Morālais sadisms

Aizsāka Mazdakteris1 

Morālais sadisms
18.01.2010 18:01
Šeit nereti nākas novērot,kā dažas personas ar fanātisku neatlaidību cenšas pazemot diskusijas dalībniekus.
Tāpēc gribētos uzklausīt speciālistu domas par sadismu un mazohismu.
Protams ,šodienas tēma būtu vairāk morālais sadisms,kā sadisma paveids.

Man liekas, ka sadisms un mazohisms ir vienas parādības pretējie poli.Un viņu mehānismi ir vienādi.
Neesmu ne psihitrs ,ne neiropatologs. Varu vadīties tikai no savas necilās pieredzes un diezgan sliktajām zināšanām,kas nav pat populārās medicīnas enciklopēdijas līmenī.
Kādas ir šodienas medicīnas nostādnes? Morālais sadisms ir ģenētiski iegūta pataloģija vai neatgriezeniski nosacīts refleks, kas iegūts dzimumhormonu vētru laikā?
Ir izteikta doma,ka darbības,kas nostiprinājušās , tad kad organismā bija testosterona hiperdeva ( 13-18 g.vecumā) ,tiek burtiski iededzinātas smadzeņu atmiņas rajonā.(To pašu var attiecināt arī uz sievišķo hormonu hiperdevu).
Varot būt,ka galvas smadzeņu seksuālās baudas rajons uzbudinoties uzbudina arī sadistiskās tieksmes smadzeņu rajonu un otrādi. Seksuālā bauda ,līdz noteiktam vecumam kontrolē visas mūsu darbības.
Sugas turpināšanas instinkts piederot pie viena no pamatinstinktiem, kuru var apstādināt tikai indivīda nāve.
Tad rodas jautājums,kāpēc no sadisma cieš tikai kāda daļa no cilvēces populācijas?
Vai nevarētu būt, ka ģenētiskā pataloģija ir tieši šo divu rajonu izolācijā.
Tēlaini tas izskatītos sekojoši. Ja kādu patoloģisku procesu rezultātā izolācijas materiāls nav pietiekoš,tad indukcijas rezultātā bioelektriskais lauks "iedarbina" blakus esošo smadzeņu šūnas.Protams,tam nav jābūt obligāti bioelektriskajam laukam.Tas varētu būt bioķīmisko vielu kairinājums.
Pieļauju- psihiatri un endokrinologi varētu precizēt,ka sadisms ne vienmēr ir saistīts ar seksuālo uzbudinājumu.
Tas varētu būt,kā :
- adrenalīna-testosterona un "laimes" hormonu kokteilis, kas puberitātes periodā ir izveidojis nosacītu eiforijas sasniegšanas klišeju;
- psihopātijas izpausme;
-kāds no neirozes paveidiem;
- psiholoģiskās traumas sekas;
- morālais infantīlisms;
-Homo sapiens cerebrālais infantīlisms.
Nevar izslēgt, ka tas viss ir vienas slimības dažādas fāzes periodi? Nevajadzētu aizmirst arī organiskas izmaiņas sekas smadzenēs pēc kādas saslimšanas ,traumas vai pat mikrotraumas bērnībā.

Būtu ļoti labi ja morālais sadisms būtu tikai seksuālās neapmierinātības sekas.Tad varētu pacientam ieteikt atrast savu pusīti,kas gūst seksuālo baudu no partnera rupībām,netaktiskuma un vērbālās caurejas.
Tikai ,kā lai viņam to diplomātiskā veidā pasaka,neizsaucot saprotamu atbildes reakciju.

Ir ziņas,ka Kievijas ārstu grupa izvirza teoriju,ka atkarības varētu sekmīgi ārstēt ar pērien ārstniecisko kursu. Te ir apvienota Pavlova nosacījuma refleksu teorija ar endorfīnu un dopamīnu izdalīšanos organismā pie sāpēm.
Manuprāt tas būtu pieņemams mazohistiem. Tomēr ,tiem kurus moka sadisma lēkmes vajadzētu paārstēt pirtī ar bērzu žagariem. Vairāk te palīdzētu hipnozes kursi un pašiedvesmas treniņi. Jo sadisms esot gļēvuļu un fobiju nomocītu indivīdu vairogs.

Nobeigumā gribu apstiprināt, ka šī tēma nav vērsta ne pret vienu Dr.lv konkrētu disputa dalībnieku.



Edited 6 time(s). Last edit at 19.01.2010 10:22 by Mazdakteris1.
un
Re: Morālais sadisms
18.01.2010 21:10
Vbt šo tēmu izlasīja arī mūsu gudrās dakterītes - adminītes? Un kur ir komentāri?
delta
Re: Morālais sadisms
18.01.2010 22:25
Man personiski liekas, ka tas ir kāds emocionālās atsaldētības paveids. Cilvēks var būt inteliģents, sakarīgs, savā ziņā varbūt pat empātisks pa "ģenerālām līnijām", bet kaut kādā vienā konkrētā līmenī vienkārši nejūt & nefiltrē, ka arī citam cilvēkam, kaut viņam atšķirīgi uzskati, arī ir kaut kāda sava taisnība un pozīcija, sava spilgta personība un savas tiesības uz atšķirīgu skatījumu. Un noliet otru tik pretīgi:(((
Man te forumā daži cilvēki - nu laikam tie paši, par kuriem te runa - ir ļoti simpātiski viņu erudīcijas un uzskatu dēļ, bet ik pa brīdim ļoti bēdīgi, ka tie paši cilvēki spēj būt tik kategoriski un neiecietīgi un citu tā vēlēties nolikt un pazemot un pat nemēģināt saskatīt kādu cieņas vērtu graudu.
Reizēm tie, kuru uzskatiem personiski pilnīgi nepiekrītu, šķiet pat pieņemamāki savā attieksmē pret atšķirīgi domājošajiem.
Bet Mazdakterim sen gribēju pateikt komplimentu par - pat grūti tagad nofurmulēt to, ko gribu teikt - nezinu, kaut kādu tādu īpašu garīgumu un stāvēšanu pāri "parastajam". Kaut Krišnu atziņas man nav īsti pieņemamas, cik nu vispār viņas pazīstu. Lai veicas pasaules izzināšanā un visā pārējā.
slieka
Re: Morālais sadisms
19.01.2010 13:36
Arī gribi izteikt atzinību Mazdakterim1. Galvenais, kas man pie viņa liekas simpātisks - cilvēcība, kā arī tas, ka nav augstprātīgs.
Re: Morālais sadisms
19.01.2010 13:47
jā jā, stilam ir nozīme, ja ir labs stils, tad kompetence nav obligāta :D
W
Re: Morālais sadisms
19.01.2010 15:37
Gimli, ja tās ar kompetenci tik rej uz citiem, tad kāda jēga viņu kompetencei? tad labāk Mazdaktera1 vienkāršie un saprotamie padomi, nekā tā bezjēdzīgā apriešana. tās ir manas domas..
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 22 pieskaita 11?
Ziņa: