Medevakuâcija no Polijas buru kuìa

Aizsāka Dr.asist. Raimonds 

...
Pieïâvums pârsteidzîgs. Lai lidotu kosmosâ jâiztur visâdas medicîniskâs pârbaudes, slodzes utt., arî pasaþierim jâuzòemas visâdi pienâkumi lidojuma laikâ. Lidojuma cenu nenosaukðu, bet galvoju, ka tâ ir "extrim".

Cien.dr.asist.
vai pats izlasîjât, ko iekopçjât? Tâs ir zîmes saziòai ar pilotu, ja atrodaties zemç. Principâ - lai vadîtu helikopteru. Helikoptera pasaþierim nekâdi brînumi nav jâtaisa.
Ideaalisms krita reizee ar kapitaalisma atnaakshanu...
Ciesh aatrie parastaa avaarijaa darba laikaa, tak peecaak veel pasham aarsteeshanaas jaaapmaksaa...
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 19:41
Cien. Elle

Tas man un acimredzot Jums lidojums ar helikopteri ir ok. Bet dazam pat ar auto braukt ir extra )))
Ja es zinu ka tas ir signali uz zemes, loti labi zinu. Iekopeju informacijas del.

Piemeram Somija helikopteru piloti iziet apmacibu ja helikopteris iekrit udeni. Ja mes pienakam pie problemas darbam helikopteri nopietni. Vai jabut kadai apmacibai? Es runaju tiesi par darbu. Ne par pasazieriem. Apdrosinasana. Apmaciba riciba helikopteri un ekstrimalas situacijas. Glabsanas aprikojuma izmantosana, riciba. Vai parasts cilveks ir pielaujams DARBAM helikopteri neizejot veselibas parbaudi? Psihologiskus testus. Laikam norma tas nebutu pielaujams. Pasazieru helikopteris un glabsanas helikopteris tie nav salidzinami. Manevri virs juras, uzdevumu izpildisana virs udens extra mazos augstumos tas ir kas cits un atskiras no lidojuma pa taisno. Kurs uznemsies atbildibu ja sis helikopteris iegazisies jura ar medikiem kuri ir "kreisie" uz borta? Bez apdrosinasanas? Vai jus godata Elle?



Ziòojums rediìçts (21-09-2005 21:50)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 19:46
Miegs
Vecs paliec, sâc stâstît savas jaunîbas stâstus :)
Lai kâ mums bûtu þçl, tas laiks ir pagâjis
Esam iegâjuði jaunâs juridiski/finansiâlâs attiecîbâs, kuras pieprasa pacienti, bet cieð no viòâm arî pacienti.
Dusma no cita pc
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 19:47
Jâlamâ laikam ir nevis ârsti, kas atteicâs lidot, bet gan "operâcijas koordinatori", kas pçc pirmâ atteikuma nemeklçja citas alternatîvas, bet gan stumdîjâs un bakstîjâs!

Bet es laikam lidotu un tad masu saziòas lîdzekïiem atïautu sevi sabildçt (no fotogçniskâkajâm pusçm, saprotams) un piekabinât ordeni!:)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 19:48
Ta visa darbiba kura gadiem ir noverojama Latvija uz 30 gadu veciem standartiem ir aplama. Ta neiebrauc nekados ramjos. Tas saucas tas pats krievu, vai padomju laiku ''авось". Civilizeta pasaule nekas tads netiek darits.
Ir darba drosiba un noteikumu ieverosana. Ir likumi kuri attaisno Ventspils mediku ricibu, ne tikai attaisno bet pat atlauj ta rikoties. Ja parakt dzilak es busu parliecinats ka vares atrast kadu ES direktivu kura regule so lietu.
Ja pienakt pie darba veiksanas tad to jadara nopietni. Un ne jau ierindas medikiem jadoma par so, un ar savu veselibu un dzivibu jaaizlapa augsti stavoso prieksnieku un valdibas slikti veikto darbu vai bezdarbibu.



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 19:59)
Ar lidmasinu berns bez pieauguso pavadibas var lidot no 14 gadiem.
Protams, tas viss noderçtu. Ideâlâ variantâ. Jûs neievçrojat, ka ðajâ jautâjumâ Jums piekritu jau KMC lapâ, arî par atbildîbas uzòemðanos varçju piekrist. Manu saðutumu izraisîja attieksme pret laiku, kas nav izpelnîjusies nevienu komentâru no Jûsu puses.
Jûs rakstât it kâ pareizas lietas, tomçr konkrçtâs situâcijas izvçrtçjums man paliek pilnîgi neizprotams. Vai tieðâm Jums liekas samçrojama neesoðâ mediíu apdroðinâðana ar cietuðâ stâvokli? Vai draudi mediíu dzîvîbai krasta apsardzes helikopterâ, bûsim godîgi, pasaþiera statusâ ir salîdzinâmi ar draudiem cietuðâ dzîvîbai? Nu nevarçtu taèu krasta apsargs neko izdarît, ja cituðâ stâvoklis mainîtos.
Nu, cietuðais it kâ jau nebij bez aprûpes. Tam bij pat 2 kara ârsti.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:14
http://www.ogrish.com/archives/helicopter_crash_in_taiwan_Apr_03_2005.html

to Elle
Par laiku es ar jums esmu vienu pratu. Es to uzrakstiju. It ka aizsutiju. Tagad parlasiju un neatradu. Ja ja vini nevareja - viniem vajadzeja par to teikt uzreiz. Skaidri.



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 20:17)
Dusmai..
Tur jau tâ lieta, ka ârsti skaidri nepateica, ko darîs vai nedarîs. Acîmredzot tulkoja direktîvas. Ieskaties notikumu izklâstâ. Ârsti neturçja par vajadzîbu atzvanît, ka viòiem kâdas problçmas. To viòi pateica, kad viòiem tika zvanîts 4. reizi. Kad jau bija zvanîts no helikoptera, kâpçc viòi vçl nav ieraduðies.
Visticamâk ka kârtçjais komunikâcijas feileris. Tâ ìadâs ârkârtas situâcijas un bûs no kâ mâcîties.

Man îsti nav skaidrs ko Elle grib pateikt. Situâcijas risinâjums tâlu no ideâlâ. Domâju tam visi piekrît. Bet ieteikumi?
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:19
to Elle
Par laiku es ar jums esmu vienu pratu. Es to uzrakstiju. It ka aizsutiju. Tagad parlasiju un neatradu. Ja, ja vini nevareja - viniem vajadzeja par to teikt uzreiz. Skaidri.



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 20:20)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:22
to ...

Pirkt normalus glabsanas helikopterus un veidot kaut ko lidzigu ''medikopteriem", ap 2-3 maziem helikopteriem pietiktu lidz kaklam. Cits jautajums kur nems naudu un pilotus... Bet virs juras tie ta un ta butu bezjedzigi. Tur vajag ko nopietnaku, tipa Mi-8MTV. Jasaglaba esoso sistemu, bet to japapildina ar mazajiem sanitarajiem helik. Bet tajos Mi-8 jabut saviem medikiem nevis KMC (vai NMP), pec rietumu sistemas (krasta apsardze) principa.
Varbut ka pagaidu risinajums butu labi apmacit med. personalu Ventspili, Liepaja un citas lielas pilsetas darbam helikopteri. Atkal nauda....



Ziòojums rediìçts (10-09-2005 14:23)
'Domaaju, Latvijas apstaakljos medikopteri nebuus costeffective. Lielas izmaksas pret relatiivi mazu jeegu. Tik paziimeeties. Ja runaajam racionaali, nevis emocionaalaas kategorijaas.
Dusma no cita pc
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:25
Interesanti zinât - kara ârsti ir pilnvaroti darît ko? - sniegt pirmo palîdzîbu kâ AP vai viòi ir kâ íirurgi, neirologi?
Piemçram medmâsa var ieðpricçt zâles, bet viòa nenosaka/nezin kâdas zâles ir jâðpricç!

Dakterîði, kâ ta tur îsti ir?
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:29
Varbut ka pagaidu risinajums butu labi apmacit med. personalu Ventspili, Liepaja un citas lielas pilsetas darbam helikopteri. Atkal nauda....
Nav jeegas pamaaciit personaalu situaacijai, kas nitiek reizi 10 gados. Tiiri praktiski nav veerts, aizmirsiistaas taa teorija.
Buutu kaadi jaunie traapiijushies, tie jau ar sajuusmu lidotu ;-)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:35
Ko taja helikopteri var darit? Da neko superigu. Ja atskaitit tur streptokinazes un centralas venas u.t.t. Tas ta, lielos gabalos. Stabilizet vitali svarigas funkcijas un viss. Vienigais ka arsti atskiriba no arsta paligiem to spes darit kvalitativak, jo apmaciti tie to veikt daudz labak. Un pieredze...pieredze...
Masinas tada situacija var stradat tikai ka asistents arstam vai arsta paligam.



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 20:38)
TV1 zinas teica, ka medikiem teikts, ka viniem bus janolaizas uz kuga vinèâ, pie tam ir bijis stiprs vejs...
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:39
Nu Tv vel ne to teiks....
****! Skatiijos LNT zinjas specialai un tie ne vaarda nebilda :-(
1) noskaidrot, vai principâ slimnîcâ ir atrodami ârsti bez fobijâm
2) varbût nevis "labi apmâcît", bet instruçt... parâdît, kâds tas helikopters izskatâs
Nu nebija taèu nekâdas speciâlas iemaòas vajadzîgas, tikai jau esoðâ ârsta prasme, taisnîba gan, helikoptera salonâ.
AP aarstu nav tik daudz (Ventspilii uz mainju vareetu max 2 buut). Slimniicas aarts nedriikst atstaat slimniicu darba laikaa. Izveele nav nekaada plashaa.

Straadaat pirmo reizi muuzhaa helikopteraa nav viss rutiinas situaacija.

Turklaat- iebiedeeti medikji ir. jau sen saka- nedari neko ko vari nedariit. Mazaak dariisi- mazaak pa aadu dabuusi. A sava aada tuvaaka. Un bez sakara ar cilveeciibu.
ârstniecîbas likuma nezin kurâ tur pantâ ir teikts,ka ârstam ir tiesîbas atteikt sniegt medicînisko palîdzîbu ,ja tas apdraud viòa dzîvîbu.Man par piemçru sirds stâjâs un palika slikti jau Ind,Dþonsa kalniòos Parîzes Disnejlendâ.Uz helikoptera vinèas vçjâ es jau bûtu mirusi...........
Re ku KMC akuraat svaigi treneejushies ;-) Tik praksee liek citiem ;-)

Treniòð ar helikoptera vinèu

Ð.g.17. augustâ Katastrofu medicînas centrs kopâ ar NBS Gaisa spçku Aviâcijas eskadriïu organizçja treniòu, kura mçríis bija apmâcît KMC ârstus un ârstu palîgus nolaisties ar helikoptera vinèas palîdzîbu grûti pieejamâ apvidû uz sauszemes vai uz kuìa jûrâ, lai sadarbîbâ ar Gaisa spçku Aviâcijas eskadriïas Glâbðanas dienesta posma speciâlistiem sniegtu cietuðajiem neatliekamo medicînisko palîdzîbu nelaimes gadîjumos un ârkârtçjâs medicîniskâs situâcijâs.


P.S. Es personiigi lidotu. bet saprotu tos, kuri atteicaas.
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 20:59
to Elle - ja. Bet tas butu pagaidu variants. Ta un ta agri vai veli jaieved "normalu" sistemu.
KMC loti daudz dara laba darba, bet nu nevar tas tacu segt visu Latviju... ar esosiem spekiem. Jaattistas. Jaattista sanitaro\glabsanas aviaciju. Tomer Latvijai ir diezgan gars krasts un liela satiksme pa juru. Un ka redzams mazas slimnicas izmirst, aug un augs augsto tehnologiju joma (kura ir darga), veidosies regionalie centri un augs loma pacientu transportesanai, bet celi slikti...



Ziòojums rediìçts (09-09-2005 21:05)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 21:00
to Ave
es to jau rakstiju pasa pasa augsa ))))) Lasiet uzmanigak ))))
Ak,med.asistent,Raimond-kurð gan var tos Tavus garos palagus kârtîgi izlasît(ja nu vienîgi kâds pedantisks epileptiíis)-es to tâ,ar vienu aci pa pa diognâli.....tâ kâ-nu piedod!!!!:)
Re: Medevakuâcija no Polijas buru kuìa
09.09.2005 21:21
)))) nda. Vajadzetu isak )))) Nomira mani labs birokrats...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 7 pieskaita 3?
Ziņa: