psihoterapeiti

Aizsāka slimiíis-limiíis 

slimiíis-limiíis
psihoterapeiti
04.02.2006 22:37
taisnîba, ka psihoterapeti nemçdz atklât pacientam diagnozi? man te viena visu laiku tâdu faktu cenðâs ieskaidrot un es nezin, ticçt vai neticçt. pats nekad neesmu bijis, tâpçc nav ne jausmas...

eziitis
Re: psihoterapeiti
04.02.2006 22:49
bet psihoterapeits arii nenosaka pacientam nekadas diagnozes, to dara psihiatri, un atklaat teksta tocna neko nesaka pacientam.
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 00:11
Nu psihoterapeeti arii ir aarsti, var likt diagnozi ka nemetas, cita lieta ka nezin kaadu diagnozi likt. Sliktaak ir ja pie psihiatra paarsuuta :)
,,,
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 00:14
Visi psihoterapeiti nav ârsti. Nezinu kâ tie, kas iz psihologiem cçluðies, bet tie kas iz ârstiem var gan Tev pateikt Kur Tavu vainu redz- personîbas trauicçjumi vai kas cits. Ar jau diagnoze. Vismaz slimîbu klasifikatorâ atrodami.
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 00:38
Hmm, cik no prof. Ancaanes sapartu ka visi psihoterapeeti ir ar mediciinisko izgliitibu, kam nav - psihologi. Buushu ko sajaucis?
.
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 00:42
Man jau ar liekas, ka tikai ar med. izgl. ir psihoterapeiti.
,,,
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 00:43
Ir ar tie, kas no psihologiem cçluðies un tad psihoterapiju studçjuði. bet tie pie Ancânes ðíiet nemâcâs. un vispâr viòiem tur kaðíis tagad- tie, kas dr negrib atzît tos kas ne dr. bet pasaulç principâ neesot obligâti caur dr uz to jâiet.
Man gan kaut kâ tâdam dr vairâk ticîbas :-)
dace
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 01:00
Un kaads labums, ja no psihiatra pie psihoterapeita paariet? bet taapat neviens diagnozi nesaka...
Psihiatrs oateica vienu, psihoterapeits runaa garaam una apkaart, tipa - sauc to slimiibu ka gribi...
,,,
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 01:03
Psihiatrs nosaka diagnozi, psihoterapeits man ðíiet tam ar domâts lai runâtu apkârt, jo diagnoþu noteikðana tomçr nav viòa profils/lauciòð. Bet kaut ko aptuvenu jau no viòa izspiest var.
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 01:51
,,,

A, nu skaidrs, Ancaane vienkaarshi par tiem ortiem mazliet piekluseeja. Ja nopietni - man visi vinji aizdomiigi liekaas, kaut daudziem ir lieliski paliidzejushi. Bet tur vajag laiku un naudu, pie tam daudz.
AAA
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 10:19
Psihoterapiets, kas beidzis med akadçmiju var gan likt diagnozes, gan nosûtît, gan izrakstît receptes ( visu ko citi ârsti) bet protams no veciem laikiem ir tâdi psihoterapieti kas beiguði tikai psihologus LU (labâkajâ gadîjumâ) nu tad par nekâdâm diagnozçm un recepðu izrakstîðanâm nevar bût ne runas, jo viòam nav ârsta diploms. Tâpçc var bût tev trâpîjies otrais variants, kas tieðâm var nezinât diagnozi.
eziitis
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 10:39
nemaz nevajag vecus laikus, piemeeram Aina Poiða ir psihoterapeits bez me. izgliitiibas.
uzsataadiit diagnozi, jau daudzi var, bet vini ne paarak to saka pacientiem, nu vismaz ne tadaa tekstaa, ka tev veciit ir sizofrenija. vini kaut kaa saka, ka visadi traucejumi, saka svesvaardus utt.
Re: diagnostika psihoterapijâ - garâ atbilde
05.02.2006 12:56
Atbildot uz pirmo jautâjumu:

Paðâ jautâjumâ jau ir ietverta konkrçta terminoloìija - "pacients", "diagnoze". Visa ðî terminoloìija nâk no medicînas, kas, savukârt, paredz noteikta veida attiecîbas starp diviem cilvçkiem - ârstu un pacientu:
Pacientam piemît slimîba, par kuru viòð zin tikai tik daudz, ka cieð.
Ârsts, savukârt, zin vairâk par pacientu - viòð no pacienta stâstîtâ spçj atðíirt ðo slimîbu no citâm lîdzîgâm - t.i. uzstâdît diagnozi, un pçc tam - veikt ârstçðanu - lietojot savas zinâðanas, izârstçt diagnosticçto slimîbu. Tâdçjâdi ârsts atrodas varas pozîcijâ (zinâðanas, spçjas) pret pacientu (kuram nav ne spçju, ne zinâðanu, kurð tiek pasîvi ârstçts).

Psihoterapija - îpaði humânistiskâ - norobeþojas no ðâda veida attiecîbâm. Tas izpauþas kaut vai tajâ, ka cilvçks, kurð nâk pie psihoterapeita, netiek uzskatîts par slimu. Cilvçks, kurð nâk tiek saukts par klientu, nevis pacientu. Daþi var teikt, ka tas tikai tâds nieks - kosmçtisks labojums, bet sekas un iespaids ir bûtiski atðíirîgs.

Psihoterapeits nav gudrâks par klientu. Psihoterapeits nezin un nevar zinât, kas klientam ir vajadzîgs. Ðeit nepastâv varas attiecîbas kâ medicînâ. Psihoterapijas iznâkums ir par 50% vismaz atkarîgs no klienta, citiem vârdiem sakot - par 100% no sadarbîbas starp diviem cilvçkiem.
Protams, vienam ir pieredze un izglîtîba, bet tas viòu nenostâda augstâk par otru.

Diagnostika:
Psihoterapija - daþâdi psihoterapijas virzieni - balstâs uz ïoti daþâdâm psihes/personîbas teorijâm. Katrâ gadîjumâ katrs psihtoerapeits, sâkot darbu ar klientu, novçrtç viòa stâvokli - grûtîbas, traucçjumus, to raðanos, klienta izpratni par savu stâvokli, resursus, kas klientam pieejami, utt. Bet tâ nav diagnostika ICD vai DSM klasifikatoru izpratnç.

Atseviðíi psihoterapijas virzieni, uzstâjoties pret diagnostiku, savu nostâju pamato ar to, ka - katrs cilvçks ir unikâls, viòa dzîves izpausme ir unikâla. Tâdçjâdi, arî katra cilvçka grûtîbas ir pilnîgi unikâlas. No otras puses - jebkura diagnostiska sistçma nonivelç atðíirîgo, unikâlo, tâ vietâ meklç vienâdo un pasludina to par vienîgo patiesîbu. Kâ skumjas sekas tam, ir ka netiek sniegta konkrçta palîdzîba konkrçtam, unikâlam cilvçkam, bet gan - "ârstçta depresija".
Tâpçc psihoterapijâ diagnostika tiek mâcîta un lietota tikai tik daudz, lai psihoterapeits spçtu saprasties ar ârstiem un psihiatriem.

Ar to arî atðíiras ârstçðana, vai medicîniskais piegâjiens psihoterapijâ - no humânistiskâ piegâjiena. Ârstu domâðana ir citâdâka, un viòiem ir grûti iedomâties, kâ var bût attiecîbâs ar klientu, neuzstâdot diagnozi. :)

Par to, vai psihoterapeiti nemçdz atklât savus novçrojumus (diagnozi) klientam - konkrçtas atbildes nav. Pçc definîcijas - psihoterapeits dara visu, lai palîdzçtu klientam, un nedara neko, kas varçtu viòam kaitçt. Ja klients prasîs, psihoterapeits atbildçs.



Ziòojums rediìçts (05-02-2006 13:09)

Ansis
Re: diagnostika psihoterapijâ - îsâ atbilde
05.02.2006 12:59
Ir psihtoerapeiti, kuri principâ to nedara - neuzstâda diagnozi saviem klientiem. Tâpçc, tas ko var uztvert par diagnozes slçpðanu patiesîbâ varbût ir skaidrojams vienkârði - "diagnozes" nav, tâ netiek uzstâdîta.

Diagnoze un visas darbîbas, kas ap to, ir atkarîgas no konkrçtâ psihoterapijas virziena teorçtiskâm un praktiskâm nostâdnçm.



Ziòojums rediìçts (05-02-2006 13:05)

Ansis
doctus
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 15:36
Te vel nesen pa tv kaskis gaaja par tiem psihoterapeitiem,kas ceelushies kur citur, bet ne mediciinaa. Arsti, protams,negribeeja,lai vinji taadi straadaatu, bet vinji nesaprata,kaapeec. Cik zinu, tad vai nu vinjiem ljauj jau, vai driizumaa, bet driiz vinjiem buus taadas pashas tiesiibas kaa aarstiem
,,,
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 15:45
Viòi jau strâdâ par psihoterapeitiem, bet tâdas pat kâ ârstiem gluþi nebûs viss- nu zâïu izrakstîðanas jomâ, piemçram.
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 16:24
doctus - nu, nav gluþi tâ, kâ raksti.

Kaðíis iet ne tikai nesen, bet jau gadus 7, un gals vçl nerçgojas. Diemþçl.
Regulâcija ir ðvaka.
Tas, kas ðobrîd ir daïçji (tikai daïçji) regulçts - ir ârsta-psihoterapeita specialitâtes nolikums. Faktiski, tas ir vienîgais dokuments, kurð ir kaut cik valstiski vçrâ òemams, un tas pats arî nav pilnîgs, pietiekoðs.
Pârçjais - Latvijas Psihoterapeitu Biedrîbas psihoterapeiti strâdâ pçc savas biedrîbas iekðçjiem noteikumiem (statûtiem, çtikas kodeksa, utt). Bet valsts ðajâ procesâ nepiedalâs...

Psihoterapeiti nemaz nevçlas tâdas paðas tiesîbas kâ ârstiem. Jo tas nav vajadzîgs/nepiecieðams - tas bûtu lieki. (kaut vai par zâïu izrakstîðanu...)

Vienkârði - cilvçki, kuri ir ieguvuði noteiktu profesionâlu izglîtîbu, kas ir akceptçta vecâs Eiropas valstîs, vçlas strâdât savâ profesijâ - likumîgi. Ðobrîd tâ vçl nav, un, labâkajâ gadîjumâ, kaut kas sakârtosies pçc gadiem.



Ansis
besk
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 18:06
vai tas nozîmç, ka paðreizçjie nemediíi psihoterapeiti strâdâ nelegâli?
nemaksâ nodokïus un nedabû sociâlos?
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 18:34
Principaa Latvijaa veel nav "neaarstiem" tiesiibas straadaat psihoterapijaa....un ja kaads to dara, tad pavisam noteikti tas nav likumiigi...vismaz pashlaik!
Re: psihoterapeiti
05.02.2006 22:29
Nç, tas nenozîmç, ka psihoterapeiti nemediíi strâdâ nelikumîgi.
Psihoterapeiti strâdâ likumîgi - VID izpratnç - kvîtis un rçíini un tamlîdzîgi.
Ir reìistrçti SIA vai IK. Vai paðnodarbinâtie. Maksâ nodokïus, utt.

bet

Neviens likums neregulç psihoterapijas pakalpojumu sniegðanu. :(
Ðobrîd par psihoterapeitu faktiski var saukties dajebkurð. Un darît dajebko. Ja viòð nesaka, ka tâ ir "ârstniecîba", tad - likumi uz viòu neattiecas. Resp, nav likumu, kas uz viòiem attiecas. Skarbi, bet tâ ir patiesîba.

Psihoterapeiti, kuri ir apvienojuðies Latvijas Psihoterapeitu Biedrîbâ (LPB), kuri sertificçjas, un cenðas sakârtot nozari, dara to tikai un vienîgi brîvprâtîgâ kârtîbâ, par savu naudu, savâ brîvajâ laikâ, spiests neviens nav.

Un vçl viena lieta - LPB apvieno gan ârstus, gan ne-ârstus. Tâpçc nav gluþi pareizi teikt, ka visi ne-ârsti ir nelikumîgi. Tikpat "nelikumîgi" ir arî ârsti, kuri nestrâdâ kâ ârsti (íirurgi, ginekologi, narkologi, utt), bet kâ psihoterapeiti.



Ansis
doctus
Re: psihoterapeiti
06.02.2006 17:21
Mulkiigi,ne? Lv atkal izceljaas. Principaa vinjiem arii nevajadzeetu izrakstiit zaales, bet ja kaads smags gadiijums- nosuutiiit pie psihiatra. Manaa uztveree tas buutu ideaali. Vieniigi, atbildiiba lai k-kaada tomeer arii buutu, lai netiishaam liidz pashnaaviibaam nenoved vai kaa tamliidziigi.
Nu, bet vajag veel pakashkjeeties un tad jau valsts instituucijaam nebuus kur likties!!!
Re: psihoterapeiti
06.02.2006 23:15
skumji, bet valsts institûcijâm pie kâjas.

jebkura darbîba notiek tikai tik daudz, cik mçs spieþam.

Uzrakstam vçstuli ministram bçrziòam. Atbildes nav.
Uzrakstam vçl vienu. Atbildes nav.
Pasûdzamies prezidentei. Prezidente sarâj Bçrziòu. Bçrziòð atbild - bet ne pçc bûtîbas, vienkârði atrakstâs. Un tâ gadiem...
(savulaik Repðe bija labu lietu izdomâjis - nejçdzîbu novçrðanas biroju - tas mums arî reizi izpalîdzçja...)

Saeimas apakðkomisija uzdod ministrijai sasaukt darba grupu. Ministrija kasâs pusi gada. Izveido darba grupu. Bet sçdes datumu nenozîmç. Mçs atkal rakstam, ka netiek ievçrots saiemas komisijas lçmums. Beidzot ministrija izkasâs, bet nav darba grupas vadîtâja. Un tâ tas tupinâs. Gadiem.

Veselîbas ministrija saka: ja jau psihoterapija nav ârstniecîba, tad tâ nav mûsu darîðana. Ne pie mums. Ejiet pie labkâjîbas vai pie izglîtîbas. Tie saka - a psihiskâ veselîba nav mûsu darîðana. Ejiet pie bçrziòa. Un tâ gadiem.

Tas pats stâsts ir arî ar psihologiem. Viòus arî neviens negrib...

Un zini, bieþi vien rodas jautâjums - kâda *pî* pçc man (personiski) ðo visu vajag???



Ziòojums rediìçts (06-02-2006 23:17)

Ansis
Mellene_
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 10:35
Ansi, un ko tu sev atbildi?:-)))
Ezitis
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 10:40
Njaa, nemaz nezinaju ka manai terapeitei tik gruti:)
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 14:40
poiða ir ar aktrises izgli'tîbu un kaut kâdiem kursiem un, ja skaties seriâlus, vari vinnçt tikðanos ar viòu
Ezitis
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 15:11
Kad man bija 15, tad Aina mums vienai grupinai jauniesu stastija par sexu, vispar forsha tante, saveejais cilveks.
doctus
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 15:23
Man arii Aina liekas no teaatra fakultaates:) Vinja iisteniibaa esot ljauna un nelaipna pret viesiem aarpus kadra. Bet man gan gruuti spriest,es vinju nepaziistu. Buutu vinja viirieshu dzimtee, teiktu- KLAUNS:)

Bet, Ansi, ciinaas:)
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 19:20
Doctus: ...îstenîbâ esot...

varbût, ja nepazîsti, tad arî nespried...



Ansis
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 19:31
.



Edited 1 time(s). Last edit at 25.08.2006 16:53 by Runcene.
Re: psihoterapeiti
07.02.2006 20:00
Runcene, vçl vakar dzirdçju, ka viòa jaunam pârim (Candy un viòas vîram) teica, ka viòiem bûs jânâk uz seansu pie viòas!
Arî par saldçjuma pârdoðanu nevaru piekrist- cilvçka bûtîba ir sajûtama vienalga, vai viòð spçlç teâtri vai pârdod saldçjumu vai vçl ko citu dara:)
Acîmredzot, ka katram psihoterapeitam ir savi klienti. Ticu, ka ir cilvçki, kam viòa patîk.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 4 pieskaita 14?
Ziņa: