Hipofîzes adenoma

Aizsāka Ievaa 

Hipofîzes adenoma
30.07.2007 10:02
Labdien, varbût kâdam ir bijusi lielâka pieredze hipofîzes adenomas lietâs. Man ir 27 gadi, pirms pusgada MR izmeklçjumâ atklâja "ar lielu varbûtîbu" hipofîzes mikroadenomu. Uz MR izmeklçjumu tiku nosûtîta paaugstinâta prolaktîna dçï. Pçc ðîs diagnozes tika izrakstîts bromokriptîns, lietoðanas rezultâtâ prolaktîna lîmenis ir normâls. Tagad uztaisîju atkârtotu MR izmeklçjumu, adenoma lielâka nav palikusi, bet esot novçrojama struktûras izmaiòa, "iespçjams, saasiòojums". Esmu, protams, pierakstîjusies pie neirologa, kam ðos jautâjumus arî uzdoðu, bet, tâ kâ esmu nedaudz nobijusies, gribçtos zinât, vai kâdam ir pieredze ðajâs lietâs. Konkrçti interesç:
1) Cik îsti uzticami ir ðie MR izmeklçjumi? Vai, ja tur saka, "ar lielu varbûtîbu adenoma", tas arî nozîmç, ka man viòa ir? Sûdzîbas man nekâdas nebija un nav, izòemot to agrâko prolaktîna lîmeòa palielinâjumu.
2) Cik bîstama ir ðî adenoma? Vai ir risks, ka tâ var kïût ïaundabîga? Un vai man neradîsies problçmas ar bçrniòa ieòemðanu un iznçsâðanu?
3) Ko varçtu nozîmçt tas "saasiòojums"?
4) Vai bromokriptîna lietoðana ilgstoðâ laika posmâ nevar radît citas komplikâcijas?
Jau iepriekð liels paldies, ja kâdam ir kâda noderîga atbilde.
Din
Re: Hipofîzes adenoma
31.07.2007 13:36
Internetâ var lasît (wikipedia), ka it kâ nekas traks neesot. Lielâkoties varot izârstçt. Bet katrs gadîjums jau indivduâls...
Sanita7
Re: Hipofîzes adenoma
31.07.2007 20:16
1) MR izmeklçjumu, manuprât, ir vieni no precîzâkajiem kâdi ir iespçjami. Varbût varçtu ðaubîties par tur redzamâs ainas tulkojumu. Ja ðaubies, aizej ar saviem rezultâtiem pie kâda cita speciâlista. Adenoma pats par sevi ir labdabîgs audzçjs, kas parasti tiek novçrots, nevis griezts.
Kâ tad Tev to paaugstinâto prolaktînu atklâja? Galva nesâpçja?
2) Pie paaugstinâta prolaktîna sâkotnçjâs problçmas ir jau ar bçrniòa ieòemðanu. Es cenðos jau 3 gadu. :(
3) nezinâðu neko teikt;
4) lietoju bromkriptînu 2 gadus, vienîgâs komplikâcijas - slikta dûða. Kâdas sekas varçtu bût vçl pçc gadiem?! Nezinu! Ceru, ka nekâdas!!! Lai gan tâ ir hormonterapija. :( Tagad dzeru Dostinex.

Es katrâ ziòâ ieteiktu Tev apmeklçt vçl kâdu speciâlistu, pirms ðûties un pârdzîvot! Ja ir kreòíi ar hormoniem, tad jâdodas pie endokrinologa.

Veseïojies! ;)
Re: Hipofîzes adenoma
31.07.2007 20:37
Jâiet nevis pie neirologa, bet gan pie endokrinologa.Hipofîze ir endokrîns dziedzeris, kas raþo daþâdus regulçjoðos, stimulçjoðos, komandçjoðos hormonus. Ja ir adenoma hipofîzes priekðçjâ daivâ - visbieþâk tâ ir prolaktinoma- audzçjs, kas pastiprinâti raþo prolaktînu - hormonu, kas ir fizioloìiski augsts grûtniecîbas laikâ un pçc dzemdîbâm un ir vajadzîgs lai bûtu mâmiòai piens ar ko barot bçrniòu.Bez grûtniecîbas ðim hormonam nav jâbût paaugstinâtam( taèu ir vesels lçrums medikamentu, kuru blakusefekts ir prolaktîna kâpums). Prolaktîna pârlieku liels lîmenis izsauc cikla traucçjumus, neauglîbu, garastâvokïa maiòas, osteoporozi.
Ja augstu prolaktînu nemçìina samazinât ar bromokriptînu( kompensç valsts) vai dostinex ( valsts nekompensç), tad adenomai hipofîzç ir tendence augt lielâkai, kas savukârt var izsaukt galvassâpes,redzes traucçjumus, ieaugt blakusesoðajâs smadzeòu daïâs un traucçt smadzeòu darbîbu. Parasti ðo adenomu ârstçðanâ pietiek ar medikamentiem.Operâcija nepiecieðama atseviðíos gadîjumos, kad adenoma ir ïoti liela un uz ârstçðanas fona ar bromokriptînu vai dostinex nesamazinâs.Parasti operâciju veic ar transsfenoidâlo pieeju - t.i.- caur degunu. Stradiòos ir gana liela pieredze un prakse ar ðîm operâcijâm.
Ievaa
Re: Hipofîzes adenoma
01.08.2007 10:01
Paldies par padomiem. Par prolaktîna augsto lîmeni sâkotnçji uzzzinâju (tikku aizsûtîta uz pârbaudçm) tieði menstruâlo traucçjumu dçï; galva gan nesâpçja. Jâ, laikam arî pie endokrinologa bûs jâaiziet.
Re: Hipofîzes adenoma
02.08.2007 09:48
Man arî atklâja paaugstinâtu prolaktîna lîmeni, tomçr MR nekâdu adenomu neatrada. Kas varçtu bût par iemeslu ðim paaugstinâtajam prolaktîna lîmenim?
aKnA
Re: Hipofîzes adenoma
06.08.2007 16:35
kAA jau te mineeja, iemesli var buut arii virkne medikamentu, piemeeram kungja probleemu risinaashanai paredzeetie, arii nervu zaales dazhas var paaugstinata to prolaktiinu.
Dazhkaart iemeslu paaugstinaatam prolaktiinam neizdodas atrast vispaar, dazhaam sievieteem paaugstinaats meedzot buut visu muuzhu, i nekaadas vainas.
Man pashai ar bija MR sleedziens, ar lielu varbuutiibu uz mikroadenomu, bet konkreeti jau nebija pateikts, vai ir, vai nav. Bija ieteikums peec pusgada/gada, atkariibaa no simptomaatikas taisiit atkaartotu MR. Bet nesanjeemos, paliku staavoklii, ar to [robleemu nebija, baroju pati, vot tagad baidos iet, nezinu, kas tur ar to adrnomu buus noticies pa sho laiku....
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 20 pieskaita 9?
Ziņa: