graudaugu nepanesamība

Aizsāka vivalaviva 

vivalaviva
graudaugu nepanesamība
04.04.2011 15:59
Vēlos jautāt zinošiem cilvēkiem vai var būt tā, ka celiākiju jeb graudu glutēnu nepanesamību neatklāj ar kobru? es neesmu īsti pārliecināta, ka man ir tā celiākija, bet kaut kādas aizdomas rodas, jo, kad lietoju miltu produktus (īpaši kviešu) - tas ir - baltmaizi, makaronus, pankūkas, bulciņas, man vēders uzpūšas kā bumba un tāds paliek vismaz 3 dienas. tam visam pievienojas aizcietējums. nekas nesāp, tikai diskomforts no aizcietējuma un tas, ka vēders liels. bet no pilngraudu rudzu maizes gan šādi simptomi nav.. vai tā var būt, ka ir tikai kviešu miltu nepanesamība? vai par ko tas varētu liecināt? man 22g, nekādu citu veselības problēmu nav.
vivalaviva
Re: graudaugu nepanesamība
04.04.2011 16:01
aizmirsu pieminēt, ka taisīja kobru, bet nekādus uzsūkšanās traucējumus, celiākiju neatklāja. arī helikobaktērija kuņģī nav. kobras diagnoze - hiperemiska gastropātija. vai gastrīts varētu būt par iemeslu tam, ka tāda reakcija uz miltiem?
del
Re: graudaugu nepanesamība
04.04.2011 16:42
Uzreiz saku, ka neesmu nekāds specs, tikai daudz lasīts un dzirdēts, jo pati ilgu gadu garumā mokos ar "iekšām", un bijusi arī celiakijas epopeja – aizdomas neapstiprinājās.
Ja tiešām ir taisīta tievās zarnas biopsija (laikam jau to mēdz arī ar "kobru" darīt, bet parasti tomēr zarnas skatās pa otru galu...), un zarnu bārkstiņu bojājumi nav atklāti , tad puslīdz droši var teikt, ka celiakijas nav.
Bet bez celiakijas ir vēl cita veida nepanesības un alerģijas, un mēģinājumi noteikt, kas īsti ir par nepanesību, var beigties ar lieliem izdevumiem un lielu vilšanos.
Visdrošākais veids, kā bez nepatīkamām procedūrām un naudas izdošanas noskaidrot, vai ir vai nav nepanesība pret miltiem, ir eksperimenti ar diētu. Ja uz apmēram mēnesi (laikam pietiek pat ar divām nedēļām) pilnīgi izslēdzot no diētas miltu izstrādājumus, stāvoklis jūtami uzlabojas, tad ir skaidrs, ka kāda veida nepanesība ir, un visgudrāk ir pieturēties pie diētas. Turklāt var eksperimentēt vēl tālāk – tieši no kuriem miltiem rodas problēmas, no cik lieliem daudzumiem, utt.
vivalaviva
Re: graudaugu nepanesamība
04.04.2011 18:06
Kad taisīja kobru, tad pie reizes arī uztaisīja 12pirkstu zarnas biopsiju, bet tur neko aizdomīgu neatklāja. nu tā eksperimentēšana jau tiek pielietota, tā, ka ēdu bezmaz tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmus produktus. bet dažreiz nevar saprast vai vēders uzpūšas kā balons no tā, ka tiek lietots attiecīgais produkts tieši tagad vai arī tas ir no tā, ka iepriekšējās ēdienreizēs kkas ne tā apēsts vai ne tādā kombinācijā. un vismulsinošākais ir tas, ka iepriekš biju šausmīga makaronu mīle un ēst varēju viņus katru dienu, bet tagad nekā.. uzrodas problēma bez redzamiem iemesliem. tās nepanesamības, alerģijas var tā pēkšņi jebkādā vecumā rasties? jo iedzimta toč nav.
Re: graudaugu nepanesamība
05.04.2011 08:40
Ja tiek ieturēta bezglutēna diēta, tad biopsijā var neko arī neatklāt. Pajautā ģimenes ārstam par antivielu noteikšanu. Celikijai ir noteikti diagnostikas algoritmi, kas nav nekāds noslēpums ārstiem.
Un celiakija diezgan bieži attistās tieši pieaugušajiem.
de
Re: graudaugu nepanesamība
05.04.2011 12:14
Nu jā, tas gan, es to apzinājos un vairāk kā mēnesi pirms biopsijas pastiprināju lietoju miltu produktus, ja ne, tad rezultāti nav tik droši.
Bet nu, pēc tā, ko salasījos celiakijas forumos, diēta šķiet samērā drošs veids, kā to noskaidrot. Tiem, kam pie vainas tikai celiakija, uzlabojums no diētas dramatisks.
Lai gan, iespējams, ka tas ir individuāli.
Man, piemēram, it kā atklāja laktozes nepanesību, bet atšķirība ēdot vai neēdot laktozi saturošus produktus nu ļoti jau nosacīta. Ievēroju ļoti stingru diētu, bet uzlabojums minimāls. Pārtraucu diētu un arī nekas dramatiski nemainījās.
Pēc manas saprašanas visas alerģijas un nepanesības var rasties jebkurā vecumā.
Katrā ziņā tās iekšu lietas ir liela mistika. Pie ļoti biedējošiem simptomiem esmu pārbaudīta no galvas līdz kājām un nav atklājies pilnīgi nekas, tad nu pieņemu, ka vienkārši iekšas bez iemesla atsakās sadarboties un cauri.
vivalaviva
Re: graudaugu nepanesamība
05.04.2011 23:29
pirms kobras es jau kādu mēnesi nelietoju miltu produktus, tā kā pēc jūsu sacītā spriežot man varēja arī neuzrādīt neko tā biopsija? bet neesmu droša vai ir ta celiākija, jo rupjo rudzu maizi lietojot nekādas sūdzibas nav. ja būtu celiākija tad jau nepanesamība pret visiem graudaugiem.
zinta
Re: graudaugu nepanesamība
05.04.2011 23:30
Sveika Atraksti uz venca2@inbox.lv
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 18 pieskaita 14?
Ziņa: