Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?

Aizsāka www 

Manai mammai ir vçzis un situâcija ir diezgan slikta, prognozes bçdîgas.
Mûs moka jautâjums - vai teikt viòai patiesîbu?
Mamma kâdreiz ir izteikusies, ka negribçtu zinât patiesîbu un mçs tâ arî daram. Interesanti, ka pati viòa visu laiku atkârto, ka tas jau nav vçzis, kas viòu moka, bet kaut kas cits...
Kô Jûs domâjat?
es domâju ka neteikt - jo cilvçks reizçm var nomirt no nepareizas diagnozes - vienkârði nomirst no domas... a ja nemaz nezin, kas par vainu var nodzîvot ilgi... tas saistîts ar paðiedvesmu... piemçram - ja tev kâds pateiks, ka tu labi un veselîgi izskaties, tad tu tâ arî jutîsies... bet ja pateiks, ka izskaties slima, tad vari saslimt no savâm domâm vien...
Redzi,tas vien jau,ka viòa atkârto,ka tas nav vçzis liecina par to,ka viòa pati zin,tas ir vçzis.Un ,ja jûs apstiprinâsiet viòas aizdomas, tas viòu satrauks vçl vairâk un jums visiem bûs vçl smagâk.Bet tâs ir tikai manas domas...turaties!!!
Man liekas, ka no nezinâðanas veselâks nepaliek un no zinâðanas slimâks nekïûst. Tâ ir, ja ðai lietai pieiet pçc loìikas, nevis emocijâm.
Bet, ja cilvçks ir izteicis vçlmi nezinât patiesîbu, tad es to respektçtu.
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
27.06.2005 15:23
Pat nav ko domât - cilvçks izteicis vçlmi nezinât - tâtad nedariet viòai to zinâmu tik ilgi, cik vien tas ir iespçjams!

Bet tikai vai tad pçc izmeklçjumiem to slimnieks pats nevar noprast?:/
cilvçkam ir tiesîbas zinât patiesîbu....turklât, pat ja to neteiksiet, viòa sapratîs. ir kâds pçtîjums par ðo jautâjumu- psihologi noskaidroja, ka tie vçþa slimnieki, kam nav teikta patiesîba, to tâpat zina- novçrojot izmaiòas radinieku un ârstu uzvedîbâ.....
Ja mamma nevçlas zinât, nesakiet, respektçjiet.
Mçs savam vçþa slimniekam pateicâm puspatiesîbu - diagnozi zin, stadiju zin, bet ïaunâko noklusçjâm (izredzes izveseïoties, prognozçjamo dzîves ilgumu). Pazîstot slimnieku tas ðíita vispareizâk. Tagad viòð nevis gatavojas mirt, bet dzîvo. Un ïoti ceram, ka tâ arî bûs vçl ilgi.
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
27.06.2005 17:29
Ðis ir tâds strîdîgs jautâjums - juridiski ârstam nav tiesîbu pacientam neteikt patiesîbu
es gribetu,lai man pasaka. un laiku lidz apmeram kuram man vel sai saulç. tad - uz visu klapi.
Labâk ir "pazît ienaidnieku", ar kuru jâcînâs, nevis kâ strausam iebâzt galvu smiltîs un gaidît, ka viss pâries pats. Tikai tâpçc, ka vçzi izpratu, zinu kâ ar to cînîties. Un viss notiek tâ kâ to vçlos
Es drusku nesaprotu, kas tâ par situâciju, kad ârsts pasaka kaut ko radiniekiem, nepasakot paðam pacientam, it kâ viòð bûtu plânprâtîgs. Es bûtu ðausmîgi nikna par kaut ko tâdu. Es (ja man gadîtos ðitâ saslimt) drîzâk ðtukotu, vai teikt radiniekiem vai nç (kamçr spçtu kustçt), bet ne jau otrâdi. Arî neârstçjamam slimniekam tomçr ir kaut kâda paðcieòa un lemðana par savu dzîvi. Radinieki ne vienmçr ir tie, kas zin vispareizâk, ko viòam vajag.
Man jau no domas vien, ka ârsts varçtu, mani neinformçjot, kaut ko pateikt kâdam manam radiniekam (vai es to gribu vai nç), ðermuïi metas. Vai tas vispâr ir likumîgi?
Ârsts ir ârsts un viòam ar to jâtiek galâ, nevis jâuzkrauj ðî izlemðana radiniekiem, kas no tâ varbût neko nejçdz.
Nu vai ziniet!
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
27.06.2005 19:13



Liriska atkaape.

Ja aarsts (man esot pie pilnas apzinjas) pateiktu informaaciju maniem radiniekiem, bet iedomaatos nokluseetu man - es
a) nomainiitu aarstu
b) informeetu forumos, presee, kur vien var par shaa aarsta neprofesionaalo attieksmi ! Tas ir kaa - ja es esmu slima, vai arii man ir aizdomas par slimiibu - tad aarsts iedomaajas manaa vietaa izlemt, ko man teikt / neteikt? Kas taa par padomisku domaashanu?
>Nu vai ziniet!

Vo! Es Tev piekrîtu!
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
27.06.2005 19:23
Man kâ ârstam ir daudz vieglâk ârstçt, ja pacients zin savu diagnozi.
Bet likumâ ir atkâpe - ja patiesîba var pasliktinât pacienta veselîbu, viòu var neteikt.
Nezinu kâ labâk - zinu pacientu, kas izleca pa logu pçc dg. uzzinâðanas, zinu sieviòu, kas mani lamâ jau otro gadu, jo vîrs nomiris ar infartu pçc tam , kad pateicu viòam , ka ir vçzis (pagâja gan 9 mçneði no patiesîbas uzzinâðanas lîdz infarktam, bet viòa tâpat mani lamâ)
Nu vai ziniet!
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
27.06.2005 19:32
Otto, saprotu arii Tevi, ka meedz buut Tevis aprakstiitaa dilemma - teikt vai neteikt cilveekam, kursh jau taapat izskataas ar ljoti neprognozeejamu reakciju.

Tachu vismaz ar dazhiem nervozajiem, (kuri lec pa logiem vai it kaa mirst no uzzinaatas informaacijas) ir taa, ka vinjus uztrauc un ietekmee it viss, kas apkaart.

Taatad Tu noteikti nebiji vieniigais, kura teiktais sho cilveeku "sashokeeja".
Nu vai ziniet!
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
27.06.2005 19:37
Nekad jau tu nevari buut atbildiigs par otra cilveeka reakciju, katrs pats par sevi ir atbildiigs.

Skjietami trausls un iespaidojams cilveeks peec nopietnas slimiibas diagnosticeshanas var gan sabrukt, gan tieshi preteeji - kljuut ljoti praktisks, un apcereet labaakas aarsteeshanas iespeejas,

Cits, aareejs mieramika, var aareeji uztvert flegmatiski, bet tad klusi klusi sev padariit galu.

Ar visu rakstiito es gribu teikt, ka atbildiiba vienmeeer ir daliita.

Atbildiigs ir gan tas, kursh sniedz informaaciju ir atbildiigs par pasniegshanas veidu (ir starpiiba vai pasaka: peec triis dienaam mirsi! jeb "spriezhot peec pirmo analiizhu rezultaatiem, ir iespeejams, ka.. , kaa arii.. "), gan informaacijas sanjeemeejs - par taas uztversshanu un savu reakciju ("vai man dieninj! kur strikjis?" vai "taa, ko es varu dariit savaa labaa? kaadi aarsti, kaadi izmekleejumi, dziivesveids, zaales?").
Bet kurð gan var tagad pateikt, vai cilvçkam vieglâk nomirt momentâ, paðnâvîbâ, vai pusgadu (pat vairâk) lçnâm izdziestot un esot visiem uz kakla? Tas bija viòa lçmums un viòam bija tiesîbas uz ðâdu izvçli, pat, ja pârçjiem tâ ðíiet neprâtîga. Cilvçkiem ir pârâk "melnbalti" priekðstati par to, kâ bûtu otram labâk dzîvojams un kâ - pareizâk mirstams. Nedrîkst neteikt, ja vien tas cilvçks ir kaut drusku pie saprâta un spçj to pats saprast.

Par to otru gadîjumu - sievu, kas lamâ otto par pateikðanu - vispâr nav apsprieþams. Cilvçki ïoti bieþi cenðas atrast kâdu vainîgo, tâdçjâdi it kâ noveïot ðo slogu no sevis. Ârstiem, droði vien, ðai ziòâ ïoti daudz kas jâizcieð, jo viòi ir pirmie "pa rokai", ko vainot jebkura cilvçka nâvç.
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
27.06.2005 22:17
Pârlasiet vçlreiz, ko saka Valda!
Malacis!
Un tâdi arî ir tie izredzçtie, kas izveseïojâs!
Brînums ir paslçpies attieksmç!
===================
Bet ar ðo visu es gribu teikt, ka vçþa slimniekam ir jârada visi apsâkïi, lai viòam palîdzçtu izveidot ðâdu skatîjumu uz savu situâciju.
Paldies par atbalstu, Dusma.
Uzmundrinâjumi man dod jaunu enerìiju cînîties.
Lasu un domâju, cik viegli ir filazofçt kamçr tas neskar paðu. Un neviens no tâ mçs nçesam pasargâti.
Man ir lîdzîga situâcija. Manai sievai mazpilsçtas ârstu nolaidîbas dçï konstatçja vçzi pçdçjâ stadijâ tikai tad, kad sâkâs asiòoðana. Lîdz pçdçjam brîdim visas analîzes (tanî skaitâ ginekoloìiskâs) bija perfektas.
Tagad viòa ârstçjas Gaiïezerâ.
Cepuri nost dakteru priekðâ, bet arî vîòai netiek teikta îstâ diagnoze, tâ vienojâmies ar ârstçjoðo ârstu. Stâdieties priekðâ kâ atlikuðo dzîvot jaunai sievietei, kurai paliek mazs bçrns!!!! Viòa zina ka ir slima, bet plâno dzîvi uz priekðu, ko darîs rudenî, ziemâ..... Es uzskatu ka visi sîkumi nemaz nav jâzina!!!
Jaa, ir gadiijumi, kur taadu labu padomu gruuti pateikt, jo es pati piederu pie tiem cilveekiem, kas gruutos briizhos saaku ticeet pat visnieciigaakajam ceriibu procentam...

Personiigi pazziistu vienu cilveeku, kursh ir izveseljojies no ljaundabiigaa audzeeja... Protams, bija arii kjirurgjiska operaacija un kjiimiskaas terapijas...

Bet cilveeki katrs ir individuaali...
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
29.06.2005 01:31
Piekriitu Nu vai ziniet!.Man liekas ka taa ir viena no ljaunaakajaam lietaam ko var ar cilveeku izdariit. Nepateikt ka vinjsh var driiz nomirt. Pie tam iipashi ciniskaa veidaa. Radiniekiem to zinot. Tas ir nolaupiit cilveekam iespeeju izmantot atlikusho dziivi.
Bet vispaar nesaprotu kaa to muusdienaas var nosleept. Ja nu vieniigi nevedot pie onkologa un neveicot nekaadu specifisku aarsteeshanu.
Peec likuma pacientam ir tiesiibas zinaat VISU par savu staavokli un tad atljaut vai neatljaut aarstam to teikt radiniekiem. Bet mums veel koürojaam viss achgarani. It kaa lai paliidzeetu... It kaa lai aizsargaatu... A pashi staigaa apkaart vaajiniekam glaazhainaam aciim un ved uz onkologjisko slimniicu aarsteet kungja chuulu... Izstumshana protams ir psihologjiskaas aizsardziibas mehaanisms, bet nu tas ir ljoti jaaizstumj no apzinjas, lai shitam noticeetu... Un nedomaajiet, ka slimnieks to nemana... jo attieksme mainaas jau neapzinaataa liimenii...
Es domaaju ka pirmam kam jaazin par diagnozi ir slimniekam, bet teik radiem vinam pasham ir jaizlemj. Par prognozi var teikt puspatiesibu, ja arsts redz ka pacients ir vaish.Vai nebuutu pareizi shajaa situacija iesaistit arii psihologus?

Patiesîbâ no visas sirds ir jâdzîvo ik dienas, nevis tikai tad, kad zinâm, ka drîz mirsim. Jo gals var pienâkt arî rît pavisam negaidîti. Un ko tad? Atkal nepaspçji uzsâkt dzîvot ar pilnu klapi?

Reiz es biju tâdâ slimo lomâ, kas zin, ka drîz dzîve beigsies. Tas bija ðausmîgi, visvairâk bija þçl bçrnu un patiesîbâ mans psiholoìiskais stâvoklis varçja mani nokaut âtrâk nekâ slimîba. Tieði tajâ brîdî saðíobîjâs gan emocionâlâ, gan fiziskâ paðsajûta. Par laimi, viss nokârtojâs:))
Man bail domât par vçzi,jo esmu saskârusies ar tâdu slimnieku kopðanu.Kaut arî zina diagnozi,vienmçr ir doma tikt uz pekâm un plânot nâkotni.Man domât,ka tas slimnieks mierina tikai savçjos,lai nebûtu jâredz acîs miklums,nu vismaz ir kaut kâdas sarunas ,kas neskar slimîbu....
Re: Vai teikt patiesîbu neârstçjami slimam?
29.06.2005 17:51
D.E.

Runa ir par to ka ir lietas ko cilveeks dara ikdienaa bet ir lielaaki sapnji ko vinjsh grib realizeet naakotnee. Un ja zinaams ka laika palicis maz tad steigshus jaapaariet pie lielo sapnju realizaacijas.
es piekrîtu ku! - "Bet vispaar nesaprotu kaa to muusdienaas var nosleept. Ja nu vieniigi nevedot pie onkologa un neveicot nekaadu specifisku aarsteeshanu.". Ïoti negribçtu kâdu apvainot, bet, manuprât, ir jâbût ïoti aprobeþotam, lai nemanîtu, ka tev slepeni ârstç vçzi. Kâ arî to, ka tuviniekiem zinâms tavs nâves spriedums. Kâdâ pasaulç tad viòa dzîvo?

Es, piemçram, zinu gadîjumu, kad sieviete izârstçja neârstçjamu slimîbu ar savu gara spçku, studçja grâmatas par to, meklçja visâdus alternatîvus ceïus (jo medicîna to nevarçja izârstçt), arî pievçrsâs reliìijai utt. Rezultâtâ viòai radâs pavisam cita pieeja dzîvei, cita pasaules uztvere, viòa atrada patiesas vçrtîbas dzîvç un atmeta nevajadzîgas. Pçc tam vçl dzemdçja bçrnu. Viòa bûtu nomirusi, ja nezinâtu. Par laimi, tuvinieki nelikâs esam gudrâki par viòu un necentâs tçlot, ka zina labâk, kas viòai vajadzîgs (lai gan, visticamâk, ka viòas ârsts bija pietiekoði atbildîgs un godprâtîgs, ka nemaz necentâs to no viòas slçpt).

Bet kâ tas praktiski notiek? Cilvçks taèu nodod kaut kâdas analîzes, interesçjas par rezultâtiem un tad ârsts viòam melo, acîs skatîdamies?
Kâda tukð un nelietderîga spriedelçðana par to, ka uzzinot diagnozi vari dzîvot uz pilnu klapi, un steigt realizçt savus nodomus. Ziniet mîlîði, ja tev katru dienu jâiet uz staroðanâm, jâsaòem íîmija un vçl vesels lçrums zâïu, tâ ka nav spçka pat pastaigât - nez vai spçsiet realizçt kâdus savus sapòus. Tam vçl klât ja pazîòo ðausminoðo diagnozi - ziniet jums ir ceturtâ stadija, bet mçs mazliet paeksperimentçsim, ja. Stulbi. Es piekrîtu, ka cilvçkam ir jâzin diagnoze, un tâ jau netiek slçpta, bet pateiks precîzi ka nekas vairs nav glâbjams ir muïíîgi. Tas pilnîgi sagrauj. Te nesen forumâ lasîju kâ pârdzîvoja meitene - kurai bija diagnoze it kâ aids. Tad viòai bija vismaz cerîba ka otra analîze var bût negatîva, bet onkoloìijâ ....
Lai nevienam no Jums, kas te gudri spriedelçja par likumiem un çtiku nekad nenâktos nonâkt ðâdâ situâcijâ, jo tikai tad , konkrçtâ situâcijâ vari saprast kas ir labâkais risinâjums.
Lai Dievs ir ar Jums!
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 21 pieskaita 13?
Ziņa: