Pçriens pusaudzim

Aizsāka mâte 

mâte
Pçriens pusaudzim
01.03.2007 11:19
Esmu izmisumâ.
Mûsu situâcija sekojoða - meita - 13 gadi. Sekmes noslîdçjuðas pamatîgi, esmu mçìinâjusi gan kontrolçt stingri, gan nekontrolçt vispâr, gan liegumus likts uz internetu, stundâm runâðanu pa telefonu, utt. Pametusi mâkslas skolu, bet man to neteica, kamçr nepieíçru (bijâm gan vairâkkârtîgi runâjuðas par ðâdu iespçju, es pati teicu, ka ja jau tâ negribâs, lai neiet), bet pamatojums tam - jo tâdâ gadîjumâ viòai nav laika staigâties ar draudzençm (staigâðanâs tad ilgst no laika kad beidzas stundas, lîdz pat, kamçr jau nesâkam meklçt). Istabas kârtîba vispâr ir tçma, kurai esmu atmetusi ar roku. Meita ir vienkârði ieaugusi netîrumos! Uz galda ir milzîgs kalns, kurâ ir viss - lîme, guaðas, zeíes, netîras apenes, baltâ blûzîte, botas, un t.t.
Par mums viòa vienkârði òirgâjas! Kad uzlieku interneta vai telefona liegumu, viòa acîs òirdzot pasaka - a ko tu man izdarîsi, kad tu nebûsi mâjâs, es tâpat to lietoðu, ko izdarîsi? Nopçrsi? Nu, nopçru ar.....
Tagad paðai grûti un izskatâs, ka pozitîva rezultâta arî ne. Esmu izmçìinâjusi gan ar patiesu siltumu, pacietîbu un mîlestîbu pieiet tam tînim, neakcentçjot uzmanîbu uz sapelnîtajiem èetriniekiem un vieniniekiem, nekârtîgo mâju, riebîgo attieksmi pret visiem ìimenes locekïiem, esmu izmçìinâjusi stingrîbu, arî neitrâlu, vienaldzîgu nostâju mçìinâjusi ieòemt. Nu vairs jau nezinu - ko?
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 11:21
Smaga teema. Pasham meita 13 gadiiga. Bet nu kaut kaa to respektu iedziit vajag es uzskatu.
de Sieviete
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 11:38
to respektu - vai nu iedzen laika posmaa jau lîdz tiem 13 gadiem, vai nu arii mocaas. Nav taa, ka jaasaak ar beernu straadaat tikai tad, kad uzrodas lielaas probleemas. Jau kopsh beerniibas beernam tomeer jaaparaada, ka vecaaki ir jaaciena un jaanovelk robezas starp to - ko var un ko ne. Ir gruuti - protams. Bet taadeel jau kluustat par vecaakiem - zinat, ka viegli nebuus.

Metodes, mamma, jaapielieto ir veel savaadaakas. Atsleedz internetu pavisam, nosleedz kabeïtelevîziju un nogriez kabatas naudu. Ja nebus naudas, nestaigaas ar draudzeneem, no otras puses, taa var iedziit beernu uz paarkaapumiem, zagshanu utt... kur biji agraak?
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 11:44
ak, dievs- nu nevajag 'dzît respektu".Pusaudzim svarîgâkais, ka viòu saprot, iedziïinâs viòa pârpasaulîgajâs bezgalnozîmîgajâs lietâs.Un tikai ne ar agresiju!

un de sievietei pilnîga taisnîba- tâs ir mûsu paðu kïûdas, ko redzam 13-gadîgâ tînî.
metax
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 11:44
Tâ tieði ir tâ lielâkâ problçma, ka ðitâ izmçìinam visu, mçtâjamies no vienas "audzinâðanas metodes" uz otru, brîþiem zaudçjam savaldîðanos un vispâr izrîkojamies tâ, ka pçc tam kauns...
Saku to diemþçl pçc savas pieredzes, arî vienu "brâíi" esmu izaudzinâjusi, tagad tikai varu ïoti ïoti cerçt, ka dzîve izmâcîs.
Principâ jau tas cilvçks, tînis, IR runâjams un spçjîgs saprast, tikai tur vajag ellîgu pacietîbu, konsekvenci. To tikai vieglâk pateikt, nekâ izdarît:((
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 11:52
Ðâdâ izmisuma situâcijâ ieteiktu konsultçties ar psihologu (ne psihoterapeitu) bez meitas. Protams, ka ðî situâcija ir sekas no iepriekðçjâs (ne)audzinâðanas un pçriens un tml. visu padarîs tikai sliktâku.
Neba nu mani bçrni bija ar spârniòiem, bet nekad neatïâvâs bût bezkaunîgi. Mçs gan iztikâm bez siðanas un bïauðanas, kaut kâ visu izdevâs izrunât un kompromisus atrast.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:11
Kas bijis, bijis. Nevar teikt, ka tas kas notiek tagad ir iepriekðçjâs neaudzinâðanas sekas. Nevar. Var audzinât centîgi un nenogurdinâmi, bet nokïûst tâds tînis kolektîvâ, kur ir spçcîga, destruktîva persona, kas kïûst par autoritâti, un viss labâkajâ gadîjumâ uz pâris gadiem visa labâ audzinâðana ir vçjâ.
Jâiet uz priekðu, jâdomâ kâ izkïût no ðîs situâcijas, nevis jâgremdçjâs pagâtnç.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:21
Mani izaudzinâja ïoti vienkârði , pateica, lai eju un dzîvoju patstâvîgi, ka ar naudu palîdzçs cik nu varçs, bet tâda brîvîba man nebija vajadzîga. kïuvu atkal par kârtîgu un paklausîgu meiteni.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:26
... nu, periens laikam ta ka par velu - 13 gados tas ir sausmigs apvainojums. Netradicionali skanes, bet ieteiktu tada bridi, kad daudz maz mieriga lidzaspastavesana jums ir ( vai nu pie sestdienas brokastim, vai ka nu sanak) meitai par to atvainoties, un cilvecigi izrunaties par to, ka vinas uzvedibas del jutaties JUS. Pusaudzi nav tik stilbi, ka uzvedas... var ceret, ka tas meitenei liks padomat par dzivi, Manejam tie gadi jau pari, bet pusaudzi saja laika ir tadi galeji - tikai melns un balts, bet tapec jau mes esam pieaugusie un pieredzejusakie, lai piedavatu viniem kompromisus un nosacijumus, pie tam abpuseji izdevigus, tas gan prasa piedomasanu un piestradasanu. Vel - par draudzenem butiba pusaudza gados komunikacija ar vienaudziem ir pats svarigakais, tas ir normali, tikai atkal jaatrdod kompromiss, bet berns 13 gados reti bus tik gudrs, ka to spes.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:28
Piekriitu plantam. Nav svariigi kas tur ir bijis. Laika mashiina mums nevienam nav un atpakalj pagriezt neko nevar bet tas ko oga teica arii lielaa meeraa ir tiira teorija un ja vinjaa iemaajojis kretiinisma gars tad vinjsh uzspljaus uz visiem centieniem runaat un saprast jo vieniigais kas vinju vada ir doma lai viss buutu taa kaa vinjam patiik un nebuutu nekas kas vinjam nepatiik.

Kas attiecas uz peerienu tad tas ir stipri individuaali. Vienam tas dod efektu citam ne visai. Un piedodiet par ktaadu tekstu bet atkariigs arii no taa kaa per... Maneejais nav tagad jaaper jo ir dabuujis agraak. Un zin ka reaali var atrauties ja kljuus bezkauniigs paar meeru...
Vajag!
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:35
Jâ, nopçrt nebûtu slikti - tâ lai kâdu diennakti nevar uz dupða nosçdçt! Un tad vçl varçtu uztaisît klizmu ar ziepjûdeni, tâdu pamatîgu, vismaz 1 l apjomâ! Protams, pati netiksi galâ, jâsauc vismaz pâris vîrieði talkâ! Es domâju tâ - sâkumâ pçrienu, tad uzreiz klizmu!
!
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:39
http://www.ukgyn.com/viewtopic.php?t=3878
Te labi parâdîts, kâ mâte sâkumâ noper, pçc tam izklizmo meitu!
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:39
Nav teorija, ku! man ir tînis-ideâls...:)
Domâju, kâ îsi noformulçt...Svarîgi, lai cilvçks , kas koriìç tîni- bûtu autoritâte viòam.Tâtad- ðai gadîjumâ vecâks-mamma.
Pajautâjiet paði sev-vai esat sava tîòa autoritâtes?
Nu, lûk, ja tîòa draugi pasaka-TEv gan baigi forðâ mamma! Varu derçt, ka viss izdosies.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:52
fizisku attieciibu risinaasanu neatbalstu

internetu nogrieztu (esmu gaajusi uz darbu ar peli un klavieri), telefonu atstaatu uz izdziivosanas robezas (lai es varu sazvaniit), sabiedriskos aarpusskolas kontaktus aizliegtu. Ja buutu patvaliiga draudzenosanaas, sarunaatu kaadu policijas patrulu, lai pabiedee – 13 gados tam veel vajadzeetu nostraadaat

un istabaa ielaistu zurku. Efektiigaak buutu prusaki, bet tos peecaak gruutaak izkert :)
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:58
kaut kaadi paslimi vecaaki...
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 12:59
Fi un Tev liekas, ka pazemojot cilvçku(tîni) bûs lîdzçts?
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:05
oga tas labi ka tev tiinis ideaals. Es arii paziistu beernus kas peec idejas ir paklausiigi un kuriem sagaadaa baudi izdariit vecaakiem pa praatam bet ir taadi kas pastaav tikai uz savu taisniibu un shaubu gadijumaa konsulteejas ar vienaudzhiem taa kaa rezultaats vienmeer viens. Un vieniigais kam vinji piekriit ir tas ka tev jaadod nauda un nav jaaizsaka aizraadijumi.

Un kaa tu ieteiktu kljuut par autoritaati? Iet vinju barinjaa tuseet? Uzpiipeet kopaa un pabiidiit stulbas runas par to kas vajadziigs lai punkjutapa peec kuulaas chiksas izskatiitos vai kaadi buutu pareizie gotu atribuuti un uzvediiba?

Taa kaa ja siikais ir peec buutiibas miikstais tad nav gruuti vinjam buut par autoritaati bet ja siicis pats bijis stuurains un paspeejis visaadus dziives raupjumus izbaudiit tad galvenais ir panaakt lai vinjsh neiedroshinaas apshaubiit tavu autoritaati...
Re: oga
01.03.2007 13:06
var konkreetaak? par pazemosanu?

ja es vinu apgeerbju, baroju, loloju, :) bet vins pilniigi ignoree vecaaku intereses, tad ko dariit? teica tak autore, ka "Esmu izmçìinâjusi gan ar patiesu siltumu, pacietîbu un mîlestîbu pieiet tam tînim", bet ja tas neliidz un viss turpinaas ar "sapelnîtajiem èetriniekiem un vieniniekiem, nekârtîgo mâju, riebîgo attieksmi pret visiem ìimenes locekïiem", nu, tad ko? ukji, ukji joprojaam?
de Sieviete
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:09
ko gan tâ þurka lîdzçs? Tikai radîs vçl lielâku vçlmi uzturçties ârpus mâjas
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:10
Eu, eu, eu. Ar bçrniem nav jacînâs. Ar pacietîbu, konsekvenci, izpratni var panâkt daudz vairâk. Ir jâbût saprâtîgiem aizliegumiem, iespçjams, var gadîties kâds miesas sods, bet galvenais ir runât. Tikai ne tâ kâ zâìis - vienmuïi un nenovçrðami. Bet katrâ iespçjamâ gadîjumâ. Un runât ne tikai par Jûsu skatîjumu uz bçrna dzîvi, bet arî par savu dzîvi, savu dzîves uztveri. Oga pareizi saka, bût autoritâtei.
Vispâr pârdomu un izvçrtçðanas vçrts temats. Var, piemçram, padomât, ko Jûs bçrna klâtbûtnç sakat par saviem vecâkiem un kâ tas saistâs ar cieòu un paklausîbu ìimenç. Vai arî, kâ ir ar savstarpçjâm attiecîbâm. Ja vecâki ietur vienotu lîniju, bçrniem grûtâk buntoties. Iespçjams bçrns pret kaut ko protestç.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:15
piekritu Incei.
pçriens- galîgi garâm. 13 gados jau nu noteikti. Ïoti labi atceros sevi tajâ vecumâ. Bija melnie posmi. Ïoti labi atceros, kâ strîdçjos ar mammu dçï istabas (ne)kârtîbas, atzîmçm, staigâðanos ar draudzençm, utt. bet, tiklîdz jutu, ka mamma nâk ar represîvâmn metodçm, uzreiz ieslçdzâs tâda spîts, ka principa pçc varçju izdarît to, ko ïoti labi sapratu, ka tas ir daudz par daudz... bet texts- a ko tu man padarîsi, ir zinâms ;) un tâ ir spîtçðana/atriebðanâs. Jâcenðas nenonâkt lîdz ðim punktam. tas nozîmç, ka pusaudzis jût, ka nav to pelnîjis.

Îsâk sakot, vardarbîba nestrâdâ, tâpat arî ieslçgðana mâjâs, utt... Pusaudþu vecumâ vispâr ir ïoti spçcîga taisnîguma izjûta, uz to tad vajadzçtu spiest un izrunât lietas mierîgi un kopâ nonâkt pie kâda kompromisa. piemçram, varbût var vienoties par kârtîbu istabâ, kas varbût nebûs tik ideâla, kâ mamma grib redzçt, vai tik haotiska, kâ meita vçlas, bet k-kur pa vidu. tikai pusaudzim jâredz, ka mammai ir sava nostâja, tomçr viòa ir gatava vienoties, nedaudz piekâpties, respektçjot arî pusaudþa vçlmes (saprâta robeþâs, protams.)
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:17
Nu ir taa kaa Fi saka. Nav iespeejams aukleeties ar siici ja vinjsh tev liek kluci virsu.

Ir taa kaa plants saka bet es komenteeshu: Ar dzelzs pacietiibu konsekventi izdariit speeciigu spiedienu un izprast situaacijas kad ir reaali iemesli no taa atkaapties. Un ne tikai iespeejams bet arii protestee. Pret visu to ko liek vinjam dariit...
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:21
ku!
man dzîvç bija îss periods, kad strâdâju skolâ, bija viens meþonis, kas terorizçja klasi un mani.Reiz garâmejot klusâkâ vietâ tâ draudzîgi pajautâju- kâ iet? Viòð sâka raudât!!! puika, tînis! un man ðo to pastâstîja
de Sieviete
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:34
un ko ta vinjsh pastaastiija? tagad ieintrigjeeji forumieshus
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:49
tam nav nozîmes- es gribçju teikt, ka tîòi slçpj savas problçmas bieþi vien ar stulbu uzveðanos.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 13:54
Pilnîbâ piekrîtu ogai par autoritâti. Par to pârliecinâjos, ka bçrni lepojas, ka forða mamma un viòu draugi tam pievienojas. Tagad, kad ðamie pieauguði viòu draugi nereti puslîdz nopietni izsakâs, ka gribçtu, lai es bûtu viòu mamma. Piesakos adoptçt bagâtos:)))) Es gan esmu tâda diezgan nestandarta mamma.
Interesanti, ka mçs jaunâko dçlu pusaudþa gados apcçlâm - nav normâli, ka nav nekâdu fokusu un tâ tieðâm bija.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 14:07
mani neatstaaj sajuuta, ka te katrs runaa par saviem beerniem. un tiktaal varu piekrist visiem viedokliem par runaasanu, autoritaateem, ieklausiisanos etc.

nu, man ne tuvu nav tik traka situaacija kaa autorei, un tiesaam nezinu, kaa es uz kaut ko taadu reageetu. zinu vieniigi, ka es nekad negribeetu izbaudiit to, ka manas nevariibas deel ar manas atvases audzinaasanu saak nodarboties valsts.
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 14:14
Fi, par to tu vari neuztraukties jo muusu valsts pie audzinaashanas kjeras ljoti negribiigi...
Re: Pçriens pusaudzim
01.03.2007 14:14
Protams, ka katrs par savu pieredzi. Un savâdâk nevar bût. Mçs varam tikai dalîties ar savu pieredzi, lai nu autore meklç, kas der viòai. Pçc tâs skopâs informâcijas, ko mçs zinam, nepazîstot cilvçkus, diez vai var ieteikt ko prâtîgu.
Re: plants
01.03.2007 14:42
nu, nez, es gan meeginaaju abstraheeties no saviem zelta gabaliniem :) uzburt aininu, kaa vot, es ieeju tai istabaa, teiksim :)
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 19 pieskaita 23?
Ziņa: