Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas

Aizsāka Aviacija 

Jau ilgaku laiku mocos ar daþâdâm veselîbas problçmâm, kam fizioloìisku iemeslu nevar atrast. Tam visam papildus veel depresija, mazvertibas kompleksi...

Pagajsnedel biju uz pirmo psihoterapijas seansu. Gribu pastastit, kaa man gaja. Darbdienas rits, noelsusies ieskrienu psihoterapeites kabinetaa. Tikpat aizelsusies saaku stastit, kapec esmu atnakusi. Kaut kaa secinu, ka nesanak man nez kapec isti sakarigi izteikties, te runaju vienu, te atkal parmetos pie otra, Laikam vajadzeja pirms tam visu, ko gribu teikt, uz lapas sarakstit. Lai gan, vai arii tas butu lidzejis, jo, sakot runat vienu lietu, secinu, ka vel japiebilst kas no pavisam citas lietas, jo dzivee jau tik daudz visadu sajutu bijis. Un tad nu es tik stastiju un piebildu - bernibaa bij taa, tad taa, tad jauniibaa taa un shitaa. Un taa sakaamaa par katru dzives posmu man tik daudz, meginaju no visa pa druscinai, metos te no vienas lietas, te uz otru, jo visur viskaut kas veel likaas piebilstams... Tapec tad nu kopumaa likaas, ka beigaas haoss tai seansaa vien sanaaca. Psihoterapeite izskatijaas arii, ka briziem neizpratnee par to, ko veelos pateikt.

Labi, tas nu varbut piederetos pie pirmaas reizes uztraukuma. Par pasu psihoterapeiti, visu lielo haosu vel vairak pastiprinaja, uzdeva man jautajumu pec jautajuma: gan taadus vienkarsus par manu gimenes stavokli, attiecibam ar gimenes locekliem, darbabiedriem, bet arii visadus, kas man likaas absurdi un divaini, ka pie sevis klusiibaa jautaju: "Kas viòa galigi debila?" Tapat tie jautajumi izraisija pamatigu niknumu uz to terapeiti, jo peec katras manas atbildes likaas, ka vina grib panakt, lai es nonaku pretrunaas ar pasas ieprieks teikto. Es kaut ko pasaku, bet vina vairakas reizes pec kartas piesienas vardiem, kamer iznak kautkas pilnigi pretejs tam, ko teicu sakumaa. Un nekadi nemaaku atspekot - ieksaa it kaa ir taa sajuuta un tas ko gribu teikt, bet istie vardi paar luupaam nenaak. Tad vel terapeite bezmaz ar steigu un bez kaveeshanaas lika atbildeet uz vairakiem pat divainiem jautajumiem, uz kuriem atbilzu meklejumi, manuprat, prasa laiku un nav vienaa mirklii risinaami, piemeram, kapec mans teevs rikojaas toreiz taa (bet es tak vinjaa aadaa neesmu ielidusi) utt. Tas mani bezmaz izmisumaa dzina.

Taa visa rezultaataa jau rita agrumaa jutos piekususi, nespeeciiga, izsmelta. Visu dienu nevareju koncentreties, taadu iekseeju niknumu jutu uz to terapeiti un tai pat laikaa gribeejaas raudat nez kapec (it kaa par savu nespeeju strideties pretii terapeites argumentiem, nespeeju sajutas ieterpt vardos, nespeju atbildet uz jautajumiem sakartoti, bez meetaashanaas uz visiem dzives posmiem, pie kopsauceja nenonakot). Vai vienmer bus tik gruti pec tiem seansiem? es biju iedomajusies, ka taa parunaashana un sevis paanalizesana man palidzees nomierinaties, nevis mani totaali iztukshos
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
16.10.2007 00:56
...vienmeer nebuus tik gruuti... bet baigi labi arii buus ne vienmeer... 1 reizi par sevis analizeeshanu buutu stingri par agru saukt...
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
16.10.2007 10:00
Man 3 ps.t. pçc pirmâs reizes likâs "garâm". Toties ar 4. bija uzreiz skaidrs, ka strâdâsim un uzvarçsim. Ja nepatîk ps.t., diez vai izveidosies vajadzîgais cilvçciskais kontaksts. Dusmas uz ps.t. reizçm ir vçlâk un tas pieder pie lietas un ljoti paliidz, kad par to izrunaa.
vispâr ieteicams mazâk domât un analizçt, viss tâpat notiek:), bez gudras d..ðanas:)))
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
16.10.2007 10:57
Hmm...varbût tas notiek tâ, ka klients tiek novests tik tâlu, ka sâk justies vçl sliktâk un pçc tam atkal iepriekðçjâ stâvoklî, kad bija vienkârði slikti, un tad klientam sâk likties, ka nu jau ir labâk? :)
Varbût pajautâ psihoterapeitei, vai tâ viòai ir tâda îpaða terapijas metode, un kâpçc viòa uzdod tâdus jautâjumus? Un tad klausies, ko atbild un izdari secinâjumus.
Izklausâs pçc Daces Ceravas.:) Kaut kâ liekas, ka tas pats stils.

Man arî savulaik seit un tagad biaj jâtabild uz jautâumu, kâpec mans tevs, bûdams pensionârs, nemeklç darbu.:)

Mana psihiatre teica, ka psihoterapija daþiem pacientiem izraisa panikas lçkmes. domâju, ka tâ notiak arî Tavâ gadîjumâ. Mançjas kïuva ar katru reizi arvien spçcîgakas. Izturçju kâdas padsmit reizes.:)
Es arî pirms mçneða sâku apmeklçt psihter. Esmu bijusi uz èetrâm vizîtçm. Pçc pirmâs bija baigi traki, ðausmîgi nemieri, trauksmes. Likâs brîþiem, ka jûku prâtâ.
Otrâ reizç ðo visu izstâstîju, par savâm sajûtâm.
Tad...pçc otrâs reizes bija jau mazâk...bija vçl visâdi sliktumi, bet bija mazâk...
Treðâ reize....vakarâ pçc vizîtes bija LIELA laimes sajûta...3-4 dienas bija ïoti labi, tad pamazâm sâka atgriezties sajûtas, bet vieglâ formâ. 5-tâ dienâ pamatîgi izraudâjos un palika vieglâk.
Vakar bija ceturtâ vizîte. Vakar bija ïoti labi, priecîga, gaiða oma, ðodien arî ir labi.
Es teiktu, ka man iet uz labo pusi.
Psihot. teica, ka tâ varot bût. Tiek uzplçstas vecas brûces, akûts padarîts, bet kâ stâsta cilv. kas tam gâjuði tam cauri esot pçc tam tâdas pârmaiòas dzîvç.
Ja man pirms tam bija tumðs tunelis bez gaismas, tad tagad jau redzu mazu gaismu tuneïa galâ un pçc 4 reizçm jau.
Tâds mans stâsts.
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
16.10.2007 13:44
kaut kur uz to modi straadaa psihodinamiskaas/psihoanaliitiskaas skolas terapeiti...

principaa Aviaacijas tekstaa nekaa traka nav. pirmaa sesija, ja taa var teikt, parasti ir padumja. terapijaa jaaiemaacaas sastraadaaties. laiks un izturiiba. ir jaaizdomaa, ko tajaa sesijaa teiksi, kaads buus Tavs "pasuutiijums". kaut vai raksti uz lapas. Tu tak peerc to preci -- pakalpojumu.

a ja uzdod shkjietami dumjus jautaajumus, tad var padomaat, vai tie tieshaam ir galiigi dumji. jautaajums par to, kaapeec teevs dara taa vai savaadaak, ir labs testa jautaajums, jo kaut kaada versija par teeva darboshanos/nedarboshanos Tev noteikti ir. kaapeec vinja taadu jautaajumu uzdeva? a to vinjai arii vajag pajautaat. terapeitiskaas sarunas nekaadaa meeraa neliidzinaas taam, kaadas mums ir ikdienaa. tur driikst apshaubiit visu un uzdod pretjautaajumus, cik grib.

un veel. shis te, ko Aviaacija raksta, ir jaastaasta terapeitam. te nekas veel neliecina pa sliktu terapeitu un nespeeju sadarboties. 1. sesija ir apmulsums. bet visas probleemas un shaubas, kas rodas sesijaa, tur arii jaaizrunaa. ir maza jeega konsulteeties ar citiem, jo katrs iet pilniigi savu, atshkjiriigu celju.

un veel par taam panikaam un sliktumiem no terapijas. aiz to arii tie rodas, ka neizrunaa sesijaa radushos spriedzi. psihiatri njem tikai sho redzamo dalju un dazhkaart nolemj, ka terapija var kaiteet, kas ir absoluutas bleenjas. slikti var palikt, jaa, bet ne jau no terapijas...

aiz nemaaceeshanas/negribeeshanas/baileem paust savas shaubas/jautaajumus/dusmas... taapeec jau iet uz terapiju, lai tur izspertu laukaa visu, kas ir sakraajies, bet nevis to bagaazhu stieptu peec tam maajaas. kaada jeega tad bija naudu maksaat.

shkjietami dumjie terapeita jautaajumi arii ir virziiti uz to, lai redzeetu, kaa cilveeks prot paust savas emocijas. bet Aviaacija uzlika katlam vaaku, kas tagad dzen tvaiku laukaa shaa vai taa..

bet ar laiku visu iemaacaas, un terapija kljuust gana produktiivaaka... pirms terapijas vajag atbriivoties un dzilji ieelpot un izelpot, nevis elshot puushot mesties kabinetaa... tas ir kaa ljauties vilnim, tad arii buus rezultaati, bet nevis tureeties tam pretim.
Runcene -

Nu bet kâ tad to sesijâ raduðos spriedzi var izrunat, ja tiklidz pulkstenis sit 45 min. (un ne minûti vçlâk), tâ psihoterapeite pârtrauc pusvârdâ, ar tekstu "Nu - par to mes parunâsim nakamreiz!", kaut gan varbut esam tikuðas lidz pasai butiskâkajai vietai!:)

Un ko darît klientam, kuram nekas tâ îpaði nav sakrâjies un terapijâ aptrûkstas par ko runât? Jâ, ir daþâdi veìetatîvi traucçjumi, bet cik tad ilgi par tiem runâsi...
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
16.10.2007 15:40
Kosmonautika

shie nav viegli atbildami jautaajumi, sevishkji saakumaa...

pasham arii jaaskataas pulkstenii, 5-10 min. pirms sesijas beigaam nav gudri uzsaakt jaunu teemu vai censties iet dziljumaa...

maacaamies saprast, ka terapija buus laika periods, pacietiiba vajadziiga... taa vispaar ir sevis mociishana visu meegjinaat izspert laukaa pirmajaas sesijaas... tad buus slikti neizbeegami, jo nevarees paguut tik lielu materiaalu apstraadaat... saku veelreiz -- terapija ir neiiss laika periods, process...

pamazaam izstraadaajas speeja reagjeet aatraak un pajautaat tajaa pashaa sesijaa... no saakuma varbuut taa ir, ka tas vilksies no sesijas uz sesiju aizkaveetas reakcijas deelj, bet kaut kaads materiaals, ko pasham apstraadaat starpsesiju periodaa, paliks vienmeer. un taa tam jaabuut, jo terapija jau turpinaas arii pa nedeelju.

ja nav, ko teikt -- to es nemaaku komenteet, jo man taa nav bijis. man ir bijis taa, ka es negribu kaut ko teikt. bet tas, manupraat, ir kas cits.



Edited 1 time(s). Last edit at 16.10.2007 15:44 by Runcene.
bet vai kâdam ir pçc seansa bijusi sajûta, it kâ bûtu dusmas uz paðu terapeitu kâ uz cilvçku?? nevis tikai to, ka viòð uzdeva kâdu sareþìîtu jautâjumu... man pagâjðnedçï tâda sajûta bija, bezmaz tâda, ka viòa man ienaidniece bûtu. Bet man tak bûs kauns nâkamajâ reizç teikt, ziniet, es uz jums naidu izjûtu. Sâks vel ari vina mani ieniist un negribees necik censties, lai mans stavoklis seansu laikaa uzlabotos :)



Piektdien atkal pie viòas sarunâts iet
Aviacija -

Man bija precîzi tâpat. Pie kam - manas dusmas pieauga ar katru nâkamo seansu. Beigâs jau bija tâ, ka man bija slikti jau no domas vien, ka atkal bûs pie viòas jâiet, tik ïoti negribçjas iet. Lieki teikt, ka nekâdu progresu, pretçji tam, ko raksta Muris, no terapijas neizjutu. Izturçju kâdas padsmit reizes, pçc tam man gluþi vienkarði apnika sevi mocît. Neesmu jau nekâda mazohiste. Dzîvç jau tâpat pietiek grûtumu.
Aviacija -

Un vçï - man visu laiku bija sajûta, ka terapeite nelabprât grib runat par to, par ko gribu runat es, viâò visu laiku man centas uzspiest sarunu tçmas, kas mani, savukârt, absolûti nesaistîja. Dîvaini, vai ne?
Aviacija
Re: Kosmonautika
16.10.2007 17:43
Es jau pagaidam sevi mierinu ar domu, ka tadas dusmas, iespejams, piederas pie psihoterapijas procesa, jo 45 minûtçs nâcâs skriet pâri visâdiem saviem dzîves nepatîkamiem posmiem - te pie viena, te pie otra. Bet ja Tu saki, ka gaji padsmit reizes un neiztureji... kas to lai zina, varbut tavas sliktaas sajutas butu vel palielinajusaas, turpinot iet pie terapeites, bet varbut, ka piemeram, pec 30.reizes paliktu labak, jo saktos t.s. atveselosanaas periods. Ej nu zini.


Bet man vismaz sobrid liekas, ka es busu diezgan citigs gajeejs uz terapiju, lai ari man tas bus smagi. Jo ar sibriza problemam nekadi netieku galaa un turos pie psihoterapijas kaa pie pedejaa salminja, ceru, ka tomer tiksu no taa visa murga aaraa. Citu izveeli sev neredzu, vitamini un pastaigas svaigaa gaisaa neko nepalidz :(, dzivoju vienaa lielaa murgaa, trauksmee, nemieraa
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
16.10.2007 19:01
dusmas uz terapeitu piederas pie lietas, taa ir. un to vinjam arii var teikt bez bazhaam, vinjsh zina, kaa to sauc un kas tas ir. vinjsh taapeec maacaas, lai tiktu galaa ar savaam sajuutaam, kas tiiri cilveeciski vareetu rasties, ja kaads otram pasaka, ka ir uz jamo dusmiigs... tas viss ir ok.
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
16.10.2007 22:16
...terapija lielaa meeraa ir veersta uz to, lai Tu runaatu par savaam sajuutaam, nevis augstaam mateerijaam... jo vairaak runaasi, jo labaak buus... ja tikai cepsies forumaa, jeegas nebuus...
Aviacija -

Es ðo lietu nedaudz papçtîju internetâ, un, tâ kâ lasu angliski, atradu rakstu no ASV preses, kur gâja runa par kadu pçtîjumu, kas bija veikts ASV, kâ rezultâtâ bija secinats, ka ar katru nâkamo psihoterapijas seansu, varbûtîba, ka pacients sâk izjust uzlabojumu, samazinâs. No 10 - 15 seansam ðî iespçja jau bija kaut kur ap 5%. Ðo rakstiòu gan es atradu tad, kad jau biju pametusi terapiju.

Kas vçl interesanti - terapeite visu laiku centas man uzspiest domu, ka man jau kïûst labak. Kad nepiekritu, viòa kïuva dusmîga. Patiesîbâ tajâ laikâ biju uzsâkusi pakâpenisku antidepresantu samzinâðanu - pçc ilgstoðas to lietosanas, un viòa man teica, ka terapija man palîdzes tikt ar to galâ, bet nepalîdzçja - tiesi otrâdi, man palika vçl sliktâk (no terapijas), un pa daïai atkal nâcas atgriezties pie zâlçm. Tâda tâ mana pieredze.
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
17.10.2007 11:03
man liekas, tev jâiet pie Alsteres terapeita:), no malas par tavçjo pavisam slikts iespaids.
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
17.10.2007 11:09
Jâ, es arî piekrîtu. Alstere ir arî laba reklâma savam terapeitam. Praktisks pierâdîjums, ka daþiem ðîs lietas izdodas.
un kas ir Alsteres terapeits?
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
17.10.2007 14:21
Bija, vairs nav nepiecieðams, bet palicis kâ cilvçks, pie kura varu griezties pçc palîdzîbas, piemçram, ja man atklâtu vçzi (ptu, ptu, ptu).
Mâris Siliòð.
Aviacija
Re: Alstere
17.10.2007 14:52
Un kurâ vietâ viòð pieòem? Kâ Tu saprati, ka tieði viòð ir îstais?
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
17.10.2007 15:07
Agrâk pieòçma Èaka ielâ. Tagad nezinu, sen neesam tikuðies.
Mâris bija 4-ais ps.t., ar kuru tikos. Labi zinâju vçlajos 80-os gados, ka man var lîdzçt tikai psihoterapija, kas Latvijâ bija vçl bçrna autiòos. Kontakts izveidojâs uzreiz, tâds "klikðíis", ka tas ir îstais. Pirmajâ reizç izrunâjâm cilvçciski manas problçmas un Mâris sacîja, ka âtri tas neies, bet tiksim galâ. Bet tâ nav viegla lieta, jo abiem jâstrâdâ pa îstam. Un arî sâpîgas krîzes, kurâm jâtiek pâri. Vçl tagad atceros to sajûtu, ka ir viens cilvçks, kuram 1x nedçïâ 1h nav nekas svarîgâks par mani. Un to, ka ir cilvçks, kuram varçju droði stâstît absolûti visu godîgi un patiesi (jums ikdienâ kâdam ir tâds cilvçks, kuram vari pateikt absolûti visu - kas slikti darîts, par ko kaunies, lietas, kas noslçptas gadu gadiem?). Kolosâla sajûta.
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
17.10.2007 16:21
Kosmonautika

saakt antidepresantu atmeshanu terapijas saakumaa ir liels risks... divas slodzes reizee... besii tas, ka psihiatri ar psihoterapeitiem shvaki sadarbojas... bet taada diemzheel ir muusu situaacija, klientiem pashiem jaaizgliitojas.

ir taada Dr. Skota Peka graamatinja "Nepaziistamais celjsh", tur aprakstiita psihoterapijas virtuve un veel daudz kas cits. arii dazhi padomi par to, lai terapija buutu veiksmiiga. Zvaigznes graamatniicaas pie psihologjijas var paskatiities.

nav jaabaidaas mainiit terapeitu un mekleet citu. varbuut Tev der terapeits, kas paarstaav kaadu citu virzienu. taapeec jau ir taas dazhaadaas skolas, jo neder viena pieeja visiem cilveekiem. pie tam, Latvijaa ir ljoti dazhaadi terapeiti, kaa diena pret nakti, nav veel pietiekami liela konkurence, lai atsijaatos, cilveeki arii neprot noveerteet. ir virkne terapeitu, kas ir izgaajushi nekaadu vai ljoti knapu savu terapiju, kas ir pilniigi nepiedodami un nepieljaujami kaut vai taapeec, ka vinji nezina, kaadas iisteni ir klienta sajuutas terapijas laikaa. bet to var apguut tikai uz savas aadas.

un, galu galaa, atstaaj sev briiviibu domaat, ka Tu esi no tiem, kam varbuut psihoterapija neder, ka Tev jaameklee pilniigi kas cits.

piemeeram, zemees, kur ir ljoti stingras religjiskaas tradiicijas, psihoterapija neguust visai lielu atsauciibu, it sevishkji katolicismaa, kur ir greeksuudze... liidziigas tradiicijas var buut dzimtaas un gjimenees tepat Latvijaa. veel visaadi citi iemsesli var buut. bet es esmu paarliecinaata, ka katram cilveekam ir kaads veids, kaa var atveseljoties no VD, no depresijas, tikai tas jaaatrod.
Paldies, Tev, Runcene, par jauko komentâru, Tu mani iedvesmoji.:)
Man bija ïoti lîdzîgas izjûtas kâ rakstîja Aviacija. Gan pçc pirmâ seansa un arî pçc otrâ.
Es gâju pie Guntas Deìes, it kâ jau likâs, ka bûs OK, bet pçc pirmâ seansa viòa man paziòoja, ka jânâk bûs ilgi, un ka ja esmu pierakstîjusies un kaut kâdu iemeslu dçï netieku, tad arî par nenotikuðo vizîti jâmaksâ (20 Ls par seansu), un, ka nekâdâ ziòâ nedrîkst terapiju pârtraukt. Un arî pçc atvçlçtâ laika beigâm minûti minûtç leca kâjâs, jo aiz durvîm jau mîòajâs nâkamais klients.
Un tad man likâs, ka laikam jau uz pacietiem terapeiti raugâs pirmâm kârtâm kâ uz peïnas avotu. Sorry, ja kâdu aizvainoju, bet man tâds iespaids radâs. TV jau visi izskatâs labi un atsaucîgi (domâju "Ðeit un tagad")
Kaut kâ pati savedu sevi kârtîbâ, mazliet ar meditâciju, ar grâmatâm... Bet var jau bût, ka ir cilvçki, kuri var iet pie psihoterapeita, un ir kuriem tas neder?
Re: Peec pirmaa psihoterapijas seansa sliktas sajuutas
18.10.2007 12:53
Neshaubieties ne mirkli ka pacienti psihoterapeitiem ir peljnjas avots... un kas var buut labaaks par kombinaaciju: gudrs un liidzsvarots cilveeks kas labi orienteejas cilveekos + gariigi neliidzsvarota persona kurai var visu iestaastiit...
weta -

Cik ilgâ laikâ pati tiki uz ceïa? Ar vai bez medikamentiem?
Ku!

Pçc pieredzçtâ var droði teikt, ka labas peïòas avots, ja ir izdevies saòemt sertifikâtu, izveidot privâtpraksi un vçl saveidot klientûru...pentere jau gara
Kosmonautika

ðobrîd ir divi gadi pagâjuði no brîþa, kad sâku meklçt palîdzîbu, nu kâdu gadu jûtos pilnîgi OK
Jâ bez medikamentiem, bet izmantoju daudz ûdens procedûras, eju uz baseinu un protams mainîjos arî pati, vnk sâku domât un dzîvot pozitîvi
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 24 pieskaita 22?
Ziņa: