tur būs retais, kas raksta zāles.

Izvēles kombinācija var arī būt valsts psihiatrs, kas ir bez maksas, un psihoterapeits, kas ir privātpraksē, tātad vienmēr būs par maksu; Latvijā valsts psihoterapeitu nav. Visas privātprakses pēc definīcijas ir konfidenciālas.

Filozofiski ir labāk, ja viņi ir dalīti divās personās; garš stāsts, bet tas ir izaugsmi veicinošāk.

Ja ir miega traucējumi, tur ir svarīgi to lietu turēt kārtībā, tātad ļoti iespējams, ka kādu laiku vajadzēs zāles.

Apmēram tā.
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
09.07.2011 13:01
Runcene,kur tas reģistrs ira? Ja es atņemšu viņiem savu kartiņu,kas ta būs?
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
09.07.2011 16:01
Lāsēns♥
Dabuusi pa dupsi, vot kas Tev buus! : D
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
09.07.2011 16:53
No kā ta :)
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
09.07.2011 18:32
Psihiatris ir zāles.
Psihoterapeits ir ārsts.
Ilze*
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
09.07.2011 20:45
Miega zāles man rakstīja ģimenes ārste, bija izrakstījusi arī xanax, lai es tā kā nomierinātos un domas sakārtotu, bet tā vietā es skraidīju pa māju un visu kārtoju un vakarā tā pat aizmigt nevarēju.
Uz ķīmijas (zālēm) negribētos gan uzsēsties, man mamma jau n-tos gadus lieto n-tos preparātus un bija pieradusi pie klozepāma. Mocījās, lai atradinātos, es negribu, lai mans garastāvoklis ir atkarīgs no zālēm, līdz ar ko ceru, ka var k-kā savādāk sevi sakārtot ar minimālu preparātu pielietošanu, protams, izņemot gadījumu ja man tas ir nepieciešams.
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
10.07.2011 12:03
Nu tad kapec neej uz psihoterapiju? Un kapec Tu domaa, ka miega zales, kuras kaa Tu rakstiiji, lietoji vairakus gadus - nav kiimijas zales (protams ja taas nebija homeopatiskas)? Trankvili un kimiskaas miega zales vel bistamakas par antidepresantiem!
Čorvena, pagaidām bez suņa
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
10.07.2011 12:21
Mammu paaudzei nekas cits neatlika kā zāles. Un tās, kas zāles lietoja, vismaz ir izdzīvojušas.

Ko nozīmē uzsēsties; nevajag uzsēsties, bet vai Tu vari normāli funkcionēt, strādāt, gulēt?

Vienmēr jāizsver zaudējums un ieguvums, kā kuras zāles iedarbojas utt., tāpat tas viss katram būs citādi.

Un ne jau zāles padara cilvēkus slimus vai vēl kādus tur, bet pašu domas.

Psihoterapija ir cerība nelietot zāles.
Ilze*
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
10.07.2011 14:17
Protams, ka miega zāles ir ķīmija. Pamatā iepriekš lietoju Somnolu, bija arī kādu laiku Hypnogen, tagad pāris mēnešus lietoju SleepAid ar melatonīnu, bet ja domas pa galvu jaucās, tad iemigt laicīgi nesanāk līdz brīdim kamēr nogurums nenogāž. Sākumā gan darbā nekādas problēmas dēļ tā neizjutu, bet pēdējā laikā jūtos tik nogurusi, ka koncentrēties grūti. Dokumentus nākas pārlasīt n-tās reizes, lai novērstu visas kļūdas. Ļoti traucē šāds stāvoklis. Mājās es labāk ielienu savā istabā, lai ne ar vienu nerunātos. Man liekas apgrūtinoši runāt ar kādu un iedziļināties sarunas tematā. Jūtos saraustīta. Liekas, ka mani ir izmetuši no laivas un tā peld prom pa straumi, bet es tai nopakaļ.
Protams, ka problēma nav zālēs, bet gan tajā, kas man galvā darās. To es apzinos.
Tā kā man īsti nebija skaidrības, kuru ārstu (psihiatru vai psihoterapeitu) manā gadījumā būtu labāk izvēlēties, tad gribēju uzzināt cilvēku viedokli, kuriem ir bijusi saskarsme ar šādām problēmām.
Paldies par atsauksmi un ieteikumiem. Esmu izvēlējusies divus iespējamos ārstus Valdi Briedi un Andri Veselovski. Jāsazvanās, jāaprunājas un tad būs skaidrs, kurš ir mans.
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
10.07.2011 15:11
Runcene,beidz pūst pīlītes,un pasaki kas būs ja es savu kartiņu atņemšu šiem.Nu lūdzu pasaki :).Man Tavs viedoklis ir svarīgs.
Čorvena, pagaidām bez suņa
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
10.07.2011 15:16
tu taču esi pidars pēc savas būtības, kā to izdarīsi?

ne gejs, bet pidars...

ir tāda džekiņu suga — glumie līdēji...

ēd vien savu kvetiapīnu...

vot nevarēju kaut kā šito pie sevis paturēt...

lai pūce nāk un cenzē.
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
11.07.2011 14:43
http://www.arstipsihoterapeiti.lv/lv/biezak-uzdotie-jautajumi.html
http://www.psihoterapijasprakse.lv/public/?id=3&ln=lv&news_id=18

Ja esi ieguglējusi sevis minētos speciālistus, iespējams uzgāji šos linkus, kas ir pa tavu tematiku.


Ja sanāks aiziet pie ārsta-psihoteirapeita, viņš varēs pateikt vai papildus vajadzīga arī medikamentozā terapija.
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
11.07.2011 15:37
hā hā Lāsēnam uzdirsa beidzot :D
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
11.07.2011 19:15
Labi,es Tev piedodu Runcene šitādu zaimošanu :),Tev vaig aiziet pie psihiatra,lai ieliek Tevi psihenē paārstēties,ka šitāds naids Tev pret cilvēku kas neko sliktu Tev nau nodarījis :)
Čorvena, pagaidām bez suņa
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
11.07.2011 19:47
kāds prieks... es jau domāju, ka esi atņēmis kādam savu ambulatoro karti...

paldies Dievam, vismaz veselais saprāts vēl ir ar Tevi...

bet nu Tu taču pats redzi, ka Tev pshiatrija nekādi nav palīdzējusi, tikai darījusi lietas ļaunākas un visu samudžinājusi.

parasti jau cilvēki citiem iesaka to, kas pašiem palīdz, bet vienkārši ar saviem "speciālajiem" jautājumiem runcenei Tu piedrazo visu cilvēku tēmas pēc kārtas, kas droši vien kaitina ne tikai mani. ļaunums tas nav, bet vismaz muļķība un stipri nepatīkami gan...

turklāt forumā klīst klusas runas, ka Tu uzmācoties... vai uzmākties forumā ir tas pats, kas uzmākties uz ielas? zināmā mērā tā var būt, un tāpēc tas ir stulbi. ja tas notiktu uz ielas, tad varētu sūdzēties policijā, bet te, vienā no pasaules trako forumiem, valda cita realitāte... trakie ir trakie.
Re: psihoterapēts vai psihiatrs??
11.07.2011 20:42
Kas ta būtu ja es būtu atņēmis to karti? :)
Sgbaltīte
Re: psihoterapeits vai psihiatrs??
17.07.2011 02:47
Ļoti pazīstama situācija, diemžēl. Man ir palaimējies, ka man ārsts ir divi vienā psihilogs+psihiatrs. Apmeklēju reizi 2 nedēļās, tad arī visu izrunājam un vienojamies par zālēm. Daudz miega zāļu savā laikā esmu izmēğinājusi. Tagad nobāzējos uz Truxal+Dormicum. Bet pēdējā laikā arī tas iedarbojas tikai nelielu laiku:(
Ir peredze tikai ar psihiatriem. Pieredze tāda - ieej kabinetā, saruna 3 minūtes un garum garais saraksts ar visādām ripām. Nu kā var pateikt pēc pāris minūtēm, kas man vajadzīgs??? Es pat problēmu nepaspēju izstāstīt...
Tā kā mans padoms - meklē psihiatru-psihoterapeitu.
Reizi nedēļā lietoju t.i. piektdienas vakaros klonazepānu vai kas pagadās.Iedarbojas tikai lielās devās.Atkarības nav,bet ļoti gribas vismaz reizi nosnaustes.Vidēji guļu 2-3 stundas naktī.Vai tas ir normāli.Vai ir kāda lagāla iespēja tikt pie šāda veida medikamentiem bez patstāvīgām vizītēm pie psihoterapeita.Esmu ļotii noguris.Ļoti gaidu zinoša cilvēka atbildi!
Re: psihoterapeits vai psihiatrs??
31.08.2011 00:00
Ja tev ir miega problēmas tad Ģ.Ārste tev izrakstīs miega zāles, bet ja ir jau iejautka arī spiholoģiskās problēmas, tad vienozimīgi jāiet pie psiho/psihiatra. Klonazepāns jā tā ir manta, bet kāpēc uzreiz uz klonazepānu aizgāji, nebij kas vieglāks?
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 16 pieskaita 13?
Ziņa: