4 gadîgs bçrns bçrçs

Aizsāka poilo 

poilo
4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 10:22
Ko jûs teiktu vai òemt bçrnu uz bçrçm? Miris radinieks, bet mazais pârsi reizes gadâ ir redzçjis un zin,ka tas ir vectçtiòð. Paðai sirds saka,ka par mazu mazais.
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 10:35
Es domâju, ka nevajag.
poilo
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 10:38
Baigi gribçtos zinât psihologu viedokli arî, nekur nevaru atrast.;-(
Laila
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 10:42
Mani paziòas bija paòçmuði lîdzi savu mazo (3,5 gadi). Sîkajâm bij ne silts ne auksts no ðâ notikuma. Pilnîgi nekâdas izmaiòas - kapos un pie bçru galda knapi var noturçt, lai nedraiskojas.
Ðajâ vecumâ jau viòi îstenîbâ nesaprot, ko nozîmç nomiris cilvçks. Tâ teikt, nav viòiem vçl prâtiòâ tâ traìika.
Visdrîzâk problemâtiski varçtu bût sâkot no kâdiem 7 gadiem - tad, kad nâk tâ apziòa, ko nozîmç, ka cilvçks nomirst.
eve
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 10:52
Nu man atkal augstskolâ psiholoìe teica, ka tieði no kâdiem 3-4 gadiem bçrnus VAJAG òemt lîdzi, lai viòos attîstâs izpratne, ka ir tâda nâve - un kas tâ ir.
Lida
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:02
Manai mâsicai nomira mamma, kad viòai bija gandrîz 4 gadiòi. Pie kapiem viòa to vien darîja, kâ priecâjâs par satiktajiem rada gabaliem - bçrniem viòas vecumâ. Un tur stomîjâs un òçmâs, un spraucâs ârâ no rokâm lai varçtu paskraidît kopâ ar tiem. Viòai mamma nomira pavisam jauna (21 g.v) - visi bijâm kâ saðauti, izòemot bçrneïus. Mçìinâju mâsicu pieturçt un teicu - "Nomierinies! Tu taèu mammu vairs nekad neredzçsi." Viòa paskatîjâs uz mammu. Un viss. Turpinâja iesâkto meòìçðanos.
Viòi tai vecumâ neapzinâs.
eve
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:04
Nu kâ nu kurð bçrns. Citi jau daudz ko saprot, un svarîgi arî tas - kâds kontakts bçrnam bijis ar nomiruðo radinieku.
Lida
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:07
Nu mâsiciòai ar mammu bija ïoti tuvs kontakts...
eve
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:10
Nu nezinu. iespçjams, ka tâdâ veidâ bçrns noslâpç savu pârdzîvojumu, cenðoties uzvesties tâ, it kâ nekas nebûtu. Kaut kur zemapziòâ viòð tomçr saprot, ka kaut kas slikt ir noticis. Un Ja viòð redz, ka mamma ir zârkâ, un pçc tam redz, kâ to zârku ar visu mammu aprok, neticu, ka tajâ brîdî viòð smiesies...

Nu katrs var darît kâ grib, tas nav obligâts pasâkums, tomçr, bçrnam ir jârada izpratne, kas ir nâve, un ka tâ pastâv. Tas darîs viòu stiprâku prieks'dienâs.
poilo
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:13
Man bçrns vçl tagad reizçm smaida un iesmejas,kad raudu.
Citreiz ir sakliedzis un mçìina sist pa seju vai spiest muti man ciet,lai izbeidzu tûlît pat raudât.
Lida
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:16
Pçc bçrçm, kad visi ciemiòi bija aizbraukuði, viòa sâka meklçt mammu. Viòa raudâja, jo nevarçja mammu atrast (nevis tâpçc, ka viòa nomirusi). Tâ atzina psiholoìe (viòa mums attâla radiniece, kas palika kâdu laiciòu pçc bçrçm, lai pabutu kopa ar mazo masicinu).

Tagad masîcai jau ir 15 gadi. Viòa neatceras ne savu mammu, ne bçres.
Lida
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:17
Droði vien, ka zemapziòâ jau kaut kas tomçr ir palicis...
eve
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:20
nu a par to smieshanos - kad raud... tas kaa kuram. man ir zinaams beerns, kas vienmeer, kad mamma beedaajas un raud, pieiet klaat, un apmiiljo, pazeelo, pajautaa,kas mammai noticis, un pats arii ir beediigs.. tagad vinjam 6 gadi, bet taapat vinhs dariija arii 4,5 gadu vecumaa
eve
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:23
Zemapziòâ viòa notreikti saprata, ka mammas vairs nav tuvumaa, ka viòa ir prom.. es domâju, ka tikai pçc tam viòa atskârta, kas tas viss bijis apr pasâkumu, taèu ar laiku bçrni nevçlamo noglabâ un vçlâkos gados vairs neatceras
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:32
Ja berns loti jutigs, tad labak ne,jo notikumu ka tadu vins ipasi nesapratis, bet loi labi sajutis citu cilveku emocionalo stavokli, un tas var but par smagu. Vispar jau ir uzskats, ka bernam jamacas pienemt visadus dzives faktus, bet saja vecuma navi ka tadu vins vel nespej saprast, un, protams, ka var neuzvesties ideali.
nevajag
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:42
piekrîtu ''incei'', labâk nevajag, jo îpaði , ja bçrns ir jûtîgs. Runâju no savas pieredzes, man bija apm. trîs gadi, kadòçma lîdzi tâdâ pasâkumâ. Apglabâjamais bija sveðs, bet , kad izdzirdçju, kâ visas sievietes sâk ''kaukt'', mani pâròçma ðausmas. Patiesîbâ, vçl ðodien trauma no tâ ir. Dzirdçju kâ saèukstâs visi, vai vajagot tik mazu bçrnu òemt lîdzi. Un kaut kas teica, viòð jau pârâk mazs, neko nesapratîs. Un k â v ç l s a p r o t ! Tas ir mîts, ka nesaprot!
Tâ var izveidoties trauma.
Selly
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:43
Ko tu te tagad stâsti kâ no grâmatas, tik perfekti visu atceries no 3 gadiem?
nevajag
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:47
Ja grib bçrnam iemâcît, kas tas ir, labâk manuprât to parâdît ar kâdu sîkâku radîbu-sunîti, kaíîti, putniòu.
Varbût arî paðam bçrnam uzmanîgi izstâstît, kas apmçram notiks un pajautât, vai viòð grib to vectçtiòu redzçt tâdâ situâcijâ.

Par ðmieðanos un siðanu mammai pa seju, esmu pârliecinâta, ka bçrns to dara aiz samulsuma. Mans dçls lîdzîgi uzvedâs, kad es raudâju. Un atceros sevi mazu. Bçrns nevar pârdzîvot, ka mamma raud un viòð nemâk viòai palîdzçt(man tâ bija). Ja smejas, tad domâ, ka mamma arî paliks varbût priecîgâka un neraudâs. Ja sit, aiz bezspçcîbas.
Savam bçrnam es tomçr izskaidrotu, kâpçc es raudu, ka tâ ir, vçlâk pâries varbût. Stâstît vajag un tad samîïot bçrnu.
Lida
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:48
Man patika, kâ teica mans pasniedzçjs-profesors: Ja mçs atcerçtos visu no zîdaiòa vecuma lîdz ðodienai, tad apmçram 40 gados mçs jau visi bûtu baltos halâtos, baltâ mâjâ ar baltâm sienâm. :))
nevajag
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 11:54
Visu nç protams, bet ðo gadîjumu un vçl daþus spilgtus, pat no agrînâka vecuma atceros.
Mamma arî brînîjâs, ka atceros, kad vçlâk stâstîju.
Runâju par to, ko dar'tu svâ gadîjumâ, eventuâlâ situâcijâ, vçl jo vairâk, ja radinieks tikai pâris reizes redzçts. Nez vai ir vçrts speciâli tur bçrnu vest. Ja vien nav citas izejas.
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 12:23
Lida
Diemþçl vai par laimi atceras mûsu zemapziòa. No pat paðas agrînâs bçrnîbas kâjas aug gan depresijai, gan nosvçrtîbai&paðapziòai&veiksmei.
Samanta5
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 12:52
Ari biju uz sava vectçtina bçrçm ,kad man bija 4 gadi.Vienîgais ko no tâm bçrem atceros bija ïoti garðiga torte,un to kâ dauzîjos kopâ ar brâleniem un masicâm.
Nebrinos,ka Lidas mazâ mâsica mâminas berçs neraudâja,par mazu vçl tas bçrns ,lai ko tâdu saprastu un atceretos,un varbût labi,ka tâ.
Man liekas,ka dzivîbas un nâves faktu bçrns vislabâk var izprast caur dzîvniekiem viòu dzimðanu un aiziesanu mûzîbâ.
Ieteiktu nenemt uz bçrçm,jo neredzu tam jçgu.
Skaidrojums
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 13:08
Lidas minçtais gadîjums, un arî citi tamlîdzîgi...

Bçrns tai vecumâ pat neatpazîst, ka zârkâ guï kâds pazîstams cilvçks. Lai cik neizprotami bûtu, bet pat mammu viòð nespçj atpazît...pat ja tu viòam saki un râdi, ka "tâ ir tava mamma". Viòa apziòa tam, kas notiek beres, nemaz nepiesledzas, jo viòa apziòa ir pieslçgta tam, ko viòð atpazîst - mazie brâlçni un mâsiciòas, jautroðanâs, spçlçðanâs... Un tas ir spçcîgâks impulss, jo nâk no gribas receptoriem - bçrns grib spçlçties. Viss pârçjais nav viòa apziòas lokâ.

Savukârt pçc tam, kad ðie stimuli (citi bçrni un jautroðanâs) ir prom, tikai tad bçrns pieslçdzas kam citam. Tikai tad viòð saprot, ka mammas nav. Bet viòð nesaprot, ka viòa nekad vairs nebûs, jo ir mirusi, un nesaprot ko nozîmç mirt. Ar ðo jçdzienu tieðâm bçrns vislabâk iepazîsies, ja redzçs miruðu dzîvnieciòu un kâds viòam pateiks, parâdîs, ka tâds nekustîgs, auksts dzîvnieciòð jâaprok zemîtç.

Tçmas autorei - ja bçrnu nav kur atstât, droði òem lîdzi. Bet noteikti vajag pastâstît uz kurieni braucam un atbildît uz visu ko jautâ (JA jautâ).
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 13:50
nu nestaastiet, ka juus atceraties to, kas notika 3 - 4 gadu vecumaa.
es piem bildees sevi redzu, bet neko daudz no taa neatceros.
eve
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 13:51
Nu bet tad, ja bçrçs nevienu citu radinieciòu - mazu bçrnu ar kuriem spçlçties nebûs - bçrns bûs râmâks
Kiks
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 14:01
Tâpat atradîs gar ko dîdîties...
essss
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 14:16
Nedaudz ne pa teemu, bet gribeejaas uzrakstiit!



Nezinu kaapeec Juus sakat, ka beerns neatceras, jo es ljoti labi atceros visu, kas saistiijaas ar manas vecmammas naavi, mani gan uz beereem nenjeema, bet es biju pirmaa kura saaka raudat un teikt, ka vecmammas vairs nava, kaut gan pat lielie veel neko iisti nezinaaja, jo pa telefonu teica mammai, ka kaut kas neesot kaartiibaa. Ak jaa es arii atceros, kaa mani maate no kruuts radinaaja, es gan ziidu liidz 2 gadinjiem un mute bija pilna ar zobiem, jau runaat saaku :))

Nezinu gan vai beernu jaanjem liidz uz beereem, jo man kad biju maza tas viss ljoti nepatika. Es gan tagad arii laikiem nesaprotu to kauksanu pie kapa no cilveeku puses, kuri neko labu nav veeleejusi aizgaajeejam dziivam esot...
Taa kauksjana pie kapa jau ir noveelots pasaakums, manaa skatiijuma cilveeks jaamiil kameer ir dziivs un jaasaprot, ka peec naaves viss jau ir nokaveets un , ka jaapasaka un jaatbild par vaardiem un darbiem ir tajaa briidii, kad mees izdaram ko sliktu vai neizdaram ko labu kaadam, jo peec tam ir par veelu...

Taa nu es nevaru paardziivot savu tuvinieku aiziesjanu un visvairaak to, ka nepateicu kad vareeju, ka vinjus miilu un ka atljaavos saapinaaat reizees, kad tas bija nevietaa..., ka nesanaaca atvadiities no teeta dziivam esot, ka vecaimaatei sanikjojos un pateicu, ka nevajag man vinjas konfektes un aizmetu pa gaisu, jo nebiju izguleejusies, ka muusu sunim nepirku to vislabaako sunju paiku un varbuut ne vienmeer samiiljoju tik cik vins veeleejaas...
Betsy
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 14:28
Es maziòa arî atceros periodiski, ka biju 4 g.v. vectçtiòa bçrçs. Nebija emociju, pie tam es pie viòa bieþi dzîvojos. Toreiz domâju, ko viòð tur guïa kastç, kâpçc mamma mani tur klçpî un raud....
7 G.v. biju otra vectçtiòa bçrçs... tad raudâju pati!
Njaaa
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 14:30
Mana vecmamma nomira, kad man bija 3-4 gadi, es tajâ vecumâ jau zinâju, ko nozîmç, kad nomirst cilvçks, biju arî bçrçs. Atceros, ka raudât gan man negribejâs, lai gan bija þçl vecmammas.

P.S. Piebiedrojos tiem, kas sevi atcerâs no agras bçrnîbas - man ir daþas spilgtas atmiòas no laikiem, kad vçl knapi sâku staigât.
bandole
Re: 4 gadîgs bçrns bçrçs
08.03.2007 16:03
Savu mazo meitiòu 4 g.v. paòçmu lîdz uz bçru galdu,uz paðu atvadu ceremoniju gan ne,pirmkârt bija ïotu auksts,otrkârt mans uzskats ir nu tâds,ka tik mazam bçrnam tur nav ko darît.Vecvecmamma ar viòu ucinâjusies,kopð dzimðanas,jo dzîvojâm vienâ mâjâ-dziedâjusi dziesmiòas,lasîjusi priekðâ grâmatas,mâcîjusi pirmos burtiòus katru dienu,un kad es mâcîjos,tad arî pieskatîjusi.Kad viòai tagad ir 4 gadi,nesen nomira vecvecmamma,bet kopð viòas nav,mazâ ne reizi nav pajautâjusi kur palikusi vecvecmamma,ne reizi nav bijusi interese iet pie viòas.Nezinu,varbût neatcerâs,bûtu atcerçjusies,bûtu taèu prasîjusi kas un kâ,bet viòai ne silts,ne auksts?
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 12 pieskaita 21?
Ziņa: