maniakâli-depresîvâ psihoze

Aizsāka izmisumâ 

izmisumâ
maniakâli-depresîvâ psihoze
02.10.2005 22:11
vienu man tuvu cilvçciòu ðî kaite (tagad sauc arî par bipolâri afektîviem traucçjumiem) ir piemeklçjusi nu jau 12 gadus atpakaï. traìiskâkais ir tas, ka viòas slimîbai ir ðis sliktâkais - cikliskais tips, t.i. mânijas epizodes nomaina depresijas epizodes, un ta BEZ pauzçm. visu 12 gadu garumâ... bûtîbâ, normâlâ stâvoklî viòa nav nekad... lîdz beidzâs depresija (un tâ viòai ir vnk drausmîga), dienas laikâ kaut kas pârslçdzas, un nu jau ir mânijâ....
ârstçjuði, man liekas, visi iespçjami tvaiku ielas ârsti, ieskaitot visus no katedras... zâles izmçginatas arî ïoti daudzas, arî dârgâkâs un modernâkâs... bez jçgas..
mâjâs zâles lieto regulâri un apzinîgi, tâpçc uz nepareizo zâïu lietoðanu norakstît nevar..
esam izmisumâ, jo sieviete ir ar augstâko izglîtîbu, jauka personîba, tikai 43 gadi.... bet tagad pilnîgi darbnespçjîga, jo galigi nepârvalda savu garastâvokli..
visus ðos gadus dzîvo ar mâti, mate ir piekusuki, arvien vairâk sûta uz slimnîcu, sanak, ka slimnîcâ viòa tagad pavada ~3/4 gada... :((

varbût te ir kâds, kas ir sastapies ar ðâdu problçmu? ko lai iesâk? kâdas, varbût, netradicionâlâs medotes pastâv? vai ir kâdas atbalsta grupas ðâdiem cilvekiem ar garastâvokïa slimîbam? kâdas organizâcijas?? ko lai dara, lai cilvçks savos 43 gados nenonâk pansionâtâ?
milzîgs paldies, ka uzklausijât, ceru izlasît kâdu padomu vai ieteikumu!
lai jauks vakars!
Padomu gluzi nevareeshu dot... Bet ir gadiijies buut blakus shaadam cilveekam, ne iipasi ilgu laiku. Man radaas iespaids,ka vinai bija probleemas ar maati - kad auga, bija atstumta un negribeeta. Teevs vai nu nebija liidzaas vai bija dzeross.
Psihiska saslimshana ir cilveeka aizsargreakcija - lai nejustu shiis saapes,kad juutaas pasha tuvaakaa cilveeka atstumts.
Risinaajums vareetu buut,ja cilveeks tiek klaat sim ceelonim. Tikai tas ir riskanti - ja pieskaras saapiigajai teemai, tas vareetu buut stipri traumeejoshi, cilveekam ar ievainotu psihi.
cik izplatîta ðî kaite vispâr ir latvijâ?
tagad jau droshi vien, ka "izgaaziishos", bet k/kur lasiju - Dr.Biruta Kupcha ar ko taadu.. varot palidzet. Pie vinjas jau buuts?

Mozums-1, Bruninieku 5,
nu paskaties www.117.lv
Re: maniakâli-depresîvâ psihoze
07.02.2006 12:47
Godîgi sakot, varbût tas kâdam (vai daudziem) liksies smieklîgi, bet reâli no savas pieredzes zinu, ka ïoti grûtâs situâcijâs palîdz baznîca. Nç, es neesmu fanâtiíe, bet (tagad) ticu domu spçkam un lûgðanu enerìijai. Tas man ïâva(blakus klasis kajai ârstçðanai) izdzîvot pçc vçþa. Vajag nokristîties, vajag iet paðam un bût kopâ ar cilvçkiem, kas vçl labu. Nu kaut vai: ja nepalîdzçs, tad arî neskâdçs.
Re: maniakâli-depresîvâ psihoze
07.02.2006 12:49
Vçl iedomâjos - bet ja mçìinâtu ar hipnozi - dr.Zâlîtis darot visâdus brînumus. Es gan nezinu, vai ðajâ gadîjumâ tas der. Varbût galîgi garâm, bet painteresçties taèu var. Par cilvçku jâcînâs.
konkrçtu padomu nevaru dot, jo, lai gan daudz esmu lasîjusi [mans bijuðais puisis slimo ar ðizofrçniju], tâ îsti neesmu speciâliste. bet ieteiktu padomât par baznîcu... baznîcai ir îpaða aura, kas iedarbojas uz psihi, atbrîvo cilvçku no smaguma. ne nu vest pie mâcîtâja uzreiz, bet vnk pasçdçt, var arî Dievkalpojumâ... pamazâm, lçnâm. tas noteikti nebûs tâ, ka ðodien uz baznîcu, bet rît jau viss kârtîbâ. tikai nevajag iedzît pretçjâ stûrî, nedrîxt palikt par fanâtu...
cînieties... :) lai Jums veicas! :)
ir daþi paòçmieni, kas garastâvokli var izðûpot un stabilizçt
1. miega paradumu maiòa - citâ laikâ iet gulçt, citâ celties, miega fâzçm ir ïoti liels sakars ar depresiju, pie tâs tâs fâzeds ir nedaudz mainîtas
2. fiziskas nodarbes ar nogurumu un atpûtu- tiek ietekmçta serotoniina sistçma, kas pie depresijas ir iesaistîta
3. tikðqana skaidrîbâ par iekðçjiem tçliem un aitomâtiskâm domâm- pieòe'mumiem- tur laikam vajadzçs psihoterapeitu, kas dom';a radoði
polka
Re: maniakâli-depresîvâ psihoze
07.02.2006 14:41
ârsts>
man jau ðíiet, ka pie ðis kaites problçma ir nevis mânijâ vai depresijâ kâ tâdâ, bet gan tajâs svârstîbâs, tâtad jâkoncentrçjas uz stabilizâcijas, kas cik sapratu no autores konkrçtam cilvçkam nav.
esmu nedaudz pazîstama ar ðo kaiti - un tur jau tas dramatiskais, ka nevar visas ðîs metodes pielietot, ko jûs aprakstîjât, jo ja nav gaiðu periosu, tad arî nav iespçjams ar to cilvçku sadarboties. kâ maniakâlam pacientam pateiksi - ej gulçt tagad vai neej gulçt tagad? un tâpat ar depresîvo - ej vingrot, vai ko citu.
drûmi :(
tikai regulâri lietojot ârstu izrakstîtos medikamentus var mazinât. Nedrîkst patvaïîgi noòemt vai mazinât devu + atrast nodarboðanos kas patîk ( adît, ðût utt).
internetâ ir ðâdu slimnieku forumi
walkers in darkness vai kâ tamlidzigi, pameklee
ja depresîvam cilvçkam jautâ, vai tas atceras savu mânijas periodu, tad veºojami dîvaini emocionâlâs atminâs traucçjumi
viglâku traucçjumu gadîjumâ ðîs metodes var palîdzçt arî ambulatori, smagam poacientam vajadziiga cita pieeja
Re: maniakâli-depresîvâ psihoze
07.02.2006 16:29
.



Edited 1 time(s). Last edit at 25.08.2006 16:50 by Runcene.
pârmaiòas pçc pie psihoterapeita vajag aiziet, jekurâ gadîjumâ depresijas esamîba rada arî daþâdas psiholoìiskas blakus problçmas paðam un attiecîbâs ar citiem, tâ kâ psihoterapeits vismaz to palîdzçs. es gan esmu par psihoterapijas izmantoðanu depresijas ârstçðanâ, jo palasot speciâlo literatûru secinâjums ir ðâds: nav îsti apriprinâta hipotçze, ka depresija rodas íimiska lîdzsvara trûkuma smadzençs rezultâtâ, jo tâ arî îsti nav skaidrs, kas tas par trûkumu, kurâ vietâ. Bet medikamenti tiek raþoti, neraugoties uz blakusparâdîbâm. Jebkâda informâcija par citas pieejas, tsk psihoterapijas efektivitâti depresijas ârstçðanâ (pat daþi ïoti zinatniski korekti eksperimentâli pç†ijumi) tiek neatzîta "mainstream"psihiatrijâ, bet nav brînums, jo psihoterapiju, it îpaðo amerikâ principâ sponsorç farmceitiskie uzòçmumi, kam laternatîvi ârstçðanas paòçmieni nudien nav vajadzîgi. tâ kâ- ja medikamenti nelîdz, psihoterapija var lîdzçt.
A. G-CS
Re: maniakâli-depresîvâ psihoze
08.02.2006 11:57
AR SIKSNU PA DIRSU VIÒAI VAJAG, NEKO VAIRÂK!
atkal tas gudrais A. G-SC uzradies. miera naff :(
kuku
Re: maniakâli-depresîvâ psihoze
08.02.2006 22:08
nu baaaigi gudrais :(
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 6 pieskaita 9?
Ziņa: