Vai tas ir jaaarstee?

Aizsāka kruumu suns 

kruumu suns
Vai tas ir jaaarstee?
30.08.2006 19:19
Pirms 3 gadiem man tika konstateeta maniakaalaa depresija, tagad it kaa ir tikai depresija, jo psihoterapeits neredz maanijas briizhus, tikai vienvirziena taisni uz leju. Ir tieksmes uz pashnaaviibu un alkohola lietoshanu. Tiek lietoti antidepresanti un trankvilizatori. Tachu peedeejaa laikaa naakushas klaat izmainjas: pirmkaart, atminjas zudums. Nav runa par izklaideem, alkoholu un filmas paartruukshanu, bet konkreeti par to, ka apzinos tikai vispaareejus un svariigus faktus: to, kur dziivoju, kaa sauc, kas ir mani draugi, kas ir mani radi, kur straadaaju utt. Bet neatceros: kas par dienu, kaads datums, ko es dariiju vakar vai aizvakar, kaa pavadiiju savu kaazu dienu, kaa svineeju dzimshanas dienu, ko un kas man uzdaavinaaja. Vaardu sakot, neatceros praktiski neko. Cilveeki man staasta, ko esmu runaajusi, ko plaanojusi, ko dariijusi. Bet man - tumsha bilde. Otrkaart, saak jukt realitaate ar sapnjiem un fantaazijaam. Iisti nespeeju atshkjirt, ko es izfantazeeju un kas ir reaali noticis. Piemeeram, nesen viiram siikaas detaljaas staastiiju, ka esmu tiishaam izraisiiijusi spontaano abortu, lai gan man nekad taada nav bijis, tikai pirms gadiem 5 biju dzirdeejusi draudzeni staastaam, kaa to var izraisiit. Taapat pa miegam dzirdeeju viiramaati runaajam, bet realitaatee izraadaas, ka vinja nav bijusi pat tuvumaa, kameer es esmu paarliecinaata, ka to nesapnjoju, bet gan skaidri dzirdeeju. Taa kaa pagaidaam pie aarsta netieku, radaas jautaajums - vai shaadi simptomi ir biistami? Vai tos var uzskatiit par halucinaacijaam vai personiibas daliishanos?

Un veel viens jautaajums - jau 3 gadus mokos ar bezmiegu. Vai nav stipraaku miega zaalju par Dormicum un Seduxen? Ne vienas, ne otras pilniibaa neliidz, aarsts par to briinaas. Esmu lietojusi arii Somnolu un Hypnogen, bet tikai Somnols, lietojot 2 tabletes + Xanax, kaut drusku liidzeeja. Aarsts sho variantu aizliedza, jo katru riitu modos ar ruugtu garshu mutee. Un tomeer - es arii gribu guleet, taapat kaa citi... Varbuut kaads var ko ieteikt? (Vareetu gan iztikt bez variantiem ar siltaam vannaam, lavandas sveciiteem un masaazhaam - kaa redzams, nepaliidz pat speeciigaakaas zaales, kur nu veel manipulatiivas darbiibas.)
Re: Vai tas ir jaaarstee?
30.08.2006 23:35
Jâmeklç îstâs zâles kopâ ar savu psihoterapeitu. Te nevajag pa krûmiem mçtâties.
Miegs bûs labs ja uz nakti lietosi lielos trankvilizâtorus. Ârsts zinâs ko tieði.
Zâles jâlieto visu mûþu. devas jâregulç kopâ ar savu ârstu.
Mazaisdakteritis23
Re: Vai tas ir jaaarstee?
31.08.2006 09:29
Nu Tev mazais dakterît ir biðíiò jâpamâcâs anatomija un zinâsi ko ieteikt, tas ka esi ieinteresçts íîmiju cilvekiem grûst iekðâ var uzreiz redzçt, ja nav noslçpums cik Tev farmâcijas kompanijas maksâ?? Tas vairs nav noslçpums ka maksâ, jautajums ir tikai cik, ja Tu iesaki visu mûþu zâles lietot???!!!
Re: Vai tas ir jaaarstee?
31.08.2006 10:03
Nez kaa Tu veel endogeenu depresiju iesaki aarsteet?
kruumu suns
Re: Vai tas ir jaaarstee?
02.09.2006 14:16
Mazdakteris1 - ar psihoterapeitu kopaa zaales nevaru mekleet, jo vinjsh pieder tai grupai, kura uzskata, ka terapeitam nav jaabuut ar aarsta izgliitiibu. Rezultaataa vinjsh man teica, ka buus jaalieto zaales, bet veeleeja apmekleet psihiatru. Zaales man izraksta gjimenes aarsts, kas labi orienteejas manaas probleemaas. Turklaat, kaa jau mineeju, lietoju ljoti speeciigas zaales, jo Xanax, ja neshaubos, ir speeciigs trankvilizators, un to dzeru uz nakti maksimaalo devu manam vecumam un svaram - 1 mg. Taapat pirms nakts dzeru antidepresantu Flux 20 mg, kaa arii Dormicum 7,5 mg. Man shkjiet, ka tas ir pietiekami, lai aizmigtu, tomeer neaizmiegu. Turklaat Tu saki, ka zaales jaalieto visu muuzhu. Vai taa tieshaam ir? Mans aarsts teica, ka tikai gadu vai tik ilgi, cik ilgi jutiishu, ka simptomi vareetu izpausties.

Mazaisdakteris23 - vispaar jau pat es zinu par depresiju pietiekami, lai nojaustu, ka, ja vien depresija nav nesen izraisiita un nav vieglaa formaa, ir jaalieto zaales, lai atjaunotu smadzenju darbiibu un serotoniina razhoshanu. Turklaat man ir arii citi simptomi, kurus speeju noveerst tikai ar medikamentiem. Kaa jau teicu, paraleeli apmekleeju psihoterapeitu, lai peec laika vareetu nelietot zaales.

,,, - kas ir endogeenaa depresija? Internetaa neko daudz nevareeju atrast, bet mans terapeits teica, ka taas iediiglji manii radushies jau agriinaa beerniibaa un tikai pusaudzes gados dazhaadu notikumu sakritiiba bijusi kaa katalizators. Vai tiesa, ka taa nepadodas aarsteeshanai? Vai man buutu jaaapmeklee psihiatru? Nedaudz baidos, ka mani vareetu panjemt uzskaitee... :(
kruumu suns
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 12:57
Vai tieshaam nav nekaadu citu ieteikumu? :(
bes
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 16:31
ieteikums - nomainît ârstu, protams! ir taèu profesionâli psihiatri.
kruumu suns
Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 17:19
bes - kuru aarstu? Psihoterapeitu nemainiishu, jo tas man ir lielisks, turklaat vieniigais, ar kuru gadu gaitaa izveidojies kontakts un radusies uzticeeshanaas. Savukaart par psihiatru jau mineeju, ka vareetu aiziet un uzzinaat, kas man kaish un kaadas zaales buutu piemeerotaakaas, tikai bail, ka mani ieliks uzskaitee kaa traku. Kaa lai es to zinu, vai taa nav shizofreenija vai cita nopietna kaite? Taapeec apvaicaajos sheit, ar ko vareetu reekjinaaties.
hama
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 19:15
Nu bet pag - ja cilveeks IR traks, tad vinjsh IR traks, ne? To jau tavs psihoterapeits redz - vai tu esi vai nee. Turklaat, ja tu baidies buut traka - vai labaak nebuutu zinaat patiesiibu?
Psihiatram, protams, var buut cits viedoklis, un pat ja teiks, ka tevi vajadzeetu likt uzskaitee/slimniicaa utt. - tas jau tikai tev par labu - vismaz zinaasi, kas un kaa, un aarsteesies taa, kaa ir vislabaak.

P.S. Tu paaraak logjiski raksti - trakiem tas buutu par gruutu :)
kruumu suns
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 19:35
hama - es nedomaaju, ka buutu traka, bet ir bail, ka man vareetu buut kaada psihiska kaite - kaut vai endogeenaa depresija, kuru, cik saprotu, nav iespeejams aarsteet, jo taa esot smadzenju patologjija. Protams, labaak buutu zinaat. Gjimenes aarste vairaakas reizes piedaavaaja doties uz Dzintaru neirozhu kliiniku, bet diemzheel neaizbraucu, jo taa sakrita apstaaklji. Savukaart psihoterapeits teica, ka bez medikamentu lietoshanas aatri nokljuushu Sarkandaugavaa. Taa nu es meegjinu saprast, cik tas ir nopietni - vai man riskeet ar naakotni un nokljuut regjistraa, vai arii tie ir tikai normaali simptomi un patiesiibaa taadi ir visiem :)
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 19:46
Vai endogeeno depresiju var detekteet peec fiziologjiskajiem parametriem ?

____________________________
Si vis pacem, para bellum
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 19:47
Peec manas saprashanas maniakaalaa depresija (jeb pa jaunam bipolaari afektiivi trauceejumi) ir taa pati endogeenaa depresija, tikai citaa klasifikaacijaa. nekaadaa uzskaitee ar to neliks. Bet saslimshana taa ir (ne nu smadzenju patologjija)
kruumu suns
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 19:53
,,, - nu, taadaa gadiijumaa man nav ne maniakaalaas, ne endogeenaas depresijas, jo, kaa jau teicu, nav paceeluma briizhu. Peedeejais bija pirms kaadiem 3 gadiem.

Piepe - nezinu, bet zinu, ka visi mineetie simptomi man ir ljoti sakaapinaataa formaa. Ja taisniiba ir ,,, un endogeenaa depresija ir tas pats, kas maniakaalaa, tad piebildiishu, ka maniakaalaas depresijas diagnozi man uzstaadiija psihiatrs-psihoterapeits no Tvaika ielas iestaades, kuru ilgstoshi apmekleeju.
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 19:56
Endogeenai depresijai nav obligaato jaabuut paceeluma briizhiem.
Bipolaari afektiivi trauceejumi ietilpst ieksh endogeenas depresijas (kas ir taads vecaaks termins), bet tur var buut arii depresijas bez maanijas.
Endogeena- tas noziimee, ka netiek atrast kaads aareejs ceelonis, kuru noveershot/apzinot/utt var ar to depresiju tikt galaa.
kruumu suns
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 20:59
,,, - taatad taa ir neaarsteejama slimiiba? Jo, ja nevar atrast ceeloni, tad pietiek paartraukt lietot zaales, lai slimiiba atkal saasinaatos...
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 21:10
kruumu suns:

Miegam ir arii daudz labaakas kombinaacijas. Daudzi psihiatri straadaa privaatpraxees, un neviens Tevi ciet nenjems. Bet vinji shajaa sfeeraa tomeer ir vairaak maaciiti nekaa gjimenes aarsti. Piem. dr. Taranda Arsaa ljoti prasmiigi straadaa ar kjiimiju.

Un slimniica arii nav naaves spriedums. Slimniicaa vnk zaales var vieglaak piereguleet un var mainiit kaut katru dienu, kameer piemeklee iistaas. Depresijaam ir dienas stacionaars un arii diennakts nodalja ir atveerta, bez atsleegas. Tev tachu gribas tikt skaidriibaa, ne? Bezmiegs, starp citu, ljoti "apeed" atminju.
kruumu suns
Re: Vai tas ir jaaarstee?
05.09.2006 21:22
Runcene - jaa, es domaaju aiziet pie dr. Tarandas. Esmu dzirdeejusi par vinju labas atsauksmes, un aciimredzot psihiatra apmekleejums ir vislabaakais risinaajums shajaa situaacijaa.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 11 pieskaita 14?
Ziņa: