Kad es runâjos ar gudrâkiem cilvçkiem

Aizsāka Nandis 

Kad es runâjos ar gudrâkiem cilvçkiem es neiebilstu un informâciju ko nezinu uzklausu un diskusijâs iznâku pie secinâjuma, bet ja sarunâjos ar cilvçku par tçmu kuru viòð mazâk zin es mçìinu iskidrot otram cilçkam to ko viòð nezin, bet ja otrs cilçkas apgâþ manu taisòîbu es nespçju to paciest, es par visu varu gribu pierâdît savu taisnîbu, arî ar tçvu neatrodu koçju valodu, jo viòð neuzklausa to ko zinu vairâk par viòu, tâdi cilçki mani vienkâºsi izved no râmjiem, ti kuri nezin bet vçl stºidâs tajâ vietâ lai uzklausîtu un saprastu lietas îsto bûtîbu. Kâ lai rîkojas kad esmu atkal kârtçjajâ kontaktâ ar tâdiem.
Skaiti lîdz 10:)
Re: Kad es runâjos ar gudrâkiem cilvçkiem
25.01.2006 20:45
izklausas ka pats esi viens no tiem :)

vienkaarshi izskaidro tev zinaamos faktus un ljauj vinjiem to sagremot. paprasi lai apgaazh tevis teikto ar faktiem nevis emocijaam.
un protams ja tavu tasiniibu apgaazh, pienjem to. priecaajies ka uzzini ko jaunu.
Ja spçj uzklausît gudrâkos un neiebilst, tad jâspçj arî uzklausît dumâkos un neiebilst.
Pirmajâ gadîjumâ, tu iegûsti informâciju, kâ vajag pareizi lietas kârtot un dzîvot. Otrajâ gadîjumâ, gûsti pieredzi kâ nevajag dzîvot.
Rezumç: abas pieredzes kalpo tavai nâkotnes izaugsmei un nav iemesla kaðíim :)
vienkaarshi atmet ar roku un ej taalaak
Piedodiet par drukas kïûdâm, rakstîju emociju vadîts.
Pierâdi, ka tev ir taisnîba, tikai tad bûs miers. Ja ne pasaki skaïi, ka jebkurâ gadîjumâ Jûs abi paliekat katrs pie sava viedokïa un beidziet ðo sarunu. Lai veicas. ;)
Re: Kad es runâjos ar gudrâkiem cilvçkiem
25.01.2006 22:21
Nevajag cilvçkus dalît gudrâkos un dumjâkos. Katram ir sava taisnîba, jo katram ir sava informâcijas un, galvenais, pieredzes bagâþa. Ja nostatîsi sevi lîdzîgâ lîmenî ar diskusijas partneri, tad dialogs bûs daudz produktîvâks un patîkamâks Jums abiem.
Daþreiz ar argumentâciju savas taisnîbas pierâdîðanai vien nepietiek - vajag pamatot savu viedokli. Dokumentâli vai pieaicinot vçl kâdu treðo, kura viedokli tavs oponents respektç. Nemçìini pârliecinât vai pâraudzinât savus vecâkus - nav viòi vairs tâdâ vecumâ un bez tam viòiem ir jâsaglabâ arî savs prestiþs bçrnu acîs. Uzklausi tçvu un tad mçìini ar loìisku secinâjumu palîdzîbu pârliecinât viòu. Ja seniors ir gudrs un saprotoðs, viòam pat sagâdâs prieku tavas spçjas loìiski spriest. Nav absolûtas patiesîbas, tâ vienmçr ir kautkur pa vidu starp daþâdiem viedokïiem.
nogalini viòus
Re: Kad es runâjos ar gudrâkiem cilvçkiem
26.01.2006 10:18
...



Edited 1 time(s). Last edit at 16.08.2006 13:34 by Runcene.
teicieni:
1. gudrakais piekapjas.
2. ar trakiem tikai pa labam.
3. otra acii skabargu utt.

a kas, tev gabals nokritis, ja nepieradisi savu taisnibu un nepazemosi savus vecaakus?
es ari savam tevam neesmu autoritate dazas lietas, ieskaitot taadas, kuras ir mana specialitate un maize, un kuras esmu LV atzita eksperte. bet lai tacu katrs dzivo ka grib, un tas labi, ka cilvekiem dazadi uzskati :)
Eredisfunks
Re: Kad es runâjos ar gudrâkiem cilvçkiem
26.01.2006 10:39
Mans domât, ka ir tçmas, kurâs nevar tâ 100% pateikt ir taisnîba vai nav. Vienam ar vienu pieredzi ðíiet, ka pareizâk ir tâ, citam atkal var bût pretçji. Argumentus var tulkot gan sev par labu gan arî pretçji.

Viens manevrs varçtu bût tâds, ka piekrîti savam oponentam un pamçìini viòa domu attîstît tâlâk. Sâkumâ ðis piekritîs, jo tu pieòçmi ðâ ideju, tad ar vien tâlâk attîstot, vai nu pierâdîsies, ka viòam ir taisnîba, vai tâs vispâr nav, vai arî kaut kas vidçjð, ka nevar îsti pateikt, kam tâ taisnîba ir lielâka vai mazâka.
Re: Kad es runâjos ar gudrâkiem cilvçkiem
26.01.2006 10:49
A tu vienkaarshi neklausies un nemeegjini iedziljinaaties teiktajaa vai staastiitajaa - imitee ka klausies un nobeigumaa pamaaj ar galvu.
Pie shaadas taktikas ar laiku var pierast - un finaalaa nervu sisteema saglabaasies.
Tulît òemðu virtuves nazi un naktî vienu pçc otra nozumçðu :P

ir jau vel metodes, kaa breinvashot cilvekus, kas doma sevi par loti gudriem.
es daru ta.
vajag nevis teikt "tu nekaa nejeedz, patiesiibaa ir taa un taa"
bet gan
"zini, es gan nezinu, bet tas un tas man stastija ka ir ta un ta"
vai ari "es lasiju tur un tur to un to, interesanti gan"
resp ja tu neesi konkretajam cilvekam autoritate, tad piedava vinam citu autoritati, turklat ienem tadu pozu, it ka pats laagaa neticeetu.

esmu augumaa siika un runajot ar buudiigiem onkuliem man si metode labi palidz.

a ja tu esi ta satraucies par savas taisniebas nepienemsanu - tad problemas vispar ir tev
jo esmu ieverojusi, ka cilveks cita vispirms ierauga un satraucas par tam negativajam ipasibam, kas piemit vinam pasam.
nu, mani arî tracina tâdi cilvçki. mums skolâ tâda viena sieviete ir - ïoti paðapzinîga, vienmçr ar Viedokli, strîdas ar visiem pasniedzçjiem. patiesîbâ ïoti traucç lekcijas, jo visbieþâk viòas viedoklis ir galîgi ðíçrsâm, turklât viòa runâ ïoti agresîvi, tâtad arî îsti diskusija nesanâk, tikai tâda kasîðanâs.
ja nav îpaðas vajadzîbas, cenðos ar tâdiem cilvçkiem nestrîdçties, priekð kam nervus bojât. bet ja tâ piem gadâs darbâ - tad runâju mierîgi, pçc iespçjas mazâk emociju, spieþu uz loìiskiem argumentiem. parasti izdodas sarunât. bet besîties nevajag. patiesîbâ nespçja ieklausîties citos cilvçkam paðam nâk atpakaï - ierobeþo iespçjas dzîvç :)
Tava problçma ir tâ, ka Tu par sevi esi pârâk augstâs domâs, Tu pat nepieïauj domu, ka kâds var izrâdîties arî gudrâks par Tevi. Tevi nâkotnç gaida neiroze, vçdera aizcietçjumi, matu izkriðana un pâragra novecoðana. Kâ priekðnieks Tu esi galîgi garâm, jo neviens daudz maz sevi cienoðs padotais nespçs Tevi paciest, bet kâ padotais nespçsi bût Tu - jo Tavs priekðnieks Tevi vienkârði agrâk vai vçlâk padzîs. Tâpçc kamçr nav par vçlu meklç psiholoìisku palîdzîbu un nogalini pûíi sevî.
Interesanta diskusija, man jâsaka:) Tomçr lielâkoties cilvçkiem ir pârliecîba, ka viòa taisnîba ir tâ pareizâkâ. Un man ðíiet, ka vairâk izplatîti ir divi varianti: vai nu cilvçks nesavalda savas emocijas un iekarst mçìinot pierâdît savu taisnîbu, vai arî (iespçjams, ka tas ir vçl sliktâk un vçl vairâk draud ar tâm briesmîgajâm slimîbâm, ko pieminçja Karîna) norij sarûgtinâjumu, it kâ pieòem otra patiesîbu, bet gremþas vçl ilgi un risina iekðçjo dialogu par ðo tçmu. Vismazâk ir tâdu, kas tieðam spçj pieòemt, ka arî otram ir taisnîba, tâ patieðam ar sirdi pieòemt, ka otrs ir savâ veidâ nonâcis lîdz savai patiesîbai (es arî neesmu starp tiem, tikai mçìinu:).
Tâdi gudrinieki kâ Dîpaks Èopra un Vadims Zçlands saka: samazini savu svarîgumu...
nezinu iesaku nolaist tvaiku :D
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 12 pieskaita 2?
Ziņa: