rahîts

Aizsāka kakao 

rahîts
02.12.2008 21:08
Pie kâda ârsta jâvçrðas, ja zîdainim 10 mçneðos ir rahîta pazîmes. Pediatre, tikai noteica, ka jâturpina dot D vit. pa vienai pilei un viss. Bet zobi vçl nav izðíîluðies, un kopð sâka sçdçt arî apakðçjâs ribiòas ir uz âru izvçrsuðâs. Varçtu jau dot nez ko no produktiem, bet mazais alerìisks un nedrîkst ne piena produktus, ne zivis. Ko darît? Vçl... ja bçrnam ir ðî te ribu deformâcija (tas ir vienîgais, ko es ar savu aci un tausti redzu, bet, protams, bail par pârçjiem bojâjumiem) un izdodas apturçt rahîta progresçðanu, vai ir iespçja, ka vispâr tâs ribas kâdreiz izlîdzinâsies kaut kâdâ mistiskâ veidâ. Es tieðâm neko no tâ nesaprotu, bet zinu, ka jâsâk darît kaut kas, pat ja daktere tam nepievçrð uzmanîbu.
Re: rahîts
02.12.2008 21:29
Lûdzu, lûdzu, vismaz kaut ko pasakiet. Pie kâ vçrsties, ar ko runât, ko darît. Es tik draòíîgi jûtos. Man tik daudz kas bijis mazajam un reâli sevi vainoju par ðito pçdçjo. Un dçï neveiksmîgâ sâkuma daudz vçlâk sâkâm dot D vitamînu, jo sâkumâ ne da tam bija un ðitâ visâdas nelaimes pçc kârtas. Tagad meklçjot info par rahîtu, es atrodu tik daudz simptomus, kas viòam jau no sâkta gala ir bijuðas, bet neviens dakteris nav pievçrsis uzmanîbu kaut esmu tos minçjusi. Vissâpîgâk ir tas, ka tas viss ir par vçlu, visu biju pamanijusi âtrâk, bet neviens man neko nebija teicis, kas jâdara un ka tam bûs tâdas sekas. Tik tagad, kad pateicu, ka viòam reâli ribas uz âru, jo tikai mçnesi kâ pats sçþ, tad nu daktere tâ staprcitu ieminçjâs. Ja bûtu vasara, kur bçrnu saulîtç bieþâk nest, vai tieðâm varçtu çst visas tâs lietas, kur ir tas D vitamîns, bet ðobrîd jûtos kâ bez rokâm.
Re: rahîts
02.12.2008 21:50
kas diagnosticçja tâs rahîta pazîmes - Tu vai pediatre?
Re: rahîts
02.12.2008 22:06
Sen atpakaï bijâm pie alergologa citâ sakarâ un tad jautâja, vai gadîjumâ bçrnam nesvîst pçdiòas, plaukstiòas, saku, jâ ïoti un tad viòa teica, ka acîmredzami trûkst D vitamîns, bet tajâ brîdî viòam arî no tâ bija alerìija un daktere teica, lai dod vismaz katru otro dienu. Vçlâk sâkâm dot kâ pa pilienam, bet vienalga traki mçtâja galviòu iemiegot, tagad vispâr ïoti slikti guï. Un ðodien pie pediatres ejot jau prom, saku, ka mani uztrauc tâs apakðçjâs ribas, kas izspieduðâs un viòa saka, ka jâ, viòam esot rahîta pazîmes, bet tas arî viss. Prasu, vai man dot vairâk D vitamînu, viòa nç, tâpat pa pilienam un bieþâk vediet ârâ, bet ko tas mainîs? Ja jau lîdz ðim tas nelîdzçja un mçneða laikâ, kopð bçrns sçþ, tâs ribas ir ievçrojami izvirzîjuðâs, tagad stâv kâjâs, tad kâdas bûs kâjas? Bail jau arî ne tikai par redzamajâm sekâm. Es negribu sçdçt un gaidît, gribu ko darît. Pediatre man ïoti patîk, bet negribas tâ vienkârði ïauties paðplûsmai, jo sirds saka, ka tâ nedrîkst atstât, bet kâ viòai tagad prasîðu norîkojumus un ieteikumus, pie kâ vest, ja pati pateica, ka gana ar D vitamîna pilienu un bieþâm pastaigâm. Vai tad arî ziemâ var dabût to D vitamînu? Tas taè gandrîz nekas nav.
Re: rahîts
02.12.2008 22:09
ar krûti baro?
Re: rahîts
02.12.2008 22:13
Nç, viòam smaga alerìija, es pat visu sîki ievçrojot, nespçju viòam nodroðinât "nealerìisku pienu", beigâs dodam Neocate to dârgo maisîjumu jau no 3 mçneðu vecuma.
Re: rahîts
02.12.2008 22:22
Nu vispâr jau maisîjumu bçrniem nekâdas problçmas ar ðo parasti nav, jo maisîjumâ viss ir iekðâ. Parasti kâreiz krûtsbçrniem piesienas ar to D vitamînu. Ja Tu visu laiku (nu cik vçlâk? mçnesi? divbus?) esi devusi to D vitamînu pa pilei un vasarâ taèu nesi saulç bebi, ne?, tad diezvai tas ir rahîts (tâ klasiskajâ izpausmç), bet nu ja ilgi kritîsi ârstei uz nerviem varbût nosûtîs uz asinsanalizi (kalcijs un Dvitamîns) vai rtg kauliem..
Vai arî aizej pie kâda cita pediatra nokonsultçjies vçlreiz, lai bûtu vçl kâds viedoklis.
Re: rahîts
02.12.2008 22:32
Nu, sâku dot vçlâk pçc 2 mçneðiem, jo neilgi pçc dzemdîbâm bijâm slimnîcâ un tad ne viens par D vitamînu neuztraucâs, tad bija citas lietas un tad vçl ilgu laiku vçl tik pa pilei divâs dienâs. Nu, un vasarâ ârâ staigâjâmies, bet saulç gluþi nevedu, visu laiku bija vieglâ çniòâ, tik ðad tad uz kâjelçm spîdçja. UN kâ ir ar to D vitamînu? Tieðâm vairâk par pili nevar dot? Papildus kalciju nevajag dot? Es tieði domâju pie kâda aiziet, bet domâju, ka ir kâds speciâlists, kas ar to nodarbojas. Pierakstîtos un kaut par maksu aizietu atrâdît bçrnu. Tâs ribas ir stipri izspieduðâs un tieðâm citu iemeslu nespçju atrast, ja ne rahîts. Un tie paði zobiòi... Tas nav îsti norma, ka tulît 10 mçneði bûs bçrnam un nav vçl neviens zobiòð. Ðobrîd gan varu saèamdît nelielus izcilnîðus, bet daktere teica, ka tie nav zobi, vismaz vçl izðíîluðies ne kaut biju ïoti pat pârliecinâta, ka tie ir zobi (râdît dçls nerâda un spîdzinât arî nespîdzinâju tâpçc), jo braucot ar pirkstu kopâ ir 3 asumiòi, bet tie jau kâdas 2 nedçïas varbût. Un saki, vai ir iespçjams, ka tâs ribas laika gaitâ normalizçsies? Un dakterei pagrûti pakrist uz nerviem, jo nâkamâ vizîte tik pçc 2 mçneði.
Re: rahîts
02.12.2008 22:55
nu zobi nav râdîtâjs. Citiem zobi tikai pçc gada sâk lîst.
Es gan arî neesmu specs ðajâ nozarç, bet nu, ja avotiòð aug ciet, tas arî ir râdîtâjs ka viss èiki.
Aizej gan vçl pie kâda pediatra, ja sirds nemierîga.
Re: rahîts
02.12.2008 23:02
Avotiòð ðíiet labi aug ciet, bet pçc visa ðitâ ïoti, ïoti satraucos. Paldies, ka parunâjies ar mani un devi padomus. Es mazliet nomierinâjos, citâdi likâs, nav jçga iet gulçt, jo neaizmigðu, jo dçliòam jau tâ neveicas un visa uzmanîba pievçrsta citu lietu ârstçðanai. Kâ liekas, ka kaut kas normalizçjas, tâ kaut kas cits atkal notiek. Laikam tieðâm prâtîgâk iet parunâties ar vçl kâdu pediatru, bet varbût ir, kur var nodot asinsanalîzes zîdaiòiem paði uz savu galvu un tad iet pie daktera jau ar rezultâtiem? Jeb tas nav prâtîgi? Es pat nezinu, kur tâ uz savu galvu varu iet pie sveða pediatra, bet laikam jau ARSâ ir viens variants, ne, bet ðausmîgi dârgi.
Re: rahîts
02.12.2008 23:09
Nu varu ieteikt "savçjo" pediatri - dr. Vârpu, veselîbas mâjâ "Olîva" - tas pie bçrnu slimnîcas atrodas. Vizîte Ls 30.,
Par to vai var zîdaiòîem nodot analîzes var painteresçties Gulbja laboratorijâ (man liekas ka var gan)
Re: rahîts
02.12.2008 23:12
Paldies! Rîtâ íerðos klât pie info ievâkðanas/pierakstîðanâs.
Re: rahîts
02.12.2008 23:15
pastâsti pçc tam kâ gâja, labi?
Re: rahîts
03.12.2008 07:57
Re: rahîts
03.12.2008 15:21
kakao
Es neesmu nekâds labais padomdevçjs. Zinâðanas un pieredze jau 28 gadus veci. Bet saprotu Tavu satraukumu. Man ðíiet, la Latvijâ visiem bçrniem ir vairâk vai mazâk izteiktas rahîta pazîmes. Tu tik ïoti satraucies par savu dçliòu, ka droði vien redzi vairâk nekâ ir. Mieru tikai mieru. Tik tieðâm, ja bçrns ir barots ar mâkslîgo barîbu, tad jau tur ir nepiecieðamâ D dienas deva. tas bûtu saprâtîgi. D vajadzîga saulîte un ja vasarâ bijât ârâ, tad tam der pat izkliedçti saules stari. Manam dçlam alerìijas sakarâ ieteica atrasties saulç, ka tikai galva piesegta un necepina. âstrâk dzija sakasîtâs alerìijas brûces. Svarîgi ir neiebraukt otrâ grâvî un D nepârdozçt. Nekrîti panikâ, dçliòam vajadzîga mierîga mamma. Zobi tieðâm nav râdîtâjs. Cik veca biji Tu un bçrna tçtis, kad parâdîjâs pirmie zobi? Tu parâdîji ârstam, kâ bçrns sçþ? var bût vienkârði tâda poza, ka ðíiet par tâm ribâm? Manam dçlam pavisam noteikti ribas nav tâdas kâ visiem, kad uzaug tauku slânis, to faktiski nemana, kad noliesç un ievelk vçderu - kaðèejs. Un vçl, bçrni nemaz nav tik vârgi, viòi ir lieli cînîtâji par savu veselîbu. Tâ nu daba ir iekârtojusi. Organismam tikai jâpalîdz saprâtîgâs devâs. Viss bûs labi.
Re: rahîts
03.12.2008 23:34
sveiks, plant!
Es pieïauju domu, ka dçï tâ, ka ïoti satraucos par dçliòu, tâpçc saskatu varbût vairâk, nekâ ir, bet negribu "izgâzties", ja tomçr ir pamats uztraukumam un rîcîbai. Pierakstiju dçlu piektdien pie citas pediatres - iesim pakonsultçties.
Man paðai zobi sâka ðíilties 6 mçneðos, bet vîra mâte maz ko atcerâs no tiem laikiem. Saulîte arî ir tâda lieta, ka nâkoðvasar jau dabûs daudz dzîvoties, bet ðovasar viòð bija pârâk maziòð un gulçja ratos uz muguras un ja nepiesegtu, tad bûtu arî actiòas apþilbuðas un maigâ âdiòa apdegusi un nedzîvojam laukos, lai varçtu to vieglâk koriìçt, izliekot ârâ pie loga un uzklâjot marlîti, lai nespîd uz sejiòas, nu kaut kâ tâ.. Man paðai arî ir alerìija un ziemâ daþkârt izmisuma dzîta aizskrienu uz solâriju, jo citâdi naktis paliek negulçtas un miesa nokasîta jçla. Un par to D vit. pârdozçðanu man arî bail, jo tie pilieni ir sintçtiski un rakstîtas jau visâdas briesmu lietas, kas var bût.
Par tauciòiem, kas nosegtu ribu nepilnîbas... Mçs abi ar vîru esam diezgan tievi un izskatâs, ka arî bçrns nebûs no tiem, kam ribiòas pietiekami nosegs tauku slânis. Tagad, kad noliek uz muguras, viòâm izspieþas abi apakðgali uz âru un tieði pirms tiem izskatâs, kâ bïodiòas (uz iekðu ieliekuðâs). Tâkâ tas nav no sçdçðanas pozas atkarîgs.
Un ja arî ir tâ, ka visur - gan piena maisîjumâ, gan kaut izkliedçtie saules stari utt. ir gana, tad no kâ tâs ribas? Tieðâm tâ nav norma. Un arî tâ spçcîgâ plaustu un pçdu svîðana? Tagad vairs nav, vai nevar pamanît, jo pârâk aktîvs un plaukstiòas iet gan pa tapetçm, gan pa zemi, tâpat arî pçdiòas.
Es jau ïoti ceru, ka viss bûs kârtîbâ, tikai man jau ar to ticîbu ir paðvaki, jo kâ jau minçju - kâ iet uz labo pusi, tâ uzrodas jaunas lietas, par ko man mati sirmo un nervi dabon trûkties.
Esmu nâkusi pie slçdziena - jo neizmçrojamâka ir mîlestîba un lielâks prieks par katru forðo nieciòu, kas notiek ar mîlamo, jo lielâkas ir sâpes un pârdzîvojums, ja notiek pretçjais.
Re: rahîts
04.12.2008 11:20
Tas, ka pierakstîjies pie vçl viena pediatra ir labi. Bûs apziòa, ka kaut ko dari un lielâka droðîbas sajûta. Es domâju, ka vairums jauno mâmiòu, kas rûpçjas par ïoti gribçtu un gaidîtu bçrniòu ir tikpat stresainas kâ Tu. Tas ir normâli. Mana mamma mâcîjâs medicînas institûta pçdçjos kursos, kad es piedzimu. Ìimenes arhîvâ glabâjas uz laboratorijas analîþu blankas rakstîta zîmîte manam tçvam ar lûgumu iegroþot mammu, ja negrib, lai visu bçrnu beigu galâ nodot analîzçs.
Es saprotu, ko Tu domâ ar ribiòu deformâciju. Bet, no otras puses - vai Tavs esoðais pediatrs ir tik vienaldzîgs, ka nenovçrtçtu draudîgas izmaiòas? Man kaut kâ ðíiet, ka Tu pârâk nobijusies. Pati saki, ka bçrns ir aktîvs. Tas jau daudz ko nozîmç. Ja viòð justos novârdzinâts, tad diez vai bûtu aktîvs. Man ðíiet, ka lai iedzîvotos pamatîgâs rahîta sekâs ir jâpiedzîvo ilgstoðs nepilnvçrtîga uztura periods. Diez vai tas ir Tavs gadîjums. Tâs nav iesnas.
Nu jâ, tâ viòð ir, liela mîlestîba dara mûs ievainojamus. Tikai nevajag domât par sliktiem scenârijiem. Domâ nevis par to, ka IR veselîbas vai kâdas vçl problçmas, bet par to, ka Jûs ar tâm spîdoði tiekat galâ. Ka Jûs esat malaèi.
Re: rahîts
04.12.2008 14:41
svîðana var but arî no elementâras tuntulçðanas - bçrnam nevar bût karsti? Bieþi vien tâdi skati redzçti ka mamma Tkreklâ un svârkos, bet mazajam krekliòi, jaciòas, bikses un biksîtes, un vçl vilnas zeíes.
Re: rahîts
05.12.2008 23:41
Nç, tâ svîðana bija neatkarîgi, vai kâjas aukstas vai karstas - vienmçr mitras, vai pat drîzâk slapjas.
Esmu atpakaï no daktera un, protams, ir rahîta pazîmes un vienâ pusç izteiktâk. Ieteica, padot klât pa posmiem kalciju, sûtît uz masâþâm vai bobatu, vçlâk daudz balonus dot pûst, svilpîtes svilpot (lai bûtu "iemesls" ribiòâm taisnoties - lçni un pakâpenski, bet tas darbojoties) un protams peldçðana. Labâk lai râpojot, nevis ceïoties kâjâs, bet nu jau es vairs to nevaru ietekmçt, drîzâk stâv visu dienu kâjâs, nekâ sçþ, tad tik jâcer, ka izdosies to procesu apturçt, lai arî kâjiòas trakâk necieð, jo skatijâs un teica, ka izskatâs, ka tuvu tam ir. Un tas posms, kad miegot traki mçtâja galviòu, varçjis bût tas kritiskais un viss notikâs tikai tad, kad bçrns ieòçmis vertikâlo stâvokli. Un vçl jau arî ar kalciju jâbût ïoti uzmanîgiem, jo dçlam galvenâ vaina ir nierîtes. Nu, vienvârdsakot, lai ko ârstçtu, cieð kaut kas cits.
Re: rahîts
05.12.2008 23:43
Un vçl viòa teica, ka pats galvenais, ka bçrnam ir interese par visu ko, citâdi bûtu vairâk jâuztraucâs. Arî tas, ka viòð tâds alerìisks un visas tâs problçmas, tad arî viss lçnâk un vçlâk notiek un zobi arî neesot râdîtâjs, gan jau bûðot.
Re: rahîts
06.12.2008 00:20
Nu tad labi ka vismaz skaidrîba ir. veiksmi turpmâk!
Es gan, godîgi sakot, D vitamînu vispâr gandrîz nedevu - varçtu pat teikt ka pile mçnesî, bet vasarâ viòa daudz laika pavadîja ârâ paçnî un es daudz sauïojos, lai D vitamîns bûtu. Tâ kâ râdi bebi saulei kad vien tâ saule parâdâs - arî tagad, ziemâ.
Un vçl.. kad mçs augâm, mamma ziemâ kvarca lampu izmantoja, bet mçs ar mâsu jau lielâkas bijâm.



Edited 2 time(s). Last edit at 06.12.2008 00:23 by Noela.
sen
Re: rahîts
06.12.2008 15:25
Nav jaapiedziivo ilgstoshs nepilnveertiiga uztura periods ka raksta plants.Beerniiba ap gadiem 2,5 saslimu taa,ka visi domaaja kaajas man taisnas vairs nekad nebuus,jo bija kaa ritenis,kaut gan eedu labu,pilnveertiigu uzturu.Tagad aarsts teica ka vnk D vit man neuzkraajaas taa kaa vajag.
Sen jau viss kaartiibaa,arii kaajas taisnas palika diezgan aatri,mamma gan vasaraa raka smiltiis bedriiti,liku tur kaajas vinja aizbeera ciet un taa nu es tur seedeeju un speeleejos.
Re: rahîts
06.12.2008 17:16
Katram organismam savas îpatnîbas, kas vienam notiek lçnâk, otram âtrâk. Es par sen un viòas/a attiecîbâm ar D vitamînu Bet caurmçrâ tomçr palieku pie sava, ka 10 mçn. vecs cilvçks, kuram ïoti rûpîga mâmiòa, mâkslîga baroðana nevarçtu izjust katastrofâlu D trûkumu. Mans organisms neatpazîst B12, bet tas kas notiek ar mani nekâdâ mçrâ nav raksturîgs vairumam cilvçku.
Kad dçls bija mazs mçs arî izmantojâm kvarca lampu. Piesedza actiòas un uz priekðu.
Kakao, tâ viòð ir, ar mazajiem daudz un sistemâtiski jâdarbojas - vingrinâjumi, norûdîðana uc. Un jo vairâk Tu tâ darbosies, jo mazâk vajadzçs zâles. protams, es runâju par attîstîbas problçmâm, nevis slimîbâm. Un tas ir paveicams, es zinu. Tev arî sanâks. Tikai nesatraucies.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 21 pieskaita 2?
Ziņa: